Јелена Гускова: Улога Черномирдина у Милошевићевој капитулацији 1999. године

Објављено: 26.03.2021.год.

Улогу пресе која је требало да натера Југославију на капитулацију преузео је, ма како то било жалосно, руски представник


Београд су још увек бомбама кажњавали за непослушност, кад су Американци почели да воде ванблоковску дипломатију, у коју су хтели да увуку и Русију. Схватили су да не могу да натерају увређеног и тврдоглавог Слободана Милошевића да се потчини захтевима НАТО без подршке Руса. Тако се Американцима јавила идеја да привуку представника Русије у групу за решавање балканског проблема. У тиму им је обавезно био потребан Рус, пошто би преко њега разговори са Милошевићем могли да буду ефикаснији. Али не било какав Рус, већ онај који ће да повлађује колегама и буде чврст са Србима. Избор је пао на Виктора Черномирдина, који је постао лични преставник Председника Руске Федерације Бориса Јељцина.

Зашто је изабран управо он? Са једне стране, бившег премијера добро су познавали у САД по раду комисије Гор-Черномирдин, и његова кандидатура је одговарала Зпаду. Са друге, Председник Русије је ставио до знања да намерава да оконча курс конфронтације са Западом: то именовање је показало Америци да се Русија неће противити плановима НАТО. Черномирдин у својој књизи индиректно потврђује да је Клинтон телефонирао Јељцину и да је тражио да се именује управо он, пошто са Милошевићем тобоже нико више није могао да разговара.

Чини се да је Черномирдин прибегао лукавству кад је говорио да су Американци веома ризиковали приликом његовог избора због његовог чврстог карактера. Уствари, ризиковала је Русија, пошто су њеним рукама Србе натерали да капитулирају под понижавајућим условима. У Институту за психоанализу и ментална истраживања САД кандидатуру Черномирдина су проучили и дошли до следећих закључака: коефицијент интелигенције изнад просечног, властољубив, по потреби може бити добар и стрпљив преговарач, поштује наредбе, користољубив, прави дипломата, по потреби уме да буде груб. Како су показали каснији догађаји, психолози нису погрешили: Черномирдин је био потпуно солидаран са ставом Беле куће, према коме ће се Милошевић одазвати само ако се са њим говори језиком силе.

После именовања Черномирдин је за себе формулисао приоритетне циљеве. Првим је сматрао да не сме да се допусти увлачење Русије у војна дејства, други је формулисао као очување целовитости Југославије. Остали задаци су се тицали преговарачког процеса и проистекли су из директних наредби Јељцина: осудити агресију, поштовати Повељу УН, међународно право, постићи широку аутномију за Косово у границама Југославије. Све исправно. Али био је још један врло важан указ који је из неког разлога прећутао. Јељцин је инсистирао: прво треба да буде заустављено бомбардовање, а затим Србима треба да буду представљени услови мира. У пракси овај принцип је за непуних месец и по дана, корак по корак, био изневерен од представника Русије.

ПРВО ПРЕКИД ВАТРЕ Наговарајући Милошевића да прихвати план решавања кризе, представник Русије га је уверавао да ће прво бити прекинута ватра, а затим ће започети преговарачки процес. Притом, Черномирдин је знао да нема шансе да се код НАТО постигне прекид бомбардовања. Зато је чинио све како би Срби без поговора прихватили ултиматум противника који се сводио на следеће: прво повући све српске снаге са Косова, а затим дозволити НАТО трупама да уђу у покрајину. И тек тада ће бити обустављена војна дејства НАТО.

Слично се десило и са другим важним питањем – саставом међународних снага на Косову и лоцирањем руских трупа. Због попустљивости Черномирдина Американци нису за Русију издвојили њен сектор мада су руски војници усагласили са америчким колегама своје присуство у покрајини у посебном сектору. Како је цинично писао амерички дипломата и учесник преговарачког процеса Строб Талбот, ултиматум је постао снажнија верзија оног који су покушали да Милошевићу наметну у Рамбујеу. Косово је у очима међународног законодавства остало у саставу Југославије, али сву своју догледну будућност остаје протекторат УН, учвршћен НАТО снагама. То значи повлачење српских трупа из покрајине, постављање мировних снага под команду НАТО и повратак избеглица и расељених лица кућама.

Вашингтон је стално инсистирао на тим условима, управо они су били основ захтева Г8, резолуције СБ и, на крају, коначних захтева постављених Милошевићу почетком јуна уз директно посредовање Черномирдина. Притом, стално се понављало да Југославија на преговорима нема право да захтева равноправан однос.

Стварајући план за Косово и Југославију, постављајући политичке фигуре и чак планирајући НАТО акције, Вашингтон се ни са ким није саветовао. Какви савети, зашто?Како кажемо, тако ће и бити – објаснио је ситуацију Талбот.

Марти Ахтисари и Строб Талбот, чланови преговарачке тројке (на слици), видели су свој задатак у томе да максимално приближе став Москве свом, односно НАТО ставу. Само у том случају Черномирдин је могао да одигра улогу коју су од њега очекивали – улогу иструмента пристика на председника Југославије.

Милошевићев положај није био лак. Поставили су му ултиматум, нису реаговали на његове уступке и узвратне гестове, који су показивали добру вољу и флексибилност. Поље његове делатности било је ограничено. Није било никога ко би га бранио, међународне организације су ћутале, одустајући од учешћа у решавању кризе. Осим тога, Међународни трибунал за бившу Југославију издао је налог за хапшење Милошевића на основу оптужби за злочине управо на Косову: тачније, са правне тачке гледишта, од тада су се преговори водили са међународним злочинцем. И, како би притисак добио коначни облик, САД су појачале нападе, бомбардјујући и дању. Уништавале су војну технику, железничке пруге, путеве, мостове, бацале бомбе на насељене квартове, болнице, колоне избеглица. Број цивилних жртава је растао.

Јељцин није се превише удубљивао у садржај споразума, њему су одговарали реферати Черномирдина, али није престао да понавља о важној улози Русије у миротворству. Хтео је такође да пред САД и НАТО постигне посебан статус за руске миротворце, што је требало да буде успех у признавању наше улоге. Председник је уверавао да ће лично контролисати то питање. Притом, пожуривао је Черномирдина и инсистирао на што бржем завршетку преговарачког процеса, на краћим роковима рада на усаглашавању предлога.

ЗАШТО СЕ ЈЕЉЦИНУ ЖУРИЛО Према Черномирдиновом мишљењу, узрок журбе био је економски притисак Запада, преговори о кредитима ММФ, разматрање реструктуирања дуга Москве према Лондонском клубу. Према верзији Строба Таболта, журба руског председника објашњава се сасвим другим разлозима: пошто ваздушни напади нису слабили, а Милошевић није планирао да попусти, пред Јељцином су стајали рђаво изгледи. Најмање за шест недеља, 18. јуна, требало је да се састане лицем у лице са Клинтоном, Шираком, Шредером и Блером у Келну, на наредном самиту „велике осморке“. Ако се до тада рат настави, Јељцин неће имати избора: или да бојкотује састанак или да припреди тамо сканал попут будимпештанског. Ниједна варијанта му није одговарала. „Велика“ осморка је дуго очекивани и тешко достигнут трофеј његовог председничког мандата. Претпостављало се да ће годишњи самит бити апотеоза новог руског угледа и личног Јељциновог престижа. Није хтео да у Келну изгледа као сувишни човек или бунтовник – хтео је да допутује тамо као миротворац, равноправан. А то је значило да мир треба направити што пре.

Преговарачки процес завршен је 2. јуна драматичним сусретом преговарачке тројке са Милошевићем. На сто југословенског председника пали су предлози које су раније у Бону формулисале западне земље. Разговор је био тежак јер је требало објаснити Милошевићу зашто је садржај договора измењен, зашто предложена варијанта више личи на капитулацију. Или му не објашњавати, већ га једноставно уплашити, не оставити избор и натерати на потписивање? Како пише Талбот, Черномирдин је добио од свог председника карт-бланш и управо зато је био тако сигуран у своју улогу, нагао и жесток. Главну улогу пресе која је требало да натера Југославију на капитулацију преузео је на себе, ма како то било жалосно, руски представник. То је био вешт потез Американаца: Србима је увек тешко да одбију Русе јер им верују и надају се у подршку.

Черномирдин је одабрао следећу тактику: да хвали коначни документ, да покаже да он нема алтернативу, да се жали на тешкоће у свом послу, затим да притисне и да Милошевићу не остави никакав излаз. Осим тога, Черномирдин је рачунао на претходно дејство пресинга на Милошевића из више праваца. Швеђанин Петер Кастенфелд је, по задатку специјалних служби, предао Милошевићу поруку у којој су му саветовали да прихвати Черномирдинов и Ахтисаријев предлог и објаснили да Русија не може да помогне Југославији, па зато бољу понуду неће добити.

Милошевић је неколико пута питао шта ће бити ако Југославија одбије да потпише овај капитулантски споразум. Тражио је савет како да поступи у таквом случају. Черномирдин га је само плашио: вас ће докрајчити, бомбардовати, заувек ћете изгубити Косово и неће бити никакве целовитости. Српска војска је питала Русе: да ли ћете нам помоћи ако не потпишемо ултиматум и почнемо да ратујемо са НАТО? Наши генерали су спуштали главе и ћутећи одмахивали главама: „Не!“

ШТА ЈЕ РУСИЈА ПОСТИГЛА Милошевић је 3. јуна 1999. године саопштио да се консултовао са свим политичким странкама и објавио да, пошто су Срби остали сами, без подршке, донели су одлуку да прихвате документ.„Прихватамо предлог као понуду за мир. Ми не смемо да одбацимо мировни предлог иза којег стоји председник Русије“, говорио је Милошевић. Народна скупштина Републике Србије 3. јуна је одобрила документ за постизање мира, који између осталог нико није видео.

НАТО је прослављао победу и настављао да бомбардује Југославију. Черномирдин није могао да постигне главни услов који је одредио председник Русије: прекидање бомбардовања као услов за почетак преговора. Европа се опраштала од система међународног права. Русија се правила да је успела да донесе мир у Југославију и покушала да за УН врати претходну улогу у процесу регулисања међународних конфликата.

Последице споразума који је Југославија потписала под притиском Черномирдина су следеће.

Агресија је стекла закониту снагу пошто није била осуђена. Југославија је проглашена за кривца за кризу на Косову. НАТО и његова политика су ојачали своје позиције, доказавши ефикасност ултиматума и казни.

У Москви Черномирдина није очекивао топао пријем. Да ли је имао састанак са председником у Кремљу, не зна се јер Јељцин није био задовољан радом Черномирдина и састанке са својим сад већ бившим специјалним представником је избегавао. А Ал Гор је звао да захвали Черномирдину за све што је урадио. Черномирдин је обећао да посао неће пропасти.

Био је задовољан тиме што Милошевић није поставио никакве захтеве, потписао је ултиматум за који је гласала Скупштина Југославије. Али да ли је могла да буде задовољна Русија, која није успела да у коначном документу реализује ниједан унапред постављени захтев?

Под притиском представника Русије Србија је била приморана да оде са Косова, и то је био почетак процеса губитка атономне покрајине.

Аутор је доктор историје, шеф Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН

Глас Русије

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и приписивања кривице за међунационалне сукобе на један народ - Србе

Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба
Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба

Када се помене грађански рат у Босни и Херцеговини (БиХ) 1992-1995, када су се у бившој...

2021-09-15 07:32:05

РТ: Рат са Русијом и Кином „уништио би свет”, а Америка мора пронаћи начине да склопи мир са својим источним ривалима, упозорава амерички генерал
РТ: Рат са Русијом и Кином „уништио би свет”, а Америка мора пронаћи начине да склопи мир са својим источним ривалима, упозорава амерички генерал

С обзиром да се глобални арсенал нуклеарног оружја повећава, а земље надограђују своје бојеве главе и...

2021-09-14 16:43:57

Прва НАТО агресија била је на Републику Српску под називом „Намерна сила”
Прва НАТО агресија била је на Републику Српску под називом „Намерна сила”

Годишњица окончања НАТО агресије на Републику Српску

2021-09-14 10:16:30

РТ: Водич кроз руске политичке партије уочи парламентарних избора: Либерално демократска партија
РТ: Водич кроз руске политичке партије уочи парламентарних избора: Либерално демократска партија

Од 17. до 19. септембра, Руси ће на биралиштима изабрати 450 посланика који ће их представљати...

2021-09-14 08:59:28

Професор Елена Пономарева: Имамо податке који доказују да у Сребреници Срби нису починили геноцид
Професор Елена Пономарева: Имамо податке који доказују да у Сребреници Срби нису починили геноцид

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и кривице за међунационалне сукобе једног народа - Срба. Више од четврт века, залагањем преданих политичара, корумпираних „научника“ и „новинара“, у јавности се формирао мит о зверствима која су починили искључиво Срби, каже Елена Пономарева, доктор политичких наука, професор МГИМО-а (Московски државни институт међународних односа Министарства спољних послова Русије).

2021-09-12 12:53:59

РТ: Замрзавање средстава Авганистана и фондова помоћи могли би „бацити милионе у сиромаштво“ и изазвати „огромну“ избегличку кризу, упозорава изасланик УН-а
РТ: Замрзавање средстава Авганистана и фондова помоћи могли би „бацити милионе у сиромаштво“ и изазвати „огромну“ избегличку кризу, упозорава изасланик УН-а

Изасланик УН-а за Авганистан је упозорила на надолазећу хуманитарну кризу у ратом разореној земљи, рекавши да...

2021-09-10 08:34:42

Иза Панџшира, испред мрака и геноцида?
Иза Панџшира, испред мрака и геноцида?

Двадесет година владавине САД коштало је Авганистанце скоро милион живота

2021-09-09 16:12:54

РТ: „Као да даљински управља вашом руком против вас“: Сноуден наводи да „Епл“ неће одлучивати који ће садржај тражити на вашем телефону, него владе
РТ: „Као да даљински управља вашом руком против вас“: Сноуден наводи да „Епл“ неће одлучивати који ће садржај тражити на вашем телефону, него владе

Узбуњивач НСА Едвард Сноуден осудио је "Еплов" план скенирања телефона, рекавши да не само да брише...

2021-09-03 08:09:04

Руски стручњаци ће помоћи у разбијању западних митова о рату у Босни
Руски стручњаци ће помоћи у разбијању западних митова о рату у Босни

Међународна конференција у Москви: „Резултати рада независних међународних комисија: Српске жртве у грађанском рату у Сарајеву 1991-1995 и жртве свих народа на подручју Сребренице 1991-1995“

2021-08-30 10:39:13

РТ: С обзиром да Русија и Кина војно сарађују, Америка се по први пут мора суочити са „два равноправна противника“ - командант Стратешке команде САД
РТ: С обзиром да Русија и Кина војно сарађују, Америка се по први пут мора суочити са „два равноправна противника“ - командант Стратешке команде САД

Блиска војна сарадња између Русије и Кине изазива велику забринутост, а власти у Вашингтону морају озбиљно...

2021-08-27 18:13:02

„Тенкови више нису потребни“: Кијев смислио начин како да освоји Донбас
„Тенкови више нису потребни“: Кијев смислио начин како да освоји Донбас

Дронови, артиљеријски системи и опрема за специјалне снаге - Министарство одбране Украјине објавило је списак наоружања...

2021-08-25 07:31:33

Кинези окарактерисали развој руске ратне морнарице као „претећи сигнал“ Западу
Кинези окарактерисали развој руске ратне морнарице као „претећи сигнал“ Западу

У последње време се примећује посебна активност у сфери развоја руске ратне морнарице. Руси на тај...

2021-08-22 09:40:10

„Армија 2021“ - војна сарадња за добро света
„Армија 2021“ - војна сарадња за добро света

За представљање најновијег наоружања и војне опреме, генијалности инжењерских и дизајнерских идеја, у августу 2021. године...

2021-08-20 15:11:40

РТ: САД би могле узети авганистанске националне резерве, али њихова претња изолацијом талибана „нема везе са реалношћу“
РТ: САД би могле узети авганистанске националне резерве, али њихова претња изолацијом талибана „нема везе са реалношћу“

Запад је покушао да заустави марш талибана на Кабул уз претњу међународном изолацијом, али спровођење такве...

2021-08-17 13:01:00

Јанукович: Највећа грешка Украјине у последњих 30 година је одбијање добросуседства са Русијом
Јанукович: Највећа грешка Украјине у последњих 30 година је одбијање добросуседства са Русијом

Највећа грешка Украјине у последњих 30 година било је одбијање добросуседства са Русијом, рекао је бивши...

2021-08-17 11:47:31

РТ: Кинески државни медиј упозорио тајванске лидере да се не понашају као „стратешки пијуни“ САД, те назвaо „лекцијом“ за њих авганистанску кризу
РТ: Кинески државни медиј упозорио тајванске лидере да се не понашају као „стратешки пијуни“ САД, те назвaо „лекцијом“ за њих авганистанску кризу

Кинеске државне новине "Глобал тајмс" упозориле су Тајван да би „напуштање“ авганистанских савезника од стране САД...

2021-08-17 08:25:56

Лукић: Крајњи циљ Русија, међуциљ Србија, док тренутни главни напад иде на Републику Српску
Лукић: Крајњи циљ Русија, међуциљ Србија, док тренутни главни напад иде на Републику Српску

Адвокат Бранко Лукић рекао је да ће наметнути закон бившег високог представника Валентина Инцка о кажњавању \"негирања геноцида\" бити оспораван, јер он нема овлашћења да доноси законе.

2021-08-14 10:50:44

Небеска Српска: На Илиндан 1993. оборен хеликоптер са ознаком Црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. оборен хеликоптер са ознаком Црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2021-08-05 10:11:41

Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта
Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта

Уништена Република Српска Крајина, разорена Република Српска, разорена СР Југославија, отето Косово...

2021-08-04 06:43:03

РТ: После мораторијума: Шта је познато о могућем повлачењу признања независности Косова од стране више земаља
РТ: После мораторијума: Шта је познато о могућем повлачењу признања независности Косова од стране више земаља

Десет земаља у Африци и на Блиском истоку намеравају да повуку признање независности Косова, пренело је...

2021-08-03 12:45:47

Павић: „Инцков закон“ је као ултиматум Беча Србији 1914. – Срби да одговоре тврдо али са стишаним емоцијама
Павић: „Инцков закон“ је као ултиматум Беча Србији 1914. – Срби да одговоре тврдо али са стишаним емоцијама

Није Аустријанаџ сам донео ту стратешку одлуку – он је намештеник, чиновник

2021-07-27 07:25:04

Живадин Јовановић: Разочаравајући потези Атине према Приштини
Живадин Јовановић: Разочаравајући потези Атине према Приштини

Разочаран сам најновијим корацима Атине у односима са Приштином јер представљају одступање од раније недвосмислене подршке...

2021-07-19 19:15:47

Вечити рат за „демократе“:  Амерички Сиријци против Бајдена
Вечити рат за „демократе“: Амерички Сиријци против Бајдена

Ребрендирање са „демократским стилом“

2021-07-16 11:16:54

Да ли ће политички империјализам спасити САД? Поглед из Турске.
Да ли ће политички империјализам спасити САД? Поглед из Турске.

Да ли ће Турска моћи да подигне устанак у оквиру НАТО-а? Поглед из Анкаре.

2021-07-14 12:52:02

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: