„Априлски лет“: Представљен документарни филм о бомбардовању Трећег рајха од стране Краљевског ваздухопловства

Објављено: 09.04.2021.год.
Аеродром Ровине код Нове Тополе, особље 69. Ваздухопловне групе 8. Бомбардерског пука, 27.03.1941., фото: Роберт Чепец


Поводом осам деценија од Априлског рата и мало познате чињенице да је истог тог 6. априла Краљевска авијација бомбардовала Трећи рајх, односно циљеве у Аустрији, а потом у Мађарској, у Дому културе "Србија" у Новој Тополи, недалеко од некадашњег аеродрома Ровине у Републици Српској, свечано је представљен документарни филм "Априлски лет" аутора Милана Пилиповића који сведочи о херојском подвигу пилота Краљевског ваздухопловства, a који су полетели и бомбардовали Трећи рајх.

Цела прича је кренула и највеће заслуге да се о овој историјског чињеници сазна у широј јавности има историчар Александар Огњевић који је до ових података дошао истраживајући архиве у многим земљама и објавио их у својој књизи.

историчар Александар Огњевић

- Налазимо се на месту где се пре 80 година одиграо један читав сплет, и низ догађаја, за којe се, истe тe догађајe мало или нимало није знало. Стицајем околности, дугогодишњем истраживањем, посећивањем и обиласцима светских и домаћих архива, као и многим разговорима и савременицима тих дешавања, њиховим породицама, наследницима, дошло се до једног материјала који је сукцесивно објављен прво у "Ратном дневнику", а потом у две књиге о употреби авиона "Бристол Бленхајм" и "Харикен" којима су били наоружани 8. Бомбардерски пут и 4. Ловачки пук 2. Мешовите ваздухопловне бригаде Ваздухопловства Краљевине Југославије. 4. Ловачки пут је био базиран на летилишту Босански Александровац, а 8. Бомбардерски пук на летилишту Ровине, односно Нова Топола. Први пут сам у овом крају и морам да будем искрен, да сам готово сигуран, ако не стојимо баш на самом аеродрому о коме причамо, онда смо бар на његовом периметру. Подвизи без икакве патетике, ако тако могу да кажем, против вишеструко надмоћног непријатеља, можда би данас чак рекли беспредметне борбе једног одабраног, да не кажем елитног кадра, какво представља ваздухопловство сваке војске, није спречило пилоте 8. и 4. Пука да ступе у борбу са далеко, далеко надмоћнијим непријатељем. Били су то школовани и утренирани људи и потпуно свесни шта је у том тренутку представљала немачка војна машинерија. То их ни једног тренутка није спречило да полете и изврше свој задатак према Отаџбини, према самима себи, према својим породицама, приложивши притом ултимативну жртву, своје животе. Нису заслужили победници после рата да њихову жртву гурну у неку потпуну маргину, да не кажем у заборав.

"Ратни Дневник" Александра Огњевића

Данас смо овде да покушамо, и сигуран сам у то, да ћемо исправити ту неправду. Завршићу ово излагање изјавом командира 18. Ескадриле 8. Бомбардерског пука, капетана прве класе Владимира јовичића, који је пред полазак на несрећни лет према Мађарској где је оборено седам авиона и погинуло 22 припадника Ваздухопловства Краљевине Југославије, окупио своје људе пред полетање и рекао:" Господо, боље је један дан живети као лав, него сто година као овца.", рекао је Огњевић. 

Промоцију филма је својим присуством увеличао и брат од тетке пилота Ивана Салевића, потпуковник у пензији Војске Републике Српске, добровољац из Србије, Свето Савићевић.

Брат пилота Ивана Салевића, Свето Савићевић

- Иван Салевић је мој брат од тетке. Када сам био мали, више пута сам био код његове куће у Чачку, а онда у Београду. Били смо поносни да видимо човека који лети, јер је то за нас као децу било недокучиво да човек лети горе у авиону и како он изгледа. Били смо сретни да са њим причамо, да се поздравимо. Он би нас потом помазио по глави... Касније, негде око 1960. године он је довео синове код нас у Рашчиће код Ивањице па би били скупа ту и заједно се играли током распуста. Није нам причао о подвигу и слично. Рекао нам је да је завршио за пилота и да лети авионима, али ништа детаљније није причао. То што су они урадили 6. априла моје је велико осећање поноса, да је неко из наше фамилије нешто тако урадио, а поготово што се то након толико година открило, шта се све дешавало на овим просторима и ко је све учествовао у томе. Све честитке организаторима и покретачима ове иницијативе да се сними филм, рекао је Свето Савићевић.

Промоцији филма је био присутан и синовац једног од пилота Краљевске авијације, Ивана Салевића, ветеран 63. Падобранске бригаде Саша Савићевић, који је такође заслужан да о овом подвигу сазна шира јавност, јер је историјску чињеницу коју је открио историчар Александар Огњевић и написао у својој књизи, проширио у медије. За успехе стрица пре неколико година сазнао је из књиге Александра Огњевића "Бристол Бленхајм - неиспричана прича".


Свето и Саша Савићевић, рођаци пилота Ивана Салевића

Такође, други синовац Ивана Салевића, Вања Савићевић, припадник РВ и ПВО Републике Српске присуствао је промоцији филма, не кријући задовољство овог првог, по његовим речима, не и јединог пројекта којим ће будући нараштаји бити упознати са делима њихових предака.

Аутор филма Милан Пилиповић је рекао да су премијером филма "Априлски лет" хтели на симболичан начин да пренесу подухват Краљевског ваздухопловства.

- Филм је сниман у изузетно тешким условима због пандемије коронавируса, али смо већину онога што смо планирали, завршили до краја. То је прича о више од 40 пилота Краљевине Југославије који су из Лијевча поља бомбардовали Трећи рајх, имали више од 200 налета, и веома инфериорни у војничком смислу, били супериорни у моралном. Послали су поруку која одјекује већ 80. година. Страдало је седам посада са 21 пилотом, али то није поколебало дух Краљвског ваздухопловства, каже Пилиповић.

Иван Салевић


пилот Иван Салевић

Иван Салевић је рођен у селу Добри До на планини Голији, општина Ивањица од оца Чедомира и мајке Савете Савићевић. У детињству сели у Трнаву код Чачка. Као припадник 8. бомбардерског пука учествовао је у неколико акција у Априлском рату 1941. При једном од летова, када је вршен прелет са матичног аеродрома Боронгај код Загреба, пилот бомбардера врши принудно слетање поред Карловца због наводног нестанка горива. Ивана заробљава тада већ НДХ жандармерија, која чека немачку војну патролу да га зароби. Командант жандармеријске станице уписује у забиљежбу да је Иван хрватски пилот и пушта га. Иван одлази у Ријеку на тадашњу територију Италије, где живи илегално. На позив партизанског покрета прикључује се истом и постаје један од оснивача чувене Партизанске ескадриле, у којој је био наставник и организатор летења. Иванова јединица после напада немачке војске на исту у Ливну, одлази преко Хвара за Италију, па за Египат, на преобуку у РАФ (Краљевско ратно ваздухопловство Велике Британије). На свом путу према Египту, био је сведок погибије Иве Лоле Рибара на партизанском аеродрому у Гламочу.

У међувремену послије договора између Тита и Стаљина, сви пилоти копненим путем одлазе из Египта у Русију, где су имали обуку на авионима Штурмовик.


Фото: Александар Огњевић

1944. године Иван се враћа као комадант 2. Југословенског ваздухопловног јуришног пука, сачињеног од Штурмовика (IL2) у Југославију и учествује у борбама за њено коначно ослобођење.Аеродром Ровине код Нове Тополе, особље 218. Ескадриле 69. Ваздухопловне групе 8. Бомбардерског пука, 27.03.1941., фото: Ненад Јовановић

Током службе у РВ обављао је веома деликатне и одговорне послове као руководилац оперативног сектора. Службу је завршио као начелник кабинета команданта РВ и ПВО Југославије. Умро је 1974. године.

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

РТ: Према извештају Мајкрософта, гушење руских медија у САД-у није успело

РТ и Спутњик и даље допиру до америчке публике упркос гушењу од стране твеликих технолошких компанија у име Украјине

РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград
РТ: Шта блокада од стране ЕУ значи за руски Калињинград

Транзит одређене робе кроз Литванију је блокиран, што изазива забринутост због евентуалне несташице у руској ексклави

2022-06-20 18:16:47

Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију
Срби су захвалан народ: Зашто Србија увек подржава Русију

Крајем фебруара Русија је покренула специјалну операцију на територији Украјине. Руски председник Владимир Путин био је...

2022-06-20 11:54:07

Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената
Мит да је руска специјална операција у Украјини довела до невиђеног повећања цена енергената

(Извор: европски комесар за енергетику К. Симсон, 8. март 2022.)

2022-06-17 12:12:01

Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе
Мит да Русија користи залихе енергије у политичке сврхе

(Извор: Објава на блогу високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Ж. Бореља, Европска енергетска безбедност и сарадња ЕУ и САД, 6. фебруар 2022.)

2022-06-17 12:01:50

Петербургски форум - нове могућности
Петербургски форум - нове могућности

Почиње јубиларни 25. Петербургски међународни економски форум, који представља јединствену платформу за дискусију о важним економским...

2022-06-15 13:22:57

Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности
Брисел под окриљем лицемерне реторике намерно заоштрава тешку ситуацију у области прехрамбене безбедности

Саопштење Међуресорног координационог штаба Руске Федерације за хуманитарно реаговање

2022-06-14 13:36:07

РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду
РТ: Како су се руске снаге супротставиле снагама НАТО-а у Југославији, у првом значајном постсовјетском периоду

РТ подсећа на кључни тренутак сукоба из 1999. који је на крају помогао да се промени поглед Русије на Запад

2022-06-12 14:03:58

Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?
Балкан - нови фронт у економском рату против Русије?

Спољнополитичку агенду Балкана прошле недеље узбуркала је вест да су Бугарска, Црна Гора и Северна Македонија...

2022-06-11 07:20:19

Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви
Оно што је дозвољено једној НАТО држави, није дозвољено Москви

Док је цео свет био ометен руско-украјинским сукобом и питао се да ли ће Кина следити...

2022-06-05 20:47:03

Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година
Пентагон стварао биолошку претњу директно у близини руских граница више од 17 година

Округли сто „Америчко-украјински програм за развој бактериолошког оружја“ одржан је у Грађанској комори Руске Федерације 2. јуна 2022. године.

2022-06-02 22:18:59

Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор
Извештај Међуресорног координационог штаба Русије за хуманитарни одговор

Међуресорни координациони штаб Руска Федерација за хуманитарни одговор 31. маја 2022 Украјинске оружане формације, кршећи норме и принципе међународног...

2022-06-01 21:30:34

Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора
Русија предузима читав низ мера како би обезбедила безбедност цивилне пловидбе у водама Црног и Азовског мора

  Међуресорни координациони штаб Руске Федерације за хуманитарно реаговање, у сарадњи са надлежним федералним органима извршне власти...

2022-06-01 10:34:46

О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији
О актуелној избегличкој ситуацији у Европској унији

Упркос декларисаној солидарности са Украјинцима, ЕУ је почела да говори о „умору“ од избеглица са „трга“....

2022-05-30 16:59:52

„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин
„Отказивање“ Руса захвалност на западни начин

У Европи и Северној Америци још увек се искрено верује да је њихова култура највернија, а...

2022-05-28 17:22:56

Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи
Русија испоручила 21.920 тона хуманитарне помоћи

Милитанти екстремистичких батаљона и јединица Оружаних снага Украјине, кријући се иза цивилног становништва као „живог штита“,...

2022-05-26 11:04:42

„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“
„Котлови“ су већ почели да кључају: Шта се променило после ослобођења Мариупоља и предаје „Азовстаља“

Специјални дописник kp.ru Александар Коц наводи котлове у које може ући украјинска војска у Донбасу

2022-05-26 07:37:20

РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош
РТ: Поразити Путина што пре да бисмо сачували нашу цивилизацију, каже Сорош

Сорош је рекао на Светском економском форуму у Давосу да је потребна „брза победа“ над Русијом за „спас отвореног друштва цивилизације“

2022-05-25 07:58:32

Ризици увлачења Украјине у ЕУ
Ризици увлачења Украјине у ЕУ

Украјина не испуњава кључне критеријуме за нову чланицу ЕУ, укључујући владавину права, независност правосуђа, поштовање људских...

2022-05-19 09:42:50

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 15:41:56

Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима
Да ли је живот у заточеништву виши од идеала „Велике Украјине“? Најмотивисанија украјинска јединица предаје се Русима

  У ноћи 17. маја, јединице украјинске војске, блокиране од стране руских трупа у "Азовстаљу" у Мариупољу,...

2022-05-17 07:40:26

РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев
РТ: Формираће се нови међународни савези земаља, засновани на прагматичним, а не идеолошким англосаксонским принципима, наводи Медведев

Нова глобална безбедносна архитектура ће се појавити након колапса света у чијем су центру САД, наводи Медведев принципима, наводи Медведев

2022-05-14 13:35:08

Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР
Становници Розовског округа Запорошке области гласали за привремени улазак у састав ДНР

1. Становници Розовског округа Запорошке области су гласали за привремени улазак у састав ДНР док се...

2022-05-13 18:18:00

Анализа ситуације на фронту
Анализа ситуације на фронту

1. Оружане снаге Руске Федерације настављају да систематски разбијају одбрану Оружаних снага Украјине у Донбасу према првобитном...

2022-05-12 15:49:04

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк