Помоћ Русије и Кине сахранила „европски сан“ Србије?

Објављено: 05.04.2020.год.
фото: Министарство одбране Србије

Авиони Министарства одбране Руске Федерације почели су у петак да Србији пружају помоћ у борби против коронавируса. Руски пакет хуманитарне помоћи је рекорд по глави становника од почетка пандемије. У земљу са седам милона становника стигло је 11 транспортних авиона. Ради поређења, Министарство одбране Руске Федерације послало је 14 авиона у 60-милионску Италију.


Први авион на војном аеродрому Батајница лично су дочекали премијер Ана Брнабић и министар одбране Александар Вулин. Према речима премијера, Русија је пружањем помоћи, онима којима је најпотребнија, укључујући Сједињене Америчке Државе, показала савременом свету како се треба понашати током епидемије.

Током дочека, припадници руске војске нису одбили ни хлеб и со, а такође се нису бојали руковања.

Како је раније саопштило Министарство одбране Русије, помоћ се пружа по наредби врховног команданта Владимира Путина. Осам медицинских тимова опремљених модерном медицинском опремом, као и одред специјалиста за радијациону, хемијску и биолошку заштиту стигли су у Србију. Једанаест војних транспортних авиона Ваздушно-космичких снага превезло је у Србију 87 припадника руске војске, укључујући војне лекаре, специјалисте вирологе АБХО снага, специјалну медицинску опрему, заштитну опрему и 16 јединица војне опреме.


© Пресс-служба посольства России в Сербии/ТАСС


Вести о руској помоћи одмах су се прошириле на српским друштвеним мрежама, са хиљадама позитивних коментара, а саопштење амбасаде Русије у Србији о помоћи добило је бројне коментаре са речима захвалности, наводи 
Павел Бушуев, ТАСС.

Позадина


Српско друштво је традиционално подељено на западњаке и русофиле, од којих је првих знатно мање, али они контролишу средње и високе положаје у власти, агенције за спровођење закона и медије. Других их је много више, али после НАТО агресије 1999. године, када су прозападни политичари дошли на власт у земљи, све патриоте и проруски људи (а што су у Србији синоними) су удаљени из државне службе. Последњих година, у вези са ширењем Кине у Источну Европу,
у Србији се појавио велики број присталица развоја кинеског смера у српској спољној политици.


фото: © РИА Новости / Минобороны РФ

Од првих дана епидемије, српске власти су се обраћале Бриселу за помоћ, као кандидат за приступање Европској унији. Међутим, само неколико дана касније председник Александар Вучић почео је да показује оштро незадовољство недостатком паневропске солидарности. Штавише, Немачка, која је главни трговински партнер Србије у области медицине, једноставно је забранила продају опреме и лекова овој балканској земљи.


"Нико није могао да замисли да ће у цивилизованом свету у време епидемије против наше земље бити уведене забране на медицинску опрему. И то упркос чињеници што је Немачка годинама намамљивала стотине и хиљаде лекара и медицинских сестара из наше земље", рекао је за ТАСС Милош Ковачевић, српски посланик и директор Српско-руског центра.

 
Последњи тренутак истине за Београд била је жестока, без икаквих моралних правила, борба за медицинску опрему и лековима између европских земаља. Председник Србије Александар Вучић признао је да никада није видео нешто слично. Посебно га је погодила ситуација на тржишту респиратора. Према речима српског лидера, земље ЕУ су "пиратски" пресретале испоруке једна од друге, шаљући изасланике с коферима новца у све крајеве света.


С обзиром на ескалирајућу ситуацију у Србији, где је и предизборна парламентарна кампања такође помогла ширењу вируса, Александар Вучић се обратио Кини за помоћ, називајући кинеског председника Кси Ђинпинга "својим братом". Молба председника Србије наишла је на разумевање, а молба је постала изузетно популарна на кинеској друштвеној мрежи Веибо, са неколико стотинама милиона прегледа. Пекинг је балканској земљи послао лекаре 
и медицинске раднике са искуством у борби против коронавируса као и добар пакет материјалне помоћи, међу којима се респиратори и медицинске маске.

Дочек кинеске помоћи био је необично театралан. На аеродрому је кинеске лекаре лично дочекао аплаудирањем председник Вучић. Српски лидер био је толико радостан да је са сузама у очима пољубио српску и кинеску заставу. Међутим, театралност је један од Вучићевих омиљених начина комуникације и у овом случају очигледно није мањкала.


Не улазећи у сентименталности, морамо признати да помоћ Кине, упркос својој правовремености и безусловној потреби, и даље није тако у импресивним размерама као што је то Београд представио. Међутим, дајући такву добродошлицу Кинезима, Србија чини одличан потез у борби за титулу "кинеског савезника број један" у Источној Европи. А ако су раније из Брисела претили Србима прстом за сваки нови српско-кинески уговор, сада српско руководство има челичне аргументе.

"Ако питате ко нам је више помогао, онда нам је више помогла Кина, а не Европа. И даље очекујемо велику помоћ Европе. На европском смо путу, али нисмо слепи, нисмо глуви, заштитићемо интересе Србије и сарађивати и са Кином, и са Русијом, и са САД-ом, и са свима, јер су то интереси Србије. Србија је некада имала велика очекивања од Европе, али сада се више ослањамо на себе“, рекао је Вучић.

Претходно је Пекинг, делујући у Источној Европи, постигао гол предности у односу на Брисел, првенствено у економским циљевима. Кинези су сада већи од ЕУ и у моралном смислу и пружају помоћ у тешком тренутку. Уз техничку помоћ која је професионално пружена током пандемије коронавируса, Кина је нанела скоро фаталан ударац утицају Брисела на Балкану.


О преусмеравању Србије са запада на исток сведочи и чињеница да су кинески лекари који су стигли у Србију, заједно са министром одбране Србије Александром Вулином (успут, великим пријатељем Русије) положили венце на спомен плочу код некадашње зграде кинеске амбасаде у Београду поводом годишњице НАТО агресије, а коју су 1999. бомбардовали НАТО авиони. Овај потез, наравно, неће остати незапажен у Кини.
Где је Русија?


"Али шта је са Русијом? Зашто нису помогли српској браћи ?", питало се 80% српског становништва (исто колико се људи у Србији, према анкетама, залаже за јачање односа са Русијом). Људи су чекали вести о помоћи из Москве и свесно се питали зашто „руска браћа“ ћуте. У последње три недеље, у разговору са Србима, дописник ТАСС-а је морао више пута да тражи одговор на питање: „Шта је са Русијом?“. Српски лидер Александар Вучић, у једном од својих многих обраћања нацији, одговарајући на ово питање, рекао је: "Од Русије очекујемо помоћ и подршку, али Русија, која нам је искрен пријатељ, сада има својих проблема."

Ипак, 26. марта, Београд је упутио Москви званични захтев за помоћ у складу са споразумом влада двеју земаља о сарадњи у ванредним ситуацијама. Ово је споразум на основу којег делује и Руско-српски хуманитарни центар у српском граду Нишу. Узгред, од 2012. Центар треба да добије дипломатски статус, а чему се Брисел и Вашингтон жестоко противе, наводећи да Русија наводно користи Центар за шпијунажу.

Међутим, упркос захтеву за помоћ од Русије, Русија је прво послала своје војне лекаре у Италију. Достављање помоћи на Апенинско полуострво од стране Министарства одбране Русије показало је свету изузетне логистичке могућности. Руски лекари освојили су симпатије Италијана и, што је најважније, спасили хиљаде живота, а Србија помно прати дешавања и у Италији. Овде су многи приметили да је једна од руских застава на војним камионима у Италији стављена наопачке и тако постала српска застава, а што је српско друштво схватило као тајни знак.

Након тога, Русија је помогла ... али опет не Србији. Амерички председник Доналд Трамп је саопштио о руској помоћи. Дан касније, руски авион је стигао у Сједињене Америчке Државе, испоручујући лекове и медицинску опрему. Ово је поново изазвало неочекиван одговор и имало је запањујући ефекат широм света.
Коначно, 2. априла, након телефонских разговора председника Русије Владимира Путина и Александра Вучића, српски председник је саопштио да Русија припрема помоћ Србији. За разлику од француског председника Емануела Макрона, који је изразио "пуну подршку Србији и њеном лидеру у борби против коронавируса", Владимир Путин се није ограничио на моралну подршку. Према речима Вучића, његов руски колега обећао је помоћ руских лекара, специјалиста, достављање посебне опреме за дезинфекцију, респираторе, лекове и други материјал.

У исто време, изгледа да и сам српски лидер није очекивао колика ће бити руска помоћ. Говорећи о резултатима телефонског разговора са руским колегом, српски председник је рекао да ће осам (!) лекара из Русије доћи у Београд, а након тога, према саопштењу Министарства одбране Русије, у Београд је стигло осам медицинских тимова, који, с обзиром на опрему и искуство руских лекара, озбиљно јачају капацитете српске медицине.

Како је нагласила српски премијер Ана Брнабић током сусрета са руским војним лекарима, руска помоћ је стигла баш на време: "Србија ће у наредних 14 дана морати издржати главни удар епидемије, а сопствени капацитети земље су на граници."

Елегантна вишестрана комбинација

Детаљна анализа догађаја последњих дана у свету и на Балкану даје основа да се говори о вишестраној комбинацији коју на Балкану сјајно играју Русија и Кина. У почетку је Москва запала у сенку, уступивши кинеским партнерима лидерство у региону, који је био и остао „буре барута Европе“. Након што су кинеске дипломате обезбедиле ефекат кинеске помоћи у борби против коронавируса на Балкану и удариле ексер у мртвачки сандук „европског сна Србије“, Русија је ушла у игру.

Истовремено, Москва је одиграла изненађујуће елегантно и суптилно - прва помоћ је послата у Италију и САД. То није утицало на епидемиолошку ситуацију у Србији, јер је ситуација у балканској земљи далеко боља него у Италији и Сједињеним Америчким Државама. Али помоћ коју су добили европљани и Американци потпуно је одузела Вашингтону и Бриселу разлоге да замери Москви за помоћ Србима - уосталом, и они су већ прихватили руску помоћ.

Вероватно ће слетање руских авиона не само у Београд, већ и у Ниш, где се налази Руско-српски хуманитарни центар, бити трешња на торти операције за помоћ Србији, са накнадним решавањем питања службеног статуса после осам година бесплодних разговора. Поред тога, према постојећим уговорима, Русија би требало да испоручи Србији 20 оклопних транспортера, 30 тенкова и другу војну опрему коју земље НАТО-а, а које окружују Србију, нису желеле да пропусте за Београд. Врло је вероватно да ће део ове технике бити на располагању Београду брже него што партнери из Северноатлантске алијансе и очекују.

Павел Бушуев, ТАСС

Кључне речи:

Коментари (1) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Храбри официр у „престоници земље смрти”

2020-05-25 21:39:31

Мајор др Милан Пецић био је надуправник свих војних болница у Ваљеву, „граду болници” 1915. године у време епидемије пегавог тифуса, пише Политика

Почетак одбрамбеног боја на Паштрику

2020-05-24 12:34:30

Из књиге „Кошаре и Паштрик – српски Термопили“, аутора генерал-пуковника Небојше Павковића и контраадмирала Бошка Антића, која је у припреми за штампу

Странкиње о српском војнику у Великом рату

2020-05-24 05:37:11

Сведочења „туђинки” о готово митској снази и праведном циљу наших војника, сабрана у књизи, доказ су о непристрасном и искреном виђењу српског ратног страдалништва

РТ: Миса за нацистичке убице у Сарајеву: Токсична мешавина ревизионизма  Другог светског рата и модерне политике

2020-05-16 09:35:55

Амбасада САД: "Као што смо управо обележили Дан победе над фашизмом, сви се морамо фокусирати на праве вредности демократије, помирења и међурелигијског дијалога."

РТ: Западни медији забринути „зашто коронавирус није убио више Руса“

2020-05-15 10:09:35

Изгледа да су амерички и друди сродни медији фрустрирани што пандемија није усмртила довољно Руса, па тврде да је број смртних случајева већи, упркос недостатку доказа, док се...

Зашто Јапан није напао СССР у Другом светском рату?

2020-05-11 07:38:06

Москва би била у великом проблему да је Токио 1941. године кренуо у офанзиву и отворио фронт на Истоку. Јапан је, међутим, после тоталног пораза 1939....

Где се Црвена армија борила против нациста после немачке капитулације?

2020-05-10 06:43:17

Док су совјетске трупе јуришале на Берлин део територије Совјетског Савеза је још увек био под немачком окупацијом. „После капитулације нацистичке Немачке наш пук је још пет...

Где су се Совјети, Американци и Британци борили раме уз раме током Другог светског рата?

2020-05-03 08:50:35

И поред тога што су многе заједничке ратне операције западних савезника и СССР-а биле успешне, једна од њих се толико лоше завршила да је покварила њихове...

Битка за Берлин: Велики окршај на самом крају великог рата

2020-05-02 08:37:54

Битка за Берлин је била последња велика војна операција Другог светског рата у Европи. То је поред Стаљинградске битке био један од највећих окршаја у историји човечанства.

Нова Србија у степама Дивљег поља: Историја једне маште

2020-05-01 10:23:51

У првој половини 18. века Србија је пролазила кроз тешка времена: под чизмом Османске империје Срби су били приморани да напусте родна огњишта и преселе се...

rt - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Москва

Москва