РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“

Објављено: 15.10.2021.год.
Сарајево, фото: © Getty Images / Xantana; (inset) © REUTERS / Yves Herman / RT

Пише за РТ Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа „Russia in Global Affairs journal“


Чини се да се стабилност у Босни распада, а настојањима ЕУ да врати стабилност чини се да је предодређено да погоршају ствари. Док Брисел себе види као несебичног пружаоца безбедности, реалност је да то само погоршава ствари.


Штавише, ЕУ је заправо постала главни допринос политичком сукобу у земљи, због њених покушаја да оствари искључиви утицај. Како Русија оспорава хегемонистичке амбиције Запада у региону, друга страна ће вероватно окривити Москву за размршавање мира у Босни.


Након Хладног рата, Запад је допринео распаду Југославије и након тога настојао да њене некадашње делове поново стави под колективну хегемонију ЕУ и НАТО-а. Запад је такође успоставио паралелну међународну правну инфраструктуру одвојену од међународног права према Повељи УН.

Бивши италијански премијер Ђиулијано Амато једном је упозорио да ће, осим ако Босна не постане чланица ЕУ, алтернатива бити та да ће ЕУ "уместо тога постати неоколонијална сила". Недавно је руски министар спољних послова Сергеј Лавров потврдио ово мишљење осуђујући „неприхватљиви колонијални менталитет“ ЕУ у Босни. Како западна доминација опада, читав паралелни оквир међународне заједнице се руши.

Босна сателит

Управљање Босном и Херцеговином од стране ЕУ често се карактерише као колонијална владавина. Изузетна овлашћења која су кориштена за управљање Босном из иностранства била су намењена политички неутралном телу за имплементацију Дејтонског мировног споразума, пре него што буде враћен потпуни суверенитет земље. Уместо тога, ЕУ је присвојила ова овлашћења и искористила их за рушење Дејтона. Брисел сада блокира све путеве за враћање суверенитета Босни.

Босански рат завршио је 1995. договором који је поставио темеље за устав Босне, а који предвиђа да се Босна састоји од два аутономна ентитета - бошњачко-хрватског ентитета (Федерација Босне и Херцеговине) и српског ентитета (Република Српска). За босанске Србе, ово је била трећа и последња опција јер су се борили да спрече одвајање Босне од Југославије или да алтернативно омогуће да остану у Југославији отцепљењем од сецесионистичке Босне.

УН су одобриле оснивање Канцеларије високог представника (ОХР) у Босни ради имплементације мировног споразума, а 1997. ОХР је себи дао већа овлаштења за доношење закона и смену изабраних званичника за које се сматра да подривају Даитонски споразум. Након тога су високи представници започели „европеизацију“ ОХР-а како би ЕУ де факто имала контролу над управљањем Босном и Херцеговином.

Након што је ЕУ истицала готово колонијалну контролу над Босном, сврха ових овлашћења се променила како је ОХР почео са прелазом „из Дејтона у Брисел“. ЕУ је тврдила да Босна може бити стабилна и мирна само ако постане чланица блока, а да би се квалификовала за придруживање, Босна мора демонтирати аутономни ентитетски систем и централизовати власт у Сарајеву. ЕУ је јасно ставила до знања да неће вратити суверенитет Босни све док та земља "не буде мирна, одржива држава на путу европских интеграција".

Напетости које постоје између Брисела и Републике Српске су стога прожете контрадикторностима. Република Српска даје приоритет својим аутономним ентитетским правима изнад чланства у ЕУ и стога оптужује Брисел за вршење незаконите контроле над земљом. Република Српска често упозорава да ће одбацити диктате и могуће, одвојити се од Босне ако ЕУ настави да подрива Дејтонски споразум и босански устав. У међувремену, Брисел  неспретно и лажно оптужује Републику Српску да подрива „дух“ Дејтонског споразума супротстављајући се дејтонским овлашћењима ЕУ, упркос чињеници да се та овлашћења користе за нарушавање споразума.

Русија против ЕУ

Брисел је с разлогом тврдио да крхка регија не би требала постати геополитичка шаховска плоча, али је неразумно тврдио да се игре моћи могу спречити само наметањем искључивог утицаја ЕУ. Тежња блока за „хегемонистичким миром“ имплицира да је сваки страни утицај из других сфера опасан и да се мора сузбити.

Русија је дубоко критична према покушају ЕУ да изврши искључиви утицај на Босну и да су јој ауторитарна и незаконита средства потребна. Без преувеличавања, Лавров је нагласио да је „ова филозофија дубоко укорењена у древном колонијалном и полуколонијалном наслеђу многих европских земаља“.

Из перспективе Москве, ситуација у Босни хвата грешке распадајућег униполарног поретка који је Запад наметнуо након Хладног рата. Запад је успоставио међународни систем заснован на хегемонији који је захтевао паралелни правни оквир заснован на сувереној неједнакости да би се то олакшало. НАТО је монополизовао безбедност у Европи, а ЕУ се наметнула као „регулаторна империја“ јер се од суседних држава очекивало да усвоје бриселске прописе и законе како би имале приступ огромном тржишту.

Напори Брисела да извози законодавство ЕУ како би регулисали правила за руске енергетске компаније са „трећим енергетским пакетом“ били су кључни извор сукоба са Москвом. Чак се и међународно право према Повељи УН постепено замењује орвеловским концептом „међународног система заснованог на правилима“, који нема никаква посебна правила, али Западу даје прерогатив кршења међународног права под покровитељством унапређења либералних идеала.

Како је западна хегемонија опадала, овај систем је постајао све крхкији и сада смо дошли до преломне тачке у којој садашње стање ствари више не функционише. Историја показује да царства почињу да се распадају када се превише прошире, јер одржавање царства исцрпљује ресурсе и захтева нелегитимна средства контроле. Дошло је до те тачке када Русија одбацује двосмислени „међународни поредак заснован на правилима“, вантериторијалну надлежност ЕУ и паралелни правни оквир у Босни.

Москва ће стога вероватно понудити већу подршку председнику Републике Српске, који се залаже за затварање ОХР-а и враћање суверенитета Босни. ЕУ би требало да прихвати нову међународну расподелу моћи и да ради са Русијом на развоју обострано прихватљивих решења. Ово укључује постепено укидање ОХР-а који је требао постојати две-три године ради имплементације Дејтонског споразума, али сада постоји више од четврт века и одвео је земљу далеко од ивице владавине права.

Извор: Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа "Russia in Global Affairs journal", / РТ

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Међудржавни односи Русије и Србије

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Сочију са председником Владимиром Путином. Преглед међудржавних односа Руске Федерације и Републике Србије

Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом
Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом

Бивши командант Северне флоте адмирал Вјачеслав Попов описао је за РИА Новости ситуацију у којој је страдала нуклеарна подморница...

2021-11-22 09:26:19

РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше
РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше

Предлог Москве да Украјина прекине крваве борбе на истоку земље тако што ће сести за сто...

2021-11-18 10:39:50

РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“
РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“

Америчка војска покушала је да прикрије смртоносни напад на сиријске цивиле у којем је убијено чак...

2021-11-14 07:55:25

РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји
РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји

Амерички званичници упозорили су своје европске колеге да Москва можда планира инвазију на Украјину, а Вашингтон...

2021-11-12 10:57:56

Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене
Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене

\"Забринут сам што представници Србије не траже да се спроведе одредба о праву за повратак 250 000 Срба. Што не траже повратак 1999 војника српске војске на Косово и Метохију. А то није мало, јер на целом КиМ сада има око 3-4 хиљаде припадника Кфора\"

2021-11-11 09:01:35

Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза
Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза

Бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић изјавио је да је последња седница Савета безедбности УН о БиХ врло значајна јер су западне силе биле принуђене да одступе од једностраних потеза, а првенствено од наметнутих одлука високог представника.

2021-11-04 10:15:56

РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај
РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај

Талибани су дуго оптуживали Вашингтон да финансира ИСИС, а сада су индиректно у праву, јер се...

2021-11-01 09:25:56

Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком
Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком

Руски лидер се појављује као паметан тактичар у позадини покушаја НАТО-а да се фокусира на Кину,...

2021-10-31 11:18:30

РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?
РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?

Пише Џулијан Фишер за РТ Уз упозорења да би нове тензије између Београда и Приштине могле да...

2021-10-29 10:00:33

Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД
Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД

Вашингтон тражи да Кијев барем казни америчког ултрадесничара. Кју клукс клан се преселио у Кијев, хоће ли амерички нациста бити враћен у домовину?

2021-10-28 16:38:47

РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага
РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага

Пентагон је саопштио да су министарства одбране Сједињених Држава и самопроглашеног Косова одржала билатералне консултације на којима су разговарали о приоритетима за безбедносну сарадњу и спровођењу плана за приштинске безбедносне снаге. Истовремено, Москва сматра озбиљним проблемом кораке ка стварању „војске Косова“ које подржавају Вашингтон и његови партнери. Према речима Василија Небензје, сталног представника Руске Федерације при УН, „треба поставити чврсту баријеру против таквих идеја“. Он сматра и да изостанак реакције западних држава, препуштајући се деловању Приштине, доводи до отвореног сукоба Приштине и Београда. Међутим, према мишљењу стручњака, САД и друге западне земље неће се мешати у незаконите кораке Приштине. Истовремено, према прогнози политиколога, српске власти вероватно неће подлећи таквом притиску.

2021-10-25 10:08:07

Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора
Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора

У Народној скупштини Републике Српске од првог дана успостављена је једнакост и слобода, однегован културан и господствен однос према себи и према другима, а достојанствен наступ и аргументи постали слика народа који представља и за чије добро делује, рекао је у ексклузивној изјави за Срну први предсједник Републике Српске Радован Караџић.

2021-10-24 09:01:10

РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“
РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“

„Сутра би могле да се појаве ракете код Харкова. Шта ћемо по том питању? Не постављамо ми своје пројектиле тамо, они нама гурају своје под нос.“

2021-10-22 10:03:51

Какав је психолошки профил направила ЦИА за Караџића, Милошевића и Младића
Какав је психолошки профил направила ЦИА за Караџића, Милошевића и Младића

Амерички обавјештајци слали су извјештаје о српским лидерима , процјењујући какве су њихове личности, шта могу бити њихове слабости, како им приступити.

2021-10-21 09:15:35

Поуздани „Спутњик“ у борби против COVID-19
Поуздани „Спутњик“ у борби против COVID-19

Након што је Русија прва у свету регистровала вакцину "Спутњик V", њу су искритиковали на међународној...

2021-10-20 13:47:42

Бошко Антић: Ово су иницијатори догађаја на Косову и Метохији
Бошко Антић: Ово су иницијатори догађаја на Косову и Метохији

По ко зна који пут Шиптари су упали на северни део наше јужне покрајине, наоружани до...

2021-10-16 13:25:14

РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“
РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“

Пише за РТ Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа „Russia in Global Affairs journal“

2021-10-15 14:41:39

Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом
Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом

\"Садашње власти Украјине апсолутно зависне, а земља је под директном страном контролом\"

2021-10-11 07:23:33

„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција
„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција

Под овим насловом данас је одржана Међународна интернет конференција поводом 80 година од рођења и 15...

2021-10-01 09:15:34

„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“
„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“

Америчка војска претрпела је стратешки неуспех у Авганистану иако је испунила део постављених задатака, изјавио је...

2021-10-01 06:00:39

„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије
„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије

На барикадама Срби скандирају "Косово је Србија", без граница и препрека на путевима. Сукоб је ескалирао...

2021-09-28 09:13:05

„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату
„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и приписивања кривице за међунационалне сукобе на један народ - Србе

2021-09-16 14:06:28

Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба
Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба

Када се помене грађански рат у Босни и Херцеговини (БиХ) 1992-1995, када су се у бившој...

2021-09-15 07:32:05

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: