Како „панцири” чувају небо Србије

Објављено: 15.08.2021.год.
фото: © Политика / Анђелко Васиљевић

Екипа познатог новинског листа Политика је обишла јединице легендарног Трећег ракетног дивизиона 250-те ракетне бригаде за противваздухопловна дејства (ПВД), који са својим ефективима брани ваздушни простор изнад српске престонице. Том приликом су официри Војске Србије који раде на хибридним ракетно-топовским ПВО системима 96К6 „Панцир-С1Е“ оценили његове највеће квалитете, и са читаоцима поделили утиске приликом његове експлоатације.


Јаково – Три члана послуге „панцира С-1” су у кабини, уз куполу на којој се налазе лансери ракета, топови и радари. Моћно наоружање и електроника налазе се на масивном возилу „камаз”, осмоточкашу, које један од најбољих артиљеријско-ракетних система противваздухопловне одбране (ПВО) у свету чини изузетно покретљивим. Купола се, уз зујање, брзо окреће у свим правцима, док се истовремено чује брујање агрегата уграђеног у возило који овај систем напаја струјом, пише Политика.

Екипа „Политике” имала је ексклузивну прилику да обиђе припаднике Војске Србије који рукују овим новим наоружањем, произведеним у Русији и најмодернијим у арсеналу наше армије. Обишли смо их на мирнодопском ватреном положају у касарни „Народни херој Милан Тепић” у Јакову код Београда, где је смештен легендарни Трећи ракетни дивизион 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства (ПВД).

Испред улаза у команду дивизиона изложена је „нева”, ракета којом је током агресије НАТО-а 1999. године ова јединица стекла светску славу, оборивши америчке авионе Ф-117А („невидљиви”) и Ф-16. Тај проверени ракетни систем и данас се користи у овој јединици, а одлука државног и војног врха да се „панцири С-1” доделе Трећем ракетном дивизиону није била случајан избор.

– Ова касарна је дом ракеташа још од 1982. године, када је овде био смештен тадашњи Седми ракетни дивизион ПВО, који је 1990. преименован у Пети, а 1992. у Трећи ракетни дивизион, који је ратну славу стекао 1999. године. Осам година касније формира се Други ракетни дивизион, у који улазе дотадашњи Трећи, Први и Осми дивизион. За нас је 27. март историјски датум, тада је 1999. оборен „невидљиви” Ф-117А, а на тај дан 2020. поново је формиран Трећи ракетни дивизион и у наоружање уведен најмодернији артиљеријско-ракетни систем „панцир С-1” – објашњава потпуковник Момчило Милинков, командант Трећег ракетног дивизиона, наглашавајући да ратна слава не припада само јединици коју он сада води већ свим ракетним дивизионима и јединицама ПВО који су тада бранили небо своје земље.

„Панцир С-1” је, према његовим речима, последња реч технике када је реч о системима ПВО.

– Слободно могу да кажем да је реч о најбољем средству у својој класи - каже потпуковник Милинков, истичући да је увођењем „панцира С-1” ПВО добила много – како повећањем броја ватрених јединица тако и већом „покривеном” зоном заштите ваздушног простора.

Задатак 250. ракетне бригаде за ПВД је даноноћна заштита ваздушног простора Републике Србије, 24 часа дневно, седам дана у недељи... Јединице 250. ракетне бригаде за ПВД плански се ангажују на борбеним дежурствима, па тако и Трећи ракетни дивизион са своје три батерије, укључујући и ову, опремљену „панцирима С-1”. Ракеташи су свакодневно ангажовани на обуци професионалног састава – официра, подофицира и војника, а међу њима још има ветерана из 1999, чије искуство је од непроцењивог значаја. Потпуковник Милинков изражава посебно задовољство што у јединици има и војника на добровољном служењу војног рока, који се обучавају на „невама”, и то не само због ширења братства ракеташа већ и због патриотизма тих младих људи. Тај проверени ракетни систем је и одлична основа на прелазак на било који други, модернији.

Новинар Политике испред панцира С-1 на мирдоподском ватреном положају у Јакову, фото: © Политика / Анђелко Васиљевић

Обука и одржавање ратне технике су свакодневица ових војника, с тим што овладавање употребом средстава ПВО има своје специфичности. Не само због тога што је реч о сложеној техници већ и зато што је у питању тимски рад, а време извршења борбеног задатка мери се секундама.

– Круна свега је гађање, после тога ниједан ракеташ није исти – каже потпуковник Милинков.

Мајор Предраг Мишић је имао ту част да буде први командир артиљеријско-ракетне батерије опремљене „панциром С-1”. Био је на обуци у Русији, због чега је као и остали ракеташи научио руски језик, обучаван је на тренажерима и био је на бојевим гађањима. Ови официри су по сложеној процедури пријема „панцира С-1” у ВС приредили стручну литературу о „панциру С-1” на српском језику, а пажљиво прате све доступне информације о употреби овог система у сукобима широм света, анализирајући те ситуације и укрштајући их са искуствима наших ракеташа.

Мајор Мишић истиче мобилност „панцира С-1”, који може да дејствује и у покрету, као и његову изузетну аутоматизацију и поузданост. Ипак, поред савремене технике у овој јединици истичу обученост људства као кључ успеха.

– Компјутер ради по алгоритмима, а човек осећа моменат, има представу о ситуацији и прави процену. Када су борбена дејства у питању, поред планирања употребе, човек у тренутку боље процењује и одређује приоритете – наглашава мајор Мишић, истичући да су колеге и он у сваком тренутку спремни да изврше задатак, свесни одвраћајуће улоге коју „панцир С-1” има према потенцијалним непријатељским намерама.

Најмлађи припадник на обуци у Русији био је поручник Саша Пековић, командир одељења, односно старешина који непосредно руководи једним „панциром С-1”, а који је тада имао 25 година. Иначе, послугу овог средства чине командир, оператор и возач. Прва двојица рукују наоружањем, али не треба потценити улогу возача. Он управља различитим системима размештеним на возилу тешком 37 тона, што је посебан изазов, а поред тога има и своје дужности у операторској кабини (осим ако се не дејствује из покрета), где води рачуна о раду неких помоћних система и тиме олакшава рад командира и оператора.

Поручник Пековић истиче значај теренских вежби, посебно оних са гађањем, какве су биле „Садејство 2020” и „Муњевити удар 2021”, изведене на Пештери јер тада јединица прође кроз цео процес – од припреме, преко марша до боравка на терену и извођења вежбе. „Панцири С-1” су на Пештери дејствовали топовима, док је ракетама гађано у Русији.

– Осећај приликом гађања је сјајан. Кабина је херметички затворена, приликом лансирања ракета чује се снажан звук ракетних мотора и осећа се благи потрес. Када се дејствује топовима, бука и потреси су јачи, а по изласку из кабине осећа се мирис барута – сликовито описује поручник Пековић.

„ПАНЦИР С-1”

Домет ракета – 20 километара по даљини, 15 километара по висини

Домет топова – четири километра по даљини, три километра по висини

Домет осматрачког радара до 80 километара

Домет нишанског радара до 36 километара

Систем може да прати и гађа до четири циља истовремено

Дејствовање по различитим врстама циљева у ваздушном простору у одласку који се крећу брзинама до 1.000 метара у секунди.

Милан Галовић, Политика

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Безбедност

Украјинске снаге почеле да користе турске борбене дронове у Донбасу

Генералштаб Оружаних снага Украјине приказао је прву борбену употребу беспилотне летелице „Бајрактар“ турске производње у Донбасу,...

РТ: Разарач руске морнарице отерао пирате који су напали теретни брод код афричке обале
РТ: Разарач руске морнарице отерао пирате који су напали теретни брод код афричке обале

Пирати који су се надали да ће отети теретни брод у Гвинејском заливу открили су да...

2021-10-26 08:00:40

Израел поново напао Сирију
Израел поново напао Сирију

Израел је гађао циљеве на југу Сирије, саопштио је Дамаск. "Израелске снаге су јутрос показале још једну...

2021-10-25 16:18:22

РТ: Судан се суочава са државним ударом, упозорава Министарство информисања, док војска хапси званичнике
РТ: Судан се суочава са државним ударом, упозорава Министарство информисања, док војска хапси званичнике

Суданско министарство информисања саопштило је да се влада суочава са државним ударом, при чему је премијер...

2021-10-25 07:47:19

Руски и кинески бродови први пут заједно патролирали Пацификом
Руски и кинески бродови први пут заједно патролирали Пацификом

Бродови ратне морнарице Русије и Кине по први пут су извршили заједничке патроле у Пацифику, наводи...

2021-10-23 10:08:03

Обука резервног састава у јединицама Војске Србије
Обука резервног састава у јединицама Војске Србије

У јединицама Копнене војске и Команде за обуку реализује се вишедневна обука лица из резервног састава Војске Србије за различите војноевиденционе специјалности.

2021-10-21 10:32:41

Русија тестирала балистичку ракету „Булава“ са нуклеарне подморнице у Белом мору
Русија тестирала балистичку ракету „Булава“ са нуклеарне подморнице у Белом мору

Нуклеарна подморница "Кнез Олег" пројекта 955-А "Бореј А" извела је лансирање балистичке ракете "Булава" у Белом мору, саопштило...

2021-10-21 09:16:59

РТ: Бајден „забринут“ због гласина о кинеским хиперзвучним пројектилима
РТ: Бајден „забринут“ због гласина о кинеским хиперзвучним пројектилима

Извештаји о кинеским тестирањима хиперсоничних ракета навели су Вашингтон да дипломатским путем ступи у контакт са...

2021-10-21 09:12:51

РТ: Северна Кореја саопштила да је тестирала нови тип балистичке ракете са напредним системом навођења и управљања
РТ: Северна Кореја саопштила да је тестирала нови тип балистичке ракете са напредним системом навођења и управљања

Пјонгјанг је тестирао нови ракетни систем подморница, објавили су севернокорејски државни медији. Лансирање је било прво...

2021-10-20 08:15:53

Два руска ловца Су-30 спровела два америчка стратешка бомбардера Б-1Б изнад Црног мора
Два руска ловца Су-30 спровела два америчка стратешка бомбардера Б-1Б изнад Црног мора

Два руска ловца Су-30 пресрела су два америчка стратешка бомбардера Б-1Б изнад Црног мора који су...

2021-10-20 08:00:17

Русија и Србија успешно завршиле заједничку вежбу „Словенски штит“
Русија и Србија успешно завршиле заједничку вежбу „Словенски штит“

Руска и српска војска завршиле су заједничку вежбу противваздушне одбране "Словенски штит 2021", саопштило је Оделење...

2021-10-19 09:46:01

РТ: Северна Кореја лансирала две балистичке ракете након мање од месец дана од лансирања „хиперсоничне“ ракете
РТ: Северна Кореја лансирала две балистичке ракете након мање од месец дана од лансирања „хиперсоничне“ ракете

Пјонгјанг је, како се извештава, извео још један тест наоружања, при чему је јапански премијер Фумио...

2021-10-19 08:16:51

Вежба снага земаља чланица ОДКБ-а у Таџикистану - позвани представници Србије
Вежба снага земаља чланица ОДКБ-а у Таџикистану - позвани представници Србије

Вежбе снага земаља чланица ОДКБ почеле су на југу Таџикистана, рекао је за РИА Новости пуковник...

2021-10-18 11:03:24

Обилазак дела задејствованих снага Војске Србије
Обилазак дела задејствованих снага Војске Србије

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишао је део задејствованих снага Војске Србије које се,...

2021-10-18 10:56:47

„Десант на Косово“
„Десант на Косово“

Ветерани 63. Падобранске бригаде се окупили на тридесету годишњицу одласка у војску

2021-10-17 06:10:10

Успешно завршене руско-српске вежбе „Словенски штит 2021“ и „БАРС 2021“
Успешно завршене руско-српске вежбе „Словенски штит 2021“ и „БАРС 2021“

Припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације успешно су привели крају вежбе „Словенски штит 2021“ и „БАРС 2021“, које су ове недеље реализоване у Републици Србији.

2021-10-16 09:37:57

Амерички разарач покушао да наруши руску границу
Амерички разарач покушао да наруши руску границу

Амерички разарач "Чафи" покушао је да наруши руску границу у близини Владивостока, саопштило је Министарство одбране...

2021-10-15 16:21:20

„Словенски штит“: Руски и српски „панцири“ одбили напад условног непријатеља
„Словенски штит“: Руски и српски „панцири“ одбили напад условног непријатеља

Задатак вежбе је јачање интеракције јединица ПВО Русије и Србије

2021-10-15 14:11:25

Руско-српске посаде на вежби „БАРС 2021“ уништиле условног непријатеља
Руско-српске посаде на вежби „БАРС 2021“ уништиле условног непријатеља

У оквиру руско-српске вежбе "БАРС 2021", заједничке посаде су одбиле напад условног непријатеља. Заједничке руско-српске посаде гађале...

2021-10-15 11:02:16

Руски и српски „панцири“ извели марш дужине 170 километара
Руски и српски „панцири“ извели марш дужине 170 километара

Јединице ПВО Русије и Србије, опремљене системима "Панцир С", извеле су марш дужине 170 километара ради...

2021-10-15 09:49:46

Обележавање Дана 63. Падобранске бригаде
Обележавање Дана 63. Падобранске бригаде

На војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу одржана је свечаност поводом Дана 63. Падобранске бригаде...

2021-10-15 08:59:48

Руски системи „Панцир С“ стигли у Србију ради вежбе „Словенски штит 2021“
Руски системи „Панцир С“ стигли у Србију ради вежбе „Словенски штит 2021“

Руска ПВО јединица опремљена системом "Панцир С" стигла је у Србију, саопштило је Министарство одбране Русије. Допремање је...

2021-10-13 17:48:59

Росу пуцала на Србе,  једна особа тешко рањена у Звечану
Росу пуцала на Србе, једна особа тешко рањена у Звечану

Сузавац, шок бомбе, сирене, тешко рањени Срећко Софронијевић у Звечану, који је у болници у северном делу Митровице, десет повређених Срба и остаци на стотине испаљених метака, у Митровици и Звечану, то је слика коју су за собом оставили припадници косовске полиције. Код места Рударе блокиран магистрални пут Митровица-Лепосавић. На барикади су камиони и окупљени грађани.

2021-10-13 11:56:34

Сузавац и шок бомбе у Северној Митровици, чују се сирене за узбуну
Сузавац и шок бомбе у Северној Митровици, чују се сирене за узбуну

  У Северној Митровици тренутно је у току акција косовске полиције, која користи шок бомбе и сузавац,...

2021-10-13 10:25:06

RT novi pocetna
 baner rakija desno beybednost
baner apartman desno / beybednost
baner obzor desno - bezbednost
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: