РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“

Објављено: 15.10.2021.год.
Сарајево, фото: © Getty Images / Xantana; (inset) © REUTERS / Yves Herman / RT

Пише за РТ Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа „Russia in Global Affairs journal“


Чини се да се стабилност у Босни распада, а настојањима ЕУ да врати стабилност чини се да је предодређено да погоршају ствари. Док Брисел себе види као несебичног пружаоца безбедности, реалност је да то само погоршава ствари.


Штавише, ЕУ је заправо постала главни допринос политичком сукобу у земљи, због њених покушаја да оствари искључиви утицај. Како Русија оспорава хегемонистичке амбиције Запада у региону, друга страна ће вероватно окривити Москву за размршавање мира у Босни.


Након Хладног рата, Запад је допринео распаду Југославије и након тога настојао да њене некадашње делове поново стави под колективну хегемонију ЕУ и НАТО-а. Запад је такође успоставио паралелну међународну правну инфраструктуру одвојену од међународног права према Повељи УН.

Бивши италијански премијер Ђиулијано Амато једном је упозорио да ће, осим ако Босна не постане чланица ЕУ, алтернатива бити та да ће ЕУ "уместо тога постати неоколонијална сила". Недавно је руски министар спољних послова Сергеј Лавров потврдио ово мишљење осуђујући „неприхватљиви колонијални менталитет“ ЕУ у Босни. Како западна доминација опада, читав паралелни оквир међународне заједнице се руши.

Босна сателит

Управљање Босном и Херцеговином од стране ЕУ често се карактерише као колонијална владавина. Изузетна овлашћења која су кориштена за управљање Босном из иностранства била су намењена политички неутралном телу за имплементацију Дејтонског мировног споразума, пре него што буде враћен потпуни суверенитет земље. Уместо тога, ЕУ је присвојила ова овлашћења и искористила их за рушење Дејтона. Брисел сада блокира све путеве за враћање суверенитета Босни.

Босански рат завршио је 1995. договором који је поставио темеље за устав Босне, а који предвиђа да се Босна састоји од два аутономна ентитета - бошњачко-хрватског ентитета (Федерација Босне и Херцеговине) и српског ентитета (Република Српска). За босанске Србе, ово је била трећа и последња опција јер су се борили да спрече одвајање Босне од Југославије или да алтернативно омогуће да остану у Југославији отцепљењем од сецесионистичке Босне.

УН су одобриле оснивање Канцеларије високог представника (ОХР) у Босни ради имплементације мировног споразума, а 1997. ОХР је себи дао већа овлаштења за доношење закона и смену изабраних званичника за које се сматра да подривају Даитонски споразум. Након тога су високи представници започели „европеизацију“ ОХР-а како би ЕУ де факто имала контролу над управљањем Босном и Херцеговином.

Након што је ЕУ истицала готово колонијалну контролу над Босном, сврха ових овлашћења се променила како је ОХР почео са прелазом „из Дејтона у Брисел“. ЕУ је тврдила да Босна може бити стабилна и мирна само ако постане чланица блока, а да би се квалификовала за придруживање, Босна мора демонтирати аутономни ентитетски систем и централизовати власт у Сарајеву. ЕУ је јасно ставила до знања да неће вратити суверенитет Босни све док та земља "не буде мирна, одржива држава на путу европских интеграција".

Напетости које постоје између Брисела и Републике Српске су стога прожете контрадикторностима. Република Српска даје приоритет својим аутономним ентитетским правима изнад чланства у ЕУ и стога оптужује Брисел за вршење незаконите контроле над земљом. Република Српска често упозорава да ће одбацити диктате и могуће, одвојити се од Босне ако ЕУ настави да подрива Дејтонски споразум и босански устав. У међувремену, Брисел  неспретно и лажно оптужује Републику Српску да подрива „дух“ Дејтонског споразума супротстављајући се дејтонским овлашћењима ЕУ, упркос чињеници да се та овлашћења користе за нарушавање споразума.

Русија против ЕУ

Брисел је с разлогом тврдио да крхка регија не би требала постати геополитичка шаховска плоча, али је неразумно тврдио да се игре моћи могу спречити само наметањем искључивог утицаја ЕУ. Тежња блока за „хегемонистичким миром“ имплицира да је сваки страни утицај из других сфера опасан и да се мора сузбити.

Русија је дубоко критична према покушају ЕУ да изврши искључиви утицај на Босну и да су јој ауторитарна и незаконита средства потребна. Без преувеличавања, Лавров је нагласио да је „ова филозофија дубоко укорењена у древном колонијалном и полуколонијалном наслеђу многих европских земаља“.

Из перспективе Москве, ситуација у Босни хвата грешке распадајућег униполарног поретка који је Запад наметнуо након Хладног рата. Запад је успоставио међународни систем заснован на хегемонији који је захтевао паралелни правни оквир заснован на сувереној неједнакости да би се то олакшало. НАТО је монополизовао безбедност у Европи, а ЕУ се наметнула као „регулаторна империја“ јер се од суседних држава очекивало да усвоје бриселске прописе и законе како би имале приступ огромном тржишту.

Напори Брисела да извози законодавство ЕУ како би регулисали правила за руске енергетске компаније са „трећим енергетским пакетом“ били су кључни извор сукоба са Москвом. Чак се и међународно право према Повељи УН постепено замењује орвеловским концептом „међународног система заснованог на правилима“, који нема никаква посебна правила, али Западу даје прерогатив кршења међународног права под покровитељством унапређења либералних идеала.

Како је западна хегемонија опадала, овај систем је постајао све крхкији и сада смо дошли до преломне тачке у којој садашње стање ствари више не функционише. Историја показује да царства почињу да се распадају када се превише прошире, јер одржавање царства исцрпљује ресурсе и захтева нелегитимна средства контроле. Дошло је до те тачке када Русија одбацује двосмислени „међународни поредак заснован на правилима“, вантериторијалну надлежност ЕУ и паралелни правни оквир у Босни.

Москва ће стога вероватно понудити већу подршку председнику Републике Српске, који се залаже за затварање ОХР-а и враћање суверенитета Босни. ЕУ би требало да прихвати нову међународну расподелу моћи и да ради са Русијом на развоју обострано прихватљивих решења. Ово укључује постепено укидање ОХР-а који је требао постојати две-три године ради имплементације Дејтонског споразума, али сада постоји више од четврт века и одвео је земљу далеко од ивице владавине права.

Извор: Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа "Russia in Global Affairs journal", / РТ

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Завршница: Како ће Украјина гледати на свој пораз?

Све је готово осим повика за Зеленског и његове следбенике, па каква ће бити реакција у Кијеву и шире?

Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?
Русија преузима иницијативу: Да ли је украјински сукоб ушао у завршницу?

Очајнички покушај Кијева да постигне барем неки облик моралне победе уступио је место потпуном неуспеху – па шта се даље дешава?

2023-11-29 15:37:36

Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра
Владимир Кршљанин: Балкански савез – јуче, данас и сутра

Главни носилац потенцијала балканске сарадње и интеграције је, наравно, Србија. Не само због свог централног положаја на Балкану, већ пре свега зато што је најсамосталнија, односно зато што је једина сачувала тесне везе са Русијом

2023-07-10 11:58:36

Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе
Рецесија у Немачкој је знак деиндустријализације Европе

Недостатак приступа јефтиној енергији учинио је континент мање конкурентним

2023-06-02 23:41:07

Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово
Украјина је спремна да призна независност лажне републике Косово

Закон је на дневном реду парламента од 7. фебруара 2023. То значи да би могао бити прихваћен у било ком тренутку по команди Вашингтона и Брисела

2023-05-30 18:41:17

Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини
Анализа негативних последица по здравље људи и екологије европског континента због примене муниције са осиромашеним уранијумом у Украјини

Српско друштво из прве руке зна какве су страшне последице употребе муниције са осиромашеним уранијумом од стране НАТО трупа. Нажалост, опасност од глобалне контаминације европског континента уранијумском прашином данас је већа него икада раније.

2023-05-25 20:58:07

Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?
Ко је и зашто укинуо Војску Републике Српске без дозволе народа?

Војска Републике Српске која је извојевала у рату одбрану Републике Српске и осигурала да Република Српска...

2023-05-14 23:11:20

РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?
РТ: Шта се зна о статусу украјинске „контраофанзиве“ против Русије?

Запад је наоружао Кијев модерним наоружањем и обучио десетине хиљада њихових војника

2023-04-25 12:51:03

Ескалација у Нагорно-Карабаху
Ескалација у Нагорно-Карабаху

На територији Нагорно-Карабаха остаје напета ситуација: карактеристични знаци показују припрему Оружаних снага Азербејџана за наставак експанзије како би у потпуности заузели територију непризнате Републике Арцах.

2023-04-04 21:07:51

РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев
РТ: Зашто би битка за „стратешки неважан“ град могла да одлучи о исходу украјинског сукоба: Сергеј Полетаев

У очекивању украјинске контраофанзиве, Москва се суочава са кључним стратешким избором

2023-04-04 01:28:14

Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао
Нови национални бизнис Украјине - како је Кијев претворио рат у Донбасу у профитабилан посао

Годину дана након почетка руске специјалне војне операције у Донбасу, украјинска политичка елита не престаје да...

2023-02-04 10:57:09

Стаљинградска битка - битка која је променила свет
Стаљинградска битка - битка која је променила свет

Од обала Волге почео је победоносни поход Црвене армије и ослобођење, не само Европе, већ и света од нацизма.

2023-02-02 09:24:44

РТ: ЕУ не нуди ништа Србији осим ултиматума - Кустурица
РТ: ЕУ не нуди ништа Србији осим ултиматума - Кустурица

Колективни Запад ефективно уцењује Београд по питању Косова, а прихватање његовог предлога само би подстакло више...

2023-02-01 06:12:08

Амерички сенатор: Русија под теретом тешких санкција доказује целом свету да им не требају амерички долари или пријатељство да би трговали и напредовали
Амерички сенатор: Русија под теретом тешких санкција доказује целом свету да им не требају амерички долари или пријатељство да би трговали и напредовали

Русија, под тешким западним санкцијама, показује целом свету да ни америчко пријатељство, ни долар, који ризикује...

2023-01-30 06:52:44

Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију
Бранко Павловић: Анализа потписаног стенд-бај споразума са ММФ - зависност погубна по Србију

Излагање Бранка Павловића на 3. округлом столу Српско-руског братства «Економски аспекти независности Србије»

2023-01-26 09:53:57

РТ: Свет се клати на ивици амбиса - Чомски
РТ: Свет се клати на ивици амбиса - Чомски

Свет се клати на ивици амбиса због повећаног ризика од нуклеарног рата, неуспеха у решавању еколошких...

2023-01-21 20:25:08

РТ: Веома тешко војно избацити руске снаге са сваког педља окупиране територије Украјине - командант америчке војске
РТ: Веома тешко војно избацити руске снаге са сваког педља окупиране територије Украјине - командант америчке војске

Украјина ће се борити да испуни своје обећање да истера руске снаге са своје територије, изјавио...

2023-01-21 19:07:06

РТ: Зеленски уништава Украјину - протерани лидер украјинске опозиције
РТ: Зеленски уништава Украјину - протерани лидер украјинске опозиције

Виктор Медведчук такође наводи да кијевска влада води Европу ка потенцијалној нуклеарној кризи

2023-01-16 18:27:55

Влада Мађарске: 97% грађана против санкција Русији
Влада Мађарске: 97% грађана против санкција Русији

На националним консултацијама у Мађарској, 97 одсто грађана који су учествовали изјаснило се против антируских санкција...

2023-01-14 13:56:58

Немачки генерал: Руси очигледно напредују, вероватно ће ускоро потпуно заузети Донбас
Немачки генерал: Руси очигледно напредују, вероватно ће ускоро потпуно заузети Донбас

Руска војска ће вероватно ускоро преузети контролу над читавом територијом Донбаса, рекао је немачки генерал, бивши...

2023-01-13 08:19:55

Британски генерал: Сурова реалност је да немамо шта да дамо Украјини
Британски генерал: Сурова реалност је да немамо шта да дамо Украјини

Британска влада ћути о снабдевању Украјине оклопним возилима и тенковима, што указује на губитак жеље Лондона...

2023-01-09 11:10:23

Марин Ле Пен: Експлозија цена електричне енергије неподношљива за све компаније
Марин Ле Пен: Експлозија цена електричне енергије неподношљива за све компаније

„Експлозија цена“ струје је неподношљива за сва француска предузећа, стотине предузећа је већ затворено или су...

2023-01-04 07:11:34

РТ: Србима није преостало ништа друго него да подигну барикаде - Кустурица
РТ: Србима није преостало ништа друго него да подигну барикаде - Кустурица

Срби који су поставили барикаде на северу Косова бране своју егзистенцију и свако ко има осећај...

2022-12-28 08:11:13

РТ: Док Русија не добије безбедносне гаранције, свет ће наставити да се клати на ивици Трећег светског рата и нуклеарне катастрофе - Медведев
РТ: Док Русија не добије безбедносне гаранције, свет ће наставити да се клати на ивици Трећег светског рата и нуклеарне катастрофе - Медведев

„Да ли је Запад спреман, преко кијевских `проксија`, да покрене отворени рат против нас, укључујући и нуклеарни рат?”

2022-12-26 06:32:25

РТ: Испорука „Гвоздене куполе“ Украјини би поткопала безбедност Израела - израелски генерал
РТ: Испорука „Гвоздене куполе“ Украјини би поткопала безбедност Израела - израелски генерал

„Свиђало се то Израелу или не, руско војно присуство је вероватно дугорочно питање са којим Израел мора да се бори“

2022-12-25 09:01:59

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: