„Лажне вијести и психозе Запада“: Са конференције „Осам година од државног удара у Украјини - резултати и последице“

Објављено: 23.02.2022.год.

У Грађанском већу Руске Федерације је одржана конференција на тему: „Осам година илегалног пуча у Украјини - резултати и последице“.

На конференцији су узели учешће аналитичари, историчари, новинари и политиколози из многих земаља света. Учесници су сумирали догађаје око Украјине, као и о односу Запада према овом питању. 

Округли сто је отворио и модерирао Максим Григоријев, члан Јавне коморе Руске Федерације, директор Фондације за истраживање проблема демократије.
Присутнима се обратио и аналитичар из Црне Горе Игор Дамјановић:

"Борба против лажних вијести и хибридних пријетњи Русије пароле су које последњих година често чујемо у НАТО пакту и његовим водећим државама. На финансирање НВО и медијских платформи, задужених да се боре против хибридних пријетњи и „малигног утицаја Русије“ само у Црној Гори потрошено је до сада преко 10 милиона долара.

Док троше енормна средства и сваким даном понављају бесмислице о руским хибридним пријетњама западној цивилизацији, из НАТО, Велике Британије, Канаде и наравно САД већ недељама се шири психоза о наводном руском нападу на Украјину. До дана данашњег забиљежено је 10-ак датума када креће руски напад на Украјину. Ако нешто данас, у фебруару 2020. године представља ширење лажних вијести и како у НАТО пакту воле да кажу – хибридних пријетњи, онда је то психоза чији су главни протагонисти британски премијер Борис Џонсон, канадски Џастин Трудо, званичници САД и лидери неких малих земаља Европе.

Ако се вратимо две и три деценије уназад, у вријеме грађанских ратова у бившој Југославији тешко би било утврдити да ли су лажне вијести више ширили новинари глобалних медијских мрежа, попут злогласне Кристијан Аманпур из Си-Ен-Ен-а, или западни званичници. Кренимо од рата у БиХ. Прије тачно три деценије, у фебруару 1992, у Лисабону су уз посредовање портутгалског дипломате Жозеа Кутиљера, представници три надора БиХ потписали споразум који је подрзумијевао да БиХ, по моделу Швајцарске, буде конституисана као федерација састављена од кантона. По повратку у земљу, лидер босанских Муслимана (муслиман је у бившој Југославији представљао националност, појам Бошњак уведен је тек пред крај рата) сусрео се са америчким амбасадором Вореном Цимерманом те повукао потпис са Кутиљеровог плана.  Рат у БиХ, у коме је погинуло преко 100.000 људи и кога не би било без директног мијешања америчког амбасадора Цимермана, почео је два мјесеца након што је Алија Изетбеговић повукао потпис са Кутиљеровог плана и трајао је све до јесени 1995. године. Ту почиње бесомучна кампања не само против Срба у БиХ, већ и против Србије и Црне Горе, посебно против предсједника Слободана Милошевића. У западним медијима Милошевића су називали „Балканским касапином“, а у то вријеме у Србији и за све вријеме југословенских ратова нити једном грађанину из редова националних мањина нису била угрожена људска и имовинска права. Само у Београду је тада живјело преко 100.000 Хрвата, Муслимана и Албанаца. 


Инцидент у сарајевској Улици Васе Мисхина, мистериозна експлозија у реду за хлеб у којој је погинуло више људи, довело је до наметања санкција СБ УН-а, у историји незабиљежених против Србије и Црне Горе. Забрањена је била сва спољна трговина, укључујући и увоз нафте, привредна сарадња, па чак и учешће спортских клубова и репрезентација на међународним такмичењима. Нажалост за санкције је гласао и Јулиј Воронцов, први амбасадор Русије у УН. У званичну верзију и српску одговорност за инцидент у Улици Васе Мисхина први је изразио сумњу канадски генерал Луис Макензи, командант снага УН у Сарајеву. Одбијање да буде на фону антисрпске пропаганде која се потпуно разликовала од оног што се дешавало на терену, коштала је генерала Макензија командне дужности. 


Једнако сумњив инцидент, као онај у Улици Васе Мисхина, десио се у августу на сарајевским Маркалама и он је представљао повод за НАТО војну интервенцију против Војске Републике Српске. Шта се тачно тог 28. августа 1995. догодило на Маркалама до данас није познато.
 
Недуго након завршетка рата у БиХ, долази до распламсавања кризе на КиМ. Кључни повод за агресију НАТО пакта на Србију и Црну Гору било је наводни масакр цивила у селу Рачак. Годинама касније, Хелена Ранта, шеф финског тима патолога испричала је да је шеф мисије ОЕБС, амерички генерал Вилијем Вокер, њој чак и физички пријетио да мора прећутати да убијени у Рачку нису били цивили, већ албански терористи. На рукама већине убијених налазиле су се барутне честице, што значи да су пред смрт користили ватрено оружје, а и ране на тијелима често нису одговарале рупама на одјећи, што упућује да су са тијела убијених вјероватно скидане униформе терорстичке УЧК и замијењене цивилном одјећом. Такође, фински патолози су одмах констатовали, али под притиском генерала Вокера прећутали, да ниједан страдали у Рачку није убијен на мјесту гдје је октривено његово тијело.

Ко је током 78 дана агресије НАТО на СРЈ продуковао више лажних вијести заиста је тешко утврдити. Да ли је то био портпарол НАТО-а Џејми Шеј, британски министар одбране лорд Џорџ Робертсон, или пак његов њемачки колега Рудолф Шарпинг, који је у моменту када је у западној јавности подршка бомбардовању почела пада измислио план Потковицу,  наводну документовану и од државног врха одобрену намјеру Војске Југославије, да протјера стотине хиљада Албанаца и етнички очисти теритроију КиМ. Неколико година послије агресије откривено је да „план Потковица“ који је презентовао Шарпинг представља чист фалсификат, у чијој је припреми значајног учешћа имала бугарска обавјештајна служба.
На почетку агресије, портпарол НАТО-а Џејми Шеј тврдио је да они имају податке да су српске снаге на Косову масакрирале преко 100.000 Албанаца. На дан кад се агресија завршила, 78 дана након Шејеве изјаве, из истог НАТО прес центра саопштено је да они процјењују да је на Косову страдало најмање 10.000 албанских цивила. Касније се показало да је тај број, укључујући и жртве НАТО бомбардовања, међу албанском популацијом на Косову значајно мањи. 

Велику НАТО сметњу продукцији лажних вијести и хибридном рату, који је западна војна алијанса водила паралелно са бомбародвањем било је извјештавање РТС-а. Дана 23. априла 1999. НАТО је бомбардовао зграду РТС-а и том приликом убио 16 радника српске државне телевизије.

За претходних осам година у Украјини се дешавало слично као у Београду тог 23. априла 1999. Гушена је активно слободна ријеч, недавно је забрањено више медија, прошле године одузета је фрекфенција Телевизији Украина 112, 2017. запаљен је телеканал Интер за кога се може рећи све да је само не проуруски итд...


НАТО и САД своје будуће војне агресије у Ираку и Либији покушали су да правдају на сличан начина како су правдали своје активности у бившој Југославији, бруталним лажима. Сјетимо се срамотног иступа тадашњег америчког државног секретара, генерала Колина Пауела у СБ УН-у. У Сирији 2013. године било је урађено слично, измишљено је било неколико инцидената у којима је Сиријска арапска армија лојална предсједнику Асаду наводно употријебила хемијско оружје. Међутим, НАТО је на срећу од војне агресије у Сирији одустао у последњем моменту.   


Садашње лажне вијести и психоза које државници прекоокеанских земаља и глобалне медијске мреже шире о наводно одавно спремној руској инвазији Украјине дио су онога што у НАТО структурама популарно називају хибридним ратом. Забрињава што ове активности заиста дјелују као припрема апокалипсе, у којој би велику претпјела у првом реду Русија, затим Европа, док Украјина би се Украјина суочила са уништењем. Дакле, остаје нам да се надамо да хибридни рат који су прекоокеанске силе НАТО пакта већ покренуле против Русије, неће прерасти у оружани сукоб у коме ће страдати хиљаде људи.


Рат између Русије и Украјине не жели украјински национализам и шовинизам, ни руски империјализам (ако то уопште постоји). Рат Русије и Украјине је искључиви интерес истих оних сила које су запалиле грађански рат у БиХ и њим три и по године теледириговале. Кључ очувања мира у Европи у овом моменту лежи у способности владе у Кијеву да се одупре притисцима Вашингтона и Лондона да нападне Донбас и тако испровоцира одговор Русије.

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

РТ: Према извештају Мајкрософта, гушење руских медија у САД-у није успело

РТ и Спутњик и даље допиру до америчке публике упркос гушењу од стране твеликих технолошких компанија у име Украјине

РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград
РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

Транзит одређене робе кроз Литванију је блокиран, што изазива забринутост због евентуалне несташице у руској ексклави

2022-06-20 18:16:47

Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију
Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију

Крајем фебруара Русија је покренула специјалну операцију на територији Украјине. Руски председник Владимир Путин био је...

2022-06-20 11:54:07

Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената
Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената

(Извор: европски комесар за енергетику К. Симсон, 8. март 2022.)

2022-06-17 12:12:01

Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе
Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе

(Извор: Објава на блогу високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ж. Бореља, Европска енергетска безбедност и сарадња ЕУ и САД, 6. фебруар 2022.)

2022-06-17 12:01:50

Петербургски форум - нове могућности
Петербургски форум - нове могућности

Почиње јубиларни 25. Петербургски међународни економски форум, који представља јединствену платформу за дискусију о важним економским...

2022-06-15 13:22:57

Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности
Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности

Саопштење Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање

2022-06-14 13:36:07

РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду
РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду

РТ подсећа на кључни тренутак сукоба из 1999. који је на крају помогао да се промени поглед Русије на Запад

2022-06-12 14:03:58

Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?
Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?

Спољнополитичку агенду Балкана прошле недеље узбуркала је вест да су Бугарска, Црна Гора и Северна Македонија...

2022-06-11 07:20:19

Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви
Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви

Док је цео свет био ометен руско-украјинским сукобом и питао се да ли ће Кина следити...

2022-06-05 20:47:03

Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година
Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година

Округли сто „Америчко-украјински програм за развој бактериолошког оружја“ одржан је у Грађанској комори Руске Федерације 2. јуна 2022. године.

2022-06-02 22:18:59

Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор
Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор

Међуресорни координациони штаб Руска Федерација за хуманитарни одговор 31. маја 2022 Украјинске оружане формације, кршећи норме и принципе међународног...

2022-06-01 21:30:34

Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора
Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора

  Међуресорни координациони штаб Руске Федерације за хуманитарно реаговање, у сарадњи са надлежним федералним органима извршне власти...

2022-06-01 10:34:46

О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији
О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији

Упркос декларисаној солидарности са Украјинцима, ЕУ је почела да говори о „умору“ од избеглица са „трга“....

2022-05-30 16:59:52

„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин
„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин

У Европи и Северној Америци још увек се искрено верује да је њихова култура највернија, а...

2022-05-28 17:22:56

Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи
Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи

Милитанти екстремистичких батаљона и јединица Оружаних снага Украјине, кријући се иза цивилног становништва као „живог штита“,...

2022-05-26 11:04:42

„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“
„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“

Специјални дописник kp.ru Александар Коц наводи котлове у које може ући украјинска војска у Донбасу

2022-05-26 07:37:20

РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош
РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош

Сорош је рекао на Светском економском форуму у Давосу да је потребна „брза победа“ над Русијом за „спас отвореног друштва цивилизације“

2022-05-25 07:58:32

Ризици увлачења Украјине у ЕУ
Ризици увлачења Украјине у ЕУ

Украјина не испуњава кључне критеријуме за нову чланицу ЕУ, укључујући владавину права, независност правосуђа, поштовање људских...

2022-05-19 09:42:50

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 15:41:56

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

  У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 07:40:26

РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев
РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев

Нова глобална безбедносна архитектура ће се појавити након колапса света у чијем су центру САД, наводи Медведев принципима, наводи Медведев

2022-05-14 13:35:08

Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР
Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР

1. Становници Розовског округа Запорошке области су гласали за привремени улазак у састав ДНР док се...

2022-05-13 18:18:00

Анализа ситуације на фронту
Анализа ситуације на фронту

1. Оружане снаге Руске Федерације настављају да систематски разбијају одбрану Оружаних снага Украјине у Донбасу према првобитном...

2022-05-12 15:49:04

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк