Како су Немци искористили најбољи совјетски тенк

Објављено: 11.04.2021.год.
Совјетски тенкови Т-34-76 које су запленили Немци. Немачки савезни архив (Бундесархив) / Russia beyond

Чувени Т-34 није служио Трећем рајху само као тенк. Немци су од њега правили и тегљаче и самоходна противваздухопловна оруђа, а користили су његове делове и као наоружање у оклопним тенковима.


Т-34 је био најбољи совјетски тенк у Другом светском рату. Био је добро наоружан и заштићен, развијао је велику брзину и имао велике маневарске могућности, тако да му на бојном пољу није било равних све до 1942. године, пише 
Russia beyond.

 

„Тенк Т-34 је добро функционисао на сваком терену“, написао је касније командант групе армија „Јужна Украјина“, генерал-пуковник Јоханес Фриснер. „Руски тенкови су могли да дејствују тамо где се по нашим нормама сматрало да је немогуће дејствовати. Наоружање тенка Т-34 је било изузетно ефикасно. Он је одлично правио пролаз за совјетску пешадију и пружао јој врло ефикасну подршку“.

 

Немачки минери врше разминирање терена ипред совјетског трофејног тенка Т-34, јесен 1941.

Није ни чудо што се у армији Трећег рајха нашло одговарајуће место за тако моћну машину. Од заплењених „тридесет четворки“ Немци су правили читаве јединице, а поједини тенкисти су у њима односили на десетине победа и постајали су прави асови.

У Вермахту

 

 

Трофејни совјетски Т-34 на шумском путу у близини Москве. Касна јесен 1941.

Први Т-34-76 појавили су се у Вермахту већ у лето 1941. са ознаком Pz.Kpfw. T-34-747 (r), где „r“ значи да је тенк руског порекла. Немачка је у Другом светском рату користила око 300 таквих тенкова са топом калибра 76 мм.

 

Pz.Kpfw. T-34-747(r) – немачки назив совјетског трофејног тенка Т-34 .

Трофејни тенкови су опремани радио-станицама и немачком оптиком. На поједине примерке су заварене куполе које су командирима посаде омогућавале бољи преглед ситуације.

 

Акутни проблем је био недостатак муниције и резервних делова, што је стварало доста потешкоћа приликом опслуживања и борбене примене тенкова. Понекад су поједини примерци Т-34 морали бити потпуно размонтирани да би се од њих искористили делови за друге такве тенкове. Муниција за њих је узимана из оштећене совјетске технике, понекад непосредно за време борбе.

Да немачка артиљерија и авијација не би грешком отварала ватру на сопствене тенкове трофејни примерци Т-34 су били ишарани великим гвозденим (Balkenkreuz) или кукастим крстовима. И поред тога, немачки артиљерци у жару борбе често нису примећивали те ознаке, па су отварали ватру чим би приметили добро познату и омражену силуету совјетског тенка.

 

Немачки тенкиста уцртава немачке знаке распознавања на куполу заплењеног совјетског тенка Т-34-76.

„Тридесет четворке“ нису служиле Немцима само као тенкови. Они су их прерађивали и правили од њих тегљаче за евакуацију или самоходна зенитна оруђа. У овом другом случају су скидали оригиналну куполу и уместо ње постављали специјалну отворену ротирајућу куполу са зенитним оруђем Flakvierling 38. Јако оштећене примерке Т-34 су постављали на платформе оклопних возова и користили као артиљеријска оруђа.

У СС дивизијама

Чувени совјетски тенкови су најширу примену имали у СС дивизијама, и конкретно у моторизованој (од 22. октобра 1943. године тенковској) дивизији „Рајх“. После поновног заузимања Харкова 18. марта 1943. године ова дивизија је запленила педесетак оштећених „тридесет четворки“ које су чекале ремонт.

 

Химлер разгледа Т-34 СС дивизије „Рајх“ (април 1943).

Есесовци су у погонима Харковске фабрике трактора оспособили неколико десетина тенкова и од њих формирали засебну чету у склопу своје дивизије. Била је то највећа јединица трофејних тенкова Т-34 у немачким оружаним снагама.

Оспособљено је укупно 25 тенкова, док је 12 примерака послато у панцергренадирску школу СС „Киншлаг“, где су коришћени у противтенковској обуци кадета.

Совјетски тенкови дивизије „Рајх“ учествовали су у одлучујућој бици на Курском фронту у лето 1943. године. У то време је Т-34-76 већ био технички застарео, тако да га Немци нису користили за муњевите тенковске продоре, него као противтенковско средство, тј. ти тенкови су изводили гађање из места и из заседе, са најмањим могућим ризиком.

Међу немачким тенкистима на Т-34 се највише истакао командир вода 9. тенковске чете дивизије „Рајх“, СС-обершарфирер Јозеф Набер, а такође командир тенка Емил Зајболд који је служио у истој дивизији. Овај други је постао један од најбољих тенковских асова Другог светског рата – однео је укупно 69 победа, од тога неколико десетина на совјетској „тридесет четворци“.

Т-34-85

После Курске битке застарели тенкови Т-34-76 постепено су повлачени из немачке армије. Па ипак, поједини су коришћени у одбрани Берлина у мају 1945. године.

Црвена армија је 1944. године добила побољшани модел Т-34-85 са топом калибра 85 мм. Немци су, међутим, успели да заплене само неколико десетина тих нових тенкова, и само су неколицину искористили за борбу против совјетских трупа.

Борис Јегоров,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

Повратак победничке Српске војске у Београд
Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

2022-11-11 17:00:23

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк