РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти

Објављено: 24.10.2021.год.
(Л) Ентони Годфри, © Wikipedia; (Д) Срби из Крагујевца пре стрељања © Wikipedia / RT


Пише Небојша Малић, српско-амерички новинар, блогер и преводилац, који је био колумниста antiwar.com од 2000. до 2015. године, а од тада је колумниста РТ-а.

У жељи да ода почаст ђацима и другим српским цивилима које су у масовном погубљењу побили Немци 1941. године, амерички амбасадор у Београду говорио је о напретку ка мирној, уједињеној Европи, баш као што су то тада чинили нацисти.

Амбасадор Ентони Годфри је у четвртак посетио споменик у Крагујевцу, посвећен за око 2.800 цивила које су нацистички окупатори погубили 21. октобра 1941. године. 
Поклонивши се „трагичним жртвама“, па чак и цитирајући песму посвећену масакру целих оделења ђака, Годфри се затим окренуо ка томе да догађај искористи у политичке сврхе.

„Немачка данас стоји уз Србију као њен велики пријатељ, што говори о снази помирења и потреби заједничког корачања напред ка целовитој Европи у којој влада мир и јединство“, написао је он на Твитеру.Пре свега, то једноставно није тачно. Друго, превише је временски близу да би се ублажила реторика коју су сами нацисти користили 1940-их, док су масакрирали у својим путевима по Србији и другде.

„Србија“ је овде помало погрешан назив, јер су силе Осовине тај назив дале немачкој окупационој зони након што је Адолф Хитлер лично наредио да се Југославија „збрише са мапе“ у априлу 1941. године. Обновљена 1945. Југославија је поново била збрисана 1991. године уз жељно учешће поново уједињене „демократске“ Немачке. Ваздушни рат 1999. године који је НАТО водио против последњег ентитета под тим именом у којем је оштећен споменик у Крагујевцу, био је прва борбена мисија Луфтвафеа од Другог светског рата. После окупације Косова и сецесије Црне Горе, остала је само „Србија“ која се скоро поклопила са границама Хитлерове окупационе зоне.

Ових дана Немачка воли да доноси своја „улагања“ у Србију. Исто је чинио и Рајх некада, са плакатима на којима је писало „Немачка има посла за свакога“ са насмејаним мушкарцима и женама, за разлику од мрачне стварности фабрика робовског рада за словенске „подљуде“.Тај плакат сам први пут видео у монографији о нацистичкој ратној пропаганди, коју сам купио приликом посете Београду 2004. године. Сада је доступна на интернету, мада много помаже ако умете да читате ћирилицу. На страну, иронично је да су нацисти поштовали писмо Срба чак и када су их масовно убијали и подржавали геноцид над њима у „Независној Држави Хрватској“, док НАТО ових дана користи хрватско писмо, о чему сведочи Годфријев твит.

Други плакат у колекцији садржи нацистичку реторику о „европском јединству“ која ме толико подсећа на Годфријеву. Један је посвећен 22. јуну - дан када је започела Хитлерова инвазија на СССР и проглашава се „европским националним празником“ и „даном ослобођења од бољшевичке агресије“.

Други плакат описује „шта ће се догодити када национал-социјализам победи“.

„Српски народ ће постати члан велике европске породице“, пише на једном.

„Неће бити страха од будућих ратова, а људи ће се посветити побољшању сопственог и општег благостања, уз подршку уједињене Европе.”  Звучи познато? Али има још тога: „Почеће нови, бољи живот. У крви најбољих синова Европе, и за Србију ће сванути нова ера – ера мира и просперитета за народ.”
 
ЕУ, НАТО и САД у „порукама“ Србији ових дана говоре о истим стварима: просперитет, јединство, мир... само када би могли. Невероватно, зар не?

Па Срби су још 1941. одбили да се покоре. Један број ројалистичких официра повукао се у шуме и планине, дижући побуну кроз саботирање путева и железница и вршећи нападе на немачке гарнизоне. У јуну, након инвазије Осовине на СССР, комунисти су покренули сопствену побуну. Две фракције су у почетку деловале заједно, пре него што су се сукобиле у борби за послератну превласт.
 
Западни савезници би на крају одиграли срамну улогу у том грађанском рату, издајући ројалисте ставши на страну комуниста,  и бомбардујући "тепихом" српске градове 1944. године у њихово име, убијајући многе невине цивиле, чак и док су ројалисти организовали највеће у историји спасавање пилота, познато као операција "Халијард".

Прошлог месеца, амбасадор Годфри и генерал Дејвид Табор, командант Команде за специјалне операције у Европи, присуствовали су церемонији у знак сећања на спасавање пилота. Осим што су се захвалили „српским сељацима“, потпуно су избрисали ројалистичке трупе које су то учиниле.У октобру 1941. комунисти и ројалисти су још деловали заједно. Напали су гарнизон у Горњем Милановцу, убивши 10 и ранивши 26 Немаца. Окупациона команда је одговорила одмаздом - за сваког погинулог војника Вермахта биће стрељано 100 српских цивила, а за сваког рањеног 50. Скоро 3.000 стрељаних у Крагујевцу је било око десетине становништва града – буквално десетковање.

Међу погубљенима је било 144 ђака, убијених заједно са својим учитељима, од којих је један узвикнуо: "Пуцајте, ја и даље држим час."

То је оно што амбасадор Годфри жели да Срби опросте и забораве, зарад „заједничког корачања ка уједињеној Европи, у којој владају мир и јединство“? Шта о томе мисли Стејт департмент? Ох, нема везе.

Извор: Небојша Малић, РТ

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Србија са Русијом разматра могућност изградње нуклеарне електране - анализа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да његова земља разматра могућност изградње нуклеарне електране на својој...

Руска политичка мисао очима једног Србина
Руска политичка мисао очима једног Србина

Београдска издавачка кућа „Информатика”, уз учешће српског Института за политичке студије и руске Међународне словенске академије,...

2021-11-18 13:02:09

Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду
Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду

Поред споменика Црвеноармејцима у Београду, Батини, Врбасу, Новом Бечеју, Злоту код Бора, Зрењанину, Белосавцима код Тополе, Јагодини, Нишу, Крушевцу, Зајечару, Рготини, Бору..., налази се још једно мало познато обележје посвећено Црвеноармејцима који су дали своје животе у борбама на нашем делу Дунава. У новосадској касарни Речне флотиле „Александар Берић“ више од седам деценија касарнски круг је место почивалишта шесторице припадника Црвене армије: капетана трећег ранга Павела Ивановича Денисова (1918-1945), Григорија Ивановича Печерског (1926-1945), Алексеја Стољарева (1918-1944), Вјачаслава Жука (1926-1944) и још двојице неименованих припадника црвеноармејске Речне флотиле, Краснофлотилаца, изнад чијих се гробница налазе пирамиде са звездом петокраком. Речна флотила одржава њихове гробове и споменике и приликом свечаности полаже венце, а свешетник држи опело погинулим Црвеноармејцима.

2021-11-14 08:21:36

Шта је Достојевски писао о Србима?
Шта је Достојевски писао о Србима?

Ја сам добијао писма из Србије, и разговарао сам с људима који су долазили отуда, и посебно сам запамтио писмо једног младог Руса који је тамо и остао, који с усхићењем пише о Србима, али који негодује зато што у Русији има људи који мисле да су Срби кукавице и егоисти. Овај одушевљени руски емигрант чак налази и оправдање за оно добровољно сакаћење које су српски војници вршили над собом док су били у јединицама Черњајева и Новоселова: то је, видите, до те мере народ нежна срца, тај народ воли своју кућу где је свако оставио супругу, децу, сестре и браћу, оца и мајку, вереницу, коња и пса, да свако од њих оставља све, сакати себе, одсеца своје прсте само да би био неспособан за службу, само да се што пре врати своме милом гнезду!

2021-11-13 10:00:24

Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији
Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији

Неспорно је да САД, Велика Британија и Немачка, имају стратешке геополитичке интересе на Балкану и посебно,...

2021-11-10 07:30:31

​Софија побола српске барјаке у швапски табор
​Софија побола српске барјаке у швапски табор

„Зора је душу дала за акције. Најпре чамцем тихо, преко Саве, па онда на прстима до карауле и уснулим Аустријанцима учтиво кажеш: Жао ми је што сам морала да вас пробудим и узмем ваше пушке’”, заповедио је командант Кирхнер јунакињи и лепотици из Београда

2021-10-31 07:35:20

РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти
РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти

Пише Небојша Малић, српско-амерички новинар, блогер и преводилац, који је био колумниста antiwar.com од 2000. до...

2021-10-24 12:48:12

Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић
Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић

Тог 20. октобра 1941. Крагујевчани који су избегли стрељање читавог живота живо су се сећали. Међу њима су били и тадашњи крагујевачки ђаци који ће касније оставити великог трага у српској култури: вајар Никола Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић, Драгомир Фелба и Љуба Тадић.

2021-10-21 18:51:30

Одлука Синода и закржљали аутошовинизам
Одлука Синода и закржљали аутошовинизам

Пише Слободан Стојичевић

2021-10-16 13:24:12

Руси на Солунском фронту
Руси на Солунском фронту

Пише, Бошко Антић, контраадмирал у пензији Русија је 1914. године објавила рат Немачкој због Србије јер би...

2021-09-25 08:00:42

Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца
Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца

Од 22. до 24. септембра у Београду ће се одржати Дани духовне културе Русије у Србији, у оквиру којих ће бити уприличене и две изложбе чији је повод 145. годишњица доласка Руског добровољачког покрета у Србију почетком тадашњих Српско-турских ратова.

2021-09-21 07:00:40

Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад
Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад

Некад су се српске заставе стидљиво показивале и носиле међу Србима. У борби за стварање и...

2021-09-19 10:39:53

Како је пробијен Солунски фронт
Како је пробијен Солунски фронт

  "Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео...

2021-09-15 22:35:35

Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница
Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница

Три године трајала је окупација Србије у Великом рату, три црне године за српски народ, писали...

2021-09-04 07:04:53

Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан
Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан

Почетком априла 1916. Драгачевцима је наређено да не поздрављају војнички старијега, него да капе скину. Већ је била уведена латиница као званично писмо. Кулуком су поправљани путеви: ко се не одазове из првине добиће 12 батина, ко се не јави ни други пут – 25 мотки.

2021-08-28 11:31:10

Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми
Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми

Русија и Кина предводе Нови свет.           Нови свет чини већина човечанства, која...

2021-08-28 10:48:36

Бранко Докић: Одлука није закон
Бранко Докић: Одлука није закон

Кристијан Шмит је осми и, надамо се, посљедњи високи представник међународне заједнице у постдејтонској БиХ. Стицајем околности, његов долазак изазвао је неупоредиво најснажнија оспоравања до сада.

2021-08-28 08:30:15

Павић: Време је за српску контраофанзиву по питању Сребренице
Павић: Време је за српску контраофанзиву по питању Сребренице

ТРИБИНА „ДЕКОНСТРУКЦИЈА МИТОВА О САРАЈЕВСКОМ СУЖИВОТУ И ГЕНОЦИДУ У СРЕБРЕНИЦИ“

2021-08-24 12:24:57

Зашто је СССР створио Варшавски пакт?
Зашто је СССР створио Варшавски пакт?

Совјетски Савез је био принуђен да размишља о сопственом војном савезу када је Запад створио НАТО.

2021-08-21 13:40:06

Церска битка
Церска битка

Успех српске војске скренуо је и пажњу светске јавности на Србију

2021-08-16 08:00:48

Нестанак генерала Савчића је доказ да Срби постоје као народ
Нестанак генерала Савчића је доказ да Срби постоје као народ

Генерал Миломир Савичић се придружио дугој листи часних српских генерала, који су оптужени за наводне ратне злочине искључиво из разлога што су одлучили да не оду у изолацију или емиграцију, него су наставили свој друштвенополитички ангажман.

2021-08-12 12:28:29

РТ: Тајни документи откривају планове Лондона да се инфилтрира на Балкан... подривајући Русију
РТ: Тајни документи откривају планове Лондона да се инфилтрира на Балкан... подривајући Русију

Недавно објављена студија открива у којој мери британска влада жели да манипулише јавним мњењем у балканским...

2021-08-02 12:53:39

РТ: Процурели документи откривају скривене сплетке Лондона како би се обезбедило трајно одвајање Косова од Србије
РТ: Процурели документи откривају скривене сплетке Лондона како би се обезбедило трајно одвајање Косова од Србије

Документи откривају вишемилионско финансирање напора Лондона да повећа подршку Срба влади у Приштини, што још једном доказује да Британија не...

2021-07-28 10:51:45

Пробој муслиманских снага из Сребренице
Пробој муслиманских снага из Сребренице

Из Студије „Сребреница велика обмана“ аутора Бошка Антића, контраадмирала у пензији

2021-07-25 06:40:06

Пробој муслиманских снага из Сребренице - 2. део
Пробој муслиманских снага из Сребренице - 2. део

Из Студије „Сребреница велика обмана“ аутора Бошка Антића, контраадмирала у пензији

2021-07-25 06:20:46

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: