Школа националне одбране у рату – на бранику отаџбине

Објављено: 06.04.2019.год.
Слушаоци 42. класе школе националне одбране на свечаном звршетку школовања на чегру, 28. август 1999.


Приредио Бошко Антић, контрадамирал у пензији

Од свог формирања до агресије НАТО на СР Југославију, Школа националне одбране је неколико пута мењала назив. Прво је била Ратна школа, потом Школа народне одбране, па Командноштабна школа оператике, Ратна школа и на крају од 1993. године Школа националне одбране. Програми су се мењали, али је увек циљ остао исти – оспособити најспособније официре за дужности на оперативно-стратегијском нивоу. Тај циљ је мање или више успешно оствариван.

ШКОЛА РАТОВОДСТВА

Школа националне одбране је образовна установа која организује и спроводи оспособљавање официра за командне дужности у оперативно-стратегијским јединицама и командама Војске Југослвије и за командовање у систему одбране земље на стратегијском нивоу. Интервидовског је карактера  и у приступу изучавања проблематике ратовања с тежиштем на оружаној борби има интердисциплинаран приступ. Као највиша војна школа, Школа националне одбране је место на коме официри савремене војске морају овладати ратоводством у целини, изучавајући његове битне елементе: примену силе и моћи у разрешавању спорова у међународним односима у оружаном или неоружаном облику, војне доктрине осталих земаља и војних савеза, посебно оних чија ће примена утицати на нашу војну доктрину и стратергију, утицаје фактора на ратоводство, посебно утицај научно-техничких и технолошких достигнућа, утицај дипломатије и Међународног ратног права на ратоводство; решења о улози осталих снага у одвраћању и одбрани од агресије.

Поред практичних облика обучавања за највише дужности, посебну вредност имала су студијска путовања и командантска извиђања извођена на целој територији Савезне Републике Југославије под геслом «Војник чизмом земљу упознаје», на којима су слушаоци упознали територију, али и све јединице и њихов командни кадар што је омогућило њихово брзо прилагођавање ситуацији у којој су се нашли.   

СВИ КАО ЈЕДАН У ОДБРАНУ ЗЕМЉЕ

Припадници Школе националне одбране су потпуно спремно дочекали агресију НАТО-а на Савезну Републику Југославију. Да је схваћена ситуација у којој се земља налази и да је добро сагледано и процењено оно што следи презентовано је у првој «Војној доктрини Савезне Републике Југославије» и нацрту Стратегије оружане борбе», а потврђено на Командно-штабној ратној вежби «Обука '97» која је изведена према елаборату кога је израдила Катедра оператике ове Школе, а изведена под руководством начелника Школе. Тада је у потпуности извршена процена агресије која је уследила.

Пратећи развој догађаја у ближем окружењу и поучени искуствима из досадашњих ратних догађаја на овим просторима, слушаоци 42. класе Школе националне одбране, која се нашла на школовању у години агресије, знали су да ће до агресије доћи и ни тренутка није било дилеме о могућности и неопходности супростављања агресору без обзира  на његову бројчану надмоћност. Агресија је спремно дочекана, студијско путовање по Косову и Метохији пред сам њен почетак, јасно је указало да су Приштински корпус и цела Трећа армија спремни за одбрану и да нема дилема у одлучност да се супростави непријатељу ма ко он био и ма коликом снагом располагао. Рат је био неизбежан и било је само питање дана кад ће се снаге овог корпуса наћи на удару непријатеља, а они су били мирни, морал је био на висини и ни по чему се није могло уочити да се иједан припадник плаши – од обичног војника до командира и команданта. Сви су имали поверење у своје команданте, посебно команданте бригада (пуковник Божидар Делић, пуковник Драган Живановић, пуковник Крсман Јелић, пуковник Младен Ћирковић, пуковник Милош Мандић, пуковник Љубиша Диковић, пуковник Милош Ђошан), корпуса (генерал-мајор Владимир Лазаревић) и Треће армије (генерал-потпуковник Небојша Павковић – командант и генарал-мајор Љубиша Стојимировић – начелник штаба). 

Због тога су сви слуашоци на сусрету у Ђаковици, у фебруару 1999. године, са командним кадром Треће армије и Приштинског корпуса јасно саопштили генералу Павковићу: «Сви смо спремни да дођемо на Косово и Метохију».

Обећање је испуњено. Другог дана од отпочињања агресије, мајор Јовица Драганић, врсни официр противваздушне одбране, у име свих је рекао: «Нама је место у нашим јединицама, с нашим војницима и друговима». И већ сутрадан су сви слушаоци напустили учионице и кренули у јединице да бране земљу. С њима су и њихов начелник школе, начелник класе, старешине група и највећи број наставника. Ни једном није доведена у питање ова одлука, нико није поставио проблем места рођења, претходно обављане дужности и чињеницу да су се неки од њих нашли у ситауцију да су потчињени својим бившим потчињеним. 

«Ви сте јуначки бранили своју отаџбину», рекао им је после завршетка рата и на завршетку школовања начелник Школе националне одбране генерал-мајор Трипко Чечовић. «Показали сте на делу своју чврсту опредељеност бранилаца свога народа. Оправдали сте свој избор на школовање на највишем нивоу у Војсци Југославије. Способни сте за највише војне дужности. У рату сте положили испит с највишом оценом. На вас наш народ сигурно може рачунати».

Прекаљени у рату, са искуством које су стекли и новим знањима стеченим за време школовања, слушаоци Школе нациионалне одбране су се нашли на високим војним дужностима – командовали су елитним јединицама Војске Југославије, радили у Генералштабу и командама армија, корпуса и бригада, а један део је образовао нови кадар за савремену војску, каква мам је у наредном периоду требала. Нажалост, ангажавање на дужностима за које су оспособљени највећем броју је прекинуто прераним пензионисањем, што би требало бити тема једног другог реферата.

КЉУЧНА УЛОГА КОМАНДНОГ КАДРА

На почетку школовања 43. класе Школе националне одбране, у својој беседи тада начелник Генералштаба Војске Југославије генерал армије Драгољуб Ојданић одао је признање слушаоцима и Школи за учешће у рату.

«Лично сматрам да су кључну улогу у извршавању задатака у овом рату имали патриотски опредељени и морално чврсти официри, школовани у нашим војним школама. Војска Југославије је успешно извршила своје задатке зато што је на челу имала људе високих професионалних вредности. Сваки припадник Војске Југославије који је бранио националне интересе и који је показао спремност да се жртвује за слободу свога народа и своје државе треба да се сматра херојем».

На маргини мог рукописа «Ратни дневник – ПЕРОМ ПРОТИВ НЕВИДЉИВИХ», рецензент адмирал Милан Зец је написао: «Несумњива је улога командног кадра у Војсци, тиме је несумњив допринос људи који су те људе школовали, па тако и аутора који је одшколовао добар део командног кадра Војске Југославије, који се истакао у рату». 

Поводом Дана Војске Југославије одата су признања припадницима Војске Југославије, пре свега за учешће у рату и допринос отпору непријатељу. Међу унапређеним и одликованим доста је слушалаца и припадника Школе националне одбране у време док сам ја био начелник класе или Школе.

У чин генерал-потпуковника унапређени су: Владимир Лазаревић, командант Приштинског корпуса, и Љубиша Стојимировић, начелник Штаба Команде 3. армије (оба слушаоци 38 класе Школе националне одбране).

У чин генерал-мајора унапређени су: Илија Исак, начелник Штаба Београдског корпуса и Драган Војновић, начелник Штаба Новосадског корпуса (оба слушаоци 38. класе Школе националне одбране).

Орденом Народног хероја одликована је 125. моторизивана бригада чији је командант пуковник Драган Живановић (слушалац 39. класе Школе националне одбране) и 549. моторизивана бригада чији је командант пуковник Божидар Делић (слушалац 40. класе Школе националне одбране).

Орденом за храброст одликовани су пуковници Драган Лаловић и Новак Паприца, слушаоци 42. класе Школе националне одбране, и пуковник Светислав Мадић, наставник на Катедри стратегије.

Медаљом је одликован потпуковник Младен Божић, који је теже рањен, док је лакше рањен пуковник Драган Лаловић – оба на Косову и Метохији.

Начелник класе је одликован Орденом Војске Југославије трећег степена, Орденом витешког мача одликовани су пуковници Томсилав Каличанин и Јоже Сивачек (наставници са катедри оператике и стратегије), а Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности другог степена пуковници Радовин Шарчевић, Миодраг Вукмировић, Жарко Мишковић и Недељко Пејчић (сви слушаоци 42. класе Школе националне одбране).

За учешће у овој херојској одбрани од злочиначке агресије НАТО-а на дужности начелника Штаба 2. армије начелник Школе генерал-мајор Јагош Стевановић је постао командант 2. армије.

ЕПИЛОГ

И овог пута потврдиле су се речи славног војводе Живојина Мишића да »нема рата кога српски војник не може добити и српски политичари изгубити».
 
Школа националне одбране је добила нову организацију и формацију. Сада се састоји од Команднооштабног усавршавања (бивша Генералштабна школа) и Генералштабног усавршавања (бивша Школа националне одбране). Усвојени су и нови наставни планови и програми. 

"На нашој Високој школи националне одбране, гдје смо школовали најспособније генерале, уиграван је сценарио напада на СРЈ. У тренутку када се десила агресија на војним дужностима су били распоређени официри који су тај напад „проигравали“. Касније, послије агресије, у анализи Генералштаба Војске Југославије, а читав посао је водио уважени генерал Бошко Антић, утврдило се да смо у 85% случајева и тачно предвидјели њихове војне ударе. Наша одбрана је била ефикасна, подсјетићу, НАТО је тврдио да ће уништити потенцијале Војске Југославије за 72 сата. У тим данима нису успјели да направе никакву војну штету - и онда су почели да бјесне, када су схватили да ће остати без својих послова, јер су лоше одрадили свој војнички задатак. Тада наступа бесомучна и злочиначка фаза бомбардовања цивилних циљева."
Момир Булатовић, Russia Beyond 27. март 2019.

Приредио Бошко Антић, контрадамирал у пензији,
начелник класе и заменик начелника Школе националне одбране, а у току агресије преседник Суда за поморски плен, саветник команданта Ратне морнарице и координатор Службе информисања Ратне морнарице.
 
 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој

Соња Бисерко је гостујући на телевизији Н1 окривила Србију и Републику Српску за регрутацију паравојних формација у Босни и Херцеговини – „Зелених беретки“. Хоће ли појавом „Зелених беретки“ у Бужиму следити овакав сценариј?

Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену
Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“

2022-01-10 14:47:22

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

Мојковачка битка  - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2022-01-07 08:21:01

РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама
РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама

Руски председник Владимир Путин одржао је опсежне разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом прошле седмице, при чему су се два светска лидера договорила о плановима за успостављање новог заједничког међународног финансијског оквира.

2021-12-28 13:28:20

Неретљани су били Срби
Неретљани су били Срби

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији Одвојивши се од мора, након пада под Турке, Срби су запоставили...

2021-12-19 08:30:08

Колубарска битка, време победе
Колубарска битка, време победе

Врхунац напора и вештине командовања српске војске

2021-12-16 07:22:46

РТ: Ко се против кога бори у Украјини?
РТ: Ко се против кога бори у Украјини?

За РТ пише Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа \"Русија у глобалним пословима\".

2021-12-06 09:07:24

Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе
Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе

Рат је био мучан, немилосрдан, ни децу није штедео. Једног осмогодишњег дечака, случајно спасеног од покоља, губитак целе породице – оба родитеља, четири брата и три сестре – натерао је да постане најмлађи ратник.

2021-12-05 10:31:02

Србија са Русијом разматра могућност изградње нуклеарне електране - анализа
Србија са Русијом разматра могућност изградње нуклеарне електране - анализа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да његова земља разматра могућност изградње нуклеарне електране на својој...

2021-11-25 10:21:05

Руска политичка мисао очима једног Србина
Руска политичка мисао очима једног Србина

Београдска издавачка кућа „Информатика”, уз учешће српског Института за политичке студије и руске Међународне словенске академије,...

2021-11-18 13:02:09

Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду
Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду

Поред споменика Црвеноармејцима у Београду, Батини, Врбасу, Новом Бечеју, Злоту код Бора, Зрењанину, Белосавцима код Тополе, Јагодини, Нишу, Крушевцу, Зајечару, Рготини, Бору..., налази се још једно мало познато обележје посвећено Црвеноармејцима који су дали своје животе у борбама на нашем делу Дунава. У новосадској касарни Речне флотиле „Александар Берић“ више од седам деценија касарнски круг је место почивалишта шесторице припадника Црвене армије: капетана трећег ранга Павела Ивановича Денисова (1918-1945), Григорија Ивановича Печерског (1926-1945), Алексеја Стољарева (1918-1944), Вјачаслава Жука (1926-1944) и још двојице неименованих припадника црвеноармејске Речне флотиле, Краснофлотилаца, изнад чијих се гробница налазе пирамиде са звездом петокраком. Речна флотила одржава њихове гробове и споменике и приликом свечаности полаже венце, а свешетник држи опело погинулим Црвеноармејцима.

2021-11-14 08:21:36

Шта је Достојевски писао о Србима?
Шта је Достојевски писао о Србима?

Ја сам добијао писма из Србије, и разговарао сам с људима који су долазили отуда, и посебно сам запамтио писмо једног младог Руса који је тамо и остао, који с усхићењем пише о Србима, али који негодује зато што у Русији има људи који мисле да су Срби кукавице и егоисти. Овај одушевљени руски емигрант чак налази и оправдање за оно добровољно сакаћење које су српски војници вршили над собом док су били у јединицама Черњајева и Новоселова: то је, видите, до те мере народ нежна срца, тај народ воли своју кућу где је свако оставио супругу, децу, сестре и браћу, оца и мајку, вереницу, коња и пса, да свако од њих оставља све, сакати себе, одсеца своје прсте само да би био неспособан за службу, само да се што пре врати своме милом гнезду!

2021-11-13 10:00:24

Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији
Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији

Неспорно је да САД, Велика Британија и Немачка, имају стратешке геополитичке интересе на Балкану и посебно,...

2021-11-10 07:30:31

​Софија побола српске барјаке у швапски табор
​Софија побола српске барјаке у швапски табор

„Зора је душу дала за акције. Најпре чамцем тихо, преко Саве, па онда на прстима до карауле и уснулим Аустријанцима учтиво кажеш: Жао ми је што сам морала да вас пробудим и узмем ваше пушке’”, заповедио је командант Кирхнер јунакињи и лепотици из Београда

2021-10-31 07:35:20

РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти
РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти

Пише Небојша Малић, српско-амерички новинар, блогер и преводилац, који је био колумниста antiwar.com од 2000. до...

2021-10-24 12:48:12

Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић
Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић

Тог 20. октобра 1941. Крагујевчани који су избегли стрељање читавог живота живо су се сећали. Међу њима су били и тадашњи крагујевачки ђаци који ће касније оставити великог трага у српској култури: вајар Никола Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић, Драгомир Фелба и Љуба Тадић.

2021-10-21 18:51:30

Одлука Синода и закржљали аутошовинизам
Одлука Синода и закржљали аутошовинизам

Пише Слободан Стојичевић

2021-10-16 13:24:12

Руси на Солунском фронту
Руси на Солунском фронту

Пише, Бошко Антић, контраадмирал у пензији Русија је 1914. године објавила рат Немачкој због Србије јер би...

2021-09-25 08:00:42

Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца
Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца

Од 22. до 24. септембра у Београду ће се одржати Дани духовне културе Русије у Србији, у оквиру којих ће бити уприличене и две изложбе чији је повод 145. годишњица доласка Руског добровољачког покрета у Србију почетком тадашњих Српско-турских ратова.

2021-09-21 07:00:40

Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад
Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад

Некад су се српске заставе стидљиво показивале и носиле међу Србима. У борби за стварање и...

2021-09-19 10:39:53

Како је пробијен Солунски фронт
Како је пробијен Солунски фронт

  "Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео...

2021-09-15 22:35:35

Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница
Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница

Три године трајала је окупација Србије у Великом рату, три црне године за српски народ, писали...

2021-09-04 07:04:53

Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан
Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан

Почетком априла 1916. Драгачевцима је наређено да не поздрављају војнички старијега, него да капе скину. Већ је била уведена латиница као званично писмо. Кулуком су поправљани путеви: ко се не одазове из првине добиће 12 батина, ко се не јави ни други пут – 25 мотки.

2021-08-28 11:31:10

Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми
Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми

Русија и Кина предводе Нови свет.           Нови свет чини већина човечанства, која...

2021-08-28 10:48:36

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: