Амери су насели на блеф: Како је СССР плашио Америку џиновским имитацијама оружја

Објављено: 14.01.2021.год.
Војна парада на Црвеном тргу поводом 55. годишњице Октобарске револуције. фото: Јуриј Абрамочкин/Sputnik / Russia beyond

Трка у наоружавању између двеју светских сила током 1960-их подразумевала је коришћење свих могућих елемената застрашивања. Нико, међутим, није могао ни претпоставити да Совјети тако добро умеју да блефирају.


Када су 1965. године Црвеним тргом прошле џиновске ракете са нуклеарним бојевим главама, на трибинама су међу гледаоцима били и амбасадори других држава. Саме размере тих ракета су совјетском гледаоцу уливале страхопоштовање, а страном посматрачу су уносиле немир у душу, пише Russia beyond.

Совјетски радио-коментатори су ишчитали припремљени текст: „Параду импресивне борбене моћи крунишу џиновске орбиталне ракете. Њихово опслуживање је у потпуности аутоматизовано. Домет ових ракета нема граница...“

 

Руска интерконтинентална ракета на војној паради на Црвеном тргу у Москви поводом 20-годишњице окончања рата у Европи.

Био је то несумњиво нови тријумф совјетског наоружања. Бар тако је то приказано у јавности. Масивно оружје са огромним цевима и балистичким ракетама представљеним као „одговор из космоса“ који може да дохвати сваку тачку на планети изашло је на калдрму испред зидина Кремља и одмах се преселило на прве странице стране штампе. Ретко коме је могло пасти на памет да се не ради о правом оружју, него о обичној имитацији.

Зашто је то било потребно? 

Никита Хрушчов и Фидел Кастро на првомајској паради на Црвеном тргу у Москви.

Ту тајну је тек после распада Совјетског Савеза открио Владимир Семичастни, бивши шеф КГБ-а и један од организатора уклањања Никите Хрушчова са позиције генералног секретара ЦК КПСС-а. „Током 1960-их су ракете изазивале огромно интересовање. Сваки пут кад се помену, и утолико пре кад се појаве, свима би застао дах“, написао је он у својим мемоарима „Специјалне службе СССР-а у тајном рату“.

„Ми смо редовно, отприлике једном у две или три године, званично саопштавали о томе како смо направили нови тип ракета. Убрзо затим бисмо их приказали на паради на Црвеном тргу. Само мали број људи је знао да су поједини типови ракета обична имитација, нешто попут ’Потемкинових села’, и да то уопште не може да полети. Модели на тегљачима су били макете, а не ракете“, тврди аутор.

На паради интерконтиненталних балистичких ракета на Црвеном тргу поводом годишњице бољшевичке револуције.

На питање зашто је таква представа била потребна Семичастни је одговарао да западне обавештајне службе нису могле лако да процене потенцијал совјетске армије, јер је то била строго чувана тајна. Најмоћније оружје је држано у хангарима, тако да ни из шпијунских сателита није могло да се види. Нико није знао чега има у тим хангарима и колико га има. Једина прилика да се стекне „увид“ у тренутно стање биле су војне параде 1. маја на Међународни празник рада и 7. новембра на Дан Велике октобарске револуције, када су на Црвени трг извожена најважнија достигнућа војне индустрије (војна парада 9. маја на Дан победе раније је организована само у јубиларним годинама).

 

Официр са војницима испод ракете која може да носи нуклеарну бојеву главу пред почетак параде на Црвеном тргу поводом 65. годишњице Октобарске револуције.

Совјети су видели да „непријатељ“ нема никакву могућност да прати стварно стање, па су одлучили да му „бацају прашину у очи“.

Грандиозна дезинформација 

Парада на Црвеном тргу поводом 20-годишњице победе над нацистичком Немачком.

Све је било осмишљено до најситнијих детаља. Пре свега, дезинформацијом се бавио лично први секретар ЦК КПСС-а Хрушчов. Он је, на пример, 1962. године у Кремаљској конгресној дворани одржао ватрени говор посвећен „глобалним ракетама“ ГР-1.

Концепција „глобалне ракете“ ослањала се на сличан амерички пројекат, који није имао добру перспективу па стога није ни реализован будући да би до СССР-а стигле и постојеће интерконтиненталне и балистичке ракете. Совјети нису имали такву предност, па су одлучили да реализују пројекат „глобалних ракета“. Он се састојао у томе да се ракета са нуклеарном бојевом главом избаци у орбиту, а затим да се по потреби на одговарајући сигнал сјури на циљ. Таква ракета није имала ограничени домет и правац будући да је сваки објекат на планети био доступан за напад.

Совјетска балистичка ракета испред Кремља на паради поводом 50. годишњице Октобарске револуције.

„Са глобалном ракетом средства за брзо откривање ваздушног напада губе значај. Глобалне ракете се не могу на време открити, тако да се не могу обавити ни припреме за заштиту од њих“, рекао је тада Хрушчов. Он је о ракети ГР-1 говорио као о нечему што већ постоји. А заправо је блефирао, јер у тренутку када је држао говор конструкторски биро чак није припремио ни извештај о истраживањима. Благо речено, било је још рано говорити о томе шта таква ракета може да уради, а шта не може.

Али јавни наступ је имао ефекта. Стране обавештајне службе су озбиљно приступиле трагању за подацима о ракети ГР-1, и чак су јој дале назив SS-X-10 Scrag. А када је 1965. године тобожњи „примерак“ истеран на Црвени трг, више није било никакве сумње да су Совјети заиста направили ту ракету.

Балистичке ракете пред почетак војне параде поводом 51. годишњице Октобарске револуције.

Поред тога, свака слична мистификација је планирана као представа у неколико чинова. После параде је ту макету у природној величини требало претерати на једну московску железничку станицу јер је било јасно да службеници амбасада прате њено кретање. Наиме, по железничкој станици се могло закључити на коју страну ће ракета бити усмерена. Кијевска железничка станица је значила да ће одредиште бити војна база у Источној Европи.

„Прислушкујући телефонске разговоре војних аташеа и пратећи њихова службена путовања ’трагом’ ракете схватили смо колико је наш подухват био успешан. И наши агенти из других земаља су јављали шта је успело, а шта не“ пише Семичастни.

Оружје које никада није било у функцији 

Војна парада на Црвеном тргу поводом 20-годишњице Победе у Великом отаџбинском рату 1941-1945.

Глобална ракета је само један у мноштву примера. Слично је било са стратешким ракетама РТ-15 и РТ-20. Самоходни тегљач је носио ракету дугачку 18 метара. То оружје је чак и на први поглед деловало застрашујуће. Али на тестирању није било успешно, тако да није ни увршћено у арсенал совјетске армије.

 

Балистичке ракете на Црвеном тргу у Москви за време традиционалне првомајске параде.

Слично је прошло и оруђе 2Б1 „Ока“. То је био џиновски минобацач на гусеницама. Теоријски гледано, он је могао да испали пројектил са нуклеарним пуњењем на циљ удаљен 50 километара. Међутим, трзај је био толико јак да су од њега страдали мотор и мењач, а гусенице су под превеликом тежином морале да се мењају на сваких 20 километара. Због свега тога је нуклеарни минобацач фактички био само за једну употребу. У мају 1961. године шест таквих минобацача је прошло Црвеним тргом, а већ у јулу исте године се одустало од овог оружја.

 

Црвени трг у Москви, парада поводом 40. годишњице комунистичке власти.

На паради 1954. године представљен је бомбардер М-4. Он је могао да носи ракете са нуклеарним пуњењем, а конструкција шасије омогућавала му је да узлети са залеђених аеродрома на Чукотки, близу САД. Међутим, било је много недостатака, тако да је овај модел преуређен у авион за пуњење горива у лету.

Што се тиче ракете ГР-1, дошло је до застоја у производњи мотора, а поред тога је било и много техничких кварова када је модел требало да стартује. Додуше, чак и да је све функционисало како треба није било више потребе за тим оружјем јер је блеф „упалио“, тј. Вашингтон је пристао да потпише Споразум о неширењу нуклеарног наоружања, тако да је даљи рад на фаличном пројекту ГР-1 обустављен.

Јекатерина Синељшчикова, Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Владимир Кршљанин: Издржати до победе

У свету, реално, победа се већ десила. За само неколико деценија, без ратова, колонизација и уцена,...

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије
Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

2023-01-14 14:21:32

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

Повратак победничке Српске војске у Београд
Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

2022-11-11 17:00:23

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк