Помоћ Русије и Кине сахранила „европски сан“ Србије?

Објављено: 05.04.2020.год.
фото: Министарство одбране Србије

Авиони Министарства одбране Руске Федерације почели су у петак да Србији пружају помоћ у борби против коронавируса. Руски пакет хуманитарне помоћи је рекорд по глави становника од почетка пандемије. У земљу са седам милона становника стигло је 11 транспортних авиона. Ради поређења, Министарство одбране Руске Федерације послало је 14 авиона у 60-милионску Италију.


Први авион на војном аеродрому Батајница лично су дочекали премијер Ана Брнабић и министар одбране Александар Вулин. Према речима премијера, Русија је пружањем помоћи, онима којима је најпотребнија, укључујући Сједињене Америчке Државе, показала савременом свету како се треба понашати током епидемије.

Током дочека, припадници руске војске нису одбили ни хлеб и со, а такође се нису бојали руковања.

Како је раније саопштило Министарство одбране Русије, помоћ се пружа по наредби врховног команданта Владимира Путина. Осам медицинских тимова опремљених модерном медицинском опремом, као и одред специјалиста за радијациону, хемијску и биолошку заштиту стигли су у Србију. Једанаест војних транспортних авиона Ваздушно-космичких снага превезло је у Србију 87 припадника руске војске, укључујући војне лекаре, специјалисте вирологе АБХО снага, специјалну медицинску опрему, заштитну опрему и 16 јединица војне опреме.


© Пресс-служба посольства России в Сербии/ТАСС


Вести о руској помоћи одмах су се прошириле на српским друштвеним мрежама, са хиљадама позитивних коментара, а саопштење амбасаде Русије у Србији о помоћи добило је бројне коментаре са речима захвалности, наводи 
Павел Бушуев, ТАСС.

Позадина


Српско друштво је традиционално подељено на западњаке и русофиле, од којих је првих знатно мање, али они контролишу средње и високе положаје у власти, агенције за спровођење закона и медије. Других их је много више, али после НАТО агресије 1999. године, када су прозападни политичари дошли на власт у земљи, све патриоте и проруски људи (а што су у Србији синоними) су удаљени из државне службе. Последњих година, у вези са ширењем Кине у Источну Европу,
у Србији се појавио велики број присталица развоја кинеског смера у српској спољној политици.


фото: © РИА Новости / Минобороны РФ

Од првих дана епидемије, српске власти су се обраћале Бриселу за помоћ, као кандидат за приступање Европској унији. Међутим, само неколико дана касније председник Александар Вучић почео је да показује оштро незадовољство недостатком паневропске солидарности. Штавише, Немачка, која је главни трговински партнер Србије у области медицине, једноставно је забранила продају опреме и лекова овој балканској земљи.


"Нико није могао да замисли да ће у цивилизованом свету у време епидемије против наше земље бити уведене забране на медицинску опрему. И то упркос чињеници што је Немачка годинама намамљивала стотине и хиљаде лекара и медицинских сестара из наше земље", рекао је за ТАСС Милош Ковачевић, српски посланик и директор Српско-руског центра.

 
Последњи тренутак истине за Београд била је жестока, без икаквих моралних правила, борба за медицинску опрему и лековима између европских земаља. Председник Србије Александар Вучић признао је да никада није видео нешто слично. Посебно га је погодила ситуација на тржишту респиратора. Према речима српског лидера, земље ЕУ су "пиратски" пресретале испоруке једна од друге, шаљући изасланике с коферима новца у све крајеве света.


С обзиром на ескалирајућу ситуацију у Србији, где је и предизборна парламентарна кампања такође помогла ширењу вируса, Александар Вучић се обратио Кини за помоћ, називајући кинеског председника Кси Ђинпинга "својим братом". Молба председника Србије наишла је на разумевање, а молба је постала изузетно популарна на кинеској друштвеној мрежи Веибо, са неколико стотинама милиона прегледа. Пекинг је балканској земљи послао лекаре 
и медицинске раднике са искуством у борби против коронавируса као и добар пакет материјалне помоћи, међу којима се респиратори и медицинске маске.

Дочек кинеске помоћи био је необично театралан. На аеродрому је кинеске лекаре лично дочекао аплаудирањем председник Вучић. Српски лидер био је толико радостан да је са сузама у очима пољубио српску и кинеску заставу. Међутим, театралност је један од Вучићевих омиљених начина комуникације и у овом случају очигледно није мањкала.


Не улазећи у сентименталности, морамо признати да помоћ Кине, упркос својој правовремености и безусловној потреби, и даље није тако у импресивним размерама као што је то Београд представио. Међутим, дајући такву добродошлицу Кинезима, Србија чини одличан потез у борби за титулу "кинеског савезника број један" у Источној Европи. А ако су раније из Брисела претили Србима прстом за сваки нови српско-кинески уговор, сада српско руководство има челичне аргументе.

"Ако питате ко нам је више помогао, онда нам је више помогла Кина, а не Европа. И даље очекујемо велику помоћ Европе. На европском смо путу, али нисмо слепи, нисмо глуви, заштитићемо интересе Србије и сарађивати и са Кином, и са Русијом, и са САД-ом, и са свима, јер су то интереси Србије. Србија је некада имала велика очекивања од Европе, али сада се више ослањамо на себе“, рекао је Вучић.

Претходно је Пекинг, делујући у Источној Европи, постигао гол предности у односу на Брисел, првенствено у економским циљевима. Кинези су сада већи од ЕУ и у моралном смислу и пружају помоћ у тешком тренутку. Уз техничку помоћ која је професионално пружена током пандемије коронавируса, Кина је нанела скоро фаталан ударац утицају Брисела на Балкану.


О преусмеравању Србије са запада на исток сведочи и чињеница да су кинески лекари који су стигли у Србију, заједно са министром одбране Србије Александром Вулином (успут, великим пријатељем Русије) положили венце на спомен плочу код некадашње зграде кинеске амбасаде у Београду поводом годишњице НАТО агресије, а коју су 1999. бомбардовали НАТО авиони. Овај потез, наравно, неће остати незапажен у Кини.
Где је Русија?


"Али шта је са Русијом? Зашто нису помогли српској браћи ?", питало се 80% српског становништва (исто колико се људи у Србији, према анкетама, залаже за јачање односа са Русијом). Људи су чекали вести о помоћи из Москве и свесно се питали зашто „руска браћа“ ћуте. У последње три недеље, у разговору са Србима, дописник ТАСС-а је морао више пута да тражи одговор на питање: „Шта је са Русијом?“. Српски лидер Александар Вучић, у једном од својих многих обраћања нацији, одговарајући на ово питање, рекао је: "Од Русије очекујемо помоћ и подршку, али Русија, која нам је искрен пријатељ, сада има својих проблема."

Ипак, 26. марта, Београд је упутио Москви званични захтев за помоћ у складу са споразумом влада двеју земаља о сарадњи у ванредним ситуацијама. Ово је споразум на основу којег делује и Руско-српски хуманитарни центар у српском граду Нишу. Узгред, од 2012. Центар треба да добије дипломатски статус, а чему се Брисел и Вашингтон жестоко противе, наводећи да Русија наводно користи Центар за шпијунажу.

Међутим, упркос захтеву за помоћ од Русије, Русија је прво послала своје војне лекаре у Италију. Достављање помоћи на Апенинско полуострво од стране Министарства одбране Русије показало је свету изузетне логистичке могућности. Руски лекари освојили су симпатије Италијана и, што је најважније, спасили хиљаде живота, а Србија помно прати дешавања и у Италији. Овде су многи приметили да је једна од руских застава на војним камионима у Италији стављена наопачке и тако постала српска застава, а што је српско друштво схватило као тајни знак.

Након тога, Русија је помогла ... али опет не Србији. Амерички председник Доналд Трамп је саопштио о руској помоћи. Дан касније, руски авион је стигао у Сједињене Америчке Државе, испоручујући лекове и медицинску опрему. Ово је поново изазвало неочекиван одговор и имало је запањујући ефекат широм света.
Коначно, 2. априла, након телефонских разговора председника Русије Владимира Путина и Александра Вучића, српски председник је саопштио да Русија припрема помоћ Србији. За разлику од француског председника Емануела Макрона, који је изразио "пуну подршку Србији и њеном лидеру у борби против коронавируса", Владимир Путин се није ограничио на моралну подршку. Према речима Вучића, његов руски колега обећао је помоћ руских лекара, специјалиста, достављање посебне опреме за дезинфекцију, респираторе, лекове и други материјал.

У исто време, изгледа да и сам српски лидер није очекивао колика ће бити руска помоћ. Говорећи о резултатима телефонског разговора са руским колегом, српски председник је рекао да ће осам (!) лекара из Русије доћи у Београд, а након тога, према саопштењу Министарства одбране Русије, у Београд је стигло осам медицинских тимова, који, с обзиром на опрему и искуство руских лекара, озбиљно јачају капацитете српске медицине.

Како је нагласила српски премијер Ана Брнабић током сусрета са руским војним лекарима, руска помоћ је стигла баш на време: "Србија ће у наредних 14 дана морати издржати главни удар епидемије, а сопствени капацитети земље су на граници."

Елегантна вишестрана комбинација

Детаљна анализа догађаја последњих дана у свету и на Балкану даје основа да се говори о вишестраној комбинацији коју на Балкану сјајно играју Русија и Кина. У почетку је Москва запала у сенку, уступивши кинеским партнерима лидерство у региону, који је био и остао „буре барута Европе“. Након што су кинеске дипломате обезбедиле ефекат кинеске помоћи у борби против коронавируса на Балкану и удариле ексер у мртвачки сандук „европског сна Србије“, Русија је ушла у игру.

Истовремено, Москва је одиграла изненађујуће елегантно и суптилно - прва помоћ је послата у Италију и САД. То није утицало на епидемиолошку ситуацију у Србији, јер је ситуација у балканској земљи далеко боља него у Италији и Сједињеним Америчким Државама. Али помоћ коју су добили европљани и Американци потпуно је одузела Вашингтону и Бриселу разлоге да замери Москви за помоћ Србима - уосталом, и они су већ прихватили руску помоћ.

Вероватно ће слетање руских авиона не само у Београд, већ и у Ниш, где се налази Руско-српски хуманитарни центар, бити трешња на торти операције за помоћ Србији, са накнадним решавањем питања службеног статуса после осам година бесплодних разговора. Поред тога, према постојећим уговорима, Русија би требало да испоручи Србији 20 оклопних транспортера, 30 тенкова и другу војну опрему коју земље НАТО-а, а које окружују Србију, нису желеле да пропусте за Београд. Врло је вероватно да ће део ове технике бити на располагању Београду брже него што партнери из Северноатлантске алијансе и очекују.

Павел Бушуев, ТАСС

Кључне речи:

(1)

Остале вести из рубрике

Колумне

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено
Калабухов: Бесмртни Дан побједе још једном нас подсјећа да ће велико зло бити безусловно побијеђено

Колумна Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за Глас Српске

2022-05-08 08:39:52

Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ
Дани(ј)ел Симић: Како се калио Азовстаљ

На једном од улаза у највећу луку Азовског мора, још из даљине, на узвишеном положају и преко таласастог асфалта, видим споменик. Људска фигура која држи нешто у уздигнутој руци. Прво мислим да је неки памјатник Великог отаџбинског рата 1941-1945. Као она жена с мачем над Стаљинградом. Примичући се мијењам претпоставку у кип свеца са крстом. На крају се сви у колима смијемо. То је светитељ – гвожђа. Ливац држи своју куку, рукохватом окренуту небу.

2022-04-30 09:24:56

РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор
РТ: „Први тотални геноцид у Другом светском рату“: Како је масакр у Гудовцу постао корак у терор

Такозвана Независна Држава Хрватска била је стара мање од три недеље када је извршила прво масовно...

2022-04-29 11:06:27

Чапљина флип: Да се не заборави
Чапљина флип: Да се не заборави

Операција извлачења војника ЈНА из Чапљине 1992. године

2022-04-23 10:55:05

Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора
Дани(ј)ел Симић: Са обале Азовског мора

Други пут у Маријупољу, али први пут видим море. Плитко и неслано. Зато га неки зову језером. Видио сам и мртве. Пуно мртвих људи. Леш Азовца у Гагаринској улици у изгледа као воштана лутка. Нико га не склања већ мјесец дана. Два цивила у непосредној му близини сахранили у лијевак од авиобомбе. Њега нико неће. С великим закашњењем схватам да нијесам на сету постапокалиптичног филма, већ да се сценографија у њима прави копирајући снимке какве управо хватам.

2022-04-22 16:12:11

Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу
Дани(ј)ел Симић: У пољу, у Мариупољу

Највећи град на обали Азовског мора. Пола милиона становника. Опет сам напољу. И на терену. И у иностранству. На улазу у Маријупољ бијах прије више од мјесец дана, али ни један пасош ми не би помогао тада да уђем, пише оснивач портала Фронтал.срб

2022-04-16 16:10:08

Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије
Русофобија убија: До чега ће довести блокада Русије

Англосаксонци и даље верују да имају шансу да изолују Русију

2022-04-16 09:06:36

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2022-04-06 06:42:26

Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука
Дани(ј)ел Симић: Положаји на правцу Волноваха - Доњецк - Москва - Београд - Бања Лука

У рату прво страдају путеви. Не само што их разрују камиони, тенкови и други тешкаши. Па се онда не поправљају. Рат пресјече главне правце. Оне куд је човјек научио да иде. Људска жеља и потреба кваса, надолази као вода испред бране, па бира прву проходну уџерицу да настави околним путем, тамо гдје га је линија фронта исјекла.

2022-03-31 16:47:46

Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму
Владимир Кршљанин: Нулта толеранција према фашизму

Текст Владимира Кршљанина за Политику

2022-03-23 13:35:51

Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?
Тамна сенка Хага: Какав је траг у историји оставило суђење Милошевићу?

Пре тачно 20 година, 12. фебруара 2002. године, у Хашком трибуналу је почело суђење бившем председнику...

2022-02-12 15:59:51

О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије
О преговорима у Рамбујеу са борбених положаја - из Ратног дневника команданта Треће армије

Ових дана новинари и политичари коментаришу преговоре у Рамбујеу сваки са својих политичких позиција. Исход преговора им је сада познат. Како је те преговоре у време њиховог догађања видео командант Треће армије, генерал-пуковник Небојша Павковић, који је са својим борцима био на борбеним положајима на који су непрекидно били на удару шишпарских терористичких снага, видећемо из његовог Ратног дневника. Припремио контраадмирал у пензији Бошко Антић

2022-02-09 18:38:08

РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата
РТ: Велика кланица: Заборављени геноцид из Другог светског рата

За само један дан, хрватски нацистички савезници убили су више од 2.300 српских цивила у три села и једном руднику, а да нису испалили ни метак

2022-02-08 13:29:46

Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!
Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!

На измаку прве ратне године, децембра 1914, објављен је у листу „Пијемонт” некролог палом мајору Велимиру...

2022-01-23 11:46:46

Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој
Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој

Соња Бисерко је гостујући на телевизији Н1 окривила Србију и Републику Српску за регрутацију паравојних формација у Босни и Херцеговини – „Зелених беретки“. Хоће ли појавом „Зелених беретки“ у Бужиму следити овакав сценариј?

2022-01-14 15:44:32

Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену
Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“

2022-01-10 14:47:22

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк