Експлозије у фабрици Слобода у Чачку, радници и грађани евакуисани, нема повређених

Објављено: 04.06.2021.год.
фото: Снимак екрана / Јутјуб / РТС

Још није познат узрок несреће, а ситуација се полако смирује. Сви радници су евакуисани, као и грађани који живе у близини фабрике и нема повређених. Најбитније је да нема жртава, рекао је градоначелник Чачка за РТС. Ватрогасци чекају да се стекну услови како би ушли у фабрику.


Очекујем да ће пожар бити угашен током викенда"

Од последње детонације прошло је три сата, јавља извештач РТС-а. Фабрика "Слобода" је саопштила да се пожар догодио у магацину где се налазила муниција мањег калибра, упаљачи за артиљеријска зрна.
Министар Небојша Стефановић, који је дошао на лице места, рекао је да ће се кораци у фабрици предуземати по процедурама.

"Очекујем да ћемо током викенда угасити пожар, да би фабрика од понедељка почела да ради", рекао је Стефановић и додао да је ово једна од наших најбољих компанија


Ако буде потребе, током викенда ће бити ангажовани хеликоптери како би се што пре угасио пожар.


Стефановић у кругу фабрике "Слобода"

Министар војске Небојша Стефановић дошао је у фабрику "Слобода" где се ноћас догодила експлозија. У току су разговори са надлежнима.

Чаушић: Предузете акције да се смањи ризик од оваквих догађа

Припадници Сектора за ванредне ситуације осим што су учествовали у евакуацији након експлозије у фабрици наменске индустрије "Слобода" у Чачку предузели су низ акција како би се смањио ризик од оваквог догађаја, изјавио је данас Лука Чаушић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

"Тек 24 сата након последње експлозије, наши припадници ће моћи да уђу у круг фабрике, евентуално интервенисати и утврђивати шта се све десило", рекао је Чаушић за ТВ Прва.

Додао је да је ситуација ноћас изгледала драматично када су се чуле експлозије, а грађани Чачка били су узнемирени. МУП је на лице места упутио одмах припаднике Сектора за ванредне ситуације Полицијске управе Чачка и они су, у сталној комуникацији са министром Александром Вулином, кренули у евакуацију околних стамбених објеката.

Додао је да су припадници Сектора за ванредне ситуације обавили низ неопходних радњи као што су блокирање прилаза, магистралног пута до гашења гасовода на том потезу како би се смањио ризик. Припадници Сектора за ванредне ситуације биће на лицу места док све не буде потпуно сигурно.
 
Министар Стефановић у колони службених возила која су ушла у круг фабрике

Више од 45 минута нема детонација из фабрике. Колона службених возила ушла је у фабрику, међу њима и возило министра Небојше Стефановића, сазнаје РТС.

"Слобода" је саопштила у тренутку прве експлозије није било људи у магацину, а захваљујући спасилачкој служби евакуисани су сви радници.

Пожар код магацина је локализован и не постоји бојазан да ће се проширити. 

Брнабић: Најважније да нема повређених, све остало ћемо санирати

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је најважније да у експлозији у фабрици наменске индустрије "Слобода" у Чачку није било повређених, а да ће све што је уништено бити санирано.

"Најважније је да нема повређних, а све остало ће се санирати", рекла је Брнабићева за ТВ Пинк.

Брнабићева је казала да ће се накнадно утврдити узроци пожара.

Стока у селу Придворице страдала од последица експлозије

И даље се чују експлозије из магацина у фабрици "Слобода", који је укопан у брдо и окренут ка селу Придворице. Магацин је удаљен од осталих објеката, па није било штете на другим објектима.
Из магацина још има дима и трагова ватре и то нису добре вести, због ватре се дешавају и детонације, које су повремено веома јаке, јавља извештач РТС-а са лица места.

Мештани из Придворице су пријавили да им је страдала стока од последица експлозије. Екипа РТС је отишла у Придворице.

Вулин: Експлозија се десила у магацину готових производа

Министар Александар Вулин рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је ситуација у Чачку под контролом.

Каже да је од јутрос од 1.30 у директној вези са Луком Чаушићем, шефом сектора за ванредне ситуације и директором полиције Ребићем.

"Чаушић је отишао на терен и окупио 35 ватрогасаца Сектора за ванредне ситуације плус 10 ватрогасаца из Чачка, који су дежурали. Наш највећи страх је био да неко није евакуисан, на сву срећу сви радници су евакуисани", навео је Вулин.

Према његовим речима, на сву срећу експлозија се десила у магацину готових производа, не у самој производњи, што је срећа.

"Разматрано је да се евакуише значајни део Чачка, али није било потребе. Након 24 сата од последње детонације, ватрогасци ће моћи да уђу", каже Вулин и наглашава да је најбитније да све буде безбедно.

Ситуација се смирује, могу се чути повремене детонације

Током ноћи одјекивале су јаке детонације из фабрике "Слобода", које су се чуле у целом Чачку. Најдраматичније је било у насељу Језина.

Ситуација се значајно смирила, само повремено се чују детонације. 

Очекује се званично саопштење из Министарства одбране.

О штети ће се говорити касније, а очекује се да екипе уђу у фабрику када то буде безбедно.

Нормализован саобраћај у Чачку, затворен само пут ка фабрици

После трочасовне блокаде саобраћаја у околини фабрике "Слобода", сада је све отворено. Само пут који води ка фабрици је још увек затворен.

Детонације се и даље могу чути и слабије и јаче. Више се не види дим изнад фабрике. Становништво се полако враћа својим кућама.

Нема приступа делу града у околини фабрике

Полиција још не дозвољава приступ фабрици, јавља репортер РТС-а са лица места. Грађани у близини фабрике су евакуисани, неки су провели ноћ у подруму.

Узнемирени житељи кажу да се могу видети трагови експлозије по аутомобилима. На неким кућама су попуцала и стакла, јавља репортер РТС-а.

Још се могу чути детонације у околини фабрике, али су оне мањег интензитета. 

Ватрогасци чекају да би могли да интервенишу

Спремне су професионалне ватрогасно-спасилачке јединице са девет припадника и три возила, испред фабрике су и ватрогасна возила фабрике са 10 њихових радника. Интервенисаће када се стекну услови.

То је 800 метара од улаза у круг фабрике. Нема разлога за панику. Сви радници су евакуисани и налазе се на безбедном месту.

Серија детонација у чачанској фабрици "Слобода" почела је нешто пре два часа изјутра, али још нема информација о узроцима несреће.

Експлозије у фабрици "Слобода" у Чачку

Детонације су се повремено чуле око пола шест, али знатно ређе и мањег интензитета и репортери РТС-а на лицу места кажу да се ситуација смирује. 

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, изјавио је за РТС да нема жртава и повређених, да је око шездесет радника радило у трећој смени и да су сви одмах евакуисани, а негде око пола три евакуисана су и четири радника, која су се од експлозија склонила у подрум.

"Око пола два су се чуле прве детонације, оне су се догодиле у магацину убојних средстава. Добро је да се експлозија и пожар нису се догодили у производним халама", рекао је Тодоровић за РТС.

Иначе, магацин се налази на неких 800 метара од улазне капије. 

Сектор за ванредне ситуације мобилише екипе за спасавање и апелује на грађане који живе у близини фабрике да не излазе из кућа како се не би излагали непотребном ризику.

Ватрогасно-спасилачке екипе, са девет припадника и три возила, као и ватрогасна возила фабрике "Слобода" са десет радника налазе се испред фабрике и интервенисаће када се стекну услови, саопштено је из Сектора за ванредне ситуације.

РТС

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Безбедност

РТ: „Врло вероватно“: Велика Британија и САД оптужили Иран за „намерни и циљани напад“ на израелски танкер код Омана, запретивши одговором

"Врло је вероватно" да Иран стoји иза смртоносног напада беспилотном летелицом на израелски танкер "МВ Мерсер...

Амерички адмирал: Може се тврдити да нас Руси провоцирају да нападнемо први
Амерички адмирал: Може се тврдити да нас Руси провоцирају да нападнемо први

Командант америчке морнарице у Европи и Африци, адмирал Роберт Берк, рекао је у ком случају ће...

2021-08-02 07:19:47

РТ: Неколико ракета погодило аеродром у Кандахару, док се напади Талибана настављају
РТ: Неколико ракета погодило аеродром у Кандахару, док се напади Талибана настављају

Аеродром у Кандахару, другом по величини граду у Авганистану, био је мета ракетног напада, приморавши тако...

2021-08-01 13:00:01

„Интеракција 2021“: Велика војна вежба Русије и Кине средином августа
„Интеракција 2021“: Велика војна вежба Русије и Кине средином августа

Русија и Кина ће одржаћти средином августа заједничке вежбе "Интеракција - 2021" на којима ће учествовати...

2021-07-30 08:04:03

САД: Посвећени смо осигуравању предвидљивости и смањењу ризика од оружаног сукоба и опасности од нуклеарног рата
САД: Посвећени смо осигуравању предвидљивости и смањењу ризика од оружаног сукоба и опасности од нуклеарног рата

У Женеви су завршене руско-америчке консултације о стратешкој стабилности током којих су делегације разговарале о актуелним...

2021-07-29 08:48:53

Јерменија предлаже распоређивање руских снага на граници са Азербејџаном
Јерменија предлаже распоређивање руских снага на граници са Азербејџаном

Вршилац дужности премијера Јерменије Никол Пашињан предложио је распоређивање руских снага дуж целе границе са Азербејџаном. „С...

2021-07-29 08:20:59

Азербејџан и Јерменија договорили прекид ватре
Азербејџан и Јерменија договорили прекид ватре

  Министарство спољних послова Јерменије потврдило је споразум о прекиду ватре на граници са Азербејџаном, преноси Спутњик...

2021-07-28 13:31:53

Командант украјинске војске поднео оставку на захтев председника
Командант украјинске војске поднео оставку на захтев председника

Командант Оружаних снага Украјине Руслан Хомчак поднео је оставку на захтев председника земље Владимира Зеленског, саопштио...

2021-07-28 11:58:51

Шојгу: Русија ће бесплатно испоручивати оружје и опрему Таџикистану у циљу одбијања терористичких претњи из Авганистана
Шојгу: Русија ће бесплатно испоручивати оружје и опрему Таџикистану у циљу одбијања терористичких претњи из Авганистана

Пораст терористичких активности у Авганистану у позадини исхитреног повлачења страних трупа из ове земље и брза...

2021-07-28 08:54:49

Заједничка вежба Русије, Узбекистана и Таџикистана у близини границе са Авганистаном
Заједничка вежба Русије, Узбекистана и Таџикистана у близини границе са Авганистаном

Руске јединице у Таџикистану завршиле су прегруписавање на полигону Харб-Маидон у близини границе са Авганистаном, саопштила...

2021-07-28 08:46:43

Три јерменска војника погинула у борбама на граници са Азербејџаном
Три јерменска војника погинула у борбама на граници са Азербејџаном

Три јерменска војника погинула су у борбама на граници са Азербејџаном, саопштила је прес служба Mинистарства...

2021-07-28 07:56:56

РТ: САД ограничиле летове изнад Авганистана због „милитантне активности“, док се ближи рок за повлачење америчких снага
РТ: САД ограничиле летове изнад Авганистана због „милитантне активности“, док се ближи рок за повлачење америчких снага

Америчка савезна управа за ваздухопловство (ФАА) забранила је националним авиокомпанијама летове на малим висинама изнад ратом...

2021-07-27 10:21:53

РТ: Сиријска ПВО пресрела израелске ракете у близини Дамаска, осујетивши трећи напад за недељу дана - Министарство одбране Русије
РТ: Сиријска ПВО пресрела израелске ракете у близини Дамаска, осујетивши трећи напад за недељу дана - Министарство одбране Русије

Сиријска војска пресрела је током викенда још две ракете које су испалили израелски борбени авиони на...

2021-07-26 08:30:36

Русија прави авион „судњег дана“
Русија прави авион „судњег дана“

Прављење командно-контролне летелице у случају нуклеарног рата започело је у Вороњежу на бази авиона Ил-96-400М. Војска...

2021-07-26 08:19:56

РТ: Руски борбени авион Су-57 и невероватна вратоломија на ваздухопловно-космичком сајму „МАКС 2021“
РТ: Руски борбени авион Су-57 и невероватна вратоломија на ваздухопловно-космичком сајму „МАКС 2021“

Руски надзвучни стелт борбени авион Су-57 извео је задивљујућу вратоломију пењући се високо у ваздух и...

2021-07-26 07:53:17

Дан Војно-поморске флоте Руске Федерације
Дан Војно-поморске флоте Руске Федерације

Поводом Дана морнарице одржана је главна парада у Санкт Петербургу у част 325. годишњице Војно-поморске флоте Руске...

2021-07-25 09:21:49

РТ: Упознајте млађег брата Су-57: „Шах-мат“, руски ловац пете генерације
РТ: Упознајте млађег брата Су-57: „Шах-мат“, руски ловац пете генерације

Нови руски стелт ловац са једним мотором пете генерације, мања је и лакша верзија Су-57 која...

2021-07-25 09:07:13

Русија на сајму ваздухопловства МАКС-2021 потписала извозне уговоре у вредности од милијарду евра
Русија на сајму ваздухопловства МАКС-2021 потписала извозне уговоре у вредности од милијарду евра

  Руска државна компанија специјализована за извоз и увоз робе војне и двоструке намене „Рособоронекспортˮ (део корпорације...

2021-07-24 08:23:03

РТ: Системи ПВО руске производње оборили све израелске ракете испаљене на сиријски Хомс
РТ: Системи ПВО руске производње оборили све израелске ракете испаљене на сиријски Хомс

Све четири ракете које су израелски ратни авиони испалили на сиријску провинцију Хомс рано у четвртак,...

2021-07-23 08:21:56

РТ: Вратоломије „Руских витезова“ пркосе гравитацији на ваздухопловном сајму „МАКС 2021“
РТ: Вратоломије „Руских витезова“ пркосе гравитацији на ваздухопловном сајму „МАКС 2021“

"Руски витезови", култни акробатски тим који лети у војним авионима, појавили су се на међународном ваздухопловном сајму...

2021-07-22 21:04:02

Командант америчке морнарице у Европи и Африци: Руска влада и даље егзистенцијална претња за САД
Командант америчке морнарице у Европи и Африци: Руска влада и даље егзистенцијална претња за САД

Командант морнарице САД у Европи и Африци, адмирал Роберт Барк је саопштио да Русија "представља исту...

2021-07-22 08:45:18

Системи „Панцир С“ и „Бук М2“ пресрели седам израелских пројектила у Сирији
Системи „Панцир С“ и „Бук М2“ пресрели седам израелских пројектила у Сирији

Системи руске производње "Панцир С" и "Бук М2" у служби сиријске војске уништили су седам пројектила...

2021-07-21 12:52:25

Српски снајперисти спремни за Међународне војне игре
Српски снајперисти спремни за Међународне војне игре

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић обишли су припаднике Батаљона за специјалне операције „Грифони“ 72. Бригаде за специјалне операције, који се на полигону „Орешац“ припремају за учешће на такмичењу „Снајперска граница\", једну од дисциплина престижне манифестације Међународне војне игре.

2021-07-21 12:02:22

„Шахмат“ -  нови руски ловац пете генерације
„Шахмат“ - нови руски ловац пете генерације

Суперкомпјутер је коришћен у развоју новог руског једнодомоторног ловца пете генерације "Шахмат", рекао је Сергеј Чемезов,...

2021-07-21 08:51:00

РТ: „Пловићемо тамо где дозвољава међународно право“: Лондон трајно распоређује бродове у Јужно кинеско море усред регионалних тензија
РТ: „Пловићемо тамо где дозвољава међународно право“: Лондон трајно распоређује бродове у Јужно кинеско море усред регионалних тензија

Велика Британија је објавила планове за трајно распоређивање флоте бродова у Јапан, пловећи кроз Јужно кинеско...

2021-07-20 15:54:26

RT novi pocetna
 baner rakija desno beybednost
baner apartman desno / beybednost
baner obzor desno - bezbednost
историја Русије - безбедност

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: