РТ: „Активни рад са опозицијом“: ФСБ објавио снимак састанка сарадника Наваљног са запосленим у британској амбасади

Објављено: 01.02.2021.год.
фото: © RT

Прошло је 15 година од историје британског „шпијунског камена“ у Москви. Упркос чињеници да је касније бивши шеф канцеларије Тонија Блера признао употребу овог уређаја од стране специјалних служби Велике Британије, чини се да британски агенти и потенцијалне мете њиховог регрутовања више нису показивали заверу. РТ је добио на располагање снимак састанка сарадника Наваљног, Владимира Ашуркова, извршног директора Фонда за борбу пртив корупције (ФБК*) са запосленим у британској амбасади, којег ФСБ сматра агентом МИ6. Као што је приметио официр ФСБ-а, „агентура амбасаде МИ6 и даље активно учествује у раду са руском опозицијом, пружа подршку разним невладиним организацијама дајући им грантове“.


Шпијунажа је прљава реч. Али сви то раде. То није лака ствар. Међутим, велики ризик је велика награда. Ако то успете, освојили сте џекпот и нико никада неће сазнати. Али ако зезнеш ... срамота, наравно, нећеш славно завршити.


Узмимо на пример случај пре 15 година. Изненада, високи британски дипломата стекао је необичну навику - почео је да иде у неразумљиве шетње по врло чудним местима. Рута је сваки пут била иста. Нису одмах алармирали по овом питању, али руска контраобавештајна служба одлучила је да треба пазити на тако необично понашање.

Кристофер Пирт, секретар-архивар у британској амбасади у Москви, сигурно изгледа сумњичавије.

И одједном други британски дипломата одабере исти пут за ходање. И једног дана, у шетњи, један од ових дипломата силази са пута, шутне камен и наставља даље. И овде је било доста да се огласи аларм ...

ФСБ схвата да нешто није у реду. Они и даље надгледају - па шта? Још двојица британских дипломата почињу ходочашће до овог камена.

А онда је у једном тренутку Марк Дое, тадашњи други секретар британске амбасаде, кога је руска контраобавештајна служба идентификовала као агента МИ6, узео је и понио камен са собом.

Испоставило се да је то био бежични уређај који је коришћен за комуникацију са руским издајником.

„У то време је овај уређај био најновији начин за организацију комуникације са својим агентима у Русији. Британци су свој неуспех признали тек 2012. године, када је бивши саветник британског премијера Тонија Блера званично објавио да се та чињеница догодила“, каже руски контраобавештајац ФСБ-а.


"Шпијунски камен довео нас је у незгодан положај. Ухватили су нас за руку. Они су очито тога били свесни већ неко време и причу су чували у политичке сврхе”, објаснио је Џонатан Повел, бивши шеф кабинета бившег британског премијера Тонија Бера.

 

 фото: РИА Новости

То је био несрећни камен ... или његова копија. Оригинал је демонтиран на чипове и жице. Без обзира на то, такав камен довео је британске обавештајце и дипломате у врло незгодан положај. Од тада су технологије постале све мање, те је већ замењен интернетом и месинџерима. Али иако су се методе и тактике можда промениле, циљеви и стратегије остају исти. Обавештајни рад, надзор, обмана, издаја.

Учинило би се да би британски агенти и потенцијалне мете њиховог регрутовања у будућности требали бити више конспиративни ... Али не.
 
Федерална служба безбедности објавила је свеже материјале који показују како наследник Марка Доеа на сличан начин неспретно иде његовим стопама.
 
Џејмс Вилиам Томас Форд улази у ресторан у Москви. Бивши други секретар за политичка питања амбасаде у Руској Федерацији. Идентификован је као тајни агент МИ6. Ожењен Елизабетом Гренберг, идентификованом као шведски обавештајни агент.

Следи га представник руске опозиције Владимир Ашурков, десна рука Алексеја Наваљног, извршни директор Фонда за борбу против корупције (ФБК*). Тренутно живи у Великој Британији.

Састанак је надгледала руска контраобавештајна служба која је надгледала специјалног агента Форда.

„Да имамо више новца, сигурно бисмо проширили свој тим. Особа која овде потроши ... Не знам, 10, 20 милиона долара годишње на подршку видеће сасвим другу слику. А за оне са милијардама улога то није толико новца. Покушавам да пренесем ову поруку у својој кампањи прикупљања средстава, да је пренесем лидерима пословне заједнице“, каже Ашурков на видео снимку.


"Па, разумеш. Спонзоришите наш долазак на власт, а ми ћемо вам се одужити милијардама“, наговештава борац за борбу против корупције.

 

Опозиција чак има план који је по свом садржају запањујуће сличан ономе за шта оптужује владу. Од бомбардовања гласача пропагандом до закулисних договора с елитама.

„Морамо да играмо на различитим шаховским теренима. Масовни протести, грађанске иницијативе, пропаганда. Морамо успоставити контакте са елитом и обавестити их да смо разумни људи који неће све покварити и лишити их имовине “, наставља он.

Чини се да се Ашурков обраћа Великој Британији за помоћ. 
 

„У неким случајевима немамо директних доказа, они су посредни, али сигуран сам да је британска служба за борбу против превара може приступити великој количини информација које нам нису доступне. А ако ... Сигуран сам да британске службе имају податке који потврђују везу између Абрамовича, Усманова, људи у руској влади ... Мислим да је Велика Британија кључна европска земља која може утицати на Русију и која пооштрава своју позицију у односу према томе“, каже Ашурков на видео снимку.

"И Велика Британија може имати велике користи за себе", решио је Ашурков да не околиша.

"Смисао је јасан. Дајте нам информације и ми ћемо помоћи британским банкама да се ослободе конкуренције торпедирајући руске банке."
 
„Заједно са лондонским организацијом Хенрија Џексона објавићемо извештај о ВТБ банци. Пише да је ВТБ ... - наставља Ашурков (кратка пауза због доласка конобарице: никад се не зна да ли је шпијун и да ли покушава да чује разговор), - ... да је ВТБ умешан у корупцију, да систем управљања ризицима не ради и резимираћемо да он представља претњу европским финансијским тржиштима и њиховом интегритету, јер је тамо значајан играч и  отежавају такмичење британским компанијама попут Лојдса, РБС-а и Барклејса.“
 
Упркос наговештајима Ашуркова, господин Форд не даје никаква обећања о директној финансијској помоћи.
 
Уместо тога, нуди Ашуркову сарадњу са Транспаренси интернешенел**, организацијом коју већ финансира Велика Британија.
 
„Законодавство страних агената биће наравно важно питање ове јесени. Пружамо подршку разним НВО. Када нови закон ступи на снагу, мислим да ће му се посветити велика пажња", каже Форд.

„Мораћемо доказати да нису политички или страни агенти. Финансирамо пројекат који они раде ... углавном у Украјини, али и у другим земљама ... Реч је о отвореној влади ... о отвореном владином партнерству. Ствара се акциони план за Русију “.
 
„Спремни смо за сарадњу са њима. Једноставно не мислимо да ће то бити ефикасно “, одговара Ашурков.


Замислите, британски политичар одржава састанак са руским агентима тајних служби, тражећи од њих да пруже финансијску помоћ и ископају прљавштину ривала. Дошло би до националног скандала.

 

Поред етичких питања, овде такође треба напоменути да би се такви поступци такође, наравно, могли сматрати претњом по безбедност.

И управо су то, са становишта ФСБ-а.

„Амбасадорска станица МИ6, решавајући свој главни задатак прибављања тајних информација о војном и економском потенцијалу Русије, наставља да активно учествује у раду амбасаде са руском опозицијом, пружа подршку разним невладиним организацијама тако што им даје грантове“, каже контраобавештајац ФСБ-а.

„Поред информативне и финансијске подршке опозицији и невладиним организацијама, особље британске амбасаде активно је укључено у формирање опозиционих снага.

Чињеница да опозиција у Русији има везе са страним владама и понекад чак ради у њиховом интересу никада није била тајна.
 
"Хајде да видимо шта се дешава. То ћу учинити“, коментарише Ашурков.

"То није лак задатак", каже Форд кроз смех.

Међутим, таква сарадња ће вероватно покренути озбиљна питања гласача.

* Фондација за борбу против корупције је укључена у регистар НВО-а који обављају функције страног агента, одлуком Министарства правде Руске Федерације од 09.10.2019.

** „Транспаренси интернешенел је укључен у регистар НВО-а који обављају функције страног агента одлуком Министарства правде Руске Федерације од 07.04.2015.

Извор: Восток / РТ

 


Кључне речи:

(1)

Остале вести из рубрике

Анализе

„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и приписивања кривице за међунационалне сукобе на један народ - Србе

Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба
Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба

Када се помене грађански рат у Босни и Херцеговини (БиХ) 1992-1995, када су се у бившој...

2021-09-15 07:32:05

РТ: Рат са Русијом и Кином „уништио би свет”, а Америка мора пронаћи начине да склопи мир са својим источним ривалима, упозорава амерички генерал
РТ: Рат са Русијом и Кином „уништио би свет”, а Америка мора пронаћи начине да склопи мир са својим источним ривалима, упозорава амерички генерал

С обзиром да се глобални арсенал нуклеарног оружја повећава, а земље надограђују своје бојеве главе и...

2021-09-14 16:43:57

Прва НАТО агресија била је на Републику Српску под називом „Намерна сила”
Прва НАТО агресија била је на Републику Српску под називом „Намерна сила”

Годишњица окончања НАТО агресије на Републику Српску

2021-09-14 10:16:30

РТ: Водич кроз руске политичке партије уочи парламентарних избора: Либерално демократска партија
РТ: Водич кроз руске политичке партије уочи парламентарних избора: Либерално демократска партија

Од 17. до 19. септембра, Руси ће на биралиштима изабрати 450 посланика који ће их представљати...

2021-09-14 08:59:28

Професор Елена Пономарева: Имамо податке који доказују да у Сребреници Срби нису починили геноцид
Професор Елена Пономарева: Имамо податке који доказују да у Сребреници Срби нису починили геноцид

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и кривице за међунационалне сукобе једног народа - Срба. Више од четврт века, залагањем преданих политичара, корумпираних „научника“ и „новинара“, у јавности се формирао мит о зверствима која су починили искључиво Срби, каже Елена Пономарева, доктор политичких наука, професор МГИМО-а (Московски државни институт међународних односа Министарства спољних послова Русије).

2021-09-12 12:53:59

РТ: Замрзавање средстава Авганистана и фондова помоћи могли би „бацити милионе у сиромаштво“ и изазвати „огромну“ избегличку кризу, упозорава изасланик УН-а
РТ: Замрзавање средстава Авганистана и фондова помоћи могли би „бацити милионе у сиромаштво“ и изазвати „огромну“ избегличку кризу, упозорава изасланик УН-а

Изасланик УН-а за Авганистан је упозорила на надолазећу хуманитарну кризу у ратом разореној земљи, рекавши да...

2021-09-10 08:34:42

Иза Панџшира, испред мрака и геноцида?
Иза Панџшира, испред мрака и геноцида?

Двадесет година владавине САД коштало је Авганистанце скоро милион живота

2021-09-09 16:12:54

РТ: „Као да даљински управља вашом руком против вас“: Сноуден наводи да „Епл“ неће одлучивати који ће садржај тражити на вашем телефону, него владе
РТ: „Као да даљински управља вашом руком против вас“: Сноуден наводи да „Епл“ неће одлучивати који ће садржај тражити на вашем телефону, него владе

Узбуњивач НСА Едвард Сноуден осудио је "Еплов" план скенирања телефона, рекавши да не само да брише...

2021-09-03 08:09:04

Руски стручњаци ће помоћи у разбијању западних митова о рату у Босни
Руски стручњаци ће помоћи у разбијању западних митова о рату у Босни

Међународна конференција у Москви: „Резултати рада независних међународних комисија: Српске жртве у грађанском рату у Сарајеву 1991-1995 и жртве свих народа на подручју Сребренице 1991-1995“

2021-08-30 10:39:13

РТ: С обзиром да Русија и Кина војно сарађују, Америка се по први пут мора суочити са „два равноправна противника“ - командант Стратешке команде САД
РТ: С обзиром да Русија и Кина војно сарађују, Америка се по први пут мора суочити са „два равноправна противника“ - командант Стратешке команде САД

Блиска војна сарадња између Русије и Кине изазива велику забринутост, а власти у Вашингтону морају озбиљно...

2021-08-27 18:13:02

„Тенкови више нису потребни“: Кијев смислио начин како да освоји Донбас
„Тенкови више нису потребни“: Кијев смислио начин како да освоји Донбас

Дронови, артиљеријски системи и опрема за специјалне снаге - Министарство одбране Украјине објавило је списак наоружања...

2021-08-25 07:31:33

Кинези окарактерисали развој руске ратне морнарице као „претећи сигнал“ Западу
Кинези окарактерисали развој руске ратне морнарице као „претећи сигнал“ Западу

У последње време се примећује посебна активност у сфери развоја руске ратне морнарице. Руси на тај...

2021-08-22 09:40:10

„Армија 2021“ - војна сарадња за добро света
„Армија 2021“ - војна сарадња за добро света

За представљање најновијег наоружања и војне опреме, генијалности инжењерских и дизајнерских идеја, у августу 2021. године...

2021-08-20 15:11:40

РТ: САД би могле узети авганистанске националне резерве, али њихова претња изолацијом талибана „нема везе са реалношћу“
РТ: САД би могле узети авганистанске националне резерве, али њихова претња изолацијом талибана „нема везе са реалношћу“

Запад је покушао да заустави марш талибана на Кабул уз претњу међународном изолацијом, али спровођење такве...

2021-08-17 13:01:00

Јанукович: Највећа грешка Украјине у последњих 30 година је одбијање добросуседства са Русијом
Јанукович: Највећа грешка Украјине у последњих 30 година је одбијање добросуседства са Русијом

Највећа грешка Украјине у последњих 30 година било је одбијање добросуседства са Русијом, рекао је бивши...

2021-08-17 11:47:31

РТ: Кинески државни медиј упозорио тајванске лидере да се не понашају као „стратешки пијуни“ САД, те назвaо „лекцијом“ за њих авганистанску кризу
РТ: Кинески државни медиј упозорио тајванске лидере да се не понашају као „стратешки пијуни“ САД, те назвaо „лекцијом“ за њих авганистанску кризу

Кинеске државне новине "Глобал тајмс" упозориле су Тајван да би „напуштање“ авганистанских савезника од стране САД...

2021-08-17 08:25:56

Лукић: Крајњи циљ Русија, међуциљ Србија, док тренутни главни напад иде на Републику Српску
Лукић: Крајњи циљ Русија, међуциљ Србија, док тренутни главни напад иде на Републику Српску

Адвокат Бранко Лукић рекао је да ће наметнути закон бившег високог представника Валентина Инцка о кажњавању \"негирања геноцида\" бити оспораван, јер он нема овлашћења да доноси законе.

2021-08-14 10:50:44

Небеска Српска: На Илиндан 1993. оборен хеликоптер са ознаком Црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. оборен хеликоптер са ознаком Црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2021-08-05 10:11:41

Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта
Под НАТО чизмом протерано око 650.000 Срба са својих огњишта

Уништена Република Српска Крајина, разорена Република Српска, разорена СР Југославија, отето Косово...

2021-08-04 06:43:03

РТ: После мораторијума: Шта је познато о могућем повлачењу признања независности Косова од стране више земаља
РТ: После мораторијума: Шта је познато о могућем повлачењу признања независности Косова од стране више земаља

Десет земаља у Африци и на Блиском истоку намеравају да повуку признање независности Косова, пренело је...

2021-08-03 12:45:47

Павић: „Инцков закон“ је као ултиматум Беча Србији 1914. – Срби да одговоре тврдо али са стишаним емоцијама
Павић: „Инцков закон“ је као ултиматум Беча Србији 1914. – Срби да одговоре тврдо али са стишаним емоцијама

Није Аустријанаџ сам донео ту стратешку одлуку – он је намештеник, чиновник

2021-07-27 07:25:04

Живадин Јовановић: Разочаравајући потези Атине према Приштини
Живадин Јовановић: Разочаравајући потези Атине према Приштини

Разочаран сам најновијим корацима Атине у односима са Приштином јер представљају одступање од раније недвосмислене подршке...

2021-07-19 19:15:47

Вечити рат за „демократе“:  Амерички Сиријци против Бајдена
Вечити рат за „демократе“: Амерички Сиријци против Бајдена

Ребрендирање са „демократским стилом“

2021-07-16 11:16:54

Да ли ће политички империјализам спасити САД? Поглед из Турске.
Да ли ће политички империјализам спасити САД? Поглед из Турске.

Да ли ће Турска моћи да подигне устанак у оквиру НАТО-а? Поглед из Анкаре.

2021-07-14 12:52:02

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: