РТ: После мораторијума: Шта је познато о могућем повлачењу признања независности Косова од стране више земаља

Објављено: 03.08.2021.год.
фото: © AFP / Armend Nimani / RT

Десет земаља у Африци и на Блиском истоку намеравају да повуку признање независности Косова, пренело је српско издање "Политика", позивајући се на своје изворе. Како се наводи, називи држава још нису обелодањени тако да САД неће покушати да врше притисак на њих. Међутим, напомиње се да су Београду већ дате гаранције за предузимање таквог корака ако Косово поново покрене питање свог признања на међународном нивоу након завршетка годишњег мораторијума на кампању Приштине за признавање независности и лобирање Београда за повлачење признања. Споразум истиче у септембру ове године.


Истовремено, Министарство спољних послова Србије је нагласило да се власти и даље придржавају својих обавеза према овом споразуму.


„Вашингтонским споразумом успостављен је споразум да Београд неће водити кампању за повлачење признања, а Приштина  заузврат, неће аплицирати за чланство у међународним организацијама и водити нову кампању за признање. Испуњавамо своје обавезе и придржаваћемо их се“, рекао је министар спољних послова Србије, Никола Селаковић.


Међутим, приметио је да, ако Приштина прекрши мораторијум, Београд "зна шта треба да уради".

Изјаву министра спољних послова подржао је и његов заменик Немања Старовић. У интервјуу за РТ, приметио је да је Београд спреман на све кораке Приштине, укључујући кршење Вашингтонског споразума.

„Могу да потврдим да у државном врху Србије нема наивности која би нас учинила неспремним за адекватан одговор на кршење Вашингтонског споразума од стране Приштине“, рекао је Старовић.

Рекао је и да постоје земље које желе да преиспитају своју одлуку о Косову без утицаја Београда.

Годишњи "одмор"

Подсетимо, мораторијум је био једна од тачака споразума које су српски лидер Александар Вучић и тадашњи премијер делимично признатог Косова Авдулаh Хоти потписали 4. септембра 2020. године у Вашингтону уз посредовање тадашњег председника САД-а Доналда Трампа. Истовремено, како је нагласио Вучић, српско руководство и косовски Албанци потписали су одвојене билатералне споразуме са Сједињеним Државама. Према томе, рекао је он, Косово није признато као субјекат међународног права.

„Потписали смо билатерални споразум са Сједињеним Државама, важно је да то није трилатерални споразум. Дакле, споразум не признаје Косово као субјекат међународног права”, цитира ТАСС председника Србије.

Према Старовићу, Србија је имала користи од овог мораторијума, будући да су стални сукоби са представницима самопроглашене републике и њеним покровитељима на међународној сцени "били терет за српску дипломатију и отежавали спровођење укупних спољнополитичких циљева Србије".

„С тим у вези ... нека врста годишњег одмора била нам је јако корисна. Намера мораторијума је била да донекле стиша атмосферу како би се створио амбијент за дијалог о меритуму Београда и Приштине, чему је наша страна апсолутно посвећена и не види другу алтернативу“, рекао је заменик министра за РТ.

Он је такође нагласио да би Београд био спреман да продужи овај период ако процес решавања односа са Приштином крене у позитивном смеру.

„Међутим, последњих месеци читава међународна заједница постала је убеђена да Приштина чак нема намеру да спроведе ниједну од својих обавеза наведених у Бриселском споразуму из 2013. године. Нити ће испунити споразуме закључене у Белој кући пре мање од годину дана“, додао је Старовић.

У међувремену, Михаил Лобанов, ванредни професор на Ломоносову, изразио је мишљење да би учинак ових десет земаља био веома користан за Србију, јер би се то могло протумачити као велика победа Београда.

"Сада је за Србију корисно што би десет земаља истовремено повукло признање Косова, што би био успех који се може упоредити са ефектом експлозије бомбе на Балкану, укључујући и то што неће проћи незапажено код ЕУ", објаснио је Лобанов у интервју за РТ.

Он је такође предложио да Србија схвати нереалност ступања у контакт са актуелним руководством Косова, које заузима прилично агресиван и категоричан став у преговорима. Стога овакве поруке о намерама низа земаља „могу бити нека врста одговора на клизање процеса“.
 
Подсетимо, Београд и Приштина преговарају о постизању мира од 2013. године. Међутим, 2018. године су прекинути преговори због погоршања ситуације у региону. Тада су косовске власти увеле трговинске даџбине против Србије по стопи од 100%. На то је Александар Вучић рекао да Београд нема намеру да преговара у таквим условима. Међутим, у јулу 2020. преговори између српских власти и косовских Албанаца настављени су посредством Европске уније. Како је известио шеф европске дипломатије Жозеп Борељ, Брисел се залаже за потписивање свеобухватног коначног правног обавезујућег споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Како напомиње "Политика", косовски председник Вјоса Османи посетила је Токио у оквиру Олимпијаде, где се састала са тамошњим премијером Јошихидеом Сугом. Она је назвала Јапан стратешким партнером и затражила да подржи Приштину у њеним захтевима за чланство у међународним организацијама и стицање новог признања.
 
Раније је председник Турске Реџеп Тајип Ердоган издао саопштење да ће тражити признање Косова на међународном нивоу. Конкретно, према његовим речима, намерава да разговара о овом питању са америчким председником Џоом Бајденом на Генералној скупштини УН-а.
 
„Радимо напорно како бисмо осигурали да у свету има више земаља које признају Косово. У овој фази морамо поново размотрити ова питања на састанцима са Бајденом на маргинама Генералне скупштине УН-а ове године. Желели бисмо заједно тражити признање Косова и понудићемо му ову опцију”, рекао је Ердоган.

Као одговор на то, Александар Вучић је подсетио да је немогуће давати било какве изјаве о статусу Приштине до септембра, наглашавајући да ће покушати да утиче на свог турског колегу и његове погледе на самопроглашену републику.
 
„Покушаћу да разговарам с њим. До 1. септембра морамо се суздржати од покушаја убеђивања (земаља да повуку признање Косова), али ако почну пре тог времена ... Турска је велесила, Ердоган је велики лидер, ја сам мали и безначајан, али Србија није тако мала да не покуша да то спречи”, рекао је Вучић.
 
Немања Старовић је нагласио да је Србија у протеклих неколико година успела да убеди 18 држава да преиспитају своју одлуку да признају једнострано проглашену независност Косова.
 
„Тако је укупан број држава које признају илегално отцепљење наше јужне покрајине смањен на мање од половине укупног броја чланица УН. Истовремено смо успели да спречимо покушаје такозване републике Косово да се придружи бројним међународним организацијама, попут УНЕСКО-а и Интерпола ”, рекао је заменик министра спољних послова Србије у разговору за РТ.
 
Истовремено, Милован Дрецун, посланик из владајуће Српске напредне странке, председник скупштинског одбора за Косово и Метохију, признао је да на страни Приштине постоје прилично јаки међународни играчи, укључујући САД и Турску.

"Очекујемо јаку кампању из Приштине, која наравно, сама по себи не може ништа учинити, али ће имати врло снажну подршку бројних западних земаља које ће покушати осигурати њено напредовање на међународној сцени", рекао је Дрецун за РТ.
 
Међутим, нагласио је, Србија такође има снажну подршку за своје интересе из Русије и Кине.
 
Истог мишљења је и Георгиј Енгелхарт, истраживач Института за славистику Руске академије наука.
 
"Недавно је Србија, уз подршку Русије, водила одређену политичку кампању против Косова и постигла низ успеха, што изазива велику нервозу и у Приштини и у Вашингтону", објаснио је он у интервјуу за РТ.

Сами себи непријатељи

У међувремену, стручњаци се слажу да Косово сада није у тако повољној позицији да брани своје захтеве за независношћу као раније. Кажу да је то на много начина резултат необуздане политике новог косовског премијера, Аљбина Куртија.
 
„Приштина спроводи веома агресивну кампању нетрпељивости према српском народу који живи на Косову и Метохији. Одбацују и све иницијативе које Србија предлаже за приближавање у оквиру економске сарадње земаља региона“, објаснио је Дрецун у разговору за РТ.
 
"Посебно је Курти непријатељски расположен према иницијативи `Отворени Балкан`."
 
„Дакле, све намере Приштине су јасне: да води политику чији је циљ стварање још веће напетости, изазивање сукоба и дестабилизације не само у односу на Космет и Београд, већ и уопште, унутар целог региона“, рекао је Дрецун.
 
Заузврат, Немања Старовић је нагласио да Аљбин Курти, још жешће од својих претходника, одбацује сваку идеју компромиса.
 
„Одбијањем имплементације претходно потписаних споразума он потпуно обесмишљава читав процес дијалога. Иако се такви ставови Куртија суочавају с критикама из већине главних градова политичког Запада, у овом тренутку не постоје назнаке да ће конкретне мере уследити на ионако благу, реторичку осуду“, рекао је Старовић.
 
У таквим околностима, додао је он, у Београду расте забринутост због могућих једностраних мера Приштине које би угрозиле безбедност Срба на Косову и Метохији.
 
Страхове заменика министра Михаил Лобанов је назвао оправданим. Према његовим речима, понашање садашњих власти на Косову сведочи о немогућности вођења било каквих преговора са њима.
 
„За разлику од претходног косовског руководства, које је ишло на споразуме и преговоре са Београдом, садашње демонстративно не ступа у контакт, покушава да испровоцира руководство Србије, да га разбесни. У таквој ситуацији нема потребе говорити о конструктивном плану преговора”, резимирао је експерт.

Извор: РТ, Полина Духанова, Сергей Белоус, Анастасия Медведева

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

РТ: Према извештају Мајкрософта, гушење руских медија у САД-у није успело

РТ и Спутњик и даље допиру до америчке публике упркос гушењу од стране твеликих технолошких компанија у име Украјине

РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград
РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

Транзит одређене робе кроз Литванију је блокиран, што изазива забринутост због евентуалне несташице у руској ексклави

2022-06-20 18:16:47

Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију
Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију

Крајем фебруара Русија је покренула специјалну операцију на територији Украјине. Руски председник Владимир Путин био је...

2022-06-20 11:54:07

Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената
Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената

(Извор: европски комесар за енергетику К. Симсон, 8. март 2022.)

2022-06-17 12:12:01

Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе
Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе

(Извор: Објава на блогу високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ж. Бореља, Европска енергетска безбедност и сарадња ЕУ и САД, 6. фебруар 2022.)

2022-06-17 12:01:50

Петербургски форум - нове могућности
Петербургски форум - нове могућности

Почиње јубиларни 25. Петербургски међународни економски форум, који представља јединствену платформу за дискусију о важним економским...

2022-06-15 13:22:57

Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности
Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности

Саопштење Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање

2022-06-14 13:36:07

РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду
РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду

РТ подсећа на кључни тренутак сукоба из 1999. који је на крају помогао да се промени поглед Русије на Запад

2022-06-12 14:03:58

Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?
Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?

Спољнополитичку агенду Балкана прошле недеље узбуркала је вест да су Бугарска, Црна Гора и Северна Македонија...

2022-06-11 07:20:19

Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви
Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви

Док је цео свет био ометен руско-украјинским сукобом и питао се да ли ће Кина следити...

2022-06-05 20:47:03

Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година
Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година

Округли сто „Америчко-украјински програм за развој бактериолошког оружја“ одржан је у Грађанској комори Руске Федерације 2. јуна 2022. године.

2022-06-02 22:18:59

Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор
Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор

Међуресорни координациони штаб Руска Федерација за хуманитарни одговор 31. маја 2022 Украјинске оружане формације, кршећи норме и принципе међународног...

2022-06-01 21:30:34

Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора
Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора

  Међуресорни координациони штаб Руске Федерације за хуманитарно реаговање, у сарадњи са надлежним федералним органима извршне власти...

2022-06-01 10:34:46

О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији
О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији

Упркос декларисаној солидарности са Украјинцима, ЕУ је почела да говори о „умору“ од избеглица са „трга“....

2022-05-30 16:59:52

„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин
„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин

У Европи и Северној Америци још увек се искрено верује да је њихова култура највернија, а...

2022-05-28 17:22:56

Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи
Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи

Милитанти екстремистичких батаљона и јединица Оружаних снага Украјине, кријући се иза цивилног становништва као „живог штита“,...

2022-05-26 11:04:42

„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“
„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“

Специјални дописник kp.ru Александар Коц наводи котлове у које може ући украјинска војска у Донбасу

2022-05-26 07:37:20

РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош
РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош

Сорош је рекао на Светском економском форуму у Давосу да је потребна „брза победа“ над Русијом за „спас отвореног друштва цивилизације“

2022-05-25 07:58:32

Ризици увлачења Украјине у ЕУ
Ризици увлачења Украјине у ЕУ

Украјина не испуњава кључне критеријуме за нову чланицу ЕУ, укључујући владавину права, независност правосуђа, поштовање људских...

2022-05-19 09:42:50

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 15:41:56

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

  У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 07:40:26

РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев
РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев

Нова глобална безбедносна архитектура ће се појавити након колапса света у чијем су центру САД, наводи Медведев принципима, наводи Медведев

2022-05-14 13:35:08

Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР
Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР

1. Становници Розовског округа Запорошке области су гласали за привремени улазак у састав ДНР док се...

2022-05-13 18:18:00

Анализа ситуације на фронту
Анализа ситуације на фронту

1. Оружане снаге Руске Федерације настављају да систематски разбијају одбрану Оружаних снага Украјине у Донбасу према првобитном...

2022-05-12 15:49:04

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк