РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти

Објављено: 24.10.2021.год.
(Л) Ентони Годфри, © Wikipedia; (Д) Срби из Крагујевца пре стрељања © Wikipedia / RT


Пише Небојша Малић, српско-амерички новинар, блогер и преводилац, који је био колумниста antiwar.com од 2000. до 2015. године, а од тада је колумниста РТ-а.

У жељи да ода почаст ђацима и другим српским цивилима које су у масовном погубљењу побили Немци 1941. године, амерички амбасадор у Београду говорио је о напретку ка мирној, уједињеној Европи, баш као што су то тада чинили нацисти.

Амбасадор Ентони Годфри је у четвртак посетио споменик у Крагујевцу, посвећен за око 2.800 цивила које су нацистички окупатори погубили 21. октобра 1941. године. 
Поклонивши се „трагичним жртвама“, па чак и цитирајући песму посвећену масакру целих оделења ђака, Годфри се затим окренуо ка томе да догађај искористи у политичке сврхе.

„Немачка данас стоји уз Србију као њен велики пријатељ, што говори о снази помирења и потреби заједничког корачања напред ка целовитој Европи у којој влада мир и јединство“, написао је он на Твитеру.Пре свега, то једноставно није тачно. Друго, превише је временски близу да би се ублажила реторика коју су сами нацисти користили 1940-их, док су масакрирали у својим путевима по Србији и другде.

„Србија“ је овде помало погрешан назив, јер су силе Осовине тај назив дале немачкој окупационој зони након што је Адолф Хитлер лично наредио да се Југославија „збрише са мапе“ у априлу 1941. године. Обновљена 1945. Југославија је поново била збрисана 1991. године уз жељно учешће поново уједињене „демократске“ Немачке. Ваздушни рат 1999. године који је НАТО водио против последњег ентитета под тим именом у којем је оштећен споменик у Крагујевцу, био је прва борбена мисија Луфтвафеа од Другог светског рата. После окупације Косова и сецесије Црне Горе, остала је само „Србија“ која се скоро поклопила са границама Хитлерове окупационе зоне.

Ових дана Немачка воли да доноси своја „улагања“ у Србију. Исто је чинио и Рајх некада, са плакатима на којима је писало „Немачка има посла за свакога“ са насмејаним мушкарцима и женама, за разлику од мрачне стварности фабрика робовског рада за словенске „подљуде“.Тај плакат сам први пут видео у монографији о нацистичкој ратној пропаганди, коју сам купио приликом посете Београду 2004. године. Сада је доступна на интернету, мада много помаже ако умете да читате ћирилицу. На страну, иронично је да су нацисти поштовали писмо Срба чак и када су их масовно убијали и подржавали геноцид над њима у „Независној Држави Хрватској“, док НАТО ових дана користи хрватско писмо, о чему сведочи Годфријев твит.

Други плакат у колекцији садржи нацистичку реторику о „европском јединству“ која ме толико подсећа на Годфријеву. Један је посвећен 22. јуну - дан када је започела Хитлерова инвазија на СССР и проглашава се „европским националним празником“ и „даном ослобођења од бољшевичке агресије“.

Други плакат описује „шта ће се догодити када национал-социјализам победи“.

„Српски народ ће постати члан велике европске породице“, пише на једном.

„Неће бити страха од будућих ратова, а људи ће се посветити побољшању сопственог и општег благостања, уз подршку уједињене Европе.”  Звучи познато? Али има још тога: „Почеће нови, бољи живот. У крви најбољих синова Европе, и за Србију ће сванути нова ера – ера мира и просперитета за народ.”
 
ЕУ, НАТО и САД у „порукама“ Србији ових дана говоре о истим стварима: просперитет, јединство, мир... само када би могли. Невероватно, зар не?

Па Срби су још 1941. одбили да се покоре. Један број ројалистичких официра повукао се у шуме и планине, дижући побуну кроз саботирање путева и железница и вршећи нападе на немачке гарнизоне. У јуну, након инвазије Осовине на СССР, комунисти су покренули сопствену побуну. Две фракције су у почетку деловале заједно, пре него што су се сукобиле у борби за послератну превласт.
 
Западни савезници би на крају одиграли срамну улогу у том грађанском рату, издајући ројалисте ставши на страну комуниста,  и бомбардујући "тепихом" српске градове 1944. године у њихово име, убијајући многе невине цивиле, чак и док су ројалисти организовали највеће у историји спасавање пилота, познато као операција "Халијард".

Прошлог месеца, амбасадор Годфри и генерал Дејвид Табор, командант Команде за специјалне операције у Европи, присуствовали су церемонији у знак сећања на спасавање пилота. Осим што су се захвалили „српским сељацима“, потпуно су избрисали ројалистичке трупе које су то учиниле.У октобру 1941. комунисти и ројалисти су још деловали заједно. Напали су гарнизон у Горњем Милановцу, убивши 10 и ранивши 26 Немаца. Окупациона команда је одговорила одмаздом - за сваког погинулог војника Вермахта биће стрељано 100 српских цивила, а за сваког рањеног 50. Скоро 3.000 стрељаних у Крагујевцу је било око десетине становништва града – буквално десетковање.

Међу погубљенима је било 144 ђака, убијених заједно са својим учитељима, од којих је један узвикнуо: "Пуцајте, ја и даље држим час."

То је оно што амбасадор Годфри жели да Срби опросте и забораве, зарад „заједничког корачања ка уједињеној Европи, у којој владају мир и јединство“? Шта о томе мисли Стејт департмент? Ох, нема везе.

Извор: Небојша Малић, РТ

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

Повратак победничке Српске војске у Београд
Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

2022-11-11 17:00:23

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк