РТ: „За уклањање непожељних људи из политике“: ЕУ ће потрошити 18 милиона евра „за подршку демократији и медијима“ у балканским земљама

Објављено: 24.04.2022.год.
фото: © AP / Darko Vojinovic / RT

Власти ЕУ намеравају да издвоје 18 милиона евра за промоцију „вредности слободе и демократије“ на Западном Балкану. Од тога је два милиона евра планирано да буде утрошено на одржавање „добросуседских“ односа Србије и Косова. О томе сведочи тендерска документација која је објављена на порталу набавки ЕУ. Београд је постао једна од најважнијих стратешких мета Европске уније због своје политике подршке Русији и сада је под значајним политичким и економским притиском, кажу стручњаци.


У тендеру се наводи да је циљ „Подршка регионалним тематским мрежама организација цивилног друштва; локални пројекти који имају за циљ јачање добросуседских односа Србије и Косова; регионалне мреже организација цивилног друштва које промовишу слободу медија и слободу изражавања; као и квалитетне новинарске иницијативе“.

У тендерској документацији се наводи да је „активно цивилно друштво кључна компонента демократских система и да игра важну улогу у реформском процесу који се одвија на Западном Балкану и Турској“.

Финансирање ће бити обезбеђено у оквиру Програма ЕУ за цивилно друштво и медија за Западни Балкан и Турску 2021-2023 (ЦСФ).

У опису тендера се истиче да је он у складу са „приоритетима наведеним у комуникацији Европске комисије о економском и инвестиционом плану за Западни Балкан упућеном 2020. Европском парламенту, Европском савету, Европском економском и социјалном комитету и Комитету региона“.
План за западни Балкан

Како је замислила европска бирократија, „овај план је осмишљен да стимулише опоравак региона (кроз „зелену и дигиталну“ трансформацију), подржи социо-економски развој, доведе до одрживог раста и спроведе реформе неопходне за кретање на том путу у ЕУ“.
 
Истовремено, посебно је предвиђено да се „у складу са акционим планом ЕУ о родним питањима, подстиче стратешка пажња на питања родне равноправности у свим тематским деловима тендера“.
 
Специфични циљеви тендера, како се наводи у документу, су "повећавање капацитета и укључености организација цивилног друштва у процесе доношења политика и одлучивања", као и "повећање капацитета професионалних новинарских организација и мрежа" .
 
У оквиру тематских блокова, износ грантова за програм „Људска права, антидискриминација и интеркултурални дијалог“ варираће од 0,7 милиона до 1,3 милиона евра.

Цена "независности"

Слични услови важе и за програм „Слобода медија и слобода изражавања, укључујући сузбијање дезинформација“. Величина грантова за програм повећања степена „добросуседства“ између Косова и Србије варира у распону од 200.000 до 400.000 евра. Наглашава се да ће износ суфинансирања из Европске уније бити до 95 % траженог износа.

"Истовремено, услови за аплицирање за грантове указују на то да је за све тематске блокове потребно локално суфинансирање у износу од 15 до 30%, а само ставка 5, односно, српско-косовски пројекат је искључен из овог услова. Односно, Европска унија то практично узима као своју пуну подршку."

 

 

Поред тога, упркос постојећој исцрпној листи критеријума за учешће на тендеру, према којој једна или друга НВО може бити водећи апликант за грант, изузетак је направљен за српско-косовски програм „добросуседства“. Средства ЕУ могу директно добити „локалне власти“ у Србији и на Косову.
 
Велика пажња у пакету грантова посвећена је финансирању „независних медија и појединачних новинара“ на целокупном путу Западног Балкана, укључујући Србију.
 
Као један од резултата имплементације потпрограма, очекује се формирање „нове генерације младих новинара средњег нивоа обучених за „квалитетно” као и за истраживачко новинарство.
 
Пријаве за грантове треба да садрже широк спектар: специјализована обуку за локалне новинаре, упознавање са кључним савременим технологијама прикупљања података, анализа „ангажовања публике“. Важан аспект програма треба да буде што шире ширење новинарских материјала припремљених средствима ЕУ у локалној штампи, на локалним језицима и тако даље.

Фокус на Београд

Фокус пажње Европске уније на Балкану у контексту спровођења политике „меке моћи” последњих година се помера ка Србији. Ово изгледа логично у светлу чињенице да је Београд де факто једини играч у региону који не учествује у притисцима санкција на Русију.
 
Разговор о „добросуседском партнерству“ само је формално оправдање за мешање у политички процес унутар Србије, каже политиколог, шеф Евроазијског експертског клуба Никита Мендкович.

"Србија је формално принуђена да се повинује америчким захтевима по питању антируских санкција, али Вучић отворено признаје да се све то ради искључиво под принудом и да је став народа Србије потпуно другачији. Постоји једноставно принуда – финансијска, економска и војна из Вашингтона“, рекао је политиколог за РТ.

 

 

Србија постаје „информациони дестабилизатор ситуације, подривајући веру у ауторитет Сједињених Држава“, наглашава експерт.
 
"Због тога покушавају да утичу на ситуацију у земљи, укључујући и подривање традиционалне идеологије засноване на перцепцији Косова као историјске српске територије“, објаснио је Мендкович.
 
У том правцу функционишу и пројекти успостављања такозваног добросуседства између Србије и Косова. Кључни циљ њиховог спровођења, који Брисел не крије, јесте да се подстакне процес помирења јавног мњења у Србији са чињеницом незаконитог одвајања региона од Србије и стварања марионетске квази-државе противно свим нормама међународног права и резолуцијама Савета безбедности УН.

Запад улаже напоре да поткопа руски утицај на Балкану, саопштио је политиколог и експерт Међународног института за хуманитарне и политичке студије Владимир Брутер.

„То је због чињенице да на Западном Балкану – у Македонији, Црној Гори, Србији, Босни и Херцеговини, па чак и Хрватској, има доста грађана који имају историјске симпатије према Русији и верују да је Русија гарант њиховог места у свету", наводи Брутер.

„Без обзира на то што су ове земље чланице НАТО-а и ЕУ, за Запад је веома важно да постоји стална информативна позадина - Русија је лоша, да не морате да се бавите њоме."

Подржавајући такозвано истраживачко новинарство, Брутер је то назвао „типичним покушајем интервенције“.

„Овај механизам се увек користи за уклањање непожељних људи из политике“, сматра политиколог.

"Публикације које финансира ЕУ увек пишу о корупцији оних које Запад више не би волео да види у политици. На пример, последња прича коју добро знамо је ситуација око Бојка Борисова у Бугарској (бивши премијер земље), који је уклоњен из политике јер је Запад одлучио да он ту више нема шта да ради."

Важно је истаћи чињеницу да Србија, без приступа морским комуникацијама и окружена са свих страна државама НАТО-а и ЕУ, доживљава огроман политички и економски притисак за досљедан курс подршке Русији. Стога Европска унија улаже значајне напоре да промени курс српског руководства, како кроз економске уцене, тако и кроз формирање утицајних група под њеном контролом у политичкој елити и медијском простору.

С тим у вези, довољно је напоменути само последњу епизоду са гласањем Србије за подршку резолуцији о избацивању Русије из Савета УН за људска права – тада је председник Вучић био принуђен да призна да је Србија уцењена од земаља ЕУ.

Истовремено, политичко руководство Србије (посебно министар унутрашњих послова Александар Вулин) истиче непроменљивост курса земље да одбије да учествује у санкционим притисцима на Русију.

Извор: РТ


Поштовани читаоци, на нашем Tелеграм каналу можете пратити све вести о специјалној операцији Оружаних снага Руске Федерације у Украјини, као и о дешавањима у Доњецкој и Луганској Народној Републици. Такође, можете погледати видео снимке, карте и фотографије које стално пристижу.

Наш Телеграм канал - https://t.me/vostokvesti


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

Транзит одређене робе кроз Литванију је блокиран, што изазива забринутост због евентуалне несташице у руској ексклави

Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију
Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију

Крајем фебруара Русија је покренула специјалну операцију на територији Украјине. Руски председник Владимир Путин био је...

2022-06-20 11:54:07

Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената
Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената

(Извор: европски комесар за енергетику К. Симсон, 8. март 2022.)

2022-06-17 12:12:01

Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе
Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе

(Извор: Објава на блогу високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ж. Бореља, Европска енергетска безбедност и сарадња ЕУ и САД, 6. фебруар 2022.)

2022-06-17 12:01:50

Петербургски форум - нове могућности
Петербургски форум - нове могућности

Почиње јубиларни 25. Петербургски међународни економски форум, који представља јединствену платформу за дискусију о важним економским...

2022-06-15 13:22:57

Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности
Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности

Саопштење Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање

2022-06-14 13:36:07

РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду
РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду

РТ подсећа на кључни тренутак сукоба из 1999. који је на крају помогао да се промени поглед Русије на Запад

2022-06-12 14:03:58

Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?
Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?

Спољнополитичку агенду Балкана прошле недеље узбуркала је вест да су Бугарска, Црна Гора и Северна Македонија...

2022-06-11 07:20:19

Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви
Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви

Док је цео свет био ометен руско-украјинским сукобом и питао се да ли ће Кина следити...

2022-06-05 20:47:03

Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година
Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година

Округли сто „Америчко-украјински програм за развој бактериолошког оружја“ одржан је у Грађанској комори Руске Федерације 2. јуна 2022. године.

2022-06-02 22:18:59

Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор
Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор

Међуресорни координациони штаб Руска Федерација за хуманитарни одговор 31. маја 2022 Украјинске оружане формације, кршећи норме и принципе међународног...

2022-06-01 21:30:34

Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора
Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора

  Међуресорни координациони штаб Руске Федерације за хуманитарно реаговање, у сарадњи са надлежним федералним органима извршне власти...

2022-06-01 10:34:46

О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији
О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији

Упркос декларисаној солидарности са Украјинцима, ЕУ је почела да говори о „умору“ од избеглица са „трга“....

2022-05-30 16:59:52

„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин
„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин

У Европи и Северној Америци још увек се искрено верује да је њихова култура највернија, а...

2022-05-28 17:22:56

Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи
Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи

Милитанти екстремистичких батаљона и јединица Оружаних снага Украјине, кријући се иза цивилног становништва као „живог штита“,...

2022-05-26 11:04:42

„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“
„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“

Специјални дописник kp.ru Александар Коц наводи котлове у које може ући украјинска војска у Донбасу

2022-05-26 07:37:20

РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош
РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош

Сорош је рекао на Светском економском форуму у Давосу да је потребна „брза победа“ над Русијом за „спас отвореног друштва цивилизације“

2022-05-25 07:58:32

Ризици увлачења Украјине у ЕУ
Ризици увлачења Украјине у ЕУ

Украјина не испуњава кључне критеријуме за нову чланицу ЕУ, укључујући владавину права, независност правосуђа, поштовање људских...

2022-05-19 09:42:50

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 15:41:56

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

  У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 07:40:26

РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев
РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев

Нова глобална безбедносна архитектура ће се појавити након колапса света у чијем су центру САД, наводи Медведев принципима, наводи Медведев

2022-05-14 13:35:08

Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР
Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР

1. Становници Розовског округа Запорошке области су гласали за привремени улазак у састав ДНР док се...

2022-05-13 18:18:00

Анализа ситуације на фронту
Анализа ситуације на фронту

1. Оружане снаге Руске Федерације настављају да систематски разбијају одбрану Оружаних снага Украјине у Донбасу према првобитном...

2022-05-12 15:49:04

Сећање на Војску Републике Српске
Сећање на Војску Републике Српске

Војска Републике Српске је формирана 12. маја 1992. године, а званично је укинута 1. јануара 2006. године. Животе за Републику Српску дало је 23.184 борца.

2022-05-12 15:42:19

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк