РТ: „Фактички признато Косово“: Зашто председник Србије подржава „разграничење“ Косова са Албанцима

Објављено: 13.08.2018.год.

 
Извор: Восток / РТ

Председник Србије Александар Вучић рекао је да подржава разграничење са Албанцима на територији Косова како би се избегли сукоби у будућности. Током протеклог месеца ово није прва таква изјава српског лидера. Према речима стручњака, реторика званичног Београда објашњава се притисцима од стране ЕУ и НАТО-а и противречи јавном мњењу, као и положају Српске православне цркве. О перспективама разграничења бунтовног региона - у материјалу РТ-а.

Председник Србије Александар Вучић званично је подржао разграничење са Албанацима на Косову, пренео је српски јавни  телевизијски сервис РТС.


"Ја се залажем и то не кријем, свакако се залажем и то је политика коју представљам, а да ли ће она добити подршку народа или не, али ја се залажем за разграничење са Албанцима", рекао је Вучић. 

Према речима српског лидера, "територија за коју се не зна ко је како третира и шта коме припада, то је увек извор потенцијалних сукоба и проблема".

Ово је прва изјава у којој је Вучић саопштио свој став по овом питању. Међутим, током протеклог месеца српски председник је неколико пута упућивао на питање разграничења са Албанцима.

Тако је крајем јула у интервјуу хрватском издању "Глобус", Вучић рекао да су Срби "изгубили Косово".
 
"Али учинићу све што је у мојој моћи да вратим оно што се може вратити", нагласио је председник Србије.

Мало касније, одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да они који се противе "етничким границама" са Албанцима треба да се припреме да бране Врање за четрдесет година.

Према речима стручњака, смисао аргументације Вучића своди се на то, да све док се не реши проблем на простору немирне српске покрајине, за Београд ће Албанци на Косову формално остати грађани Србије. То им омогућава да се крећу на околна подручја на Косову, купују некретнине, проширујући зону на коју Албанци могу претендовати у будућности.  • Епископ Рашко-Призренски Теодосије
  •  
  • © Фото предоставлено Рашко-Призренской епархией Сербской Православной Церкви
 
Заузврат, епископ рашко-призренски Теодосије, иступио је против било какве поделе Косова, те је упутио отворено писмо председнику Вучићу. Према Теодосију, то би довело до масовног егзодуса Срба са југа покрајине.

Као одговор на то, Вучић је упоредио аргумент владике са положајем неких "страних служби", а шеф канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је рекао да су обавештајне службе у земљи идентификовале стране агенте међу политичарима и свештеницима.

Спољни притисак

Како је саопштио у интервјуу за РТ, Јевгениј Колосков, виши предавач на Одсјеку за теорију и историју међународних односа Државног универзитета у Санкт Петербургу, изјаве о потреби разграничења од стране Вучића највероватније су због жеље да се постигне успех у области европских интеграција Србије.

«Обећање европских интеграција је један од кључних тренутака. По мом мишљењу, такве изјаве су тестови који би требали показати реакцију јавности."Према Колоскову, многи аналитичари верују да је Београд, који је започео преговоре са сепаратистима под притиском ЕУ, "заправо признао Косово". Али Вучић то не може директно да саопшти, јер ризикује да изгуби општу подршку.

Под притиском ЕУ, за коју је признање Косова од стране Србије главни услов за пријем Београда у ЕУ, од 2011. године између српских власти и самопроглашене косовске администрације води се дијалог, а један од резултата требало би да буде стварање Заједнице српских општина на Косову - заправо, удружење аутономних српских општина на северу самопрокламоване републике. Према споразуму од 2015. године, требало је да се оформи до 4. августа 2018. године, али су албанске власти у Приштини саботирале тај процес.

Како је рекао у интервјуу за РТ, сарадник на Институту за европске студије у Београду Стеван Гајић, у Србији је било гласина да би на овај датум могао избити сукоб у региону, а да Београд наводно припрема објаву о оснивању Заједнице српских општина на северу Косова, што би довело до одмазде над Србима који живе на југу непризнате републике, као и њихово протеривање на север. Након тога би уследило распоређивање српских трупа на север Косова како би се заштитиле избеглице.

У позадини могућег сукоба између Албанаца и српских снага за контролу највеће хидроелектране "Газиводе" косовски екстремисти могли би да заузму Прешево, Бујановац и Медвеђу на југу Србије, где живи велики проценат Албанаца, те да протерају Србе. Према другим информацијама, помоћ Албанцима требало би да пруже снаге НАТО-а (КФОР) стациониране на Косову.

Чак и претпоставке ескалације напетости 3. августа, након што је председник Вучић најавио сазивање Савета безбједности због ситуације на Косову, могле су бити "преговарачки меч" између Београда и Приштине. Као резултат тога, границе би се направиле по етнички хомогеним територијама, што би у будућности олакшало признавање независности Косова од стране Србије.


  • КФОР на Косову, фото 
  •  
  • AFP
     
"Тада би се де-факто догодило етничко разграничење", додаје Гајић.

Међутим, када су 4. августа на северу Косова почели маенври КФОР-а, амерички маринци су заузели "Газиводе", блокирајући приступе ХЕ одмах поред административне границе Косова са централном Србијом. Било каква провокација била је немогућа. Према Гајићу, деловање Американаца се може протумачити као неспремност Пентагона да интервенише у другом сукобу у региону, против чега је раније иступао амерички председник Доналд Трамп.
 
Међутим, то не значи да је НАТО против демаркације Срба и Албанаца на Косову.

"Разлог за узбуну у вези са разграничењем између Срба и Албанаца на Косову је журба НАТО-а, који се суочава са озбиљним унутрашњим потешкоћама због става председника Трампа, те стога Брисел покушава брзо да доведе балканске земље у савез, док још има снаге. На крају крајева, то је тачка у задњем делу фронта против Русије", наглашава политиколог.

Запад против Истока

Стеван Гајић повезује интензивирање разговора о разграничењу између Срба и Албанаца на Косову са посетом бившег британског премијера Тонија Блера Београду. Почетком јула британски новинар Роберт Фиск фотографисао је Блера у главном граду Србије, што је изазвало буру на друштвеним мрежама у Србији. Детаље о мисији политичара, који је 1999. подржао бомбардовање Југославије, сада је актуелни саветник Александра Вучића, а о чему српске власти нису обавестиле ширу јавност.

Тони Блер у Београду


"Управо након ове посете, Вучић је као у паници почео да говори да је неопходно разграничење, иначе ћемо сви морати да ратујемо" - рекао је Гајић.

Истовремено, према мишљењу стручњака, не стоје информације које су објављене у неким медијима да Русија наводно подржава разграничење, те да је питање наводно разматрано на самиту Владимира Путина и Доналда Трампа у Хелсинкију. 27. јула, а Министарство спољних послова је назвало таква саопштења "дезинформацијама".

Почетком августа, министар спољних послова Србије, Ивица Дачић, изјавио је да је наступио згодан тренутак за компромис, коме наводно доприносе позиције САД, ЕУ и Русије..

Међутим, Стеван Гајић је истакао да је став Москве, назначен у саопштењима Министарства спољних послова од 20. и 27. јула, као и у ранијим изјавама потпредседника Државне Думе Петра Толстоја, који се састао у јулу са српским политичарима са Косова, те да остаје непромењен. Русија инсистира на примени Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

«Према Резолуцији, цело Косово, а не само његов северни део, признају се као територија Србије, што је директно у супротности са предлозима Вучића о разграничењу" — рекао је Гајић.Поред тога, стручњак је истакао да је положај још једног великог међународног играча - Кине, и важног економског партнера Србије, такође изграђен око потребе за имплементацијом резолуције 1244.

То је изјавио 22. јула и кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг. Упоредио је ситуацију око Косова, са последњих сто година борбе Пекинга за повратак Хонг Конга Кини и непризнавања Тајвана од стране Кине, те је позвао да се не жури у решавању тако тешког проблема.

Нове претње

Међутим, док идеја о разграничењу Срба и Албанаца на Косову није подржана од стране утицајних снага у Србији, укључујући и Српску православну цркву, за коју Косово остаје колевка и историјски центар српског православља, то не подржавају ни широки кругови сепаратиста.

Након критика од стране опозиције 8. августа, "председник" Хашим Тачи издао је саопштење да се никаква размена територија са Србима не планира. Напротив, он наводно намерава да разговара на наредним преговорима у Бриселу о могућности придруживања подручја Србије која су насељена Албанцима. Истог дана, косовски парламент гласао је да укине граничну контролу на граници са Албанијом. Недељу дана раније, албански премијер Еди Рама рекао је о предстојећем спајању дипломатских мисија сепаратистичког региона и Албаније у иностранству.

"Ово је чисто албански популизам", каже Јевгениј Колосков.

"Све ове приче о великој Албанији користе се за јачање албанског националног мита или као елемент притиска на међународну заједницу."

Међутим, у самој Србији то тежи повећању апетита Албанаца са изјавама српских политичара о могућем разграничењу по принципу етничке припадности, пошто Албанци живе и ван Косова.
 

«Наравно, нови албански захтеви су повезани са чињеницом да се ради о питању раграничења. Они настоје да добију што више», каже Гајић.


Међутим, политиколог је приметио да се у контексту разговора о могућим уступцима на Косову интензивирају територијални захтеви других суседа Србије. Конкретно, Хрватска тражи Шаренградску Аду на Дунаву. Истовремено, лидер муслиманских сепаратиста у Србији, Сулејман Угљанин, 23. јула је позвао "министра спољних послова" Косова у Рашки округ, те да он не сматра власти у Београду својим.фото: 
Reuters


"Ако Србија не буде следила свој Устав, где је написано да је Косово део наше земље, онда ће апетити свих оних који имају територијалне тврдње претензије у Србији само расти", каже Гајић.

"Ревизија граница ће такође подићи све могуће врсте сепаратизма".

Александр Бовдунов, РТ

Кључне речи:

(1)

Остале вести из рубрике

Анализе

Владимир Кршљанин: Опасни вирус фашизма

Водити пропагандни, а поготово савремени хибридни рат са злочиначким делом владајућих кругова на Западу – није...

РТ: Борис Јељцин имао пратњу „стотина“ агената Ције који су му говорили како да управља Русијом, тврди бивши председник парламента
РТ: Борис Јељцин имао пратњу „стотина“ агената Ције који су му говорили како да управља Русијом, тврди бивши председник парламента

Први руски председник, Борис Јељцин, био је окружен „стотинама“ агената Ције који су му говорили шта...

2021-06-12 12:22:09

РТ: Бивши шеф Мосада наговестио да би Израел могао стајати иза експлозије у иранском нуклеарном постројењу и убиства војног научника
РТ: Бивши шеф Мосада наговестио да би Израел могао стајати иза експлозије у иранском нуклеарном постројењу и убиства војног научника

Говорећи након пензионисања прошле недеље, Јоси Коен је искористио интервју да наговести да би Израел могао...

2021-06-11 13:45:07

На данашњи дан окончана варварска НАТО агресија
На данашњи дан окончана варварска НАТО агресија

НАТО захтевао неограничен приступ на целој територији СР Југославије

2021-06-10 15:08:44

Округли сто „Агресија НАТО на СРЈ 1999. и нови хладни рат“
Округли сто „Агресија НАТО на СРЈ 1999. и нови хладни рат“

У Дому Војске Србије, 09. јуна 2021. одржан је округли сто на тему „АГРЕСИЈА НАТО НА...

2021-06-10 10:01:36

Да ли ће састанак у Женеви окончати тероризам
Да ли ће састанак у Женеви окончати тероризам

Уочи преговора на самиту 16. јуна, 46. амерички председник Џо Бајден није напустио антируску реторику. Амерички...

2021-06-05 15:31:02

РТ: Данска помогла НСА да шпијунира Меркелoву и друге европске лидере, откривају нови извештаји, док Сноуден наводи да је Бајден „дубоко умешан“
РТ: Данска помогла НСА да шпијунира Меркелoву и друге европске лидере, откривају нови извештаји, док Сноуден наводи да је Бајден „дубоко умешан“

Данска тајна служба помогла је америчкој Агенцији за националну безбедност (НСА) да шпијунира европске политичаре, открила...

2021-05-31 10:18:44

Роман Протасевич o служби у „Азову“: „Ако руска хорда не буде заустављена, следећа ће бити Белорусија“
Роман Протасевич o служби у „Азову“: „Ако руска хорда не буде заустављена, следећа ће бити Белорусија“

Појавио се интервју са бившим главним уредником канала Некста на Телеграму о његовом учешћу у рату у Донбасу у неонацистичком батаљону

2021-05-29 12:46:40

Владислав Јовановић: Косово је у америчким рукама, Америка га је створила и може и да га растури
Владислав Јовановић: Косово је у америчким рукама, Америка га је створила и може и да га растури

Бивши амбасадор и министар спољних послова Владислав Јовановић каже да ће САД користити Аљбина Куртија у...

2021-05-26 16:46:00

Приказ књиге „Кошаре и Паштрик - српски Термопили“
Приказ књиге „Кошаре и Паштрик - српски Термопили“

Медија центар „Одбрана“ објавила је у Бибиотеци „Војна књига“ књигу „Кошаре и Паштрик српски Термопили“, аутора...

2021-05-22 08:26:18

РТ: У извештају Парламента ЕУ се наводи да је потрбена смена режима у Русији, те се препоручује покретање пропагандног ТВ канала да се у томе помогне
РТ: У извештају Парламента ЕУ се наводи да је потрбена смена режима у Русији, те се препоручује покретање пропагандног ТВ канала да се у томе помогне

Не задовољавајући се месецима погоршања односа и потенцијалом за војну ескалацију, Европски парламент је сада изнео...

2021-05-19 08:24:28

РТ: Свет мора да изврши притисак на Израел да оконча свој „убилачки напад на Газу“, каже Роџер Вотерс
РТ: Свет мора да изврши притисак на Израел да оконча свој „убилачки напад на Газу“, каже Роџер Вотерс

  Светске владе морају престати са сваком војном помоћи Израелу и захтевати окончање његовог "свирепог" напада на...

2021-05-14 12:07:03

Оливер Стоун: Нема доказа о агресивности Русије, агресивност заправо потиче од снага НАТО-а које су окружиле Русију и које окружују Кину
Оливер Стоун: Нема доказа о агресивности Русије, агресивност заправо потиче од снага НАТО-а које су окружиле Русију и које окружују Кину

Амерички редитељ, сценариста и продуцент, добитник три Оскара, Оливер Стоун сматра да Сједињене Америчке Државе треба...

2021-05-12 08:29:58

РТ: „Више верујем `Спутњику` него савезној влади“, каже немачки посланик након што је примио вакцину током посете поводом Дана победе
РТ: „Више верујем `Спутњику` него савезној влади“, каже немачки посланик након што је примио вакцину током посете поводом Дана победе

Два немачка посланика долетела су у Москву да присуствују паради поводом Дана победе, а један од...

2021-05-11 10:31:46

РТ: Битка за Србију се наставља
РТ: Битка за Србију се наставља

Пише Ана Шафран, РТ Европска унија поставила је Србији услов, могло би се рећи, ултиматум - да...

2021-05-04 10:44:05

Кустурица: Ако се не ухватимо за властито корење, имамо мале шансе да се одбранимо
Кустурица: Ако се не ухватимо за властито корење, имамо мале шансе да се одбранимо

Прослављени режисер Емир Кустурица указао је да је богаћење без рада постало апсолутна пошаст, која ствара...

2021-05-03 09:07:19

Патрушев: Одлучите сами може ли се Америка данас назвати демократијом
Патрушев: Одлучите сами може ли се Америка данас назвати демократијом

Демократске државе се не мешају у унутрашња питања других суверених земаља, а њихове нове власти не...

2021-05-01 07:53:26

Независна комисија: Оружани сукоб у Сарајеву почео низом атентата на Србе
Независна комисија: Оружани сукоб у Сарајеву почео низом атентата на Србе

Оружани сукоб није почео војним операцијама, већ низом атентата које су починили обични криминалци које је...

2021-04-29 09:23:33

Где се боље живи, у Србији или у Русији?
Где се боље живи, у Србији или у Русији?

Ако претпоставимо да су руске и српске престонице убедљиво најскупље за живот у овим земљама, иако Москва више одудара од просека Русије него Београд од просека Србије, могли би на основу компарације малопродајних цена у маркетима на ободу главног града Руске Федерације са оним у центру Београду доћи до неке доста грубе слике трошкова живота у две државе

2021-04-27 19:35:23

Ко покушава да одустане од Резолуције 1244
Ко покушава да одустане од Резолуције 1244

Судећи по извештавању медија, прва посета нашег министра спољних послова Николе Селаковића Москви протекла је у...

2021-04-22 07:33:16

Како је Роберт Фиск оптужио CNN за саучесништво у покушају убиства Александра Вучића
Како је Роберт Фиск оптужио CNN за саучесништво у покушају убиства Александра Вучића

Британски новинар Роберт Фиск извештавао је из Београда 1999. године. О бомбардовању зграде РТС-а је, поред осталог, написао: „Два дана пре него што је НАТО бомбардовао седиште српске телевизије у Београду, CNN је из седишта у Атланти добио дојаву да ће зграда бити уништена… Дан касније, српски министар информисања Александар Вучић примио је из САД-а факсом позив из емисије „Larry King Live“ да се појави на CNN-у. Желели су га у програму 23. априла у 2:30 ујутру и тражили су од њега да пола сата раније дође на српску телевизију ради шминкања. Вучић је закаснио… НАТО пројектили дигли су зграду у ваздух у 2:06. Први је експлодирао у шминкерници у којој је млади српски асистент изгорео на смрт. CNN све ово назива случајношћу.“

2021-04-21 17:55:03

Да ли ће истина о демократској корупцији зауставити нови колонијализам?
Да ли ће истина о демократској корупцији зауставити нови колонијализам?

У недељу, 18. априла, српско-црногорски публициста и документариста, Игор Дамjановић представио је свој филм „Како су...

2021-04-19 20:28:20

Заборављени геноциди: РТ указује на злочине које је политика помела под тепих
Заборављени геноциди: РТ указује на злочине које је политика помела под тепих

Зашто се неки геноциди непрестано памте, док се други бацају на смеће историје? У емисији „Заборављени...

2021-04-18 12:17:17

Пријатељство Србије и Русије: Представљен зборник текстова „Записи балканиста“
Пријатељство Србије и Русије: Представљен зборник текстова „Записи балканиста“

ПРОМОЦИЈА књиге \"Записи балканиста\", коју је објавио \"Службени гласник\", била је прилика и да се у Скупштини града говори и о односима на Балкану и српско-руским односима.

2021-04-16 10:23:02

RT novi pocetna analize
baner rakija desno analiza
baner apartman desno / analiye
baner obzor desno - analiza

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Крим

Крим