„Априлски лет“: Представљен документарни филм о бомбардовању Трећег рајха од стране Краљевског ваздухопловства

Објављено: 09.04.2021.год.
Аеродром Ровине код Нове Тополе, особље 69. Ваздухопловне групе 8. Бомбардерског пука, 27.03.1941., фото: Роберт Чепец


Поводом осам деценија од Априлског рата и мало познате чињенице да је истог тог 6. априла Краљевска авијација бомбардовала Трећи рајх, односно циљеве у Аустрији, а потом у Мађарској, у Дому културе "Србија" у Новој Тополи, недалеко од некадашњег аеродрома Ровине у Републици Српској, свечано је представљен документарни филм "Априлски лет" аутора Милана Пилиповића који сведочи о херојском подвигу пилота Краљевског ваздухопловства, a који су полетели и бомбардовали Трећи рајх.

Цела прича је кренула и највеће заслуге да се о овој историјског чињеници сазна у широј јавности има историчар Александар Огњевић који је до ових података дошао истраживајући архиве у многим земљама и објавио их у својој књизи.

историчар Александар Огњевић

- Налазимо се на месту где се пре 80 година одиграо један читав сплет, и низ догађаја, за којe се, истe тe догађајe мало или нимало није знало. Стицајем околности, дугогодишњем истраживањем, посећивањем и обиласцима светских и домаћих архива, као и многим разговорима и савременицима тих дешавања, њиховим породицама, наследницима, дошло се до једног материјала који је сукцесивно објављен прво у "Ратном дневнику", а потом у две књиге о употреби авиона "Бристол Бленхајм" и "Харикен" којима су били наоружани 8. Бомбардерски пут и 4. Ловачки пук 2. Мешовите ваздухопловне бригаде Ваздухопловства Краљевине Југославије. 4. Ловачки пут је био базиран на летилишту Босански Александровац, а 8. Бомбардерски пук на летилишту Ровине, односно Нова Топола. Први пут сам у овом крају и морам да будем искрен, да сам готово сигуран, ако не стојимо баш на самом аеродрому о коме причамо, онда смо бар на његовом периметру. Подвизи без икакве патетике, ако тако могу да кажем, против вишеструко надмоћног непријатеља, можда би данас чак рекли беспредметне борбе једног одабраног, да не кажем елитног кадра, какво представља ваздухопловство сваке војске, није спречило пилоте 8. и 4. Пука да ступе у борбу са далеко, далеко надмоћнијим непријатељем. Били су то школовани и утренирани људи и потпуно свесни шта је у том тренутку представљала немачка војна машинерија. То их ни једног тренутка није спречило да полете и изврше свој задатак према Отаџбини, према самима себи, према својим породицама, приложивши притом ултимативну жртву, своје животе. Нису заслужили победници после рата да њихову жртву гурну у неку потпуну маргину, да не кажем у заборав.

"Ратни Дневник" Александра Огњевића

Данас смо овде да покушамо, и сигуран сам у то, да ћемо исправити ту неправду. Завршићу ово излагање изјавом командира 18. Ескадриле 8. Бомбардерског пука, капетана прве класе Владимира јовичића, који је пред полазак на несрећни лет према Мађарској где је оборено седам авиона и погинуло 22 припадника Ваздухопловства Краљевине Југославије, окупио своје људе пред полетање и рекао:" Господо, боље је један дан живети као лав, него сто година као овца.", рекао је Огњевић. 

Промоцију филма је својим присуством увеличао и брат од тетке пилота Ивана Салевића, потпуковник у пензији Војске Републике Српске, добровољац из Србије, Свето Савићевић.

Брат пилота Ивана Салевића, Свето Савићевић

- Иван Салевић је мој брат од тетке. Када сам био мали, више пута сам био код његове куће у Чачку, а онда у Београду. Били смо поносни да видимо човека који лети, јер је то за нас као децу било недокучиво да човек лети горе у авиону и како он изгледа. Били смо сретни да са њим причамо, да се поздравимо. Он би нас потом помазио по глави... Касније, негде око 1960. године он је довео синове код нас у Рашчиће код Ивањице па би били скупа ту и заједно се играли током распуста. Није нам причао о подвигу и слично. Рекао нам је да је завршио за пилота и да лети авионима, али ништа детаљније није причао. То што су они урадили 6. априла моје је велико осећање поноса, да је неко из наше фамилије нешто тако урадио, а поготово што се то након толико година открило, шта се све дешавало на овим просторима и ко је све учествовао у томе. Све честитке организаторима и покретачима ове иницијативе да се сними филм, рекао је Свето Савићевић.

Промоцији филма је био присутан и синовац једног од пилота Краљевске авијације, Ивана Салевића, ветеран 63. Падобранске бригаде Саша Савићевић, који је такође заслужан да о овом подвигу сазна шира јавност, јер је историјску чињеницу коју је открио историчар Александар Огњевић и написао у својој књизи, проширио у медије. За успехе стрица пре неколико година сазнао је из књиге Александра Огњевића "Бристол Бленхајм - неиспричана прича".


Свето и Саша Савићевић, рођаци пилота Ивана Салевића

Такође, други синовац Ивана Салевића, Вања Савићевић, припадник РВ и ПВО Републике Српске присуствао је промоцији филма, не кријући задовољство овог првог, по његовим речима, не и јединог пројекта којим ће будући нараштаји бити упознати са делима њихових предака.

Аутор филма Милан Пилиповић је рекао да су премијером филма "Априлски лет" хтели на симболичан начин да пренесу подухват Краљевског ваздухопловства.

- Филм је сниман у изузетно тешким условима због пандемије коронавируса, али смо већину онога што смо планирали, завршили до краја. То је прича о више од 40 пилота Краљевине Југославије који су из Лијевча поља бомбардовали Трећи рајх, имали више од 200 налета, и веома инфериорни у војничком смислу, били супериорни у моралном. Послали су поруку која одјекује већ 80. година. Страдало је седам посада са 21 пилотом, али то није поколебало дух Краљвског ваздухопловства, каже Пилиповић.

Иван Салевић


пилот Иван Салевић

Иван Салевић је рођен у селу Добри До на планини Голији, општина Ивањица од оца Чедомира и мајке Савете Савићевић. У детињству сели у Трнаву код Чачка. Као припадник 8. бомбардерског пука учествовао је у неколико акција у Априлском рату 1941. При једном од летова, када је вршен прелет са матичног аеродрома Боронгај код Загреба, пилот бомбардера врши принудно слетање поред Карловца због наводног нестанка горива. Ивана заробљава тада већ НДХ жандармерија, која чека немачку војну патролу да га зароби. Командант жандармеријске станице уписује у забиљежбу да је Иван хрватски пилот и пушта га. Иван одлази у Ријеку на тадашњу територију Италије, где живи илегално. На позив партизанског покрета прикључује се истом и постаје један од оснивача чувене Партизанске ескадриле, у којој је био наставник и организатор летења. Иванова јединица после напада немачке војске на исту у Ливну, одлази преко Хвара за Италију, па за Египат, на преобуку у РАФ (Краљевско ратно ваздухопловство Велике Британије). На свом путу према Египту, био је сведок погибије Иве Лоле Рибара на партизанском аеродрому у Гламочу.

У међувремену послије договора између Тита и Стаљина, сви пилоти копненим путем одлазе из Египта у Русију, где су имали обуку на авионима Штурмовик.


Фото: Александар Огњевић

1944. године Иван се враћа као комадант 2. Југословенског ваздухопловног јуришног пука, сачињеног од Штурмовика (IL2) у Југославију и учествује у борбама за њено коначно ослобођење.Аеродром Ровине код Нове Тополе, особље 218. Ескадриле 69. Ваздухопловне групе 8. Бомбардерског пука, 27.03.1941., фото: Ненад Јовановић

Током службе у РВ обављао је веома деликатне и одговорне послове као руководилац оперативног сектора. Службу је завршио као начелник кабинета команданта РВ и ПВО Југославије. Умро је 1974. године.

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Оливер Стоун: Нема доказа о агресивности Русије, агресивност заправо потиче од снага НАТО-а које су окружиле Русију и које окружују Кину

Амерички редитељ, сценариста и продуцент, добитник три Оскара, Оливер Стоун сматра да Сједињене Америчке Државе треба...

РТ: „Више верујем `Спутњику` него савезној влади“, каже немачки посланик након што је примио вакцину током посете поводом Дана победе
РТ: „Више верујем `Спутњику` него савезној влади“, каже немачки посланик након што је примио вакцину током посете поводом Дана победе

Два немачка посланика долетела су у Москву да присуствују паради поводом Дана победе, а један од...

2021-05-11 10:31:46

РТ: Битка за Србију се наставља
РТ: Битка за Србију се наставља

Пише Ана Шафран, РТ Европска унија поставила је Србији услов, могло би се рећи, ултиматум - да...

2021-05-04 10:44:05

Кустурица: Ако се не ухватимо за властито корење, имамо мале шансе да се одбранимо
Кустурица: Ако се не ухватимо за властито корење, имамо мале шансе да се одбранимо

Прослављени режисер Емир Кустурица указао је да је богаћење без рада постало апсолутна пошаст, која ствара...

2021-05-03 09:07:19

Патрушев: Одлучите сами може ли се Америка данас назвати демократијом
Патрушев: Одлучите сами може ли се Америка данас назвати демократијом

Демократске државе се не мешају у унутрашња питања других суверених земаља, а њихове нове власти не...

2021-05-01 07:53:26

Независна комисија: Оружани сукоб у Сарајеву почео низом атентата на Србе
Независна комисија: Оружани сукоб у Сарајеву почео низом атентата на Србе

Оружани сукоб није почео војним операцијама, већ низом атентата које су починили обични криминалци које је...

2021-04-29 09:23:33

Где се боље живи, у Србији или у Русији?
Где се боље живи, у Србији или у Русији?

Ако претпоставимо да су руске и српске престонице убедљиво најскупље за живот у овим земљама, иако Москва више одудара од просека Русије него Београд од просека Србије, могли би на основу компарације малопродајних цена у маркетима на ободу главног града Руске Федерације са оним у центру Београду доћи до неке доста грубе слике трошкова живота у две државе

2021-04-27 19:35:23

Ко покушава да одустане од Резолуције 1244
Ко покушава да одустане од Резолуције 1244

Судећи по извештавању медија, прва посета нашег министра спољних послова Николе Селаковића Москви протекла је у...

2021-04-22 07:33:16

Како је Роберт Фиск оптужио CNN за саучесништво у покушају убиства Александра Вучића
Како је Роберт Фиск оптужио CNN за саучесништво у покушају убиства Александра Вучића

Британски новинар Роберт Фиск извештавао је из Београда 1999. године. О бомбардовању зграде РТС-а је, поред осталог, написао: „Два дана пре него што је НАТО бомбардовао седиште српске телевизије у Београду, CNN је из седишта у Атланти добио дојаву да ће зграда бити уништена… Дан касније, српски министар информисања Александар Вучић примио је из САД-а факсом позив из емисије „Larry King Live“ да се појави на CNN-у. Желели су га у програму 23. априла у 2:30 ујутру и тражили су од њега да пола сата раније дође на српску телевизију ради шминкања. Вучић је закаснио… НАТО пројектили дигли су зграду у ваздух у 2:06. Први је експлодирао у шминкерници у којој је млади српски асистент изгорео на смрт. CNN све ово назива случајношћу.“

2021-04-21 17:55:03

Да ли ће истина о демократској корупцији зауставити нови колонијализам?
Да ли ће истина о демократској корупцији зауставити нови колонијализам?

У недељу, 18. априла, српско-црногорски публициста и документариста, Игор Дамjановић представио је свој филм „Како су...

2021-04-19 20:28:20

Заборављени геноциди: РТ указује на злочине које је политика помела под тепих
Заборављени геноциди: РТ указује на злочине које је политика помела под тепих

Зашто се неки геноциди непрестано памте, док се други бацају на смеће историје? У емисији „Заборављени...

2021-04-18 12:17:17

Пријатељство Србије и Русије: Представљен зборник текстова „Записи балканиста“
Пријатељство Србије и Русије: Представљен зборник текстова „Записи балканиста“

ПРОМОЦИЈА књиге \"Записи балканиста\", коју је објавио \"Службени гласник\", била је прилика и да се у Скупштини града говори и о односима на Балкану и српско-руским односима.

2021-04-16 10:23:02

РТ: Украјина ће бити „непоправљиво ослабљена“ ако Русија и Немачка заврше „Северни ток 2“ - Кијев
РТ: Украјина ће бити „непоправљиво ослабљена“ ако Русија и Немачка заврше „Северни ток 2“ - Кијев

Завршетак "Северног тока 2" коштаће Кијев милијарде долара, укидањем ослањања Русије на Украјину за транспорт гаса,...

2021-04-10 12:15:25

„Априлски лет“: Представљен документарни филм о бомбардовању Трећег рајха од стране Краљевског ваздухопловства
„Априлски лет“: Представљен документарни филм о бомбардовању Трећег рајха од стране Краљевског ваздухопловства

Поводом осам деценија од Априлског рата и мало познате чињенице да је истог тог 6. априла...

2021-04-09 18:08:46

„НАТО добро да прочита историју Великог отаџбинског рата“
„НАТО добро да прочита историју Великог отаџбинског рата“

Коментари руских сенатора и депутата о саопштењима НАТО-а и Кијева

2021-04-03 07:05:39

Договор Дел Понтеове и Ђинђића о изручењу Милошевића
Договор Дел Понтеове и Ђинђића о изручењу Милошевића

Ако је веровати бившој тужитељки Хашког трибунала, судбина Слободана Милошевић запечаћена је у Лугану скоро годину дана пре његовог формалног пребацивања у Хаг.

2021-04-02 07:48:38

Дачић: Од самог почетка било очигледно да је циљ хапшења Милошевића био да се он изручи Хашком трибуналу
Дачић: Од самог почетка било очигледно да је циљ хапшења Милошевића био да се он изручи Хашком трибуналу

Од самог почетка је било очигледно да је циљ хапшења Слободана Милошевића пре 20 година био...

2021-04-01 16:01:35

„Из западног правца формирана мрежа центара за вођење како информационих, тако и сајбер операција против Русије“
„Из западног правца формирана мрежа центара за вођење како информационих, тако и сајбер операција против Русије“

Русија може победити у „менталном рату“ против Сједињених Америчких Држава уколико покаже вољу и ако буде...

2021-03-31 08:43:38

Танасковић: Чињеницама против тезе о геноциду
Танасковић: Чињеницама против тезе о геноциду

Тоталитарно мишљење, којим се прописује само једна истина о дешавањима у Сребреници, а криминализује свака расправа о њој, јако је опасна и њој се мора одупријети. Сребренички мит изграђен је на пожељно диригованој интерпретацији једног ратног злочина који може постати нека врста „оснивачког мита“ бошњачког народа, а који је у свом највећем обиму закован у представи о извршеном геноциду, каже у разговору са портал „Српске новине“ проф. др Дарко Танасковић, један од најзначајнијих савремених оријенталиста и исламолога.

2021-03-29 07:38:22

Шарић: Србија је била на погрешној страни историје само кад су историју писали погрешни
Шарић: Србија је била на погрешној страни историје само кад су историју писали погрешни

Хрватски теолог и историчар Горан Шарић се у најновијем тексту, који је објавио на Фејсбуку, јавно се запитао да ли су Срби 1999. године били на погрешној страни историје и подсетио да су "највећа светска царства, Римско, Византијско, Франачко, Османско, Хабсбуршко, Немачко… јуришала на Србију на врхунцу своје моћи, а да тих царстава одавно нема, а Срби су још увек овде".

2021-03-26 08:38:23

Јелена Гускова: Улога Черномирдина у Милошевићевој капитулацији 1999. године
Јелена Гускова: Улога Черномирдина у Милошевићевој капитулацији 1999. године

Улогу пресе која је требало да натера Југославију на капитулацију преузео је, ма како то било жалосно, руски представник

2021-03-26 07:43:08

„Запад на челу са САД-ом покренуо нову врсту рата против Русије - менталну“
„Запад на челу са САД-ом покренуо нову врсту рата против Русије - менталну“

Запад је на челу са Сједињеним Државама покренуо нову врсту рата против Русије - менталну, чије...

2021-03-25 09:29:07

„У бомбардовању Србије школе и болнице не треба да буду изузетак“
„У бомбардовању Србије школе и болнице не треба да буду изузетак“

Годишњица монструозне НАТО агресије на СР Југославију

2021-03-24 08:37:54

Лондон: Русија и даље представља највећу нуклеарну и војну претњу европској безбедности
Лондон: Русија и даље представља највећу нуклеарну и војну претњу европској безбедности

Русија представља претњу, а модернизација руских оружаних снага чини је истовремено и непредвидљивим и вештим играчем,...

2021-03-22 18:37:15

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Парада победе

Парада победе