Чапљина флип: Да се не заборави

Објављено: 23.04.2022.год.
На задатку. Бихаћ 1992

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

 
 
Приредио Владан Стојковић, ветеран 63. Падобранске бригаде

Почетком априла 92. на степеништу у бази гдје смо били смјештени, зауставља ме наш капетан Џо Мудоња. Видим по његовом погледу да је нешто значајно. Сами смо на степеништу. Прилази и тихо изговара: "Иде се у Чапљину".

Погледасмо се у очи и свако на своју страну. Улазим у собу, гледам остатак екипе. Разговарамо ппогледима. Сви знамо за предстојећи задатак и да идемо сви.


Преговори око опкољене касарне трају већ неко вријеме. Наравно безуспјешно. Непријатељу треба, из политичких, пропагандних и других разлога, заузета касарна и заробљени војници ЈНА.
Свјесна тога, а имајући на располагању одред падобранаца планира акцију упоредо са назови преговорима. 

Припреме су темељне. Наша команда је у отвореном разговору, јер је непријатељ прислушкивао везе, пренијела команданту опкољених и кључ за шифре помоћу којих се одвијала комуникација са касарном и то пред очима непријатља. У сред бијела дана, а да непријатељ није имао појма да се нешто спрема. 
Јутро. Постројени смо и чекамо превоз до стајанке. Падобранци не ходају. Возимо се или летимо. План је направљен. Распоред је направљен. Задатке смо добили. 


На задатку. Крајина 1992. Фото: С. Савићевић

Тајност је толика да нико од радозналаца нема појма шта се дешава. Нико не помиње одредиште ни било шта по чему би се могло наслутити шта се дешава. Нико се не приближава строју. Што је сигурно сигурно је. Ко зна шта се овим лудим падобранцима мота по глави.


Спремни смо. Сви су одлучни и смирени. Задатак је једноставан, ући у касарну, покупити војску сравнити са земљом све што буде сметало и назад кући. Џо нам држи говоранцију. Наравно, типчно падобранска зајебанција која не улази у уџбенике историје.

На стајанки, грмљавина мотора. Ваздух је врео и усковитлан преко границе разума. Укрцавамо се и крећемо. Мој задатак је да штитим извлачење, а мој пратилац Лале товари хеликоптер војском. Мишко (митраљез М-84) спреман, муниције довољно. 

Док прилазимо зони десанта, посматрам терен испод себе, крш, камењар, шикара. Ако ми онеспособе хеликоптер па будем морао пјешке назад, ни бог им неће помоћи.


Припрема задатка је била темељна. Из далека распознајемо терен иако због ниског лета још не видимо циљ. Оружје на готовс. Још мало и ту смо. 


Прелећемо Неретву. Видим и наше и непријатељске положаје али нема времена за разгледање. Видим касарну и своје мјесто на које треба да слетимо. Погледам увис и видим авион. Орао се обрушава за последњом испаљеном гранатом.  Дише јој за врат.
Слећемо. Искачем напоље, а и испред мене МРУД. Сјајно, само ми треба неки нервозер са наше стране. Прескачем мину и трчим према огради. Видио сам добро мјесто за положај. Примјетио сам троцјевац десно од мене. У трку сигналишем Грмију да сједне за команде. Схватио је, мијења смјер и сједа за топ. Одлично, уз мало среће видјећемо како маца преде.

На положају сам, Лале је избацио степенице и утрпава војску у хеликоптер. Испред мене је шикара која се повија под ударцима вјетра које стварају хеликоптери. Осматрам испред себе и повремено бацам поглед иза себе да видим како се утовар одвија и саборце са десне и лијеве стране.


У једном тренутку, опазим детонацију у ваздуху. Неки клипан се усудио да испали зољу или нешто слично из веће удаљности. Знајући из припреме задатка, распоред непријатељских снага, отварам ватру нишанећи на ''пикет'', односно оријентир испред себе са прорачуном да рафали падну на одређено одстојање. Отварам ватру. У реденику је муниција са тешким зрном помијешана са панцирно запаљивом муницијом. Шикара испред мене која се иначе повијала на вјетру сад је помахнитала. Панцирна муниција ломи камен , запљиво пуњење гори бијелим усијањем. Док мијењам реденик, бацам поглед на ову двојицу иза мене. Спремни за паљбу, прст на окидачу али непријатељ се не појваљује. Обојица су прилично разочарана, видим им на лицима.


Коначно, Лале даје сигнал, готово је. Утрчавам у хеликоптер и дижем степенице. Спремам се за паљбу међутим, на метар од земље хеликоптер се поново спушта.  Посада је примјетила двојицу заосталих. Лале излеће напоље по њих. Ја их без пренемагања убацујем у хеликоптер. Лале се хвата за оквир врата  и хеликоптер полеће и то нагло. Лале виси у ваздуху. Ухватио сам га руком али ми треба времена да се заокренем на сједишту и да га убацим унутра. Успио сам али сам изгубио драгоцјене секунде.  Већ смо изнад непријатељских положаја. Видим испод себе ликове у црном како трче около потпуно распамећени. Бацам поглед назад. Орао у обрушавању. Овај пут граната дише њему у реп. Сјајно одрађен посао.


Увелико смо на нашој територији. Гледам по хеликоптеру. Лале је ''малчице'' љут на посаду због блесавог укрцавања. Мислим да неће препоручити ову команију за путовања ваздухом. 
Гледам војнке које смо укрцали, поваљани су по хеликоптеру емотивно прилично исцрпљени. Послије толико времена у окружењу, спас је буквално пао са неба. Хеликоптери су брзо дошли, а брзо ће и отићи. Трчали су да се укрцају и спасу а онда су морали да чекају бесконачних осам минута да одемо. Језиво искуство.

Примјећујем да нисмо на истом курсу као у доласку. Идемо према Билећи да искрцамо војску. Док хеликоптер слеће, још из ваздуха видим момка из војне полиције са два војника. Жури да дочека ''госте''. Нема појма ко или шта долази ненајвљен. За сваки случај одјевен је по ПС-у.


На његово запрепаштење и ужас, из хеликоптера испадам ја, сподоба у панциру испод ког је цивилна мајица. На глави ми је подврнута војничка поткапа. Момак баш и није најсигурнији шта се дешава. Поготову кад сам избацио степенице и војска почела да излази. Довикујем му да зовне љекара и упадам у хеликоптер. Сједам на праг, ноге се клате у ваздуху и успијевам да припалим цигарету.  


У повратку, хеликоптер је у ниском лету и успјели смо да испрепадамо пристојан број жена које су напасале стоку.
Слећемо, одмах нам је јасно да смо сви ту. Без огреботине.

Вечерас славимо, а сутра је нови дан.

Приредио Владан Стојковић, ветеран 63. Падобранске бригаде
 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ
Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ

На једном од улаза у највећу луку Азовског мора, још из даљине, на узвишеном положају и преко таласастог асфалта, видим споменик. Људска фигура која држи нешто у уздигнутој руци. Прво мислим да је неки памјатник Великог отаџбинског рата 1941-1945. Као она жена с мачем над Стаљинградом. Примичући се мијењам претпоставку у кип свеца са крстом. На крају се сви у колима смијемо. То је светитељ – гвожђа. Ливац држи своју куку, рукохватом окренуту небу.

2022-04-30 09:24:56

РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор
РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно...

2022-04-29 11:06:27

Чапљина флип: Да се не заборави
Чапљина флип: Да се не заборави

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

2022-04-23 10:55:05

Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора
Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора

Други пут у Маријупољу, али први пут видим море. Плитко и неслано. Зато га неки зову језером. Видио сам и мртве. Пуно мртвих људи. Леш Азовца у Гагаринској улици у изгледа као воштана лутка. Нико га не склања већ мјесец дана. Два цивила у непосредној му близини сахранили у лијевак од авиобомбе. Њега нико неће. С великим закашњењем схватам да нијесам на сету постапокалиптичног филма, већ да се сценографија у њима прави копирајући снимке какве управо хватам.

2022-04-22 16:12:11

Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу
Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу

Највећи град на обали Азовског мора. Пола милиона становника. Опет сам напољу. И на терену. И у иностранству. На улазу у Маријупољ бијах прије више од мјесец дана, али ни један пасош ми не би помогао тада да уђем, пише оснивач портала Фронтал.срб

2022-04-16 16:10:08

Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије
Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију

2022-04-16 09:06:36

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2022-04-06 06:42:26

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк