РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“

Објављено: 15.10.2021.год.
Сарајево, фото: © Getty Images / Xantana; (inset) © REUTERS / Yves Herman / RT

Пише за РТ Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа „Russia in Global Affairs journal“


Чини се да се стабилност у Босни распада, а настојањима ЕУ да врати стабилност чини се да је предодређено да погоршају ствари. Док Брисел себе види као несебичног пружаоца безбедности, реалност је да то само погоршава ствари.


Штавише, ЕУ је заправо постала главни допринос политичком сукобу у земљи, због њених покушаја да оствари искључиви утицај. Како Русија оспорава хегемонистичке амбиције Запада у региону, друга страна ће вероватно окривити Москву за размршавање мира у Босни.


Након Хладног рата, Запад је допринео распаду Југославије и након тога настојао да њене некадашње делове поново стави под колективну хегемонију ЕУ и НАТО-а. Запад је такође успоставио паралелну међународну правну инфраструктуру одвојену од међународног права према Повељи УН.

Бивши италијански премијер Ђиулијано Амато једном је упозорио да ће, осим ако Босна не постане чланица ЕУ, алтернатива бити та да ће ЕУ "уместо тога постати неоколонијална сила". Недавно је руски министар спољних послова Сергеј Лавров потврдио ово мишљење осуђујући „неприхватљиви колонијални менталитет“ ЕУ у Босни. Како западна доминација опада, читав паралелни оквир међународне заједнице се руши.

Босна сателит

Управљање Босном и Херцеговином од стране ЕУ често се карактерише као колонијална владавина. Изузетна овлашћења која су кориштена за управљање Босном из иностранства била су намењена политички неутралном телу за имплементацију Дејтонског мировног споразума, пре него што буде враћен потпуни суверенитет земље. Уместо тога, ЕУ је присвојила ова овлашћења и искористила их за рушење Дејтона. Брисел сада блокира све путеве за враћање суверенитета Босни.

Босански рат завршио је 1995. договором који је поставио темеље за устав Босне, а који предвиђа да се Босна састоји од два аутономна ентитета - бошњачко-хрватског ентитета (Федерација Босне и Херцеговине) и српског ентитета (Република Српска). За босанске Србе, ово је била трећа и последња опција јер су се борили да спрече одвајање Босне од Југославије или да алтернативно омогуће да остану у Југославији отцепљењем од сецесионистичке Босне.

УН су одобриле оснивање Канцеларије високог представника (ОХР) у Босни ради имплементације мировног споразума, а 1997. ОХР је себи дао већа овлаштења за доношење закона и смену изабраних званичника за које се сматра да подривају Даитонски споразум. Након тога су високи представници започели „европеизацију“ ОХР-а како би ЕУ де факто имала контролу над управљањем Босном и Херцеговином.

Након што је ЕУ истицала готово колонијалну контролу над Босном, сврха ових овлашћења се променила како је ОХР почео са прелазом „из Дејтона у Брисел“. ЕУ је тврдила да Босна може бити стабилна и мирна само ако постане чланица блока, а да би се квалификовала за придруживање, Босна мора демонтирати аутономни ентитетски систем и централизовати власт у Сарајеву. ЕУ је јасно ставила до знања да неће вратити суверенитет Босни све док та земља "не буде мирна, одржива држава на путу европских интеграција".

Напетости које постоје између Брисела и Републике Српске су стога прожете контрадикторностима. Република Српска даје приоритет својим аутономним ентитетским правима изнад чланства у ЕУ и стога оптужује Брисел за вршење незаконите контроле над земљом. Република Српска често упозорава да ће одбацити диктате и могуће, одвојити се од Босне ако ЕУ настави да подрива Дејтонски споразум и босански устав. У међувремену, Брисел  неспретно и лажно оптужује Републику Српску да подрива „дух“ Дејтонског споразума супротстављајући се дејтонским овлашћењима ЕУ, упркос чињеници да се та овлашћења користе за нарушавање споразума.

Русија против ЕУ

Брисел је с разлогом тврдио да крхка регија не би требала постати геополитичка шаховска плоча, али је неразумно тврдио да се игре моћи могу спречити само наметањем искључивог утицаја ЕУ. Тежња блока за „хегемонистичким миром“ имплицира да је сваки страни утицај из других сфера опасан и да се мора сузбити.

Русија је дубоко критична према покушају ЕУ да изврши искључиви утицај на Босну и да су јој ауторитарна и незаконита средства потребна. Без преувеличавања, Лавров је нагласио да је „ова филозофија дубоко укорењена у древном колонијалном и полуколонијалном наслеђу многих европских земаља“.

Из перспективе Москве, ситуација у Босни хвата грешке распадајућег униполарног поретка који је Запад наметнуо након Хладног рата. Запад је успоставио међународни систем заснован на хегемонији који је захтевао паралелни правни оквир заснован на сувереној неједнакости да би се то олакшало. НАТО је монополизовао безбедност у Европи, а ЕУ се наметнула као „регулаторна империја“ јер се од суседних држава очекивало да усвоје бриселске прописе и законе како би имале приступ огромном тржишту.

Напори Брисела да извози законодавство ЕУ како би регулисали правила за руске енергетске компаније са „трећим енергетским пакетом“ били су кључни извор сукоба са Москвом. Чак се и међународно право према Повељи УН постепено замењује орвеловским концептом „међународног система заснованог на правилима“, који нема никаква посебна правила, али Западу даје прерогатив кршења међународног права под покровитељством унапређења либералних идеала.

Како је западна хегемонија опадала, овај систем је постајао све крхкији и сада смо дошли до преломне тачке у којој садашње стање ствари више не функционише. Историја показује да царства почињу да се распадају када се превише прошире, јер одржавање царства исцрпљује ресурсе и захтева нелегитимна средства контроле. Дошло је до те тачке када Русија одбацује двосмислени „међународни поредак заснован на правилима“, вантериторијалну надлежност ЕУ и паралелни правни оквир у Босни.

Москва ће стога вероватно понудити већу подршку председнику Републике Српске, који се залаже за затварање ОХР-а и враћање суверенитета Босни. ЕУ би требало да прихвати нову међународну расподелу моћи и да ради са Русијом на развоју обострано прихватљивих решења. Ово укључује постепено укидање ОХР-а који је требао постојати две-три године ради имплементације Дејтонског споразума, али сада постоји више од четврт века и одвео је земљу далеко од ивице владавине права.

Извор: Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа "Russia in Global Affairs journal", / РТ

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

Транзит одређене робе кроз Литванију је блокиран, што изазива забринутост због евентуалне несташице у руској ексклави

Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију
Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију

Крајем фебруара Русија је покренула специјалну операцију на територији Украјине. Руски председник Владимир Путин био је...

2022-06-20 11:54:07

Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената
Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената

(Извор: европски комесар за енергетику К. Симсон, 8. март 2022.)

2022-06-17 12:12:01

Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе
Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе

(Извор: Објава на блогу високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ж. Бореља, Европска енергетска безбедност и сарадња ЕУ и САД, 6. фебруар 2022.)

2022-06-17 12:01:50

Петербургски форум - нове могућности
Петербургски форум - нове могућности

Почиње јубиларни 25. Петербургски међународни економски форум, који представља јединствену платформу за дискусију о важним економским...

2022-06-15 13:22:57

Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности
Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности

Саопштење Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање

2022-06-14 13:36:07

РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду
РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду

РТ подсећа на кључни тренутак сукоба из 1999. који је на крају помогао да се промени поглед Русије на Запад

2022-06-12 14:03:58

Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?
Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?

Спољнополитичку агенду Балкана прошле недеље узбуркала је вест да су Бугарска, Црна Гора и Северна Македонија...

2022-06-11 07:20:19

Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви
Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви

Док је цео свет био ометен руско-украјинским сукобом и питао се да ли ће Кина следити...

2022-06-05 20:47:03

Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година
Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година

Округли сто „Америчко-украјински програм за развој бактериолошког оружја“ одржан је у Грађанској комори Руске Федерације 2. јуна 2022. године.

2022-06-02 22:18:59

Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор
Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор

Међуресорни координациони штаб Руска Федерација за хуманитарни одговор 31. маја 2022 Украјинске оружане формације, кршећи норме и принципе међународног...

2022-06-01 21:30:34

Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора
Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора

  Међуресорни координациони штаб Руске Федерације за хуманитарно реаговање, у сарадњи са надлежним федералним органима извршне власти...

2022-06-01 10:34:46

О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији
О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији

Упркос декларисаној солидарности са Украјинцима, ЕУ је почела да говори о „умору“ од избеглица са „трга“....

2022-05-30 16:59:52

„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин
„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин

У Европи и Северној Америци још увек се искрено верује да је њихова култура највернија, а...

2022-05-28 17:22:56

Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи
Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи

Милитанти екстремистичких батаљона и јединица Оружаних снага Украјине, кријући се иза цивилног становништва као „живог штита“,...

2022-05-26 11:04:42

„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“
„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“

Специјални дописник kp.ru Александар Коц наводи котлове у које може ући украјинска војска у Донбасу

2022-05-26 07:37:20

РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош
РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош

Сорош је рекао на Светском економском форуму у Давосу да је потребна „брза победа“ над Русијом за „спас отвореног друштва цивилизације“

2022-05-25 07:58:32

Ризици увлачења Украјине у ЕУ
Ризици увлачења Украјине у ЕУ

Украјина не испуњава кључне критеријуме за нову чланицу ЕУ, укључујући владавину права, независност правосуђа, поштовање људских...

2022-05-19 09:42:50

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 15:41:56

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

  У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 07:40:26

РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев
РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев

Нова глобална безбедносна архитектура ће се појавити након колапса света у чијем су центру САД, наводи Медведев принципима, наводи Медведев

2022-05-14 13:35:08

Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР
Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР

1. Становници Розовског округа Запорошке области су гласали за привремени улазак у састав ДНР док се...

2022-05-13 18:18:00

Анализа ситуације на фронту
Анализа ситуације на фронту

1. Оружане снаге Руске Федерације настављају да систематски разбијају одбрану Оружаних снага Украјине у Донбасу према првобитном...

2022-05-12 15:49:04

Сећање на Војску Републике Српске
Сећање на Војску Републике Српске

Војска Републике Српске је формирана 12. маја 1992. године, а званично је укинута 1. јануара 2006. године. Животе за Републику Српску дало је 23.184 борца.

2022-05-12 15:42:19

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк