Први канал руске државне телевизије: Двадесет први век почео је са НАТО агресијом на СРЈ

Објављено: 25.03.2019.год.

"Изјаве Запада о оправданости агресије НАТО од пре двадесет година, исто као и недавна пресуда на доживотни затвор Радовану Караџићу, још су један у низу шамара Србима и целој светској заједници."


Први канал руске државне телевизије двадесетој годишњици агресије НАТО на Савезну Републику Југославију посветио је посебан прилог у једној од својих најпрестижнијих политичких емисија.

Факти доносе транскрипт тог прилога:

Петар Толстојуредник и водитељ емисије “Толстој.Недеља”: Још један јубилеј ове недеље. На жалост, тужан. Али, без претеривања, епохалан. Управо од овог догађаја почиње да тече нова светска епоха. Она, која формално почиње од распада СССР. Ни једна епоха не почиње од њеног формалног датума. То је оно што је Ахматова у „Поеми без јунака“ назвала „прави двадесети век“. Он је почео тек четрнаест година после календарског. Од светског рата.

Тако је и епоха о којој говорим покушај да нам се покаже прави двадесет први век. Прави, а не календарски, који није почео нестанком Совјетског Савеза, већ пре тачно двадесет година и то од бомбардовања суверене државе – Југославије. Бомбардовања после којег је та држава нестала.

Пре тога, којекакви либерални мамлази су лупетали. Еуфорија. Снови о љубави. Снови о новом мишљењу и новом светском поретку, који проистиче из тог мишљења. О поретку у коме ће наводно бити опште благостање, у којем ће људи бити браћа, а болести и смрти више неће бити.

Да, тако смои ми мислили. Када кажем `ми`, не мислим на себе и вас. Већ на лидере и елиту наше земље тада, деведесетих. Ви и ја криви смо зато што смо дозволили баш такву елиту и баш такве лидере. До данас ме је срамота због тога.

Али, има и добрих вести. Управо ова епоха о којој говорим, управо та, током које група паметних људи са обе стране Атлантика одлучује кога да бомбардује, а коме да пошаље новац, коме је време да умре, а ко да иде на одмор на Азурну обалу. Е та епоха се завршила. И завршила се, надамо се, заувек. И треба да признамо како јесте: она је почела нашом кривицом, или још тачније због наше попустљивости. А завршили смо је исто својим напорима.

И дубоко симболично, а симболика је тако стварна, дубока истина историје, зато кажем дубоко симболично – двадесет година од почетка убиства Срба из ваздуха и пет година од повратка Крима без крви, без једне једине жртве – то су два јубилеја у једној недељи. Ето, тако и функционише историја. А наше је да научимо њене лекције. Тиме ћу се и бавити, заједно са мојим колегом Јевгенијем Барановом.

Јевгениј Баранов, политички коментатор Првог канала:
 Познати српски адвокат Горан Петронијевић током свих последњих година узалуд је бранио права Радована Караџића у Хашком трибуналу. Пре скоро двадесет година као београдски окружни судија, Петронијевић је и сам доносио пресуде. Једна од последњих које је потписао била је пресуда високој команди НАТО и лидерима земаља које су активно учествовале у злочиначкој агресији против његове отаџбине. Бил Клинтон, Тони Блер, Мадлен Олбрајт се налазе на списку осуђених у одсуству на казну затвора од двадесет година, ту је и више од двадесет презимена која се до данашњег дана помињу.

         Горан Петронијевић, адвокат: «Већ 2001. године под притиском Запада нова српска власт, која је дошла после свргавања Милошевића, поништила је нашу пресуду. Она се данас чува у архиви суда. Верујем - чак и ако не дође никада време када ће та пресуда поново бити активирана - да ће ипак послужити историји. Ми смо сакупили необориве доказе да цивилне жртве нису биле случајне».

Био је то последњи покушај да се злочинци позову на одговорност. Тужба коју је Југославија поднела међународном суду у Хагу у време када су на земљу још падале НАТО бомбе одмах је одбијена. Тада је и постало јасно да светска заједница није успела да разради правни механизам за осуду агресије. И ево, после двадесет година од када су прве НАТО бомбе пале на Београд, председник Србије Александар Вучић изговара чудну реченицу: наша је обавеза да опростимо, а да заборавимо – нећемо никада…

Баранов:
 «Господине председниче, изговорили сте врло чудну реченицу на конференцији посвећеној бомбардовању, да је Србија обавезна да опрости, али да никада неће заборавити. А како је могуће опростити онима који не само да не траже опроштај, већ и сматрају да нису криви?»

Александар Вучић, председник Републике Србије: 
То је једна од реченица коју су Срби изговарали чак и када се радило о далеко страшнијим злочинима који су извршени овде за време Другог светског рата. Да, спремни смо да опростимо, али никада нећемо заборавити! Ми не можемо да рачунамо ни на надокнаду наших губитака, нити на кажњавање оних који су учествовали у том страшном злочину. Али, сматрам да је данас далеко важније да се то никада више не понови.Данас се више од две хиљаде живота, међу којима више од осамдесет дечијих, прекинутих тим седамдесетосмодневним бомбардовањем већ не делују тако невероватно. Видели смо шта су они после радили у Ираку, у Либији. Одсуство одговорности провоцира рецидив. Југославија је постала прва жртва њиховог безакоња и цинизма. Пошто су порушили земљу, убили на хиљаде људи, окупирали петнаест одсто туђе територије, све су то назвали мировном операцијом.

Александар Вучић и Јевгениј Баранов

         Баранов: Град Врање на југу Србије. Пре почетка НАТО агресије против Југославије овај градић није могао да се похвали неким посебним знаменитостима. Деведесет девете године није промакао пажњи НАТО миротвораца. Врање је данас у свету познат град. Тешко да би се у Европи нашло још неко место у коме би обичну улицу назвали улицом смрти.

После Хирошиме и Нагасакија Врање је постало први град у новијој историји који је подвргнут нуклеарном бомбардовању. Током напада на земљу, НАТО авијација је буквално засипала планину која се уздиже изнад центра града оваквим пројектилима са пуњењем од осиромашеног уранијума. Активисти локалне заједнице жртава бомбардовања уранијумом и данас, после двадесет година, још увек допуњују своје спискове.

- Знамо да је Ваша жена болесна, а каква је ситуација код комшија?

(Житељ Врања). Код моје жене су дијагностиковали рак и ево тамо, трећа кућа одавде, комшиница је умрла од рака плућа. Овде су комшије са друге стране – обоје су болесни. То су углавном млади људи – 40-45 година.Баранов:
 Пржарска улица, која се овде још назива и Улицом смрти, најближа је коти на којој је постављен предајник. Како би њега уништили из ваздуха, овај део су бомбардовали радиоактивним отпадом претвореним у противоклопне пројектиле. Од тада се у овој улици на прсте могу избројати куће у којима не знају шта је рак. Пролазе године, а висока смртност овде остаје непромењена, о чему сведоче ове објаве (осмртнице) од којих је свака сведочанство о још једној прераној смрти, налепљене на скоро сваком стубу дуж Улице смрти.

Адвокат Срђан Алексић родом је одавде. Када је, одмах после рата, његова мајка изненада преминула од рака, дао је себи реч да ће наћи начин да се кривци казне. Пошто је схватио да не може да рачуна на правду на међународном и на међудржавном нивоу, дошао је до закључка да је једини начин да се поднесу приватне тужбе оштећених са захтевом за надокнаду штете.

 Адвокат Срђан Алексић


Срђан Алексић, адвокат:
 Ми можемо да затражимо правду и право, на пример, пред специјалним трибуналом кога би могле да оснују велике силе као што су Русија, Индија и Кина, које нису учествовале у агресији против нас. И такав би трибунал могао да буде апсолутно непристрасан. Постоји и други начин – подношење приватних тужби на територијама земаља чланица НАТО. И трећи начин је да се поднесу тужбе код наших националних судова.

Баранов:
 До те идеје Алексића је довело искуство италијанских војника из састава НАТО контингента на Косову. После повратка кући многи од њих су изненада умрли од рака. Још више њих се бори са том страшном пошасти. Италијански суд је потврдио да је разлог томе осиромашени уранијум којим су Американци великодушно нафиловали онај део Косова који је касније био предат под контролу италијанским војницима. И ево их – кутије са историјама злочина без казне.

Алексић само чека резултат испитивања државне комисије за процену штете нанете бомбардовањем НАТО и њихових последица, формиране прошле године. Тај ће извештај бити основа за претварање ових историја болести у судске тужбе.Горан Триван, министар екологије и заштите животне средине Србије:
 Нисам нарочито сигуран да ће било ко и било када одговарати за ово зло. Српски народ као да је осуђен на то да нико и никада не одговара за злочине почињене против њега. И ми то веома добро разумемо. Али, упркос том разумевању нећемо ћутати! Клинтон и Солана су овде починили злочине заиста епских размера. А ми смо само бранили своју земљу. И све нам је то приписано као кривица. Ако је злочин бранити сопствену земљу, ми ћемо и даље остати злочинци!

Баранов:
 Сједињене Америчке Државе недавно су исказале спремност да одмах уведу санкције против представника међународног суда само због намере да оптуже америчке војнике за ратне злочине које су починили у Авганистану. Са једне стране, очигледно је да било какав покушај Србије да, после двадесет година од рата, ипак захтева правду, може да се заврши лоше. Са друге стране, праштати онима који опроштај не траже – то се такође не сме. Утицај бесконачне неправде на српско друштво по својим последицама ништа није лакши од утицаја осиромашеног уранијума на стање здравља нације.

Петар Толстој: 
Желим да се вратим на тезу коју смо малопре чули, а која каже да злочине НАТО у бившој Југославији Срби треба да опросте и не забораве. Може се опростити ономе ко је постао свестан свога греха и ко се каје. Хришћански се може опростити појединцу – Билу Клинтону, Солани или Мадлен Олбрајт. Али, опростити овом колективном организму који је и даље убеђен да је у праву – није могуће.Један српски светац је рекао: «За свога се непријатеља моли, непријатеље вере заобиђи, а непријатеље Отаџбине своје уништавај». Ситуација у Србији поново ставља у жижу питање о злочину и казни.

Изјаве Запада о оправданости агресије НАТО од пре двадесет година, исто као и недавна пресуда на доживотни затвор Радовану Караџићу, још су један у низу шамара Србима и целој светској заједници.

То још једном, у низу, указује да данас, исто као и пре двадесет година немамо шта да рачунамо на правду.

На прилогу радили: Јевгениј Баранов, Игор Критсков и Горан Шимпрага


Превела: Маја Тешић, 
Факти


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

РТ: САД би требало да се клоне Крима и Црног мора „ради њиховог добра“, каже Рјабков, док се амерички ратни бродови приближавају Русији

2021-04-14 13:55:06

Свако присуство Сједињених Држава у Црном мору представља провокацију и Вашингтон би требало да се држи подаље од тог подручја, рекао је високи руски дипломата, говорећи...

Путин и Бајден разговарали о билатералним односима и међународним питањима

2021-04-14 13:49:33

Тон разговора председника Владимира Путина и америчког колеге Џоа Бајдена био је пословни, рекао је новинарима Дмитриј Песков, прес-секретар шефа државе. „Вероватно и сами можете да закључите...

Лавров: Русија се залаже за постепено напуштање долара

2021-04-14 11:17:33

Русија се залаже за постепено напуштање долара у плаћањима са страним партнерима, као и платним системима које контролише Запад, рекао је министар спољних послова Сергеј Лавров...

Захарова: САД постале најнепредвидљивија држава

2021-04-14 11:00:35

Русија жели да гради односе са Сједињеним Америчким Државама на обострано корисној основи, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Марија Захарова. „Доктринално, идеолошки, политички, желели смо, можемо...

Володин: САД не признају успехе конкурената у космосу, што говори да губе моћ

2021-04-14 10:46:40

Сједињене Америчке Државе ће морати да се помере и уступе место Русији, изјавио је председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин. „Улазимо у ту фазу развоја када Русија...

РТ: Руске трупе на украјинској граници „спремне да бране земљу“ у случају рата, каже Шојгу упозоравајући на нагомилавање снага НАТО-а

2021-04-14 09:59:31

Две армије руске војске, заједно са три ваздушно-десантне јединице, спремне су да делују у случају да тензије са Западом прерасту у потпуни сукоб, саопштила је Москва...

Москва не искључује ограничење употребе платних система „Виза“ и „Мастеркард“ у Русији

2021-04-14 09:50:09

Портпарол председника Владимира Путина, Дмитриј Песков није искључио ограничење употребе платних система "Виза" и "Мастеркард" у Русији. Одговарајући на питање о њиховом могућем искључењу, представник Кремља је...

Рјабков: Москва ће наставити да штити становништво самопроглашених република

2021-04-14 08:36:00

Изјаве из САД-а о томе како ће Русија наводно платити цену због ситуације у Донбасу су неприхватљиве, рекао је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков. Москва ће,...

Москва: Упозоравамо САД да им је боље да се држе подаље од Крима, то је за њихово добро

2021-04-14 08:19:38

Москва упозорава Сједињене Државе да им је боље да се држе подаље од Русије и Крима, рекао је заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков. „Сједињене Државе треба...

Москва инсистира на укидању свих америчких санкција уведених против Техерана

2021-04-14 07:17:39

Преговори за обнову Заједничког свеобухватног акционог плана о иранском нуклеарном програму имају временске оквире и управо зато што ти оквири постоје, они који желе да сахране...

Анализе

РТ: Украјина ће бити „непоправљиво ослабљена“ ако Русија и Немачка заврше „Северни ток 2“ - Кијев

Завршетак "Северног тока 2" коштаће Кијев милијарде долара, укидањем ослањања Русије на Украјину за транспорт гаса,...

„Априлски лет“: Представљен документарни филм о бомбардовању Трећег рајха од стране Краљевског ваздухопловства
„Априлски лет“: Представљен документарни филм о бомбардовању Трећег рајха од стране Краљевског ваздухопловства

Поводом осам деценија од Априлског рата и мало познате чињенице да је истог тог 6. априла...

2021-04-09 18:08:46

„НАТО добро да прочита историју Великог отаџбинског рата“
„НАТО добро да прочита историју Великог отаџбинског рата“

Коментари руских сенатора и депутата о саопштењима НАТО-а и Кијева

2021-04-03 07:05:39

Договор Дел Понтеове и Ђинђића о изручењу Милошевића
Договор Дел Понтеове и Ђинђића о изручењу Милошевића

Ако је веровати бившој тужитељки Хашког трибунала, судбина Слободана Милошевић запечаћена је у Лугану скоро годину дана пре његовог формалног пребацивања у Хаг.

2021-04-02 07:48:38

Дачић: Од самог почетка било очигледно да је циљ хапшења Милошевића био да се он изручи Хашком трибуналу
Дачић: Од самог почетка било очигледно да је циљ хапшења Милошевића био да се он изручи Хашком трибуналу

Од самог почетка је било очигледно да је циљ хапшења Слободана Милошевића пре 20 година био...

2021-04-01 16:01:35

„Из западног правца формирана мрежа центара за вођење како информационих, тако и сајбер операција против Русије“
„Из западног правца формирана мрежа центара за вођење како информационих, тако и сајбер операција против Русије“

Русија може победити у „менталном рату“ против Сједињених Америчких Држава уколико покаже вољу и ако буде...

2021-03-31 08:43:38

Танасковић: Чињеницама против тезе о геноциду
Танасковић: Чињеницама против тезе о геноциду

Тоталитарно мишљење, којим се прописује само једна истина о дешавањима у Сребреници, а криминализује свака расправа о њој, јако је опасна и њој се мора одупријети. Сребренички мит изграђен је на пожељно диригованој интерпретацији једног ратног злочина који може постати нека врста „оснивачког мита“ бошњачког народа, а који је у свом највећем обиму закован у представи о извршеном геноциду, каже у разговору са портал „Српске новине“ проф. др Дарко Танасковић, један од најзначајнијих савремених оријенталиста и исламолога.

2021-03-29 07:38:22

Шарић: Србија је била на погрешној страни историје само кад су историју писали погрешни
Шарић: Србија је била на погрешној страни историје само кад су историју писали погрешни

Хрватски теолог и историчар Горан Шарић се у најновијем тексту, који је објавио на Фејсбуку, јавно се запитао да ли су Срби 1999. године били на погрешној страни историје и подсетио да су "највећа светска царства, Римско, Византијско, Франачко, Османско, Хабсбуршко, Немачко… јуришала на Србију на врхунцу своје моћи, а да тих царстава одавно нема, а Срби су још увек овде".

2021-03-26 08:38:23

Јелена Гускова: Улога Черномирдина у Милошевићевој капитулацији 1999. године
Јелена Гускова: Улога Черномирдина у Милошевићевој капитулацији 1999. године

Улогу пресе која је требало да натера Југославију на капитулацију преузео је, ма како то било жалосно, руски представник

2021-03-26 07:43:08

„Запад на челу са САД-ом покренуо нову врсту рата против Русије - менталну“
„Запад на челу са САД-ом покренуо нову врсту рата против Русије - менталну“

Запад је на челу са Сједињеним Државама покренуо нову врсту рата против Русије - менталну, чије...

2021-03-25 09:29:07

„У бомбардовању Србије школе и болнице не треба да буду изузетак“
„У бомбардовању Србије школе и болнице не треба да буду изузетак“

Годишњица монструозне НАТО агресије на СР Југославију

2021-03-24 08:37:54

Лондон: Русија и даље представља највећу нуклеарну и војну претњу европској безбедности
Лондон: Русија и даље представља највећу нуклеарну и војну претњу европској безбедности

Русија представља претњу, а модернизација руских оружаних снага чини је истовремено и непредвидљивим и вештим играчем,...

2021-03-22 18:37:15

РТ: Западне обавештајне службе усмеравају руску опозицију да промени мишљење о Криму, наводи Министарство одбране
РТ: Западне обавештајне службе усмеравају руску опозицију да промени мишљење о Криму, наводи Министарство одбране

Седам година након што се полуострво Крим вратило под контролу Москве, западне државне авети воде кампању...

2021-03-20 13:55:11

„Војска испунила захтев председника Путина да се спречи крвопролиће на Криму“
„Војска испунила захтев председника Путина да се спречи крвопролиће на Криму“

Оружане снаге Русије испуниле су захтев председника Владимриа Путина да спрече крвопролиће током операције на Криму...

2021-03-19 08:34:54

РТ: Санкције против Русије наносе „огромну штету обема странама“, упозорава шеф Привредне коморе ЕУ, позивајући Брисел да „гради мостове“
РТ: Санкције против Русије наносе „огромну штету обема странама“, упозорава шеф Привредне коморе ЕУ, позивајући Брисел да „гради мостове“

Оштре економске мере које је ЕУ наметнула Русији наносе штету пословању обема странама, огорчен је председник...

2021-03-18 11:04:00

„Растући утицај Русије у земљама Латинске Америке представља претњу националној безбедности САД“
„Растући утицај Русије у земљама Латинске Америке представља претњу националној безбедности САД“

Министарство одбране САД посматра растући утицај Русије у земљама Латинске Америке као претњу националној безбедности и...

2021-03-17 08:55:06

РТ: Деценија рата - РТ у посети ваздухопловној бази Хмеимим у Сирији
РТ: Деценија рата - РТ у посети ваздухопловној бази Хмеимим у Сирији

Од доласка руске војске пре пет година, сиријска влада успела је да ослободи већи део земље...

2021-03-16 09:14:34

САД и њихови савезници планирају да покрену велику информативну кампању ради дискредитовања рускe вакцине „Спутњик V“
САД и њихови савезници планирају да покрену велику информативну кампању ради дискредитовања рускe вакцине „Спутњик V“

Сједињене Америчке Државе и њихови савезници, усред све веће потражње за руском вакцином "Спутњик V", планирају...

2021-03-12 14:00:51

Столтенберг: НАТО деценијама морао да доноси мир и демократију у Европи
Столтенберг: НАТО деценијама морао да доноси мир и демократију у Европи

Говор генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга на Европском колеџу у Брижу у Белгији

2021-03-04 17:48:50

РТ: „Ратна машина се вратила“: Бајдена подсетили на претходне критике Трампу након што је наредио нови напад у Сирији
РТ: „Ратна машина се вратила“: Бајдена подсетили на претходне критике Трампу након што је наредио нови напад у Сирији

Председник Џо Бајден је извукао похвале од јастребова и оптужбе за лицемерје од стране критичара након...

2021-02-26 07:46:37

Како је јасеновачку грађу Додик предао Американцима, а они Хрватској?
Како је јасеновачку грађу Додик предао Американцима, а они Хрватској?

Данас, када се приближавамо дану када ће Република Српска обиљежити Дан пробоја логораша из Јасеновца, треба...

2021-02-23 09:10:16

РТ: Продаја оружја од стране Велике Британије Саудијској Арабији продужава рат у Јемену - Оксфам
РТ: Продаја оружја од стране Велике Британије Саудијској Арабији продужава рат у Јемену - Оксфам

Глобална добротворна организација "Оксфам" оптужила је британску владу да продужава рат у Јемену дозволивши продају наоружања,...

2021-02-22 16:03:09

Кршљанин Свебелоруском сабору: Срби и Белоруси нису у истој држави, али имају исту судбину
Кршљанин Свебелоруском сабору: Срби и Белоруси нису у истој држави, али имају исту судбину

* Налазимо се на првој линији, и када западни злотвори покушавају да униште истинску човекољубиву цивилизацију и њен најкрупнији део – Русију, они најпре покушавају да униште нас. Они имају само два правца за напад: западни, преко Белорусије, и југозападни, преко Србије * Вечни и незаборавни симбол нашег братства постала је чињеница да је Александар Григорјевич Лукашенко био једини шеф државе, који је посетио Србију за време војне агресије НАТО. Тада је и Србија пожелела да се прикључи Савезу Белорусије и Русије

2021-02-17 16:01:48

Кристијан Каш: ЦИА саботирала истрагу терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“ 2001. године
Кристијан Каш: ЦИА саботирала истрагу терористичког напада на аутобус „Ниш експреса“ 2001. године

Бивши официр Кфора и новинар Кристијан Каш рекао је да се и данас јасно сећа догађаја...

2021-02-17 09:20:48

РТ: САД ће издвојити 2,5 милиона долара за „развој медија и цивилног друштва“ на Балкану
РТ: САД ће издвојити 2,5 милиона долара за „развој медија и цивилног друштва“ на Балкану

Амерички Стејт департмент намерава да финансира пројекте за развој цивилног друштва и медија на Балкану. За ове сврхе, оделење планира да издвоји нешто више од 2,5 милиона долара, наводи се у документу који је РТ имао на увид.

2021-02-15 09:37:46

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: