Војна димензија разбијања социјализма

Објављено: 02.10.2022.год.


Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији


У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило се рачуна о детаљима,

Од 1975. године САД и НАТО  користили су политичка, економска, дипломатска и војна средства како би спровели  разарање социјалистичких земаља, под видом демократизације, које су биле на путу да уведу вишепартијски демократски социјализам и све облике својине: државну, приватну и друштвену. На тај начин капиталистички облик својине био би доведен у питање. Најпре је требало ујединити Немачку, рушећи Берлински зид, разбити СССР и Социјалистичку Федеративну Републику Југославију и отворити простор за разбијање Варшавског уговора и Југословенске народне армије. Пресудну улогу су имале САД и Немачка. Попут кардинала и папских нунција, амерички амбасадори повремено су доприносили постизању договора међу опозиционим групама и деловали између тих група и ауторитарних власти. Хантингтон је извео поуке којих демократски реформатори морају да се придржавају Упутсатва за демократизацију:

У првом упутству: Реформисање ауторитарног система, у првој тачки наводи: (1) Обезбедити своју политичку базу. Што је брже могуће поставити присталице демократизације на најважније положаје у влади, странци и војсци ... а у осмој Стварајте осећај да је процес демократизације неизбежан, да би био широко прихваћен као нужан и природан ток развоја, чак и ако за неке остале непожељан...  Под видом демократизације примењивали су силу и разарања и чинили злочине у народима и против њих. Ужасна цена преврата није спречавала криминогене активности. 

Друго упутство за демократизаторе Збацивање ауторитарних режима – тачка 3: Будите пажљиви према генералима. У крајњем исходу пад режима зависи да ли ће они подржати режим, придружити се вама у опозицији, или гледати са стране. Војна подршка може бити од користи кад наступи криза, али једино што вам је стварно потребно јесте да војска не буде вољна да брани режим... 


Треће упутство за демократизаторе, 3: Преговори о промени режима: посебно истиче, поред осталог, тачку (3) Обезбедите концепту преговора подршку водећих генерала и других на високим положајима и службама безбедности.  


У четвртом упутству за демократизаторе – однос према злочинима ауторитарног режима – истиче се: У војсци развијати нарочите скупове вредности, уверења и ставова... Професионалне вредности и важност војног уздржавања од политике промовишу убеђивањем и индоктринацијом, обуком, мењањем школских војних програма и ревизијом система унапређивања... Да би оснажили ово уверење, лидери нових демократора покушавали су да измене програм војне обуке и образовања... Да би се војска деполитизовала, неопходно је да се окрене извођењу чисто војних мисија... Прве и успешне демократске владе обично су смењивале врховне команде оружаних снага..  Најважније од свих Упутстава за демократизаторе 5 је: Обуздавање војне моћи, промовисање војног професионализма. Да би се схватила ситуација у којој су генерали и адмирали радили, цитиране су свих 10 тачака Упутства  и  :


(1) Брзо отпустите или пензионишите све потенцијално нелојалне официре, укључујући водеће присталице ауторитарног режима, као и војне реформаторе међу њима који су вам можда помогли да успоставите демократски режим. Много је вероватније да ће ови други престати да воле демократију него да ће престати да се уплићу у политику.


(2) Немилосрдно кажњавајте коловође покушаја државних удара против ваше нове владе, pour décourager les autres. 


(3) Јасно дефинишите и учврстите командни ланац у оружаним снагама. Отклоните нејасноће и аномалије, нека буде јасно да војском командује цивилни шеф владе.


(4) Увелико смањите бројност људства у својим оружаним снагама. Војска која је држала власт сигурно је превелика  и у њој највероватније има превише официра.


(5) Ваши војни официри сматрају да су лоше плаћени, да су им станови лоши и да имају мале бенефиције – и вероватно су у праву. Новац који уштедите смањивањем војске искористите да им повећате плате, пензије и бенефиције, и да унапредите њихове услове живљења. То ће се исплатити.


(6) Преоријентишите своје војне снаге на војне мисије. Можда ћете имати ваљане разлоге да разрешавате сукобе с другим земљама. Но, ако претња споља не постоји, ваша војска може остати без легитимне војне мисије, услед чега ће постати склонија размишљању о политици, Нађите равнотежу између користи од уклањања спољашњих претњи и цене коју ћете за то платити домаћом нестабилношћу.


(7) Истовремено с окретањем војске ка војним задацима драстично смањите број трупа распоређених у вашој престоници или око ње. Преместите их на границе или на друга релативно удаљена, ненасељена места.


8) Дајте им играчке. Односно, обезбедите им нове, модерне тенкове, авионе, оклопна кола, артиљерију и софистиковану електронску опрему (бродови су од мање важности, морнари не извршавају државне ударе). Нова опрема ће их усрећити и упослити док буду учили како да је користе. Ако све урадите како треба и оставите добар утисак на Вашингтон, још ћете велики део трошкова успети да пребаците на америчке пореске обвезнике. Онда имате додатну корист отуда што војсци можете да кажете како ће и даље добијати играчке само ако буде добра, јер злочести амерички законодавци не воле кад се војска уплиће у политику.


(9) Пошто војници, попут свих осталих, воле кад их људи воле, користите сваку прилику да се идентификујете с оружаним снагама. Присуствујте војним церемонијама, делите одликовања, истичите војнике као отеловљење највиших вредности нације, и, ако Устав то дозвољава, појављујте се у униформи.


(10) Формирајте и одржавајте политичку организацију која ће бити способна да ваше присталице изведе на престоничке улице у случају покушаја војног удара.


Наведене чињенице указују како треба демократизовати једнопартијске системе. Чудно је да је аутор и 1990, када је написана ова књига, истакао: У Југославији су продемократски покрети били активни у Словенији и Хрватској. Међутим, југословенска комунистичка револуција у великој мери је била српска револуција, а изгледи за демократизацију у Србији били су у најширем случају сумњиви.  За њега су терористи и сепаратисти били демократе, а република у којој је било највише демократије већ унапред је оптужена да су комунисти, иако је у Србији био развијен највиши степен демократског социјализма.


Период од 25 година је тужна епоха , у којем су генерали и адмирали обављали своју професионалну дужност када је западни свет показао да је способан за чисте перверзије да би одговорио једној немачкој опсесији која је поништила све оно што је остало од Версајског споразума и Тријамона“ и када „живимо веома тужан период и не знамо како ћемо морално из њега изаћи. У сваком случају, дали смо доказ наше дволичности. То нам не служи на част. (Пјер Мари Галоа).


Нестанком Југославије масакриран је и жртвован један народ који је увек био на страни мира и који је у свој загрљај примио избеглице из свих република Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и све часне и честите војнике и старешине и чланове њихових породица, без обзира на националност.


Разбијање Југославије и агресија НАТО је битно утицала на официрску и генералско–адмиралску професију. Разбијен је официрски кор Југословенске народ не армије, понижене њихове вредности, укаљана им је част и по много чему су постали криви за оно што се десило у виду ратова на просторима Социјалистичке Федера тивне Републике Југославије.   Код многих генерала и адмирала који су остали верни Југословенској народној армији и Војсци Југославије био је и остао неприкосновени морални кодекс  српске војске који је увек садржавао  часност, војничку етику и високу моралност и славу. За генерале и адмирале, без обзира на тешкоће и НАТО агресију, духовне и стратегијске вредности имале су свето значење. С обзиром да се те вредности темељно понижавају ни њихови носиоци немају утицаја у њиховом чувању па су и сами изложени руглу и понижавању свакојаке врсте


Бошко Античћ, контраадмирал у пензији


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ
Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ

На једном од улаза у највећу луку Азовског мора, још из даљине, на узвишеном положају и преко таласастог асфалта, видим споменик. Људска фигура која држи нешто у уздигнутој руци. Прво мислим да је неки памјатник Великог отаџбинског рата 1941-1945. Као она жена с мачем над Стаљинградом. Примичући се мијењам претпоставку у кип свеца са крстом. На крају се сви у колима смијемо. То је светитељ – гвожђа. Ливац држи своју куку, рукохватом окренуту небу.

2022-04-30 09:24:56

РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор
РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно...

2022-04-29 11:06:27

Чапљина флип: Да се не заборави
Чапљина флип: Да се не заборави

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

2022-04-23 10:55:05

Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора
Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора

Други пут у Маријупољу, али први пут видим море. Плитко и неслано. Зато га неки зову језером. Видио сам и мртве. Пуно мртвих људи. Леш Азовца у Гагаринској улици у изгледа као воштана лутка. Нико га не склања већ мјесец дана. Два цивила у непосредној му близини сахранили у лијевак од авиобомбе. Њега нико неће. С великим закашњењем схватам да нијесам на сету постапокалиптичног филма, већ да се сценографија у њима прави копирајући снимке какве управо хватам.

2022-04-22 16:12:11

Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу
Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу

Највећи град на обали Азовског мора. Пола милиона становника. Опет сам напољу. И на терену. И у иностранству. На улазу у Маријупољ бијах прије више од мјесец дана, али ни један пасош ми не би помогао тада да уђем, пише оснивач портала Фронтал.срб

2022-04-16 16:10:08

Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије
Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију

2022-04-16 09:06:36

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2022-04-06 06:42:26

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк