Порошенко створио криминалну хоботницу за енормно богаћење

Објављено: 12.03.2019.год.
фото: bog-rata.com

У украјинској јавности се појавили неспорни докази који директно повезују првог човека Украјине са крупним финансијским махинацијама у препродаји наоружања и војне технике. Овом ратном профитеру није у интересу завршетак ратног сукоба, јер на њему зарађује на стотине милиона евра


У 2014.години Петро Порошенко је постао председник Украјине, који је земљу стратегијски усмерио ка чланству у Европској Унији (изабравши за партнере Немачку и Француску) са ореолом „главног заштитника европских вредности од Русије“. За пет година тог политичког курса Украјина је реструктурирала државну енергетску компанију „Нафтогас“, где је смањила значајну количину коруптивних гасних послова, у циљу радикалног повећања војних расхода, под изговором супротостављња руској војној агресији. Украјински војни буџет је по свом обиму постао убедљиво највећи корисник јавних финансија, што је отворило огроман простор за разне типове корупционашких послова, који су по правилу заштићени од увида јавности. Тим поводом је Олена Трегуб- генерални секретар Независног антикорупционашког комитета за послове одбране (Independent Defence Anti-Corruption Committee) прошле године изјавила, да је ниво корупције у енергетском сектору смањен, не зато што је дошло до изненадне декриминализације друштва, него да се она из енергетског само преселила у одбрамбени сектор.

Испод самопрокламоване Порошенкове пароле која Украјину подиже на пиједестал државе која тобоже „штити Европу од Русије“, дешава се криминал невиђених размера. Тако је пре неколико дана на површину избила крупна афера коју су разоткрили новинари украјинског специјализованог анти-корпуцијонашког интернет портала Bihus.info.

 

 

На сајту је приказана криминална пирамида која разоткрива крупне пљачкашке послове у украјинском војно-индустријском комплексу, у којима су кључни актери људи блиски садашњем украјинском председнику. Иначе, војно-индустријски комплекс „Укроборонпром“ је једна гломазна организација која обједињава око 130 компанија, у којима ради око 80 хиљада људи.

 

Тако су новинари сазнали за пљачкашке послове у којима су учествовали заменик секретара Савета за националну безбедност и одбрану Олег Гладковски и његов син Игор Гладковски, са бизнис партнерима Виталијем Жуковим и Андрејом Рогозојом. Ова повлаштена криминална група је украјинском предузећима у оквиру „Укроборонпрома“ продавала компоненте које су за чак 300% скупље од уобичајених цена, преко чега су незаконито присвојили капитал у вредности од око 8,5 милиона евра.

 

 

Треба напоменути да ове компоненте имају своје порекло из земље са којом је Украјина у „крвној завади“ (Руска Федерација). Ова криминална група која се налази у врху украјинске власти је увозила ове делове преко црног тржишта, где уопште није провераван њихов квалитет, и где је веома често у ову земљу улазила као метални отпад. Цела операција је реализована преко посредничких фирми, које се налазе под контролом првог човека „Укроборонпрома“- Павела Букина.

Познати украјински видео блогер Анатолиј Шариј објавио је релевантне документе, укључујући и уговоре, у којим се виде крупне махинације са компанијом „Ленинская кузница“ која се у то време налазила у приватном власништву садашњег украјинског председника Петра Порошенка! У овим папирима који датирају из 2016.године, налазе се прецизни подаци где се види да је Кијевски завод за производњу оклопне борбене технике платио компанији „Ленинская кузница“ читав асортиман компоненти, које иначе ова фабрика никада није производила.

Само на деловима опреме какву су нпр. редуктори на точковима које узгред речено „Ленинская кузница“ уопште и не производи, олакшало је украјински војни буџет за око 25 милиона гривни (око 850 хиљада евра).

На документу у наставку текста се налази оригинал уговора који је потписан са тада Порошенковом компанијом „Ленинская кузница“ где се види цена у гривнама која је плаћена по јединици купљеног предмета (у овом случају ради се о редукторима). На документу се види да је задњи редуктор на точковима (шифра модела 4905-2602010сб-01) плаћен 82 038.22 гривни по комаду. Иста цена се односи и на предњи редуктор (шифра модела 5903-2614011сб)

 

 

Блогер је затим упоредио цену са истим предметом коју је набављало Министарство одбране Руске Федерације. Наиме, према уговору из исте године руско Министарство одбране је платило задњи редуктор на точковима (шифра модела 4905-2602010сб-01) за цену од 84 672,93 руске рубље. Ако се то прерачуна у украјинску валуту добија се цифра од 33 689 гривни. Што значи да је Порошенкова компанија „Ленинская кузница“ за 250% скупље наплатила производ од реалне његове цене.

 

 

Исти случај је забележен и приликом набавке делова погона за оклопне транспортере БТР-3 који у ствари представља модификацију транспортера БТР-80. Ради се о деловима који су потпуно идентични и за стару и за модернизовану верзију возила.

 

 

Цена по комаду коју је „Укроборонпрому“ продала Порошенкова компанија је 458 498,57 гривни, док је за исти предмет руско Министарство одбране издвојило 497 695,42 али руских рубљи. Прерачунавањем у украјинску валуту долазимо до цене од 198 061,92 гривни, што значи да се по јединачној цени Порошенкова компанија „уградила“ за невероватних 250 хиљада гривни.

 

 

И то није све. Детаљнији увид можете погледати на видео-материјалу овде

 

 

Већи део ових докумената се односи из 2016.годину, где се заједно са недостатком било каквих информација о евентуалној истрази о корупцији у овом предмету, ствара оправдана сумња да цела ова криминална пирамида функционише већ дуже од четири године. Приближан износи добити, који је стечен на овако незаконит начин се не може ни замислити.

Поред тога, новинари интернет портала bihus.info су пронашли читав низ додатних корупцијонашких афера због чега је реаговала и амбасадорка САД у Украјини Мари Јованович. Он је без икаквог устезања изјавила да је потребно извршити хитну ревизију свих ових навода који су везани за пословање војно-индустријског комплекса „Укроборонпром“ и сазнати где се у овом моменту налазе савремени амерички противтенковски ракетни системи „Џевелин“. Наиме, америчка војска страхује да би незасита криминална хоботница из врха „Укроборонпрома“ могла ове системе да представи као „изгубљене у борби“, а све у циљу њихове препродаје другим државама, које могу бити стратешки непријатељи САД.

 

 

Украјински председник Петр Порошенко је под окриљем слогана да „штити Европу од варварске Русије“ организовао огромну системску корупцијонашку пирамиду, искључиво у циљу личног богаћења. Тако су украјински новинари изашли са подацима да је 2013.године Порошенко пријавио свој годишњи приход који је износио 51,3 милиона гривни или 1,7 милиона евра. У фебруару ове године, Порошенко је остварио приход од 856,4 милиона гривни или 28,5 милиона евра. Дакле, приближно 25 пута више него пре шест година, што је сам по себи невероватан скок. Међутим, последњи податак се односи само на прва два месеца ове године! То значи, да ако се оваквим темпом настави, Порошенко ће до краја 2019.године остварити профит од чак 342 милиона евра или 200х више него 2013.године.

 

У Немачкој која је далеко моћнија држава од Украјине, овакав приход је апсолутно немогуће остварити у тако кратком временском периоду. Међутим, ако сте председник Украјине, онда је све могуће.

И то није ништа чудно, када нпр. новац и имовину бившег председника Виктора Јануковича који је на силу протеран из Украјине, ставите у функцију личног богаћења кроз различите моделе финансијских злоупотреба и манипулација. Конкретно о овоме су више пута говорили посланици украјинског парламента. Валериј Купри је Државном тужилаштву дао документе (види доле) у којима се за прање буџетских средстава у износу од 1,5 милијарди америчких долара (отуђена имовина Виктора Јануковича) оптужује Петар Порошенко и група његових најближих сарадника. Они су ова средства извлачили преко контролисане групе фирми које су се налазиле у оквиру компаније „Инвестициони капитал Украјине“. А таквих и сличних примера има на десетине.

 

 

Овакве размере крађе и разметљивог богаћења, подривају поверење Украјинаца у институције ове државе. Са оваквим криминалним понашањем отуђене елите у врху украјинске власти, подрива се даља сарадња са Европом, првенствено са најјачим земљама Немачком и Француском, које су на себе преузеле обавезу финансијске помоћи Украјини. На крају крајева, један од главних захтева протестаната (Мајдан 2014.година) који се касније претворио у отворено насиље је био искорењивање лоповлука и корупције у највишим структурама власти.

Порошенку не одговара прекид борбених дејстава на истоку Украјине. Једноставно, он неће да сече удобну грану на којој седи, а која му обезбеђује огромни део финансијског колача кроз продају оружја преко својих компанија, Да то није тако, већ би одавно могли да причамо и мировном процесу који би био сличан оном у Приднестровљу. Дакле, о постизању мировног процеса који не би само био декларативан, него и стваран. Међутим , услед титански разгрантог система корупције унутар владајуће елите у Украјини, која захваљујући перманентној кризи и рату одржава свој незаисити организам, тако нешто је немогуће постићи без његове демонтаже. Чињеница да је Порошенко за свега шест година своје годишње приходе увећао за чак 200 пута, најсликовитије говори о каквој се великој игри ради. Изгледа да је поред напаћеног украјинског народа, и ЕУ (пре свега Немачка и Француска) талац Порошенкове неограничене похлепе за новцем.

Извор: Бог рата

Читајте више на Украјина и Новорусија из минута у минут


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Анализе

Међудржавни односи Русије и Србије

Председник Србије Александар Вучић састаће се данас у Сочију са председником Владимиром Путином. Преглед међудржавних односа Руске Федерације и Републике Србије

Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом
Бивши командант Северне флоте: „Курск“ страдао због судара са НАТО подморницом

Бивши командант Северне флоте адмирал Вјачеслав Попов описао је за РИА Новости ситуацију у којој је страдала нуклеарна подморница...

2021-11-22 09:26:19

РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше
РТ: Француска и Немачка одбациле руски план за мир у Донбасу, откривају дипломатске депеше

Предлог Москве да Украјина прекине крваве борбе на истоку земље тако што ће сести за сто...

2021-11-18 10:39:50

РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“
РТ: Америчка војска прикрила свој ратни злочин у Сирији – „Њујорк тајмс“

Америчка војска покушала је да прикрије смртоносни напад на сиријске цивиле у којем је убијено чак...

2021-11-14 07:55:25

РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји
РТ: САД упозоравају ЕУ да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину - извештаји

Амерички званичници упозорили су своје европске колеге да Москва можда планира инвазију на Украјину, а Вашингтон...

2021-11-12 10:57:56

Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене
Јовановић: Наши државници морају да траже пуно спровођење Резолуције 1244 - обавезе према Србији нису спроведене

\"Забринут сам што представници Србије не траже да се спроведе одредба о праву за повратак 250 000 Срба. Што не траже повратак 1999 војника српске војске на Косово и Метохију. А то није мало, јер на целом КиМ сада има око 3-4 хиљаде припадника Кфора\"

2021-11-11 09:01:35

Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза
Јовановић: Запад принуђен да одступи од једностраних потеза

Бивши министар спољних послова СР Југославије Живадин Јовановић изјавио је да је последња седница Савета безедбности УН о БиХ врло значајна јер су западне силе биле принуђене да одступе од једностраних потеза, а првенствено од наметнутих одлука високог представника.

2021-11-04 10:15:56

РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај
РТ: Авганистански војници и обавештајци које су обучавале САД придружују се терористима да би се „одупрли“ талибанима – извештај

Талибани су дуго оптуживали Вашингтон да финансира ИСИС, а сада су индиректно у праву, јер се...

2021-11-01 09:25:56

Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком
Ставридис: Путин паметан тактичар са великим апетитом за ризиком

Руски лидер се појављује као паметан тактичар у позадини покушаја НАТО-а да се фокусира на Кину,...

2021-10-31 11:18:30

РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?
РТ: Бајден навео да се „Америка вратила“. Док се мир на Балкану руши, да ли то значи још америчких несрећних авантура?

Пише Џулијан Фишер за РТ Уз упозорења да би нове тензије између Београда и Приштине могле да...

2021-10-29 10:00:33

Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД
Украјина крије ултрадесничара од највернијег савезника – САД

Вашингтон тражи да Кијев барем казни америчког ултрадесничара. Кју клукс клан се преселио у Кијев, хоће ли амерички нациста бити враћен у домовину?

2021-10-28 16:38:47

РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага
РТ: „Легитимизација операције сецесије“: Kако Пентагон намерава да ојача способности приштинских снага

Пентагон је саопштио да су министарства одбране Сједињених Држава и самопроглашеног Косова одржала билатералне консултације на којима су разговарали о приоритетима за безбедносну сарадњу и спровођењу плана за приштинске безбедносне снаге. Истовремено, Москва сматра озбиљним проблемом кораке ка стварању „војске Косова“ које подржавају Вашингтон и његови партнери. Према речима Василија Небензје, сталног представника Руске Федерације при УН, „треба поставити чврсту баријеру против таквих идеја“. Он сматра и да изостанак реакције западних држава, препуштајући се деловању Приштине, доводи до отвореног сукоба Приштине и Београда. Међутим, према мишљењу стручњака, САД и друге западне земље неће се мешати у незаконите кораке Приштине. Истовремено, према прогнози политиколога, српске власти вероватно неће подлећи таквом притиску.

2021-10-25 10:08:07

Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора
Караџић: Били смо поучени искуствима из вековне борбе за слободу, нарочито Устанком из 1875-1876. године када смо, и поред успеха, остали без ичега и добили Аустроугарску као протектора

У Народној скупштини Републике Српске од првог дана успостављена је једнакост и слобода, однегован културан и господствен однос према себи и према другима, а достојанствен наступ и аргументи постали слика народа који представља и за чије добро делује, рекао је у ексклузивној изјави за Срну први предсједник Републике Српске Радован Караџић.

2021-10-24 09:01:10

РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“
РТ: Крај капитализма, трансродна деца, НАТО, Други светски рат, цензура и још много тога: О чему је Путин говорио на „Валдају“

„Сутра би могле да се појаве ракете код Харкова. Шта ћемо по том питању? Не постављамо ми своје пројектиле тамо, они нама гурају своје под нос.“

2021-10-22 10:03:51

Какав је психолошки профил направила ЦИА за Караџића, Милошевића и Младића
Какав је психолошки профил направила ЦИА за Караџића, Милошевића и Младића

Амерички обавјештајци слали су извјештаје о српским лидерима , процјењујући какве су њихове личности, шта могу бити њихове слабости, како им приступити.

2021-10-21 09:15:35

Поуздани „Спутњик“ у борби против COVID-19
Поуздани „Спутњик“ у борби против COVID-19

Након што је Русија прва у свету регистровала вакцину "Спутњик V", њу су искритиковали на међународној...

2021-10-20 13:47:42

Бошко Антић: Ово су иницијатори догађаја на Косову и Метохији
Бошко Антић: Ово су иницијатори догађаја на Косову и Метохији

По ко зна који пут Шиптари су упали на северни део наше јужне покрајине, наоружани до...

2021-10-16 13:25:14

РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“
РТ: ЕУ империја: Брисел држао Босну на повоцу деценијама, а сада је постала ново бојно поље против „руског утицаја“

Пише за РТ Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа „Russia in Global Affairs journal“

2021-10-15 14:41:39

Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом
Медведев: САД-у није потребно ништа од Украјине, осим сукоба са Русијом

\"Садашње власти Украјине апсолутно зависне, а земља је под директном страном контролом\"

2021-10-11 07:23:33

„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција
„Милошевић – против НАТО злочина, за нови свет“: Међународна конференција

Под овим насловом данас је одржана Међународна интернет конференција поводом 80 година од рођења и 15...

2021-10-01 09:15:34

„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“
„Рат у Авганистану за нас постао стратешки неуспех“

Америчка војска претрпела је стратешки неуспех у Авганистану иако је испунила део постављених задатака, изјавио је...

2021-10-01 06:00:39

„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије
„Могућност војног сценарија није искључена, јер видимо непрестане нападе на српско становништво“: Председник Балканског клуба МГИМО Министарства спољних послова Русије

На барикадама Срби скандирају "Косово је Србија", без граница и препрека на путевима. Сукоб је ескалирао...

2021-09-28 09:13:05

„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату
„Руска газета“: Руски стручњак разбио западне митове о босанском рату

Босански рат 1992-1995 постао је еклатантан случај фалсификовања историје и приписивања кривице за међунационалне сукобе на један народ - Србе

2021-09-16 14:06:28

Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба
Сарајево и Сребреница: Трагичне странице у новијој историји Срба

Када се помене грађански рат у Босни и Херцеговини (БиХ) 1992-1995, када су се у бившој...

2021-09-15 07:32:05

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: