Јелена Гускова: Улога Черномирдина у Милошевићевој капитулацији 1999. године

Објављено: 26.03.2021.год.

Улогу пресе која је требало да натера Југославију на капитулацију преузео је, ма како то било жалосно, руски представник


Београд су још увек бомбама кажњавали за непослушност, кад су Американци почели да воде ванблоковску дипломатију, у коју су хтели да увуку и Русију. Схватили су да не могу да натерају увређеног и тврдоглавог Слободана Милошевића да се потчини захтевима НАТО без подршке Руса. Тако се Американцима јавила идеја да привуку представника Русије у групу за решавање балканског проблема. У тиму им је обавезно био потребан Рус, пошто би преко њега разговори са Милошевићем могли да буду ефикаснији. Али не било какав Рус, већ онај који ће да повлађује колегама и буде чврст са Србима. Избор је пао на Виктора Черномирдина, који је постао лични преставник Председника Руске Федерације Бориса Јељцина.

Зашто је изабран управо он? Са једне стране, бившег премијера добро су познавали у САД по раду комисије Гор-Черномирдин, и његова кандидатура је одговарала Зпаду. Са друге, Председник Русије је ставио до знања да намерава да оконча курс конфронтације са Западом: то именовање је показало Америци да се Русија неће противити плановима НАТО. Черномирдин у својој књизи индиректно потврђује да је Клинтон телефонирао Јељцину и да је тражио да се именује управо он, пошто са Милошевићем тобоже нико више није могао да разговара.

Чини се да је Черномирдин прибегао лукавству кад је говорио да су Американци веома ризиковали приликом његовог избора због његовог чврстог карактера. Уствари, ризиковала је Русија, пошто су њеним рукама Србе натерали да капитулирају под понижавајућим условима. У Институту за психоанализу и ментална истраживања САД кандидатуру Черномирдина су проучили и дошли до следећих закључака: коефицијент интелигенције изнад просечног, властољубив, по потреби може бити добар и стрпљив преговарач, поштује наредбе, користољубив, прави дипломата, по потреби уме да буде груб. Како су показали каснији догађаји, психолози нису погрешили: Черномирдин је био потпуно солидаран са ставом Беле куће, према коме ће се Милошевић одазвати само ако се са њим говори језиком силе.

После именовања Черномирдин је за себе формулисао приоритетне циљеве. Првим је сматрао да не сме да се допусти увлачење Русије у војна дејства, други је формулисао као очување целовитости Југославије. Остали задаци су се тицали преговарачког процеса и проистекли су из директних наредби Јељцина: осудити агресију, поштовати Повељу УН, међународно право, постићи широку аутномију за Косово у границама Југославије. Све исправно. Али био је још један врло важан указ који је из неког разлога прећутао. Јељцин је инсистирао: прво треба да буде заустављено бомбардовање, а затим Србима треба да буду представљени услови мира. У пракси овај принцип је за непуних месец и по дана, корак по корак, био изневерен од представника Русије.

ПРВО ПРЕКИД ВАТРЕ Наговарајући Милошевића да прихвати план решавања кризе, представник Русије га је уверавао да ће прво бити прекинута ватра, а затим ће започети преговарачки процес. Притом, Черномирдин је знао да нема шансе да се код НАТО постигне прекид бомбардовања. Зато је чинио све како би Срби без поговора прихватили ултиматум противника који се сводио на следеће: прво повући све српске снаге са Косова, а затим дозволити НАТО трупама да уђу у покрајину. И тек тада ће бити обустављена војна дејства НАТО.

Слично се десило и са другим важним питањем – саставом међународних снага на Косову и лоцирањем руских трупа. Због попустљивости Черномирдина Американци нису за Русију издвојили њен сектор мада су руски војници усагласили са америчким колегама своје присуство у покрајини у посебном сектору. Како је цинично писао амерички дипломата и учесник преговарачког процеса Строб Талбот, ултиматум је постао снажнија верзија оног који су покушали да Милошевићу наметну у Рамбујеу. Косово је у очима међународног законодавства остало у саставу Југославије, али сву своју догледну будућност остаје протекторат УН, учвршћен НАТО снагама. То значи повлачење српских трупа из покрајине, постављање мировних снага под команду НАТО и повратак избеглица и расељених лица кућама.

Вашингтон је стално инсистирао на тим условима, управо они су били основ захтева Г8, резолуције СБ и, на крају, коначних захтева постављених Милошевићу почетком јуна уз директно посредовање Черномирдина. Притом, стално се понављало да Југославија на преговорима нема право да захтева равноправан однос.

Стварајући план за Косово и Југославију, постављајући политичке фигуре и чак планирајући НАТО акције, Вашингтон се ни са ким није саветовао. Какви савети, зашто?Како кажемо, тако ће и бити – објаснио је ситуацију Талбот.

Марти Ахтисари и Строб Талбот, чланови преговарачке тројке (на слици), видели су свој задатак у томе да максимално приближе став Москве свом, односно НАТО ставу. Само у том случају Черномирдин је могао да одигра улогу коју су од њега очекивали – улогу иструмента пристика на председника Југославије.

Милошевићев положај није био лак. Поставили су му ултиматум, нису реаговали на његове уступке и узвратне гестове, који су показивали добру вољу и флексибилност. Поље његове делатности било је ограничено. Није било никога ко би га бранио, међународне организације су ћутале, одустајући од учешћа у решавању кризе. Осим тога, Међународни трибунал за бившу Југославију издао је налог за хапшење Милошевића на основу оптужби за злочине управо на Косову: тачније, са правне тачке гледишта, од тада су се преговори водили са међународним злочинцем. И, како би притисак добио коначни облик, САД су појачале нападе, бомбардјујући и дању. Уништавале су војну технику, железничке пруге, путеве, мостове, бацале бомбе на насељене квартове, болнице, колоне избеглица. Број цивилних жртава је растао.

Јељцин није се превише удубљивао у садржај споразума, њему су одговарали реферати Черномирдина, али није престао да понавља о важној улози Русије у миротворству. Хтео је такође да пред САД и НАТО постигне посебан статус за руске миротворце, што је требало да буде успех у признавању наше улоге. Председник је уверавао да ће лично контролисати то питање. Притом, пожуривао је Черномирдина и инсистирао на што бржем завршетку преговарачког процеса, на краћим роковима рада на усаглашавању предлога.

ЗАШТО СЕ ЈЕЉЦИНУ ЖУРИЛО Према Черномирдиновом мишљењу, узрок журбе био је економски притисак Запада, преговори о кредитима ММФ, разматрање реструктуирања дуга Москве према Лондонском клубу. Према верзији Строба Таболта, журба руског председника објашњава се сасвим другим разлозима: пошто ваздушни напади нису слабили, а Милошевић није планирао да попусти, пред Јељцином су стајали рђаво изгледи. Најмање за шест недеља, 18. јуна, требало је да се састане лицем у лице са Клинтоном, Шираком, Шредером и Блером у Келну, на наредном самиту „велике осморке“. Ако се до тада рат настави, Јељцин неће имати избора: или да бојкотује састанак или да припреди тамо сканал попут будимпештанског. Ниједна варијанта му није одговарала. „Велика“ осморка је дуго очекивани и тешко достигнут трофеј његовог председничког мандата. Претпостављало се да ће годишњи самит бити апотеоза новог руског угледа и личног Јељциновог престижа. Није хтео да у Келну изгледа као сувишни човек или бунтовник – хтео је да допутује тамо као миротворац, равноправан. А то је значило да мир треба направити што пре.

Преговарачки процес завршен је 2. јуна драматичним сусретом преговарачке тројке са Милошевићем. На сто југословенског председника пали су предлози које су раније у Бону формулисале западне земље. Разговор је био тежак јер је требало објаснити Милошевићу зашто је садржај договора измењен, зашто предложена варијанта више личи на капитулацију. Или му не објашњавати, већ га једноставно уплашити, не оставити избор и натерати на потписивање? Како пише Талбот, Черномирдин је добио од свог председника карт-бланш и управо зато је био тако сигуран у своју улогу, нагао и жесток. Главну улогу пресе која је требало да натера Југославију на капитулацију преузео је на себе, ма како то било жалосно, руски представник. То је био вешт потез Американаца: Србима је увек тешко да одбију Русе јер им верују и надају се у подршку.

Черномирдин је одабрао следећу тактику: да хвали коначни документ, да покаже да он нема алтернативу, да се жали на тешкоће у свом послу, затим да притисне и да Милошевићу не остави никакав излаз. Осим тога, Черномирдин је рачунао на претходно дејство пресинга на Милошевића из више праваца. Швеђанин Петер Кастенфелд је, по задатку специјалних служби, предао Милошевићу поруку у којој су му саветовали да прихвати Черномирдинов и Ахтисаријев предлог и објаснили да Русија не може да помогне Југославији, па зато бољу понуду неће добити.

Милошевић је неколико пута питао шта ће бити ако Југославија одбије да потпише овај капитулантски споразум. Тражио је савет како да поступи у таквом случају. Черномирдин га је само плашио: вас ће докрајчити, бомбардовати, заувек ћете изгубити Косово и неће бити никакве целовитости. Српска војска је питала Русе: да ли ћете нам помоћи ако не потпишемо ултиматум и почнемо да ратујемо са НАТО? Наши генерали су спуштали главе и ћутећи одмахивали главама: „Не!“

ШТА ЈЕ РУСИЈА ПОСТИГЛА Милошевић је 3. јуна 1999. године саопштио да се консултовао са свим политичким странкама и објавио да, пошто су Срби остали сами, без подршке, донели су одлуку да прихвате документ.„Прихватамо предлог као понуду за мир. Ми не смемо да одбацимо мировни предлог иза којег стоји председник Русије“, говорио је Милошевић. Народна скупштина Републике Србије 3. јуна је одобрила документ за постизање мира, који између осталог нико није видео.

НАТО је прослављао победу и настављао да бомбардује Југославију. Черномирдин није могао да постигне главни услов који је одредио председник Русије: прекидање бомбардовања као услов за почетак преговора. Европа се опраштала од система међународног права. Русија се правила да је успела да донесе мир у Југославију и покушала да за УН врати претходну улогу у процесу регулисања међународних конфликата.

Последице споразума који је Југославија потписала под притиском Черномирдина су следеће.

Агресија је стекла закониту снагу пошто није била осуђена. Југославија је проглашена за кривца за кризу на Косову. НАТО и његова политика су ојачали своје позиције, доказавши ефикасност ултиматума и казни.

У Москви Черномирдина није очекивао топао пријем. Да ли је имао састанак са председником у Кремљу, не зна се јер Јељцин није био задовољан радом Черномирдина и састанке са својим сад већ бившим специјалним представником је избегавао. А Ал Гор је звао да захвали Черномирдину за све што је урадио. Черномирдин је обећао да посао неће пропасти.

Био је задовољан тиме што Милошевић није поставио никакве захтеве, потписао је ултиматум за који је гласала Скупштина Југославије. Али да ли је могла да буде задовољна Русија, која није успела да у коначном документу реализује ниједан унапред постављени захтев?

Под притиском представника Русије Србија је била приморана да оде са Косова, и то је био почетак процеса губитка атономне покрајине.

Аутор је доктор историје, шеф Центра за проучавање савремене балканске кризе Института за славистику РАН

Глас Русије

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

РТ: „Једноставно и поуздано као пушка `калашњиков`“: Путин о руским вакцинама против коронавируса

2021-05-07 08:42:57

Руске вакцине против коронавируса су једноставне и поуздане као пушка "калашњиков", рекао је председник Владимир Путин док је држава регистровала верзију вакцине "Спутњик V" у једној...

Генерална проба за Параду победе у Мосвки

2021-05-07 07:41:29

У Москви се одржава генерална проба за Параду победе. На паради 9. маја поводом 76. годишњице победе Црвене армије над нацистичком Немачком ће учествовати преко 12.000 војника, више од...

Лавров: ЕУ верује да јој је све дозвољено

2021-05-06 20:27:10

Брисел, саопштавајући могућност нових санкција против Москве и „нелегитимност“ могућег руског одговора на ове кораке, обузима манија некажњивости, што представља ћорсокак, изјавио је министар спољних послова...

Путин и Ердоган разговарали о ситуацији у Сирији, Либији и Нагорно Карабаху

2021-05-06 20:13:57

Председник Владимир Путин разговарао је телефоном са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом, саопштила је прес-служба Кремља. Двојица председника разматрала су ситуацију у Сирији, Либији, Нагорно Карабаху...

РТ: Русија спремна да одустане од права интелектуалне својине за вакцине: „Не смемо размишљати о профиту“, наводи Путин

2021-05-06 19:48:13

Руски председник Владимир Путин рекао је да ће Москва подржати одустајање од патентних права за вакцине против коронавируса, с обзиром на важност борбе против пандемије. Предлози за...

Лавров: Москва неће оставити без одговора било какве нове антируске санкције Запада

2021-05-06 18:40:19

Москва неће оставити без одговора било какве нове антируске санкције Запада, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров. "Ова серија санкција које су покренуле чланице ЕУ и...

Небензја: Запад назива руском пропагандом оне веома непријатне информације које мора да слуша

2021-05-06 07:17:24

Стални представник Русије у УН Василиј Небензја замерио је западним колегама у Савету безбедности на неспремности да саслушају непријатну истину о догађајима у Украјини. Небензја је подсетио...

Ноћна проба Параде победе

2021-05-05 18:27:05

Ноћна проба Параде победе одржана је на Црвеном тргу у Москви. На паради су учествовале пешадијске јединице и колоне војне технике.   У оквиру пробе на Црвеном тргу...

Москва: Високи представник УН за БиХ својим понашањем само провоцира тензије у земљи

2021-05-05 06:19:32

\"Понаша као самопроглашени генерал-губернатор\"

Слуцки: Ако желите у ЕУ, вакцинишите се само договореним препаратима - то је фармацеутска цензура

2021-05-04 08:46:27

Коментаришући предлоге за дозволу уласка на територију Европске уније за оне који су примили вакцине одобрене у ЕУ, председник Одбора зе међународне послове Државне думе Русије...

Анализе

РТ: Битка за Србију се наставља

Пише Ана Шафран, РТ Европска унија поставила је Србији услов, могло би се рећи, ултиматум - да...

Кустурица: Ако се не ухватимо за властито корење, имамо мале шансе да се одбранимо
Кустурица: Ако се не ухватимо за властито корење, имамо мале шансе да се одбранимо

Прослављени режисер Емир Кустурица указао је да је богаћење без рада постало апсолутна пошаст, која ствара...

2021-05-03 09:07:19

Патрушев: Одлучите сами може ли се Америка данас назвати демократијом
Патрушев: Одлучите сами може ли се Америка данас назвати демократијом

Демократске државе се не мешају у унутрашња питања других суверених земаља, а њихове нове власти не...

2021-05-01 07:53:26

Независна комисија: Оружани сукоб у Сарајеву почео низом атентата на Србе
Независна комисија: Оружани сукоб у Сарајеву почео низом атентата на Србе

Оружани сукоб није почео војним операцијама, већ низом атентата које су починили обични криминалци које је...

2021-04-29 09:23:33

Где се боље живи, у Србији или у Русији?
Где се боље живи, у Србији или у Русији?

Ако претпоставимо да су руске и српске престонице убедљиво најскупље за живот у овим земљама, иако Москва више одудара од просека Русије него Београд од просека Србије, могли би на основу компарације малопродајних цена у маркетима на ободу главног града Руске Федерације са оним у центру Београду доћи до неке доста грубе слике трошкова живота у две државе

2021-04-27 19:35:23

Ко покушава да одустане од Резолуције 1244
Ко покушава да одустане од Резолуције 1244

Судећи по извештавању медија, прва посета нашег министра спољних послова Николе Селаковића Москви протекла је у...

2021-04-22 07:33:16

Како је Роберт Фиск оптужио CNN за саучесништво у покушају убиства Александра Вучића
Како је Роберт Фиск оптужио CNN за саучесништво у покушају убиства Александра Вучића

Британски новинар Роберт Фиск извештавао је из Београда 1999. године. О бомбардовању зграде РТС-а је, поред осталог, написао: „Два дана пре него што је НАТО бомбардовао седиште српске телевизије у Београду, CNN је из седишта у Атланти добио дојаву да ће зграда бити уништена… Дан касније, српски министар информисања Александар Вучић примио је из САД-а факсом позив из емисије „Larry King Live“ да се појави на CNN-у. Желели су га у програму 23. априла у 2:30 ујутру и тражили су од њега да пола сата раније дође на српску телевизију ради шминкања. Вучић је закаснио… НАТО пројектили дигли су зграду у ваздух у 2:06. Први је експлодирао у шминкерници у којој је млади српски асистент изгорео на смрт. CNN све ово назива случајношћу.“

2021-04-21 17:55:03

Да ли ће истина о демократској корупцији зауставити нови колонијализам?
Да ли ће истина о демократској корупцији зауставити нови колонијализам?

У недељу, 18. априла, српско-црногорски публициста и документариста, Игор Дамjановић представио је свој филм „Како су...

2021-04-19 20:28:20

Заборављени геноциди: РТ указује на злочине које је политика помела под тепих
Заборављени геноциди: РТ указује на злочине које је политика помела под тепих

Зашто се неки геноциди непрестано памте, док се други бацају на смеће историје? У емисији „Заборављени...

2021-04-18 12:17:17

Пријатељство Србије и Русије: Представљен зборник текстова „Записи балканиста“
Пријатељство Србије и Русије: Представљен зборник текстова „Записи балканиста“

ПРОМОЦИЈА књиге \"Записи балканиста\", коју је објавио \"Службени гласник\", била је прилика и да се у Скупштини града говори и о односима на Балкану и српско-руским односима.

2021-04-16 10:23:02

РТ: Украјина ће бити „непоправљиво ослабљена“ ако Русија и Немачка заврше „Северни ток 2“ - Кијев
РТ: Украјина ће бити „непоправљиво ослабљена“ ако Русија и Немачка заврше „Северни ток 2“ - Кијев

Завршетак "Северног тока 2" коштаће Кијев милијарде долара, укидањем ослањања Русије на Украјину за транспорт гаса,...

2021-04-10 12:15:25

„Априлски лет“: Представљен документарни филм о бомбардовању Трећег рајха од стране Краљевског ваздухопловства
„Априлски лет“: Представљен документарни филм о бомбардовању Трећег рајха од стране Краљевског ваздухопловства

Поводом осам деценија од Априлског рата и мало познате чињенице да је истог тог 6. априла...

2021-04-09 18:08:46

„НАТО добро да прочита историју Великог отаџбинског рата“
„НАТО добро да прочита историју Великог отаџбинског рата“

Коментари руских сенатора и депутата о саопштењима НАТО-а и Кијева

2021-04-03 07:05:39

Договор Дел Понтеове и Ђинђића о изручењу Милошевића
Договор Дел Понтеове и Ђинђића о изручењу Милошевића

Ако је веровати бившој тужитељки Хашког трибунала, судбина Слободана Милошевић запечаћена је у Лугану скоро годину дана пре његовог формалног пребацивања у Хаг.

2021-04-02 07:48:38

Дачић: Од самог почетка било очигледно да је циљ хапшења Милошевића био да се он изручи Хашком трибуналу
Дачић: Од самог почетка било очигледно да је циљ хапшења Милошевића био да се он изручи Хашком трибуналу

Од самог почетка је било очигледно да је циљ хапшења Слободана Милошевића пре 20 година био...

2021-04-01 16:01:35

„Из западног правца формирана мрежа центара за вођење како информационих, тако и сајбер операција против Русије“
„Из западног правца формирана мрежа центара за вођење како информационих, тако и сајбер операција против Русије“

Русија може победити у „менталном рату“ против Сједињених Америчких Држава уколико покаже вољу и ако буде...

2021-03-31 08:43:38

Танасковић: Чињеницама против тезе о геноциду
Танасковић: Чињеницама против тезе о геноциду

Тоталитарно мишљење, којим се прописује само једна истина о дешавањима у Сребреници, а криминализује свака расправа о њој, јако је опасна и њој се мора одупријети. Сребренички мит изграђен је на пожељно диригованој интерпретацији једног ратног злочина који може постати нека врста „оснивачког мита“ бошњачког народа, а који је у свом највећем обиму закован у представи о извршеном геноциду, каже у разговору са портал „Српске новине“ проф. др Дарко Танасковић, један од најзначајнијих савремених оријенталиста и исламолога.

2021-03-29 07:38:22

Шарић: Србија је била на погрешној страни историје само кад су историју писали погрешни
Шарић: Србија је била на погрешној страни историје само кад су историју писали погрешни

Хрватски теолог и историчар Горан Шарић се у најновијем тексту, који је објавио на Фејсбуку, јавно се запитао да ли су Срби 1999. године били на погрешној страни историје и подсетио да су "највећа светска царства, Римско, Византијско, Франачко, Османско, Хабсбуршко, Немачко… јуришала на Србију на врхунцу своје моћи, а да тих царстава одавно нема, а Срби су још увек овде".

2021-03-26 08:38:23

Јелена Гускова: Улога Черномирдина у Милошевићевој капитулацији 1999. године
Јелена Гускова: Улога Черномирдина у Милошевићевој капитулацији 1999. године

Улогу пресе која је требало да натера Југославију на капитулацију преузео је, ма како то било жалосно, руски представник

2021-03-26 07:43:08

„Запад на челу са САД-ом покренуо нову врсту рата против Русије - менталну“
„Запад на челу са САД-ом покренуо нову врсту рата против Русије - менталну“

Запад је на челу са Сједињеним Државама покренуо нову врсту рата против Русије - менталну, чије...

2021-03-25 09:29:07

„У бомбардовању Србије школе и болнице не треба да буду изузетак“
„У бомбардовању Србије школе и болнице не треба да буду изузетак“

Годишњица монструозне НАТО агресије на СР Југославију

2021-03-24 08:37:54

Лондон: Русија и даље представља највећу нуклеарну и војну претњу европској безбедности
Лондон: Русија и даље представља највећу нуклеарну и војну претњу европској безбедности

Русија представља претњу, а модернизација руских оружаних снага чини је истовремено и непредвидљивим и вештим играчем,...

2021-03-22 18:37:15

РТ: Западне обавештајне службе усмеравају руску опозицију да промени мишљење о Криму, наводи Министарство одбране
РТ: Западне обавештајне службе усмеравају руску опозицију да промени мишљење о Криму, наводи Министарство одбране

Седам година након што се полуострво Крим вратило под контролу Москве, западне државне авети воде кампању...

2021-03-20 13:55:11

„Војска испунила захтев председника Путина да се спречи крвопролиће на Криму“
„Војска испунила захтев председника Путина да се спречи крвопролиће на Криму“

Оружане снаге Русије испуниле су захтев председника Владимриа Путина да спрече крвопролиће током операције на Криму...

2021-03-19 08:34:54

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: