Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

Објављено: 10.01.2022.год.
Радован Караџић, фото: © Танјуг

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“


Аутор: Радован КАРАЏИЋ за Глас Српске, председник Републике Српске од 17. децембра 1992. до 19. јула 1996. године

Из највеће дубине срца свим грађанима Републике Српске честитам овај крупни и сјајни јубилеј - Дан Републике. Моје мисли су посебно са свима који су се намучили у рађању наше Републике, борцима, цивилима и њиховим породицама, уз дубоко поштовање породицама погинулих и несталих и њиховој сирочади.


Са 30 година она може бити мајка свима нама, на прагу најбољих година, на понос... Лепа, зрела и вољена...


А који национални, па и лични пут смо прошли?


Од 1968. године и пада студентског покрета, ни на памет ми није падало активно бављење политиком. На исти начин су размишљали и моји тадашњи пријатељи, а каснији сарадници и саборци.

Посветио сам се медицини, поезији, браку и породици, и стицао велики круг пријатеља свих нација и занимања. Ипак, током тих и следећих година нисмо могли, а да не видимо да српске представнике стално бирају други, по типу “овај мек и подобан, онај тврд и неподобан”. То је била карикатурална ноћна мора, а не право представљање српског народа. Та ноћна мора довела је до исељавања више од 500.000 Срба за тих тридесетак година, до почетка деведесетих - наших пријатеља, кумова, успешних занатлија и врхунских интелектуалаца.

Обновљена је наша “Просвјета” са сјајним традицијама и многи од нас су се ангажовали на њеном даљем развоју, верујући да је она могла сачувати наш културни идентитет. Поред тога, ја сам био заинтересован још и за еколошки покрет “Зелени”, укључио сам се у рад и већ сам и водио неке састанке.

Као да је било јуче, сећам се наше збуњености при појави мноштва политичких странака са екстремним програмима, поред којих је “Просвјета” деловала као немоћно сироче. Судећи по тим програмима, оно што се спремало - могло се бранити само у парламенту, а у парламенту народ могу да представљају само странке.

Талас сецесије

Зато смо ми Срби последњи формирали странку, Српску демократску странку, на Петровдан 1990. године. Сви знамо како су прошли ти избори, а наш народ је одговорио тако да нас је обавезао на безусловну верност његовим потребама и заштити, а исказаним јединством обавезао да се више никада идеолошки не делимо у одбрани народа и опстанка. Ни на тим изборима се нисам кандидовао нигде, ни за једну функцију или положај, у нади да ћу се убрзо моћи повући у свој уређени живот, а странку преузети неко са више политичког искуства. Догађаји су се одвијали исувише брзо, а када је убрзо кренуо талас сецесија, ми смо се уставно и правно нашли у најјачој позицији, са правом вета на отцепљење БиХ. Али, као и данас, и тада устави, право и споразуми нису вредели ништа, па је у нашем случају прекршено све - и Устав СФРЈ и БиХ, и међународни споразуми о границама и сви мировни споразуми склопљени након ратова у XX веку из којих смо изашли као победници са бројним савезницима. Данас, као и тада, крше се споразуми креирани и потписани од истих оних сила које их крше. У таквим условима бранили смо правну позицију Југославије све док Србија и Црна Гора нису одлучиле да без нас формирају СРЈ. То је потпуно променило нашу ситуацију. Остали смо сами и једино решење је било да формирамо своју Републику и инсистирамо на заштити својих права.

Проглашење Републике Српске је било веома озбиљно схваћено у европској заједници, а Бадинтер је одмах обуставио аутоматизам признавања БиХ. Тако смо добили пуни обим Конференције о БиХ. Да су наши преци слично урадили након Херцеговачког устанка 1875. и 1876. године, Берлински конгрес бисмо дочекали у много бољој позицији.

На конференцији смо се борили за свој народ сами против свих, јер нас нико није подржавао. У СРЈ су били забринути за себе, Кина није била присутна, у Русији су се још увек трезнили од распада СССР-а, а европска заједница је предлагала искључиво нека крајње неевропска решења која нисмо могли прихватити. Ми смо узвраћали предлозима познатих европских решења, на пример Северне Ирске, Швајцарске, Белгије и тај белгијски модел им није било лако одбити, па је он постао основа првог, Лисабонског, а затим и Дејтонског споразума. На несрећу свих нас, Лисабонски споразум је пропао повлачењем потписа Алије Изетбеговића под утицајем Ворена Цимермана, који је касније признао да је “америчка амбасада, тачније ја, покварила споразум који, на крају крајева, и није био тако лош”. Веома отворено жртвован је мир за обећани суверенитет, а сви наши претходни покушаји да сачувамо мир у БиХ и њене народе остали непобитан доказ да смо све време тражили решења. Тако смо увучени у три и по године потпуно непотребног рата и страдања, да бисмо на крају добили слично решење кроз Дејтонски споразум.

Примјена и промјена

Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену. Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса. Наша забринутост и реакције потпуно су оправдане и разумљиве, као што би биле и реакције других народа при, на пример, покушају укидања кантона у Швајцарској или укидању Фландрије у Белгији или Северне Ирске у Британији. И ми имамо суверена права на своју земљу, на све националне ресурсе како то предвиђају међународни акти о људским правима, као и на неометан развој у слободи. Те “самозванце” који долазе у БиХ да одржавају илузије само једне стране не треба ни примати без присуства представника Русије и Кине који ће на лицу места увидети да је за неке умове на Западу чисти добитак ако конфронтирају муслимане и православце и подстичу их на међусобно уништавање.

Свима би нам боље било да се измиримо и да комшије напусте идеју о доминацији. Имамо своје ентитете и не би смело бити тешко радити на томе да усрећимо своје народе. Ко не може са другима да живи овако, у условима аутономије, како мисли да би живео у условима доминације каква не постоји још од Отоманског царства?

Само народ који је давао синове у ровове за одбрану отаџбине и свога опстанка има право да каже да ли је или није требало формирати и бранити Републику Српску. Нико осим тог народа нема право да одлучује о његовој судбини - ни тада народ није чувао своју отаџбину и опстанак због идеологије, партије или неког вођства, него из права и потребе да брани и сачува своје.

Када не знате шта и како, када вас гурају страним стазама ка туђим циљевима, када је цена тог пута неизвесност и несигурност, питајте свој народ. Он зна. Најбоље. Као што је увек и знао. Његова је Република Српска, његов је и овај празник. И зато, нека живи наша Република Српска, наш српски народ свугде по свету и његове земље колико год их има и како год се зову. Нека живе све српске комшије које деле државу и судбину са Србима. Нека живе у слози, миру и благостању, као гаранцији напретка и развоја, како народа и земаља, тако и међусобних односа.
 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

Повратак победничке Српске војске у Београд
Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

2022-11-11 17:00:23

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк