Већ у првим данима агресије постало јасно да НАТО намерава да уништи Југославију

Објављено: 26.03.2019.год.
Дивљачко рушење свега и свачега: пруга Чачак–Краљево, априла 1999., фото: Г. Оташевић / Политика


Напади НАТО авиона од пре двадесет година на опасне објекте у Југославији, укључујући и оне у петрохемијском комплексу, створили су претњу животној средини у тој земљи, изјавио је за РИА Новости Јуриј Бражњиков, који је у то време био у управној групи међународне организације "Фокус", која је пружала хуманитарну помоћ становништву СРЈ.

24. марта 1999. године НАТО авиони су почели бомбардовати територију Савезне Републике Југославије. Војна операција НАТО-а спроведена је без одобрења Савета безбедности УН-а и на основу тврдњи западних земаља да власти СРЈ наводно спроводе етничко чишћење на Косову, те да су изазвале хуманитарну катастрофу.

У нападима на војне циљеве, НАТО је активно користио муницију са осиромашеним уранијумом. Касетне и ваздушне бомбе су такође биле у широкој употреби, од којих многе нису експлодирале, те још увек леже у земљи.

У основи, жртве агресије су били цивили. За 78 дана агресије и ваздушних напада, погинуло је од 2.5 до 3.5 хиљада људи, укључујући 89 деце, према различитим изворима. Повређено је 12,5 хиљада људи. Такође, погинуо је 1031 припадник војске и полиције, а више од пет хиљада је повређено.

Већ у првим данима напада, постало је јасно да НАТО намерава да Југославију уништи, пре свега, постројења за прераду нафте и петрохемију, одговарајућа складишта, мостове, аутопутеве и железнице, као и електроенергетске и телекомуникационе објекте.

"За бомбардовање појединачних објеката, НАТО је први пут применио технологије за уништавање енергетских система, односно касетне бомбе са композитним проводљивим материјалима на бази угљеника. У том смислу, било је масовних манифестација радиофобије међу становништвом“, присећа се Бражњиков.

Међународна група експерата испитивала је Београд, Панчево, Нови Сад, Ћуприју, Крагујевац, Алексинац, Ниш, Врање, Владичин Хан, Сурдулицу, Приштину, Дечане, Пећ, Куршумлију, Крушевац и Краљево. Истраживања у првој фази обухватила су више од 60 различитих објеката, укључујући главне индустријске центре, око 30% територије СРЈ.


Рафинерија нафте у Панчеву после бомбардовања 8. јуна 1999. године, фото Танјуг/В. Димитријевић

Укупно, експерти су испитали више од 160 енергетских и индустријских објеката, као и комуникационе системе, саобраћајне комуникације и инфраструктурне објекте. Као резултат ваздушних напада, уништено је 57 аутомобилских и железничких мостова, што је довело до прекида транспортно-комуникационог система СРЈ.

"То нам је омогућило да драстично проширимо могућности процене међународне мисије, која је дала нову реч у проучавању и анализирању последица напада на територију СРЈ", рекао је Бражњиков.

Најозбиљније последице по животну средину биле су повезане са бомбардовањем петрохемијских и хемијских комплекса у Панчеву, рафинерији нафте у Новом Саду и великим складиштем горива у селу Богутовац у краљевачком округу.


Болница на Бањици 1999. године, фото: Драган Јевремовић / Политика

Конкретно, у Панчеву, у фабрици минералних ђубрива ХИП Азотара, постројење за производњу амонијака и радионица за готове производе су потпуно уништени. Ниво концентрације амонијака је био виши од максималног за 2-3 пута. Тамо је у рафинерији готово 200 тона токсичног тетраетила испуштено у животну средину. У петрохемијском комплексу Петрохемија, скоро осам тона живе и њених једињења ушло је у тло и подземне воде због уништења технолошке линије погона за производњу хлора.
Рафинерија у Новом Саду је доживела потпуни степен уништења. Више од 5,3 хиљаде кубних метара нафте отишло је у канал, а затим у Дунав. Поред тога, хлор из раствора пене ушао је у реку током гашења пожара. Површина штетних продуката сагоревања који су ушли у атмосферу износила је више од 300 квадратних километара. На неким деловима терена дубина продора угљиководика у тло достигла је 70 центиметара.

Након ваздушног удара у Богутовцу, око 17 хиљада тона нафтних деривата испуштено је у околину, од којих су неки доспели у реку Ибар. Садржај штетних нечистоћа са угљоводоницима премашио је норму за 25 пута, а сумпор за 2-3 пута. Само као резултат ових напада, басени реке Ибар и западне Мораве су били под претњом еколошке катастрофе.

"С обзиром на локацију опасних објеката који су били изложени бомбардовању, неповољна еколошка ситуација проширила се углавном дуж Дунава и његових притока, ваздушних праваца, те је захватила територије Мађарске, Бугарске и Румуније у близини Југославије", рекао је Бражњиков, додајући да су ова хемијска једињења и нафтни производи изузетно опасни по здравље.


Топлана на Новом Београду, фото: EPA/Dmitri Khrupov

Након тога, експерти су забележили чињенице о плутању нафте и нафтних деривата готово дуж целог тока Дунава, па чак и у неким деловима Црног мора.

Ситуацију је компликовала неуобичајено велика количина падавина за ово доба године и нестабилне атмосферске појаве током периода бомбардовања. Због тога су многе опасне хемикалије погодиле друге земље - на пример, на подручју Атине, краткотрајно су у ваздуху забележени пролазни диоксини.

Еколошки проблеми Балкана

Свеобухватна истраживања уништених опасних објеката омогућила су међународним експертима организације "Фокус" да дођу до закључка о опасности од тешке еколошке ситуације на територији СРЈ.

Посебна опасност за људе је била контаминација металном живом, улазак сирове нафте и нафтних деривата у отворене акумулације, као и емисија у животну средину токсичног трансформаторског уља.

"Загађење је створило опасност по здравље становништва које живи у централним регионима Савезне Републике Југославије и у сливу Дунава", додао је Бражњиков.

На конференцији за новинаре у Београду, тада 14. августа, речено је да је у сарадњи са надлежним југословенским властима извршена анализа утицаја на животну средину спроведена на основу лабораторијских испитивања. Завршен је рад на мерењу нивоа загађености воде, ваздуха и земљишта у областима Београда, Панчева, Новог Сада, Крагујевца и других насеља, где је највероватнија опасност од еколошке катастрофе.

"Група руских стручњака на радној мапи по први пут јасно је показала подручја хемијског загађења, укључујући излевање нафте, места употребе муниције са осиромашеним уранијумским језгрима, као и правце деловања тимова за процену који су обишли скоро све области СРЈ", додао је Бражњиков.

Експерти су приметили да ако се хитне мере не предузму, проблеми са животном средином постају дугорочни и могу се проширити на суседне земље слива Дунава.

Касније су сви материјали радне групе сажети и објављени у СРЈ у формату научног и практичног рада. У име руководства организације "Фокус", они су затим пребачени у УН за даљу евалуацију и предлоге у оквиру програма УНЕП-а.

"Процену стања животне средине на територији СРЈ, која је настала као резултат масовног уништавања, спровели су специјалисти ЕМЕРКОМ-а у оквиру међународне експертске групе Фокус"- резимирао је Бражњиков.

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Павић: „Инцков закон“ је као ултиматум Беча Србији 1914. – Срби да одговоре тврдо али са стишаним емоцијама

Није Аустријанаџ сам донео ту стратешку одлуку – он је намештеник, чиновник

Живадин Јовановић: Разочаравајући потези Атине према Приштини
Живадин Јовановић: Разочаравајући потези Атине према Приштини

Разочаран сам најновијим корацима Атине у односима са Приштином јер представљају одступање од раније недвосмислене подршке...

2021-07-19 19:15:47

Вечити рат за „демократе“:  Амерички Сиријци против Бајдена
Вечити рат за „демократе“: Амерички Сиријци против Бајдена

Ребрендирање са „демократским стилом“

2021-07-16 11:16:54

Да ли ће политички империјализам спасити САД? Поглед из Турске.
Да ли ће политички империјализам спасити САД? Поглед из Турске.

Да ли ће Турска моћи да подигне устанак у оквиру НАТО-а? Поглед из Анкаре.

2021-07-14 12:52:02

Шљиванчанин демантовао бившег тужиоца за ратне злочине: Вукчевићеве дилетантске лажи
Шљиванчанин демантовао бившег тужиоца за ратне злочине: Вукчевићеве дилетантске лажи

„Бивши тужилац за ратне злочине у Србији, Владимир Вукчевић у интервјуу недељнику НИН, по ко зна...

2021-07-14 06:50:44

Поклонска: Лидери Украјине са одличним глумачким вештинама савршено испуњавају задатак поделе људи
Поклонска: Лидери Украјине са одличним глумачким вештинама савршено испуњавају задатак поделе људи

Наталија Поклонска, члан Комитета за међународне послове Државне думе, коментарисала је чланак председника Владимира Путина...

2021-07-13 07:58:47

„Све сам више уверен да Кијеву није потребан Донбас“: Путин написао чланак о Украјини
„Све сам више уверен да Кијеву није потребан Донбас“: Путин написао чланак о Украјини

  Председник Владимир Путин је написао чланак о историјском јединству Руса и Украјинаца, а текст је објављен...

2021-07-12 16:33:18

РТ: САД користе хуманитарну помоћ у „злокобне политичке сврхе“, наводи се у анализи Министарства спољних послова Северне Кореје
РТ: САД користе хуманитарну помоћ у „злокобне политичке сврхе“, наводи се у анализи Министарства спољних послова Северне Кореје

Анализа која је објављена на интернет страници Министарства спољних послова Северне Кореје оптужује Вашингтон да помоћ...

2021-07-12 09:40:06

Русија, Србија и Балкан: Перспективе
Русија, Србија и Балкан: Перспективе

Русија и Србија су, за време председника Владимира Путина и Александра Вучића достигле највиши историјски домет...

2021-07-06 09:02:09

Владимир Кршљанин: Опасни вирус фашизма
Владимир Кршљанин: Опасни вирус фашизма

Водити пропагандни, а поготово савремени хибридни рат са злочиначким делом владајућих кругова на Западу – није...

2021-07-05 11:23:10

РТ: Ђинпинг је био врло јасан: Дани насиља Запада над Кином заувек су прошли
РТ: Ђинпинг је био врло јасан: Дани насиља Запада над Кином заувек су прошли

Растуће самопоуздање Кине истакнуто је у громогласном говору Си Ђинпинга на догађају поводом стогодишњице Комунистичке партије...

2021-07-01 17:13:29

„Парадоксалне су, неразумне и неприхватљиве било какве мере Владе Србије према Белорусији“
„Парадоксалне су, неразумне и неприхватљиве било какве мере Владе Србије према Белорусији“

Саопштење Београдског форума за свет равноправних поводом ваздушне блокаде Србије против Белорусије

2021-06-30 11:56:21

РТ: Поверљиви британски војни документи наводно пронађени на аутобуској станици говоре како би Русија могла да реагује на упад у воде Крима - медији
РТ: Поверљиви британски војни документи наводно пронађени на аутобуској станици говоре како би Русија могла да реагује на упад у воде Крима - медији

Британија је размишљала шта би Москва могла учинити ако пошаље ратни брод у спорне воде, близу...

2021-06-27 14:28:56

Стефановић захвалио Русији на подршци по питању Косова и Метохије
Стефановић захвалио Русији на подршци по питању Косова и Метохије

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић захвалио се данас Руској Федерацији на подршци коју смо увек имали у нашим захтевима за поштовање суверенитета и територијалног интегритета наше земље. „Српски народ вам то не заборавља, хвала из срца“, рекао је министар Стефановић обраћајући се на 9. Московској конференцији о међународној безбедности.

2021-06-25 09:00:11

Наришкин: Запад покушава да наметне идеолошке ставове широм света у које и сам не верује
Наришкин: Запад покушава да наметне идеолошке ставове широм света у које и сам не верује

Ситуација на Западу сада личи на позни Совјетски Савез, када западне земље усађују идеале у које...

2021-06-25 08:32:55

Герасимов: За Запад приоритет стварање једнополарног света
Герасимов: За Запад приоритет стварање једнополарног света

Начелник Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације Валериј Герасимов је на Московској конференцији о безбедности саопштио да су приоритети...

2021-06-24 09:07:56

Владимир Кршљанин: Опасни вирус фашизма
Владимир Кршљанин: Опасни вирус фашизма

Водити пропагандни, а поготово савремени хибридни рат са злочиначким делом владајућих кругова на Западу – није...

2021-06-21 16:35:53

РТ: Борис Јељцин имао пратњу „стотина“ агената Ције који су му говорили како да управља Русијом, тврди бивши председник парламента
РТ: Борис Јељцин имао пратњу „стотина“ агената Ције који су му говорили како да управља Русијом, тврди бивши председник парламента

Први руски председник, Борис Јељцин, био је окружен „стотинама“ агената Ције који су му говорили шта...

2021-06-12 12:22:09

РТ: Бивши шеф Мосада наговестио да би Израел могао стајати иза експлозије у иранском нуклеарном постројењу и убиства војног научника
РТ: Бивши шеф Мосада наговестио да би Израел могао стајати иза експлозије у иранском нуклеарном постројењу и убиства војног научника

Говорећи након пензионисања прошле недеље, Јоси Коен је искористио интервју да наговести да би Израел могао...

2021-06-11 13:45:07

На данашњи дан окончана варварска НАТО агресија
На данашњи дан окончана варварска НАТО агресија

НАТО захтевао неограничен приступ на целој територији СР Југославије

2021-06-10 15:08:44

Округли сто „Агресија НАТО на СРЈ 1999. и нови хладни рат“
Округли сто „Агресија НАТО на СРЈ 1999. и нови хладни рат“

У Дому Војске Србије, 09. јуна 2021. одржан је округли сто на тему „АГРЕСИЈА НАТО НА...

2021-06-10 10:01:36

Да ли ће састанак у Женеви окончати тероризам
Да ли ће састанак у Женеви окончати тероризам

Уочи преговора на самиту 16. јуна, 46. амерички председник Џо Бајден није напустио антируску реторику. Амерички...

2021-06-05 15:31:02

РТ: Данска помогла НСА да шпијунира Меркелoву и друге европске лидере, откривају нови извештаји, док Сноуден наводи да је Бајден „дубоко умешан“
РТ: Данска помогла НСА да шпијунира Меркелoву и друге европске лидере, откривају нови извештаји, док Сноуден наводи да је Бајден „дубоко умешан“

Данска тајна служба помогла је америчкој Агенцији за националну безбедност (НСА) да шпијунира европске политичаре, открила...

2021-05-31 10:18:44

Роман Протасевич o служби у „Азову“: „Ако руска хорда не буде заустављена, следећа ће бити Белорусија“
Роман Протасевич o служби у „Азову“: „Ако руска хорда не буде заустављена, следећа ће бити Белорусија“

Појавио се интервју са бившим главним уредником канала Некста на Телеграму о његовом учешћу у рату у Донбасу у неонацистичком батаљону

2021-05-29 12:46:40

Владислав Јовановић: Косово је у америчким рукама, Америка га је створила и може и да га растури
Владислав Јовановић: Косово је у америчким рукама, Америка га је створила и може и да га растури

Бивши амбасадор и министар спољних послова Владислав Јовановић каже да ће САД користити Аљбина Куртија у...

2021-05-26 16:46:00

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: