РТ: Ширење „људских права“ на врху бајонета: ЛГБТ тема постала средство западне спољне политике широм света

Објављено: 02.07.2021.год.
фото: © Getty Images / John Lamparski / RT

Када је реч о питањима „људских права“ и индивидуалних слобода, свака земља на свету заузима другачији став. Култура, религија и националност играју своју улогу, али сада је јасно да Запад то жели променити.


У уторак је амерички државни секретар Eнтони Блинкен објавио на Твитеру фотографију заставе у дугиним бојама постављене испред Стејт департмента у Вашингтону, саопштивши да нас обележавање два велика ЛГБТ догађаја „подсећа докле смо стигли и колико још треба да постигнемо, код куће и широм света“. Кључна реч овде је „широм света“.

Док Запад ЛГБТ питања уздиже као највишу меру морала, реорганизујући своју културу у складу с тим, поставља се питање - како ће се то манифестовати у спољној политици? Вредности се користе као ефикасан инструмент у западној политици моћи, а либерална демократија се држи као хегемонистичка норма која омогућава земљама попут САД-а да воде свет и изузимају се од међународног права.

Чак се и ЦИА сада ребрендује у организацију вођену заговарањем ЛГБТ права, што је јасан показатељ да ће слављење "наших" праведних вредности ускоро бити изражено као подсмех и напад на "другог".Која је разлика између спољне политике која се заснива на вредностима и мисије осмишљене да подрије суверенитет и културе других држава? У ери постхладног рата, Запад изричито легитимише хегемонију, хијерархију и суверену неједнакост у одбрани универзалних либерално-демократских вредности. Иде ли свет ка пробуђеном облику империјализма?

Идеологије се обично позивају на велике идеале као што су слобода и разум, али истовремено могу поделити свет на добар наспрам лошег, остављајући мало простора за слободу или разум.

Недостаје отворена и демократска расправа о томе у којој су мери модерне либералне вредности универзалне. На пример, разумно је запитати се да ли је операција промене пола или хормонски третман за децу универзална вредност која обухвата све културе и како различите државе балансирају сагласност и учешће родитеља.

Такође се чини разумним разговарати о томе да ли људима рођеним мушкарцима треба дозволити да се такмиче у спорту као жене и утицају који би ово имало на женски спорт. Идеологија је ове расправе свела на љубав насупрот мржњи, што сугерише да је неслагање недопустиво. У томе је снага идеологије која је превише заводљива да би се држала ван спољне политике.

Мађарска је недавно усвојила закон који забрањује промоцију ЛГБТ начина живота деци. Њен премијер Виктор Орбан тврди да је и раније био снажни промотор геј права, али да овај закон има за циљ да заштити децу и родитеље од сексуалног садржаја. Како ЕУ сматра да је ово питање универзалних вредности, свака дискусија је прескочена, те је пређено директно на разговор о казни.

Марк Руте, холандски премијер је изјавио: „Мој циљ је да бацим Мађарску на колена по овом питању“ и позвао на избацивање Мађарске из ЕУ. Француски председник је саопштио да Брисел не треба да покаже "никакву слабост" у суочавању са Мађарском. Није било осећаја ироније јер је ЕУ осудила Мађарску због „ауторитарности“. Идеолошка мантра „различитост и инклузија“ иронично не прихвата разноликост вредности за хиљадугодишње културе и не укључује државе са одговарајућим вредностима.

Русија наспрам Запада

Током историје Запад је тежио да докаже своју цивилизацијску супериорност упоређивањем себе са наводним руским варварством. Вековима је етничка припадност била у средишту док је цивилизована „Европа“ била насупрот „азијској“ Русији. Наводна супротност западној слободи и цивилизацији било је ово источно ропство и варваризам, који су постепено постали темељни део либералне идеологије.
 
Кроз ову призму Русији је дозвољено да игра две улоге - или малог шегрта западне цивилизације или контрацивилизацијске снаге која мора бити обуздана или поражена.
 
Почетком 18. века, Петар Велики је Русију установио као велику силу и покренуо културну револуцију ради европеизације своје земље. Западноевропљани су аплаудирали Петру што је прихватио улогу „студента“ који ће цивилизовати Русију, према европским стандардима.
 
Почетком 1990-их Русија је поново имала за циљ да се "врати" у Европу усвајањем капитализма и облика демократије. Запад је поново поздравио прихватање Москве односа наставника и ученика, иако је одбацио укључивање Русије у европску безбедносну архитектуру у било којој мери која би подразумевала суверену једнакост.

Одбијање улоге цивилизацијске друге виолине на Западу и имплицитна суверена неједнакост која би ишла уз то, још једном су захтевали повратак у обуздавање и конфронтацију. Москва стога остаје скептична према било којој спољној политици уоквиреној као цивилизацијска мисија.

Либерални ауторитаризам

Посвећеност Запада међународном систему заснованом на вредностима од тада значи вештачку реорганизацију и пропагирање политике као надметања између либералне демократије и ауторитаризма. Међународно право, с једнаким поштовањем држава, дерогира се и замењује такозваним „међународним системом заснованом на правилима“. Ово се приказује као продужетак међународног права, али је заправо његова антитеза. Руски министар спољних послова Сергеј Лавров недавно је прокоментарисао: „Лепота ових западних `правила` лежи управо у чињеници да им недостаје било какав одређени садржај.“

Стратешки двосмислени стандарди осмишљени су како би омогућили земљама НАТО-а да одлуче када су правила прекршена, а затим да једнострано казне оне који се противе њиховим вредностима.

Међународни систем заснован на правилима намењен је Западу да има контролу над осталим, због чега се не односи на хапшење оснивача Викиликса Џулиана Асанжа или оптужби за издају поднете против украјинског лидера опозиције Виктора Медведчука. Такође изузима залив Гвантанамо, масовни надзор НСА, дигиталну цензуру, комадање Србије или стотине хиљада људи који су страдали у илегалним "хуманитарним ратовима" западних држава. Одговорност земаља НАТО-а да подржавају систем заснован на правилима користи се уместо тога као разлог за изузеће од тих правила.

Под велом одговорности за несебично подржавање вредности, чланице блока могу увек лежерно разговарати о начинима рушења страних влада економским санкцијама или војном моћи.
 
Ка пробуђеном империјализму?

Хоће ли се хуманитарни империјализам развити у пробуђени империјализам? Тешко да се чини претераним да ће се пробуђене вредности упити у постојећу либерално-демократску цивилизацијску мисију да се свет преправи по угледу на Запад. Може ли се циљ „бацити Мађарску на колена“ развити у субверзију, операције промене режима или ЛГБТ ратове?
 
У садашње доба либералног ауторитаризма, САД се удружују са Саудијском Арабијом у борби за сиријска људска права окупацијом територије земље, сарадњом са џихадијским групама, крађом нафте коју Дамаск треба да финансира обнову и крађом пшенице потребне за преживљавање тамошњих цивила .

Права сексуалних мањина важна су тема сваког друштва, али циничне снаге су очито у игри када се застава "поноса" подигне над америчким војним базама.

Извор: Глен Дизел, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник у часопису "Русија у глобалним пословима" , РТ

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!

На измаку прве ратне године, децембра 1914, објављен је у листу „Пијемонт” некролог палом мајору Велимиру...

Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој
Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој

Соња Бисерко је гостујући на телевизији Н1 окривила Србију и Републику Српску за регрутацију паравојних формација у Босни и Херцеговини – „Зелених беретки“. Хоће ли појавом „Зелених беретки“ у Бужиму следити овакав сценариј?

2022-01-14 15:44:32

Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену
Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“

2022-01-10 14:47:22

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

Мојковачка битка  - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2022-01-07 08:21:01

РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама
РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама

Руски председник Владимир Путин одржао је опсежне разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом прошле седмице, при чему су се два светска лидера договорила о плановима за успостављање новог заједничког међународног финансијског оквира.

2021-12-28 13:28:20

Неретљани су били Срби
Неретљани су били Срби

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији Одвојивши се од мора, након пада под Турке, Срби су запоставили...

2021-12-19 08:30:08

Колубарска битка, време победе
Колубарска битка, време победе

Врхунац напора и вештине командовања српске војске

2021-12-16 07:22:46

РТ: Ко се против кога бори у Украјини?
РТ: Ко се против кога бори у Украјини?

За РТ пише Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа \"Русија у глобалним пословима\".

2021-12-06 09:07:24

Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе
Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе

Рат је био мучан, немилосрдан, ни децу није штедео. Једног осмогодишњег дечака, случајно спасеног од покоља, губитак целе породице – оба родитеља, четири брата и три сестре – натерао је да постане најмлађи ратник.

2021-12-05 10:31:02

Србија са Русијом разматра могућност изградње нуклеарне електране - анализа
Србија са Русијом разматра могућност изградње нуклеарне електране - анализа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да његова земља разматра могућност изградње нуклеарне електране на својој...

2021-11-25 10:21:05

Руска политичка мисао очима једног Србина
Руска политичка мисао очима једног Србина

Београдска издавачка кућа „Информатика”, уз учешће српског Института за политичке студије и руске Међународне словенске академије,...

2021-11-18 13:02:09

Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду
Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду

Поред споменика Црвеноармејцима у Београду, Батини, Врбасу, Новом Бечеју, Злоту код Бора, Зрењанину, Белосавцима код Тополе, Јагодини, Нишу, Крушевцу, Зајечару, Рготини, Бору..., налази се још једно мало познато обележје посвећено Црвеноармејцима који су дали своје животе у борбама на нашем делу Дунава. У новосадској касарни Речне флотиле „Александар Берић“ више од седам деценија касарнски круг је место почивалишта шесторице припадника Црвене армије: капетана трећег ранга Павела Ивановича Денисова (1918-1945), Григорија Ивановича Печерског (1926-1945), Алексеја Стољарева (1918-1944), Вјачаслава Жука (1926-1944) и још двојице неименованих припадника црвеноармејске Речне флотиле, Краснофлотилаца, изнад чијих се гробница налазе пирамиде са звездом петокраком. Речна флотила одржава њихове гробове и споменике и приликом свечаности полаже венце, а свешетник држи опело погинулим Црвеноармејцима.

2021-11-14 08:21:36

Шта је Достојевски писао о Србима?
Шта је Достојевски писао о Србима?

Ја сам добијао писма из Србије, и разговарао сам с људима који су долазили отуда, и посебно сам запамтио писмо једног младог Руса који је тамо и остао, који с усхићењем пише о Србима, али који негодује зато што у Русији има људи који мисле да су Срби кукавице и егоисти. Овај одушевљени руски емигрант чак налази и оправдање за оно добровољно сакаћење које су српски војници вршили над собом док су били у јединицама Черњајева и Новоселова: то је, видите, до те мере народ нежна срца, тај народ воли своју кућу где је свако оставио супругу, децу, сестре и браћу, оца и мајку, вереницу, коња и пса, да свако од њих оставља све, сакати себе, одсеца своје прсте само да би био неспособан за службу, само да се што пре врати своме милом гнезду!

2021-11-13 10:00:24

Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији
Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији

Неспорно је да САД, Велика Британија и Немачка, имају стратешке геополитичке интересе на Балкану и посебно,...

2021-11-10 07:30:31

​Софија побола српске барјаке у швапски табор
​Софија побола српске барјаке у швапски табор

„Зора је душу дала за акције. Најпре чамцем тихо, преко Саве, па онда на прстима до карауле и уснулим Аустријанцима учтиво кажеш: Жао ми је што сам морала да вас пробудим и узмем ваше пушке’”, заповедио је командант Кирхнер јунакињи и лепотици из Београда

2021-10-31 07:35:20

РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти
РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти

Пише Небојша Малић, српско-амерички новинар, блогер и преводилац, који је био колумниста antiwar.com од 2000. до...

2021-10-24 12:48:12

Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић
Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић

Тог 20. октобра 1941. Крагујевчани који су избегли стрељање читавог живота живо су се сећали. Међу њима су били и тадашњи крагујевачки ђаци који ће касније оставити великог трага у српској култури: вајар Никола Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић, Драгомир Фелба и Љуба Тадић.

2021-10-21 18:51:30

Одлука Синода и закржљали аутошовинизам
Одлука Синода и закржљали аутошовинизам

Пише Слободан Стојичевић

2021-10-16 13:24:12

Руси на Солунском фронту
Руси на Солунском фронту

Пише, Бошко Антић, контраадмирал у пензији Русија је 1914. године објавила рат Немачкој због Србије јер би...

2021-09-25 08:00:42

Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца
Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца

Од 22. до 24. септембра у Београду ће се одржати Дани духовне културе Русије у Србији, у оквиру којих ће бити уприличене и две изложбе чији је повод 145. годишњица доласка Руског добровољачког покрета у Србију почетком тадашњих Српско-турских ратова.

2021-09-21 07:00:40

Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад
Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад

Некад су се српске заставе стидљиво показивале и носиле међу Србима. У борби за стварање и...

2021-09-19 10:39:53

Како је пробијен Солунски фронт
Како је пробијен Солунски фронт

  "Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео...

2021-09-15 22:35:35

Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница
Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница

Три године трајала је окупација Србије у Великом рату, три црне године за српски народ, писали...

2021-09-04 07:04:53

Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан
Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан

Почетком априла 1916. Драгачевцима је наређено да не поздрављају војнички старијега, него да капе скину. Већ је била уведена латиница као званично писмо. Кулуком су поправљани путеви: ко се не одазове из првине добиће 12 батина, ко се не јави ни други пут – 25 мотки.

2021-08-28 11:31:10

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: