Помоћ Русије и Кине сахранила „европски сан“ Србије?

Објављено: 05.04.2020.год.
фото: Министарство одбране Србије

Авиони Министарства одбране Руске Федерације почели су у петак да Србији пружају помоћ у борби против коронавируса. Руски пакет хуманитарне помоћи је рекорд по глави становника од почетка пандемије. У земљу са седам милона становника стигло је 11 транспортних авиона. Ради поређења, Министарство одбране Руске Федерације послало је 14 авиона у 60-милионску Италију.


Први авион на војном аеродрому Батајница лично су дочекали премијер Ана Брнабић и министар одбране Александар Вулин. Према речима премијера, Русија је пружањем помоћи, онима којима је најпотребнија, укључујући Сједињене Америчке Државе, показала савременом свету како се треба понашати током епидемије.

Током дочека, припадници руске војске нису одбили ни хлеб и со, а такође се нису бојали руковања.

Како је раније саопштило Министарство одбране Русије, помоћ се пружа по наредби врховног команданта Владимира Путина. Осам медицинских тимова опремљених модерном медицинском опремом, као и одред специјалиста за радијациону, хемијску и биолошку заштиту стигли су у Србију. Једанаест војних транспортних авиона Ваздушно-космичких снага превезло је у Србију 87 припадника руске војске, укључујући војне лекаре, специјалисте вирологе АБХО снага, специјалну медицинску опрему, заштитну опрему и 16 јединица војне опреме.


© Пресс-служба посольства России в Сербии/ТАСС


Вести о руској помоћи одмах су се прошириле на српским друштвеним мрежама, са хиљадама позитивних коментара, а саопштење амбасаде Русије у Србији о помоћи добило је бројне коментаре са речима захвалности, наводи 
Павел Бушуев, ТАСС.

Позадина


Српско друштво је традиционално подељено на западњаке и русофиле, од којих је првих знатно мање, али они контролишу средње и високе положаје у власти, агенције за спровођење закона и медије. Других их је много више, али после НАТО агресије 1999. године, када су прозападни политичари дошли на власт у земљи, све патриоте и проруски људи (а што су у Србији синоними) су удаљени из државне службе. Последњих година, у вези са ширењем Кине у Источну Европу,
у Србији се појавио велики број присталица развоја кинеског смера у српској спољној политици.


фото: © РИА Новости / Минобороны РФ

Од првих дана епидемије, српске власти су се обраћале Бриселу за помоћ, као кандидат за приступање Европској унији. Међутим, само неколико дана касније председник Александар Вучић почео је да показује оштро незадовољство недостатком паневропске солидарности. Штавише, Немачка, која је главни трговински партнер Србије у области медицине, једноставно је забранила продају опреме и лекова овој балканској земљи.


"Нико није могао да замисли да ће у цивилизованом свету у време епидемије против наше земље бити уведене забране на медицинску опрему. И то упркос чињеници што је Немачка годинама намамљивала стотине и хиљаде лекара и медицинских сестара из наше земље", рекао је за ТАСС Милош Ковачевић, српски посланик и директор Српско-руског центра.

 
Последњи тренутак истине за Београд била је жестока, без икаквих моралних правила, борба за медицинску опрему и лековима између европских земаља. Председник Србије Александар Вучић признао је да никада није видео нешто слично. Посебно га је погодила ситуација на тржишту респиратора. Према речима српског лидера, земље ЕУ су "пиратски" пресретале испоруке једна од друге, шаљући изасланике с коферима новца у све крајеве света.


С обзиром на ескалирајућу ситуацију у Србији, где је и предизборна парламентарна кампања такође помогла ширењу вируса, Александар Вучић се обратио Кини за помоћ, називајући кинеског председника Кси Ђинпинга "својим братом". Молба председника Србије наишла је на разумевање, а молба је постала изузетно популарна на кинеској друштвеној мрежи Веибо, са неколико стотинама милиона прегледа. Пекинг је балканској земљи послао лекаре 
и медицинске раднике са искуством у борби против коронавируса као и добар пакет материјалне помоћи, међу којима се респиратори и медицинске маске.

Дочек кинеске помоћи био је необично театралан. На аеродрому је кинеске лекаре лично дочекао аплаудирањем председник Вучић. Српски лидер био је толико радостан да је са сузама у очима пољубио српску и кинеску заставу. Међутим, театралност је један од Вучићевих омиљених начина комуникације и у овом случају очигледно није мањкала.


Не улазећи у сентименталности, морамо признати да помоћ Кине, упркос својој правовремености и безусловној потреби, и даље није тако у импресивним размерама као што је то Београд представио. Међутим, дајући такву добродошлицу Кинезима, Србија чини одличан потез у борби за титулу "кинеског савезника број један" у Источној Европи. А ако су раније из Брисела претили Србима прстом за сваки нови српско-кинески уговор, сада српско руководство има челичне аргументе.

"Ако питате ко нам је више помогао, онда нам је више помогла Кина, а не Европа. И даље очекујемо велику помоћ Европе. На европском смо путу, али нисмо слепи, нисмо глуви, заштитићемо интересе Србије и сарађивати и са Кином, и са Русијом, и са САД-ом, и са свима, јер су то интереси Србије. Србија је некада имала велика очекивања од Европе, али сада се више ослањамо на себе“, рекао је Вучић.

Претходно је Пекинг, делујући у Источној Европи, постигао гол предности у односу на Брисел, првенствено у економским циљевима. Кинези су сада већи од ЕУ и у моралном смислу и пружају помоћ у тешком тренутку. Уз техничку помоћ која је професионално пружена током пандемије коронавируса, Кина је нанела скоро фаталан ударац утицају Брисела на Балкану.


О преусмеравању Србије са запада на исток сведочи и чињеница да су кинески лекари који су стигли у Србију, заједно са министром одбране Србије Александром Вулином (успут, великим пријатељем Русије) положили венце на спомен плочу код некадашње зграде кинеске амбасаде у Београду поводом годишњице НАТО агресије, а коју су 1999. бомбардовали НАТО авиони. Овај потез, наравно, неће остати незапажен у Кини.
Где је Русија?


"Али шта је са Русијом? Зашто нису помогли српској браћи ?", питало се 80% српског становништва (исто колико се људи у Србији, према анкетама, залаже за јачање односа са Русијом). Људи су чекали вести о помоћи из Москве и свесно се питали зашто „руска браћа“ ћуте. У последње три недеље, у разговору са Србима, дописник ТАСС-а је морао више пута да тражи одговор на питање: „Шта је са Русијом?“. Српски лидер Александар Вучић, у једном од својих многих обраћања нацији, одговарајући на ово питање, рекао је: "Од Русије очекујемо помоћ и подршку, али Русија, која нам је искрен пријатељ, сада има својих проблема."

Ипак, 26. марта, Београд је упутио Москви званични захтев за помоћ у складу са споразумом влада двеју земаља о сарадњи у ванредним ситуацијама. Ово је споразум на основу којег делује и Руско-српски хуманитарни центар у српском граду Нишу. Узгред, од 2012. Центар треба да добије дипломатски статус, а чему се Брисел и Вашингтон жестоко противе, наводећи да Русија наводно користи Центар за шпијунажу.

Међутим, упркос захтеву за помоћ од Русије, Русија је прво послала своје војне лекаре у Италију. Достављање помоћи на Апенинско полуострво од стране Министарства одбране Русије показало је свету изузетне логистичке могућности. Руски лекари освојили су симпатије Италијана и, што је најважније, спасили хиљаде живота, а Србија помно прати дешавања и у Италији. Овде су многи приметили да је једна од руских застава на војним камионима у Италији стављена наопачке и тако постала српска застава, а што је српско друштво схватило као тајни знак.

Након тога, Русија је помогла ... али опет не Србији. Амерички председник Доналд Трамп је саопштио о руској помоћи. Дан касније, руски авион је стигао у Сједињене Америчке Државе, испоручујући лекове и медицинску опрему. Ово је поново изазвало неочекиван одговор и имало је запањујући ефекат широм света.
Коначно, 2. априла, након телефонских разговора председника Русије Владимира Путина и Александра Вучића, српски председник је саопштио да Русија припрема помоћ Србији. За разлику од француског председника Емануела Макрона, који је изразио "пуну подршку Србији и њеном лидеру у борби против коронавируса", Владимир Путин се није ограничио на моралну подршку. Према речима Вучића, његов руски колега обећао је помоћ руских лекара, специјалиста, достављање посебне опреме за дезинфекцију, респираторе, лекове и други материјал.

У исто време, изгледа да и сам српски лидер није очекивао колика ће бити руска помоћ. Говорећи о резултатима телефонског разговора са руским колегом, српски председник је рекао да ће осам (!) лекара из Русије доћи у Београд, а након тога, према саопштењу Министарства одбране Русије, у Београд је стигло осам медицинских тимова, који, с обзиром на опрему и искуство руских лекара, озбиљно јачају капацитете српске медицине.

Како је нагласила српски премијер Ана Брнабић током сусрета са руским војним лекарима, руска помоћ је стигла баш на време: "Србија ће у наредних 14 дана морати издржати главни удар епидемије, а сопствени капацитети земље су на граници."

Елегантна вишестрана комбинација

Детаљна анализа догађаја последњих дана у свету и на Балкану даје основа да се говори о вишестраној комбинацији коју на Балкану сјајно играју Русија и Кина. У почетку је Москва запала у сенку, уступивши кинеским партнерима лидерство у региону, који је био и остао „буре барута Европе“. Након што су кинеске дипломате обезбедиле ефекат кинеске помоћи у борби против коронавируса на Балкану и удариле ексер у мртвачки сандук „европског сна Србије“, Русија је ушла у игру.

Истовремено, Москва је одиграла изненађујуће елегантно и суптилно - прва помоћ је послата у Италију и САД. То није утицало на епидемиолошку ситуацију у Србији, јер је ситуација у балканској земљи далеко боља него у Италији и Сједињеним Америчким Државама. Али помоћ коју су добили европљани и Американци потпуно је одузела Вашингтону и Бриселу разлоге да замери Москви за помоћ Србима - уосталом, и они су већ прихватили руску помоћ.

Вероватно ће слетање руских авиона не само у Београд, већ и у Ниш, где се налази Руско-српски хуманитарни центар, бити трешња на торти операције за помоћ Србији, са накнадним решавањем питања службеног статуса после осам година бесплодних разговора. Поред тога, према постојећим уговорима, Русија би требало да испоручи Србији 20 оклопних транспортера, 30 тенкова и другу војну опрему коју земље НАТО-а, а које окружују Србију, нису желеле да пропусте за Београд. Врло је вероватно да ће део ове технике бити на располагању Београду брже него што партнери из Северноатлантске алијансе и очекују.

Павел Бушуев, ТАСС

Кључне речи:

(1)

Остале вести из рубрике

Колумне

Владимир Кршљанин: Издржати до победе

У свету, реално, победа се већ десила. За само неколико деценија, без ратова, колонизација и уцена,...

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије
Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

2023-01-14 14:21:32

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

Повратак победничке Српске војске у Београд
Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

2022-11-11 17:00:23

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине
Боцан-Харченко: О лажима и лицемерју Запада у вези са ситуацијом око Украјине

Реаговање амбасадора Русије у Србији на ауторски текст амбасадора Велике Британије, канаде, Норвешке и Пољске објављен у „Политици” 3. јуна

2022-06-10 09:02:10

Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити
Фаина Савенкова: Истина ће сигурно победити

Пола детињства сам провела у рату. И сада већ три године покушавам да допрем до одраслих...

2022-06-01 10:27:40

Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“
Кобни 11. мај 1999. на Кошарама: Из књиге Небојша Павковић-Бошко Антић „Кошаре и Паштрик српски Термопили“

Борбена дејства наших снага настављена су и 11. маја 1999. године у раним јутарњим часовима на...

2022-05-11 15:41:52

Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?
Ревизија историје: Модни тренд или пут ка новом конфликту?

Новије време, које се обично рачуна од 1900 године, сакупило је у себи огромну количину различитих...

2022-05-11 11:06:42

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк