РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама

Објављено: 28.12.2021.год.
фото: © Sputnik / Valery Melnikov / RT

Руски председник Владимир Путин одржао је опсежне разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом прошле седмице, при чему су се два светска лидера договорила о плановима за успостављање новог заједничког међународног финансијског оквира.


Кина и Русија постепено иду ка таквом аранжману откако је глобална финансијска криза 2008. године открила ризике претераног ослањања на САД. Међутим, чини се да су америчке економске санкције против Москве и Пекинга интензивирале потрагу за алтернативама.

Банкарство у Вашингтону

Америчко-центрична финансијска архитектура је огроман извор моћи. Већина међународне трговине одвија се у америчким доларима, пренос плаћања иде преко СВИФТ система трансакција у којем земља има огроман утицај, док финансирање потиче од инвестиционих банака предвођених САД-ом, дуг рангирају америчке агенције за рејтинг, па чак и главне платне картице су америчке. Ови економски инструменти моћи омогућавају Вашингтону да води империју – може да управља огромним трговинским дефицитима, прикупља податке о својим противницима, даје повољан третман савезницима и да ломи своје противнике санкцијама.

Финансијска архитектура усредсређена на САД више није одржива. Бела кућа је изгубила контролу над негативним трговинским дисбалансом, дуг измиче контроли, а дивља инфлација уништава валуту. Да ствар буде још гора, Вашингтон користи своју финансијску архитектуру као спољнополитичко оруђе намећући санкције својим противницима. Америчка безбедносна стратегија потврђује да су Кина и Русија главне две државе на нишану Вашингтона, због чега је императив за Москву и Пекинг да успоставе алтернативну финансијску архитектуру одвојену од САД.

Дедоларизација

Дедоларизација, смањено ослањање на амерички долар као резервну и трансакцијску валуту, представља огроман изазов јер је доминантна улога америчког долара дефинисала међународни финансијски систем више од 75 година. Долар је наставио своју јаку позицију из три главна разлога: огромна величина америчке економије, очување вредности долара одржавањем ниске инфлације и отворено и ликвидно финансијско тржиште. Како је америчка економија у релативном паду, инфлација је измакла контроли, а њена финансијска тржишта се користе као оружје, што су темељи да се трајна улога долара брзо приведе крају.

Финансијско партнерство између Кине и Русије, највећег светског увозника енергије и највећег светског извозника енергије, незаобилазан је инструмент за свргавање петродолара. У 2015. години, отприлике 90% трговине између Русије и Кине било је у доларима, а до 2020. трговина у доларима између два евроазијска гиганта се скоро преполовила, са само 46% трговине у доларима. Русија такође предњачи у смањењу удела америчких долара у својим девизним резервама. Механизми за дедоларизацију кинеско-руске трговине се такође користе да би се обуставила употреба долара са трећим странама, уз напредак који се види на местима као што су Латинска Америка, Турска, Иран, Индија, итд. САД испумпавају доларе читавом свету деценијама, а у неком тренутку, плима ће се променити како се море долара враћа кући са све мањом вредношћу.

Финансијске трансакције

СВИФТ систем за финансијске трансакције између банака широм света раније је био једини систем за међународна плаћања. Ова централна улога СВИФТ-а почела је да опада када су га САД почеле користити као политичко оружје. Американци су из система прво протерали Иран и Северну Кореју, а Вашингтон је 2014. почео да прети да ће избацити и Русију из система. Током протеклих неколико недеља, претња употребе СВИФТ-а као оружја против Русије се појачала.

 
Кина је одговорила стварањем ЦИПС-а, а Русија је развила СПФС, и оба су алтернатива СВИФТ-у. Чак се и неколико других европских земаља удружило са алтернативом СВИФТ-у како би обуздало екстратериторијалну јурисдикцију Вашингтона и тако наставиле трговину са Ираном. Нова финансијска архитектура Кине и Русије требало би да интегрише ЦИПС и СПФС и учини их доступнијим трећим странама. Ако САД протерају Русију, онда би се одвајање од СВИФТ-а додатно интензивирало.
 
Развојне банке

ММФ, Светска банка и Азијска развојна банка, предвођени САД-ом, познати су инструменти америчке економске државности. Покретање Азијске инфраструктурне инвестиционе банке (АИИБ) предвођене Кинезима 2015. године постало је прекретница у глобалној финансијској архитектури, пошто су се сви главни савезници САД (осим Јапана) потписали пркосећи америчким упозорењима. Нова развојна банка, која се раније звала Развојна банка БРИКС-а, даљи је корак ка раздвајању од развојних банака које предводе САД. Евроазијска развојна банка и будућа развојна банка ШОС-а су више ексери у ковчег развојних банака које контролишу САД.

Синергијски ефекти

Кина и Русија су такође развиле сопствене рејтинг агенције и замениле доминантну позицију Визе и Мастеркарда у својим земљама. Ова нова финансијска архитектура је допуњена енергетским партнерством и технолошким партнерством јер ни Кина ни Русија не желе да се ослањају на америчке високотехнолошке индустрије док се крећу према четвртој индустријској револуцији. Штавише, Кина и Русија настоје да избегну транспортне коридоре којима доминирају САД. Кина је уложила билионе долара у своју Иницијативу један појас и пут ради нових копнених и морских коридора, док је Русија унапредила сличан, али скромнији програм који укључује развој Арктика као поморске руте у партнерству са Кином. Финансирање и управљање овим високотехнолошким програмима и транспортним коридорима имаће позитивне синергијске ефекте за даљи развој нове међународне финансијске архитектуре.
 
САД могу користити додатне санкције да се супротставе развоју мултиполарне међународне финансијске архитектуре, иако ће наставак економске присиле само повећати потражњу за раздвајањем од Америке. Прво правило санкција је да када трају, мете санкција ће научити да живе без ратоборне стране. Оно што је почело као покушај да се ослабе и изолују противници Вашингтона на крају се завршава изолацијом САД-а.

За РТГлен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа "Русија у глобалним односима".


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

Повратак победничке Српске војске у Београд
Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

2022-11-11 17:00:23

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк