Писмо са Косова или мучна прича с Јариња

Објављено: 04.02.2021.год.
фото: © Танјуг/Боки

Ово је трећи пут да сам била сведок како српски цариници према Србима са Косова и Метохије поступају као да прелазе државну границу. Међутим, овај пут је био најгори до сада


Две приче које следе немају додирних тачака. Потпуно су различите и изазивају различите реакције. Једина веза им је у томе што, када их упоредимо, можемо да се запитамо која буди јаче осећање. Да ли је то оно које тера на одлазак са ових простора и које долази од обичних људи, без обзира да ли су политичари који споразуме потписују или службеници који их у дело спроводе, или оно које поручује да вреди чекати, да је та радост на крају свих крајева незаменљива и да долази од силе која се не може речима објаснити, али у коју се верује, која вас смирује и која доноси једину могућу правду
. 


Пре годину дана, моја пријатељица одлучила је да буде домаћин славе за Светог Саву у школи у којој ради. Узела је колач и кренула лагано са припремама. Почетком године почела је са реализацијом својих планова, иако је ситуација око прославе школске славе била под знаком питања због актуелне епидемиолошке ситуације. Знала је да шта год одлуче надлежни, славски колач ће се резати, послужити жито и упалити свећа. Колач и жито ће спремити, али свећњак је био проблем. Где наћи пристојан свећњак, који ће одговарати прилици. Говорила је како су у Призрену – одакле је са породицом протерана 1999. године – имали леп, резбарен свећњак од дрвета који би јој се савршено уклопио, али…

„Државна“ граница

Почетком јесени прелазила сам администартивни прелаз Јариње. Ауто мог брата има таблице са ознаком „РКС“ и са њима кретање кроз остатак Србије није дозвољен, односно на прелазу се узимају пробне таблице. Пошто су претходне истекле – важе само два месеца – требало је узети нове. Поред нас био је паркиран ауто српске породице из Добротина, села у околини Липљана – заједно смо чекали. Процедура добијања пробних таблица углавном је веома фрустрирајућа и подразумева чекање више од сата. (То је много краће него у првим годинама примене тог дела споразума из Брисела, јер је сада службеник на прелазу. Раније смо чекали да дође из Рашке.) Док је брат сређивао папире за добијање пробних таблица, видела сам да они имају таблице „КС“ са којима је дозвољено кретање по остатку Србије. Питала сам се шта чекају. Говорим о српској страни прелаза, путујемо ка остатку Србије.

Цариник је долазио до њих, разговарао, и опет одлазио до своје канцеларије, па се враћао да их још нешто пита, и тако више пута. Долазио је и до нас да провери имамо ли шта да пријавимо за царину. Рекли смо да немамо, али је он, ипак, погледао сваки део аута. Била сам страшно изнервирана и на ивици да га питам из које то „државе“ долазимо, и у коју то државу улазимо, али сам одустала. Има примера да на примедбе знају да одреагују тако што вас из неког разлога сатима задрже на прелазу. Мислила сам да су се Срби из Добротина побунили због нечега и сада плаћају цену истеривања правде. Када је после добрих сат и више времена брат ушао у ауто, питала сам га шта чекају тако дуго, јер сам видела да разговара са њима. „Да их пусте да прођу. Три сата чекају“, одговорио је.

Питала сам шта се догодило и запрепастио ме је одговор: „У ауту имају три мања тепиха, или стазе. Ено их на задњем седишту, склопљени су. Цариник их је приликом претреса возила одмах видео и тражио рачун. Нису га имали, јер нису ни знали да ће им требати. Рекао им је да не могу да пренесу тепихе без рачуна, јер на основу њега треба да им наплати царину. Цариник је упоран да треба да плате, јер он неће имати покриће, за случај да их полиција заустави на путу. Плаши се да ће полиција да их пита како су прешли границу, прелаз, или шта је већ ово у његовој глави, и ко их је пустио да прођу са теписима.“

Административни прелаз Јариње (Фото: Танјуг/Сава Радовановић)

„Па не идемо у другу државу“, рекла сам брату, сва збуњена оним што чујем. Рекао ми је да су они објашњавали да не шверцују тепихе већ да их носе рођацима код којих иду, али им ништа није помогло. „Збуњени су. Питају се како да плаћају царину када долазе из покрајине која је у истој држави. На крају је све сређено тако што су писали изјаву – да цариник има покриће – у којој, отприлике, пише да преносе три мала тепиха и да немају рачун, али да се сећају колико је који коштао“, испричао ми је брат.

Шта се даље догодило не знам, јер смо кренули. Они су остали да чекају да им одреде колико треба да плате. То је трећи пут да сам била сведок како српски цариници према Србима са Косова и Метохије поступају као да прелазе државну границу – два пута на Јарињу и једном на Мердару. Ово је било најгоре до сада. Испричала сам многима ову причу и рекли су ми да се то дешава, углавном Србима јужно од реке Ибар. Тако је од потписивања Бриселског споразума. Не ради се то свакодневно, али повремено да, па сад ко им дође до руке. Неколико месеци је прошло од тада и још увек ми је то у глави.

Свећњак у Призрену

Своју узурпирану кућу, моја пријатељица са почетка приче, вратила је почетком лета после 21 године. Од тада је више пута обилазила, и ја са њом. За сваку ствар која је претекла и преживела вишечлану албанску породицу бившег припадника такозване „ОВК“, имала је  топлу причу. Неколико дана уочи Светог Саве изненада је позвана да са пријатељима оде до Призрена, да обиђе кућу.

„Имам свећњак за славску свећу“, рекла ми је чим сам ушла у кућу неколико дана после. Показала ми је леп, дрвени свећњак и уз осмех наставила: „То је наш свећњак из куће у Призрену. Колико сам пута обилазила кућу и од крова до подрума све прегледала, али свећњак нисам видела све до сада. Нисам га тражила, стварно. Ко се надао да ће да преживи толике године, али, једноставно је био ту“.

Случај са Јариња јесте понижавајући – можда највише за државу Србију – и свакако искушење за све нас који смо се у том тренутку нашли на прелазу Јариње. Међутим, мирноћа Срба из Добротина док им је цариник изнова прилазио била је за сваку похвалу. Достојанствено су се држали, јер су научили да трпе. Шта су у себи осећали, знају они и Бог.


Камени мост на Бистрици у Призрену (Фото: Катарина Стељић/Нови Стандард)

Да би преживели, између осталог, и овакве ситуације, Срби са Косова и Метохије – то увек помињем – свакодневно траже нешто што их храбри да издрже још мало. Многе су се генерације смениле везујући се за различите приче и маштајући о слободи. Стављали су на тас и добре и лоше, сабирали и одузимали, и зато нас још увек овде има без обзира на тешак живот и страдања.

Прича о славском свећњаку била ми је потребна да пребродим причу са Јариња. Између пута који нам је, вероватно несвесно, показивао државни службеник на прелазу Јариње и пута који нам је уочи празника показао Свети Сава, лако је изабрати. Зато ћемо чекати још мало. Ако Бог да, дочекаћемо да гори свећа за крсну славу у истом свећњаку и у кући у Призрену.

Јања Гаћеша је дугогодишњи дописник Новог Стандарда из Грачанице. Ексклузивно за Нови Стандард.

Насловна фотографија: Танјуг/Боки


Извор Нови Стандард

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ
Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ

На једном од улаза у највећу луку Азовског мора, још из даљине, на узвишеном положају и преко таласастог асфалта, видим споменик. Људска фигура која држи нешто у уздигнутој руци. Прво мислим да је неки памјатник Великог отаџбинског рата 1941-1945. Као она жена с мачем над Стаљинградом. Примичући се мијењам претпоставку у кип свеца са крстом. На крају се сви у колима смијемо. То је светитељ – гвожђа. Ливац држи своју куку, рукохватом окренуту небу.

2022-04-30 09:24:56

РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор
РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно...

2022-04-29 11:06:27

Чапљина флип: Да се не заборави
Чапљина флип: Да се не заборави

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

2022-04-23 10:55:05

Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора
Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора

Други пут у Маријупољу, али први пут видим море. Плитко и неслано. Зато га неки зову језером. Видио сам и мртве. Пуно мртвих људи. Леш Азовца у Гагаринској улици у изгледа као воштана лутка. Нико га не склања већ мјесец дана. Два цивила у непосредној му близини сахранили у лијевак од авиобомбе. Њега нико неће. С великим закашњењем схватам да нијесам на сету постапокалиптичног филма, већ да се сценографија у њима прави копирајући снимке какве управо хватам.

2022-04-22 16:12:11

Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу
Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу

Највећи град на обали Азовског мора. Пола милиона становника. Опет сам напољу. И на терену. И у иностранству. На улазу у Маријупољ бијах прије више од мјесец дана, али ни један пасош ми не би помогао тада да уђем, пише оснивач портала Фронтал.срб

2022-04-16 16:10:08

Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије
Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију

2022-04-16 09:06:36

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2022-04-06 06:42:26

Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука
Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука

У рату прво страдају путеви. Не само што их разрују камиони, тенкови и други тешкаши. Па се онда не поправљају. Рат пресјече главне правце. Оне куд је човјек научио да иде. Људска жеља и потреба кваса, надолази као вода испред бране, па бира прву проходну уџерицу да настави околним путем, тамо гдје га је линија фронта исјекла.

2022-03-31 16:47:46

Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму
Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму

Текст Владимира Кршљанина за Политику

2022-03-23 13:35:51

Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?
Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?

Пре тачно 20 година, 12. фебруара 2002. године, у Хашком трибуналу је почело суђење бившем председнику...

2022-02-12 15:59:51

О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије
О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије

Ових дана новинари и политичари коментаришу преговоре у Рамбујеу сваки са својих политичких позиција. Исход преговора им је сада познат. Како је те преговоре у време њиховог догађања видео командант Треће армије, генерал-пуковник Небојша Павковић, који је са својим борцима био на борбеним положајима на који су непрекидно били на удару шишпарских терористичких снага, видећемо из његовог Ратног дневника. Припремио контраадмирал у пензији Бошко Антић

2022-02-09 18:38:08

РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата
РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата

За само један дан, хрватски нацистички савезници убили су више од 2.300 српских цивила у три села и једном руднику, а да нису испалили ни метак

2022-02-08 13:29:46

Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!
Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!

На измаку прве ратне године, децембра 1914, објављен је у листу „Пијемонт” некролог палом мајору Велимиру...

2022-01-23 11:46:46

Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој
Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој

Соња Бисерко је гостујући на телевизији Н1 окривила Србију и Републику Српску за регрутацију паравојних формација у Босни и Херцеговини – „Зелених беретки“. Хоће ли појавом „Зелених беретки“ у Бужиму следити овакав сценариј?

2022-01-14 15:44:32

Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену
Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“

2022-01-10 14:47:22

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

Мојковачка битка  - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2022-01-07 08:21:01

РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама
РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама

Руски председник Владимир Путин одржао је опсежне разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом прошле седмице, при чему су се два светска лидера договорила о плановима за успостављање новог заједничког међународног финансијског оквира.

2021-12-28 13:28:20

Неретљани су били Срби
Неретљани су били Срби

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији Одвојивши се од мора, након пада под Турке, Срби су запоставили...

2021-12-19 08:30:08

Колубарска битка, време победе
Колубарска битка, време победе

Врхунац напора и вештине командовања српске војске

2021-12-16 07:22:46

РТ: Ко се против кога бори у Украјини?
РТ: Ко се против кога бори у Украјини?

За РТ пише Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа \"Русија у глобалним пословима\".

2021-12-06 09:07:24

Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе
Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе

Рат је био мучан, немилосрдан, ни децу није штедео. Једног осмогодишњег дечака, случајно спасеног од покоља, губитак целе породице – оба родитеља, четири брата и три сестре – натерао је да постане најмлађи ратник.

2021-12-05 10:31:02

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк