РТ: „Држава би се врло брзо распала“: Како би Срби могли реаговати на улазак БиХ у НАТО

Објављено: 02.04.2019.год.
фото: Facebook © mojarepublika / RT


Извор: Восток / РТ

Председавајући и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик позвао је Србе да се уједине у једној држави. Он је такође истакао да Република Српска не намерава да се придружи НАТО-у, чак и ако се БиХ придружи, чији је она део. Према мишљењу стручњака, БиХ је крхки политички ентитет који постоји само захваљујући подршци Запада. Међутим, вероватно је да евентуални распад ове балканске земље не би био без сукоба, кажу аналитичари.

На комеморативном скупу одржаном 24. марта, посвећеном 20. годишњици бомбардовања Југославије од стране НАТО авијације, председавајући и српски члан Председништва БиХ, Милорад Додик је изјавио да Република Српска не намерава да приступи Северноатлантском савезу. Комеморативни скуп, у којем је учествовао и председник Србије Александар Вучић, одржан је у Нишу, који је тешко оштећен НАТО бомбардовањем у пролеће 1999. године.

"Када кажу да ће Босна и Херцеговина кренути путем придруживања НАТО-у, кажем да Република Српска не може бити у НАТО-у и неће бити тамо", рекао је Додик за ТАСС.

“Када се данас суочим са захтевима да БиХ оде у НАТО, јасно кажем да то не могу прихватити и да то нећу прихватити. Нећу то прихватити јер Србија то не прихвата. Никада нећу дозволити да се граница постави на Дрину”, саопштио је председавајући и српски члан Председништва Босне и Херцеговине.


Милорад Додик РИА Новости © Сергей Пятаков

Додик је оштро говорио о БиХ. По његовом мишљењу, ова држава је "резултат идеологије и политике", која је довела до бомбардовања Србије.

“Наступају године, деценије српског државног уједињења. Надам се да ће и другима то постати јасно, јер једноставно нема другог начина. Зашто други могу имати своју државу, а Срби не могу имати своју јединствену државу?”, наводи ТАСС речи Додика.

Замисао Дејтона
 
БиХ је јединствена државна целина, формално уједињена, али у пракси подељена на два дела - Федерацију Босне и Херцеговине (раније Муслиманско-хрватска Федерација) и Републику Српску.

Федерација Босне и Херцеговине је заједница територија насељених Хрватима и муслиманима. Главни град је Сарајево, који се сматра главним градом и целе БиХ. Република Српска обједињује територије којима доминирају етнички Срби. Њихов главни град је Бања Лука.

У два дела БиХ постоје различите власти. Чак и новчане јединице - изгледају другачије за Федерацију БиХ и Републику Српску.


AFP © ELVIS BARUKCIC

Највиши извршни орган земље је Председништво. Састоји се од три личности које се бирају из сваке етничке заједнице, по један из реда Срба, Хрвата и муслимана. Сваки од њих у интервалу од осам месеци постаје председавајући Председништва. Сада је ред на Милорада Додика.
 
Такав систем управљања успостављен је Дејтонским споразумом из 1995. године. Он је окончао трогодишњи грађански рат у БиХ. Истим споразумом створен је посебан орган са широким овлаштењима - канцеларија Високог представника за провођење Дејтонског споразума. Формиран је од представника 43 земље и 13 међународних организација које прате испуњење одредби Споразума.

Овлаштења високог представника су веома широка. На пример, он има право да смени било којег званичника БиХ и забрани именовање било које особе на одређену политичку функцију. Такав систем се зове међународни протекторат.

Додик је изабран од стране Срба за Председништво крајем 2018. године. Пре тога био је председник Републике Српске осам година. Упркос чињеници да је на новој позицији само три месеца, Додик је већ успео направити много оштрих изјава. Тако је у фебруару веома оштро говорио о систему међународног протектората над БиХ.

Како је саопштено, Додик је рекао да су активности високог представника, Валентина Инцка из Аустрије, који је на дужности од 2009. године, довеле до "потпуне парализе федералних органа у БиХ". Српски политичар је позвао на укидање међународног протектората.

Треба напоменути да су међународни званичници више пута користили своја овлаштења ради смењивања званичника у БиХ. На пример, 2003. године, тадашњи високи представник из Велике Британије Педи Ешдаун је присилио на оставку члана председништва из реда Срба Мирка Шаровића, а који је у САД-у оптужен за кршење ембарга на оружје у Ираку. Додик би се такође могао наћи у овој ситуацији. Међутим, Инцко није дао никакве изјаве о по овом питању.

Перспективе за улазак у НАТО
 
Георгиј Енгелгарт, истраживач у Оделењу за савремену историју централне и југоисточне Европе, сматра да Додикова изјава није координисана са српским властима. То је реакција на притисак представника западних земаља (такође Инцка) са којима се председавајући Председништва стално суочава. У интервјуу за РТ, стручњак је скренуо пажњу на чињеницу да је НАТО недавно интензивирао своје напоре за укључивање БиХ у савез. О овоме је, на пример, ове године говорио и шеф Стејт департмента Мајк Помпео.

«Једина препрека уласку БиХ у НАТО је положај српског дела земље, каже Енгелгарт. - Муслимани и Хрвати су за. Дакле, српски део прима главни притисак представника НАТО савеза».Исто мишљење дели и члан Сената Републике Српске Јелена Гускова.

"На референдуму о приступању НАТО-у, Република Српска ће се недвосмислено супротставити", рекла је она у интервјуу за РТ.

Јелена Гускова скреће пажњу на чињеницу да је Додик раније говорио о потреби поновног уједињења са Србијом, али само као историјском перспективом.
 
“Саопштења о поновном уједињењу почела су се чешће појављивати због тенденција Запада да у потпуности промени политичку структуру БиХ. Запад жели да створи једну државу без политичких и територијалних ентитета који постоје у облику Муслиманско-хрватске федерације и Републике Српске. Додик почиње да говори о перспективи поновног уједињења са Србијом, када се покушавају елиминисати ентитети и створити унитарна БиХ“, сматра Гускова.

Заиста, представници Републике Српске су више пута оптуживали Инцка да намерава да промени садашњу структуру власти у земљи у правцу њене централизације.

“БиХ је децентрализована и асиметрична, а то је кључ мира и стабилности наше државе. Међутим, високи представник стално покушава да промени овај систем”, изјавила је у октобру 2018. године у интервјуу за "Известија" актуелни председник Републике Српске Жељка Цвијановић.

“То је написано у Уставу БиХ, који је написан у САД-у”, напомиње Цвијановићева.

Јелена Гускова тврди да је стварање унитарне или чврсто централизоване БиХ стратешки циљ Запада од постизања Дејтонског споразума.

Флаг Боснии и Герцеговины Reuters © ELVIS BARUKCIC

Ове планове спречили су само Срби, који су се, према речима Гускове, показали као “најјачи део државе” БиХ.

Према Енгелгарту, идеја о поновном уједињењу Републике Српске и Србије међу Србима у Републици Српској је веома популарна. Стога се не може искључити да ће притисак Запада довести до управо тог резултата.

"Ако се крше права Срба у БиХ, они могу покушати да се уједине са Србијом", рекао је Енгелгарт, истовремено наглашавајући да се уједињење вероватно неће десити без сукоба.
 
Судбина БиХ
 
Јединство Босне и Херцеговине је крхко, кажу стручњаци. Ово стање, према Енгелгарту, постоји више од 20 година искључиво због спољних притисака.
.

«БиХ без спољне контроле не би дуго трајала. Ако Запад изгуби интерес за одржавање ове државе, она ће се врло брзо распасти”, наводи стручњак.Према Енгелардту, разлог је да народи који настањују ову земљу, барем у оном облику у којем постоји, да је сматрају "неизбежним злом".

Јелена Гускова скреће пажњу на чињеницу да је не само БиХ, већ и друге државе бивше Југославије на неки начин несамосталне, те да су под утицајем одређених земаља и међународних структура - НАТО-а, ЕУ и САД. Према томе, опасност од притисака надвија се над сваком од њих. Једини изузетак су Хрватска и Словенија, које су чланице ЕУ, каже Гускова. Она сматра да је ситуација у БЈР Македонији посебно турбулентна, са албанском мањином, и, наравно, у Србији у вези са сепаратизмом Косова. Али све ове могуће политичке новотарије, сигурна сам, напомиње Гускова, неће бити одрживе.
 
"У региону још увек нису решени озбиљни етнополитички сукоби, који су гурнути под тепих, те настављају да тињају", каже Енгелгарт.

Ако су Срби буду присиљени да се отцепе од БиХ, сматра стручњак, вероватноћа других територијалних промена на Балканском полуострву ће се повећати.

Геннадиј Петров, Аљона Медведева, РТ
 

Кључне речи:

(3)

Остале вести из рубрике

Анализе

Павић: „Инцков закон“ је као ултиматум Беча Србији 1914. – Срби да одговоре тврдо али са стишаним емоцијама

Није Аустријанаџ сам донео ту стратешку одлуку – он је намештеник, чиновник

Живадин Јовановић: Разочаравајући потези Атине према Приштини
Живадин Јовановић: Разочаравајући потези Атине према Приштини

Разочаран сам најновијим корацима Атине у односима са Приштином јер представљају одступање од раније недвосмислене подршке...

2021-07-19 19:15:47

Вечити рат за „демократе“:  Амерички Сиријци против Бајдена
Вечити рат за „демократе“: Амерички Сиријци против Бајдена

Ребрендирање са „демократским стилом“

2021-07-16 11:16:54

Да ли ће политички империјализам спасити САД? Поглед из Турске.
Да ли ће политички империјализам спасити САД? Поглед из Турске.

Да ли ће Турска моћи да подигне устанак у оквиру НАТО-а? Поглед из Анкаре.

2021-07-14 12:52:02

Шљиванчанин демантовао бившег тужиоца за ратне злочине: Вукчевићеве дилетантске лажи
Шљиванчанин демантовао бившег тужиоца за ратне злочине: Вукчевићеве дилетантске лажи

„Бивши тужилац за ратне злочине у Србији, Владимир Вукчевић у интервјуу недељнику НИН, по ко зна...

2021-07-14 06:50:44

Поклонска: Лидери Украјине са одличним глумачким вештинама савршено испуњавају задатак поделе људи
Поклонска: Лидери Украјине са одличним глумачким вештинама савршено испуњавају задатак поделе људи

Наталија Поклонска, члан Комитета за међународне послове Државне думе, коментарисала је чланак председника Владимира Путина...

2021-07-13 07:58:47

„Све сам више уверен да Кијеву није потребан Донбас“: Путин написао чланак о Украјини
„Све сам више уверен да Кијеву није потребан Донбас“: Путин написао чланак о Украјини

  Председник Владимир Путин је написао чланак о историјском јединству Руса и Украјинаца, а текст је објављен...

2021-07-12 16:33:18

РТ: САД користе хуманитарну помоћ у „злокобне политичке сврхе“, наводи се у анализи Министарства спољних послова Северне Кореје
РТ: САД користе хуманитарну помоћ у „злокобне политичке сврхе“, наводи се у анализи Министарства спољних послова Северне Кореје

Анализа која је објављена на интернет страници Министарства спољних послова Северне Кореје оптужује Вашингтон да помоћ...

2021-07-12 09:40:06

Русија, Србија и Балкан: Перспективе
Русија, Србија и Балкан: Перспективе

Русија и Србија су, за време председника Владимира Путина и Александра Вучића достигле највиши историјски домет...

2021-07-06 09:02:09

Владимир Кршљанин: Опасни вирус фашизма
Владимир Кршљанин: Опасни вирус фашизма

Водити пропагандни, а поготово савремени хибридни рат са злочиначким делом владајућих кругова на Западу – није...

2021-07-05 11:23:10

РТ: Ђинпинг је био врло јасан: Дани насиља Запада над Кином заувек су прошли
РТ: Ђинпинг је био врло јасан: Дани насиља Запада над Кином заувек су прошли

Растуће самопоуздање Кине истакнуто је у громогласном говору Си Ђинпинга на догађају поводом стогодишњице Комунистичке партије...

2021-07-01 17:13:29

„Парадоксалне су, неразумне и неприхватљиве било какве мере Владе Србије према Белорусији“
„Парадоксалне су, неразумне и неприхватљиве било какве мере Владе Србије према Белорусији“

Саопштење Београдског форума за свет равноправних поводом ваздушне блокаде Србије против Белорусије

2021-06-30 11:56:21

РТ: Поверљиви британски војни документи наводно пронађени на аутобуској станици говоре како би Русија могла да реагује на упад у воде Крима - медији
РТ: Поверљиви британски војни документи наводно пронађени на аутобуској станици говоре како би Русија могла да реагује на упад у воде Крима - медији

Британија је размишљала шта би Москва могла учинити ако пошаље ратни брод у спорне воде, близу...

2021-06-27 14:28:56

Стефановић захвалио Русији на подршци по питању Косова и Метохије
Стефановић захвалио Русији на подршци по питању Косова и Метохије

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић захвалио се данас Руској Федерацији на подршци коју смо увек имали у нашим захтевима за поштовање суверенитета и територијалног интегритета наше земље. „Српски народ вам то не заборавља, хвала из срца“, рекао је министар Стефановић обраћајући се на 9. Московској конференцији о међународној безбедности.

2021-06-25 09:00:11

Наришкин: Запад покушава да наметне идеолошке ставове широм света у које и сам не верује
Наришкин: Запад покушава да наметне идеолошке ставове широм света у које и сам не верује

Ситуација на Западу сада личи на позни Совјетски Савез, када западне земље усађују идеале у које...

2021-06-25 08:32:55

Герасимов: За Запад приоритет стварање једнополарног света
Герасимов: За Запад приоритет стварање једнополарног света

Начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације Валериј Герасимов је на Московској конференцији о безбедности саопштио да су приоритети...

2021-06-24 09:07:56

Владимир Кршљанин: Опасни вирус фашизма
Владимир Кршљанин: Опасни вирус фашизма

Водити пропагандни, а поготово савремени хибридни рат са злочиначким делом владајућих кругова на Западу – није...

2021-06-21 16:35:53

РТ: Борис Јељцин имао пратњу „стотина“ агената Ције који су му говорили како да управља Русијом, тврди бивши председник парламента
РТ: Борис Јељцин имао пратњу „стотина“ агената Ције који су му говорили како да управља Русијом, тврди бивши председник парламента

Први руски председник, Борис Јељцин, био је окружен „стотинама“ агената Ције који су му говорили шта...

2021-06-12 12:22:09

РТ: Бивши шеф Мосада наговестио да би Израел могао стајати иза експлозије у иранском нуклеарном постројењу и убиства војног научника
РТ: Бивши шеф Мосада наговестио да би Израел могао стајати иза експлозије у иранском нуклеарном постројењу и убиства војног научника

Говорећи након пензионисања прошле недеље, Јоси Коен је искористио интервју да наговести да би Израел могао...

2021-06-11 13:45:07

На данашњи дан окончана варварска НАТО агресија
На данашњи дан окончана варварска НАТО агресија

НАТО захтевао неограничен приступ на целој територији СР Југославије

2021-06-10 15:08:44

Округли сто „Агресија НАТО на СРЈ 1999. и нови хладни рат“
Округли сто „Агресија НАТО на СРЈ 1999. и нови хладни рат“

У Дому Војске Србије, 09. јуна 2021. одржан је округли сто на тему „АГРЕСИЈА НАТО НА...

2021-06-10 10:01:36

Да ли ће састанак у Женеви окончати тероризам
Да ли ће састанак у Женеви окончати тероризам

Уочи преговора на самиту 16. јуна, 46. амерички председник Џо Бајден није напустио антируску реторику. Амерички...

2021-06-05 15:31:02

РТ: Данска помогла НСА да шпијунира Меркелoву и друге европске лидере, откривају нови извештаји, док Сноуден наводи да је Бајден „дубоко умешан“
РТ: Данска помогла НСА да шпијунира Меркелoву и друге европске лидере, откривају нови извештаји, док Сноуден наводи да је Бајден „дубоко умешан“

Данска тајна служба помогла је америчкој Агенцији за националну безбедност (НСА) да шпијунира европске политичаре, открила...

2021-05-31 10:18:44

Роман Протасевич o служби у „Азову“: „Ако руска хорда не буде заустављена, следећа ће бити Белорусија“
Роман Протасевич o служби у „Азову“: „Ако руска хорда не буде заустављена, следећа ће бити Белорусија“

Појавио се интервју са бившим главним уредником канала Некста на Телеграму о његовом учешћу у рату у Донбасу у неонацистичком батаљону

2021-05-29 12:46:40

Владислав Јовановић: Косово је у америчким рукама, Америка га је створила и може и да га растури
Владислав Јовановић: Косово је у америчким рукама, Америка га је створила и може и да га растури

Бивши амбасадор и министар спољних послова Владислав Јовановић каже да ће САД користити Аљбина Куртија у...

2021-05-26 16:46:00

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: