РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти

Објављено: 24.10.2021.год.
(Л) Ентони Годфри, © Wikipedia; (Д) Срби из Крагујевца пре стрељања © Wikipedia / RT


Пише Небојша Малић, српско-амерички новинар, блогер и преводилац, који је био колумниста antiwar.com од 2000. до 2015. године, а од тада је колумниста РТ-а.

У жељи да ода почаст ђацима и другим српским цивилима које су у масовном погубљењу побили Немци 1941. године, амерички амбасадор у Београду говорио је о напретку ка мирној, уједињеној Европи, баш као што су то тада чинили нацисти.

Амбасадор Ентони Годфри је у четвртак посетио споменик у Крагујевцу, посвећен за око 2.800 цивила које су нацистички окупатори погубили 21. октобра 1941. године. 
Поклонивши се „трагичним жртвама“, па чак и цитирајући песму посвећену масакру целих оделења ђака, Годфри се затим окренуо ка томе да догађај искористи у политичке сврхе.

„Немачка данас стоји уз Србију као њен велики пријатељ, што говори о снази помирења и потреби заједничког корачања напред ка целовитој Европи у којој влада мир и јединство“, написао је он на Твитеру.Пре свега, то једноставно није тачно. Друго, превише је временски близу да би се ублажила реторика коју су сами нацисти користили 1940-их, док су масакрирали у својим путевима по Србији и другде.

„Србија“ је овде помало погрешан назив, јер су силе Осовине тај назив дале немачкој окупационој зони након што је Адолф Хитлер лично наредио да се Југославија „збрише са мапе“ у априлу 1941. године. Обновљена 1945. Југославија је поново била збрисана 1991. године уз жељно учешће поново уједињене „демократске“ Немачке. Ваздушни рат 1999. године који је НАТО водио против последњег ентитета под тим именом у којем је оштећен споменик у Крагујевцу, био је прва борбена мисија Луфтвафеа од Другог светског рата. После окупације Косова и сецесије Црне Горе, остала је само „Србија“ која се скоро поклопила са границама Хитлерове окупационе зоне.

Ових дана Немачка воли да доноси своја „улагања“ у Србију. Исто је чинио и Рајх некада, са плакатима на којима је писало „Немачка има посла за свакога“ са насмејаним мушкарцима и женама, за разлику од мрачне стварности фабрика робовског рада за словенске „подљуде“.Тај плакат сам први пут видео у монографији о нацистичкој ратној пропаганди, коју сам купио приликом посете Београду 2004. године. Сада је доступна на интернету, мада много помаже ако умете да читате ћирилицу. На страну, иронично је да су нацисти поштовали писмо Срба чак и када су их масовно убијали и подржавали геноцид над њима у „Независној Држави Хрватској“, док НАТО ових дана користи хрватско писмо, о чему сведочи Годфријев твит.

Други плакат у колекцији садржи нацистичку реторику о „европском јединству“ која ме толико подсећа на Годфријеву. Један је посвећен 22. јуну - дан када је започела Хитлерова инвазија на СССР и проглашава се „европским националним празником“ и „даном ослобођења од бољшевичке агресије“.

Други плакат описује „шта ће се догодити када национал-социјализам победи“.

„Српски народ ће постати члан велике европске породице“, пише на једном.

„Неће бити страха од будућих ратова, а људи ће се посветити побољшању сопственог и општег благостања, уз подршку уједињене Европе.”  Звучи познато? Али има још тога: „Почеће нови, бољи живот. У крви најбољих синова Европе, и за Србију ће сванути нова ера – ера мира и просперитета за народ.”
 
ЕУ, НАТО и САД у „порукама“ Србији ових дана говоре о истим стварима: просперитет, јединство, мир... само када би могли. Невероватно, зар не?

Па Срби су још 1941. одбили да се покоре. Један број ројалистичких официра повукао се у шуме и планине, дижући побуну кроз саботирање путева и железница и вршећи нападе на немачке гарнизоне. У јуну, након инвазије Осовине на СССР, комунисти су покренули сопствену побуну. Две фракције су у почетку деловале заједно, пре него што су се сукобиле у борби за послератну превласт.
 
Западни савезници би на крају одиграли срамну улогу у том грађанском рату, издајући ројалисте ставши на страну комуниста,  и бомбардујући "тепихом" српске градове 1944. године у њихово име, убијајући многе невине цивиле, чак и док су ројалисти организовали највеће у историји спасавање пилота, познато као операција "Халијард".

Прошлог месеца, амбасадор Годфри и генерал Дејвид Табор, командант Команде за специјалне операције у Европи, присуствовали су церемонији у знак сећања на спасавање пилота. Осим што су се захвалили „српским сељацима“, потпуно су избрисали ројалистичке трупе које су то учиниле.У октобру 1941. комунисти и ројалисти су још деловали заједно. Напали су гарнизон у Горњем Милановцу, убивши 10 и ранивши 26 Немаца. Окупациона команда је одговорила одмаздом - за сваког погинулог војника Вермахта биће стрељано 100 српских цивила, а за сваког рањеног 50. Скоро 3.000 стрељаних у Крагујевцу је било око десетине становништва града – буквално десетковање.

Међу погубљенима је било 144 ђака, убијених заједно са својим учитељима, од којих је један узвикнуо: "Пуцајте, ја и даље држим час."

То је оно што амбасадор Годфри жели да Срби опросте и забораве, зарад „заједничког корачања ка уједињеној Европи, у којој владају мир и јединство“? Шта о томе мисли Стејт департмент? Ох, нема везе.

Извор: Небојша Малић, РТ

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ
Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ

На једном од улаза у највећу луку Азовског мора, још из даљине, на узвишеном положају и преко таласастог асфалта, видим споменик. Људска фигура која држи нешто у уздигнутој руци. Прво мислим да је неки памјатник Великог отаџбинског рата 1941-1945. Као она жена с мачем над Стаљинградом. Примичући се мијењам претпоставку у кип свеца са крстом. На крају се сви у колима смијемо. То је светитељ – гвожђа. Ливац држи своју куку, рукохватом окренуту небу.

2022-04-30 09:24:56

РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор
РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно...

2022-04-29 11:06:27

Чапљина флип: Да се не заборави
Чапљина флип: Да се не заборави

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

2022-04-23 10:55:05

Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора
Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора

Други пут у Маријупољу, али први пут видим море. Плитко и неслано. Зато га неки зову језером. Видио сам и мртве. Пуно мртвих људи. Леш Азовца у Гагаринској улици у изгледа као воштана лутка. Нико га не склања већ мјесец дана. Два цивила у непосредној му близини сахранили у лијевак од авиобомбе. Њега нико неће. С великим закашњењем схватам да нијесам на сету постапокалиптичног филма, већ да се сценографија у њима прави копирајући снимке какве управо хватам.

2022-04-22 16:12:11

Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу
Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу

Највећи град на обали Азовског мора. Пола милиона становника. Опет сам напољу. И на терену. И у иностранству. На улазу у Маријупољ бијах прије више од мјесец дана, али ни један пасош ми не би помогао тада да уђем, пише оснивач портала Фронтал.срб

2022-04-16 16:10:08

Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије
Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију

2022-04-16 09:06:36

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2022-04-06 06:42:26

Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука
Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука

У рату прво страдају путеви. Не само што их разрују камиони, тенкови и други тешкаши. Па се онда не поправљају. Рат пресјече главне правце. Оне куд је човјек научио да иде. Људска жеља и потреба кваса, надолази као вода испред бране, па бира прву проходну уџерицу да настави околним путем, тамо гдје га је линија фронта исјекла.

2022-03-31 16:47:46

Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму
Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму

Текст Владимира Кршљанина за Политику

2022-03-23 13:35:51

Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?
Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?

Пре тачно 20 година, 12. фебруара 2002. године, у Хашком трибуналу је почело суђење бившем председнику...

2022-02-12 15:59:51

О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије
О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије

Ових дана новинари и политичари коментаришу преговоре у Рамбујеу сваки са својих политичких позиција. Исход преговора им је сада познат. Како је те преговоре у време њиховог догађања видео командант Треће армије, генерал-пуковник Небојша Павковић, који је са својим борцима био на борбеним положајима на који су непрекидно били на удару шишпарских терористичких снага, видећемо из његовог Ратног дневника. Припремио контраадмирал у пензији Бошко Антић

2022-02-09 18:38:08

РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата
РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата

За само један дан, хрватски нацистички савезници убили су више од 2.300 српских цивила у три села и једном руднику, а да нису испалили ни метак

2022-02-08 13:29:46

Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!
Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!

На измаку прве ратне године, децембра 1914, објављен је у листу „Пијемонт” некролог палом мајору Велимиру...

2022-01-23 11:46:46

Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој
Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој

Соња Бисерко је гостујући на телевизији Н1 окривила Србију и Републику Српску за регрутацију паравојних формација у Босни и Херцеговини – „Зелених беретки“. Хоће ли појавом „Зелених беретки“ у Бужиму следити овакав сценариј?

2022-01-14 15:44:32

Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену
Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“

2022-01-10 14:47:22

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

Мојковачка битка  - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2022-01-07 08:21:01

РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама
РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама

Руски председник Владимир Путин одржао је опсежне разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом прошле седмице, при чему су се два светска лидера договорила о плановима за успостављање новог заједничког међународног финансијског оквира.

2021-12-28 13:28:20

Неретљани су били Срби
Неретљани су били Срби

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији Одвојивши се од мора, након пада под Турке, Срби су запоставили...

2021-12-19 08:30:08

Колубарска битка, време победе
Колубарска битка, време победе

Врхунац напора и вештине командовања српске војске

2021-12-16 07:22:46

РТ: Ко се против кога бори у Украјини?
РТ: Ко се против кога бори у Украјини?

За РТ пише Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа \"Русија у глобалним пословима\".

2021-12-06 09:07:24

Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе
Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе

Рат је био мучан, немилосрдан, ни децу није штедео. Једног осмогодишњег дечака, случајно спасеног од покоља, губитак целе породице – оба родитеља, четири брата и три сестре – натерао је да постане најмлађи ратник.

2021-12-05 10:31:02

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк