Пилоти први у одбрани земље

Објављено: 25.03.2019.год.
Комадант Миленко Павловић / Фото: приватна архива / Новости

Неравноправна битка са снагама НАТО водила се од првог дана бомбардовања и на небу и на копну


Прве бомбе испаљене на СРЈ 24. марта 1999. године око 20 часова пале су на Косово и Метохију. Наредних 78 дана Србија је готово без прекида засипана ракетама и бомбама. На државним границама неупоредиво надмоћнијег противника сачекала је Војска Југославије. Први су на црту непријатељу изашли пилоти Ратног ваздухопловства ВЈ.

Почетак ваздушне операције означио је амерички извиђачки авион У-2 који је у 19.45 те вечери напустио ваздушни простор СР Југославије изнад Косова. Уследио је први напад крстарећим ракетама и одмах затим, од 20 часова, удар авијацијских група.

"Први удар снаге НАТО извеле су на циљеве у СРЈ у периоду од 19.41 те вечери до 3.30 следећег јутра. За напад су коришћени авијација и крстареће ракете, које су испаљене са четири америчка ратна брода, две америчке и једне британске подморнице", наводе у књизи "Ваздушни рат над Србијом" историчар Бојан Димитријевић и генерал Јовица Драганић, пишу Новости.

"Ујутру 24. марта осам америчких бомбардера типа Б-52Х било је у приправности на аеродрому "Ферфорд" у Великој Британији. Ова група је потом узлетела и запутила се ка Балкану, летећи заобилазно преко Гибралтарског пролаза, задржавајући се у ваздуху у ширем региону јужне Европе и чекајући мрак. Очекивао се сигнал за лансирање крстарећих ракета које су биле на овим бомбардерима. Они су предвече били носиоци првог таласа напада, испаливши крстареће ракете АГМ-86Ц, уз крстареће ракете "томахавк" које су лансиране са бродова у Јадрану."

Радари ВЈ ухватили су одраз више од стотину НАТО авиона изнад Србије. У 19.50 добијен је сигнал за полетање једног авиона "миг 29" са аеродрома Ниш. Полетео је мајор Иља Аризанов у зону Сува Река - Ђаковица на висини 3.000 метара. За њим са Аеродрома "Поникве" крећу и мајори Драган Илић и Предраг Милутиновић. Сва тројица убрзо су оборена. Милутиновић се катапултирао изнад Јастрепца, а Илић је успео да се приземљи у Нишу. На највећим мукама био је пилот Аризанов, који се падобраном спустио у Дреницу, коју су контролисали терористи ОВК. Два дана трајао је његов пробој, до приштинског аеродрома. На борбеном задатку живот је изгубио још један херој - пилот Живота Ђурић.

На аеродрому Батајница у 20.11 наређено је задимљавање, а који минут касније стигло је наређење за полетање два авиона "миг 29". На задатак креће мајор Небојша Николић, заузима курс ка Бечеју, где га пресреће холандски авион Ф16, из ловачке пратње бомбардера из италијанске ваздухопловне базе "Амендола". Пилот Николић спасао се катапултирањем недалеко од Титела. Мајор Љубиша Кулачин успео је да слети на сурчинску писту.

Два дана касније, погинуо је капетан прве класе Зоран Радосављевић, а оборен је и авион његовог саборца мајора Слободана Перића. Он се катапултирао изнад Републике Српске. Почетак маја обележила је погибија потпуковника Миленка Павловића, команданта 204. авијацијског пука. Живот је током бомбардовања изгубио и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал Љубиша Величковић. Он је смртно страдао током обиласка положаја ПВО дивизиона.

Посебну улогу у одбрани земље 1999. године добиле су јединице ПВО. Иако наоружани релативно застарелим средствима, српски "ракеташи" доказали су да наоружање старијег датума уз вешту употребу и мотивисану посаду може бити и те како употребљиво. Ракетни системи ПВО "Нева" и "Куб" били су још од половине марта 1999. у приправности и измештени на ратне положаје. Зрачење осматрачких радара и њихово релативно лако откривање на непријатељским уређајима чинили су ове системе осетљивим и рањивим посебно на противрадарске ракете. Анализе које је урадила Команда ПВО ВЈ орочиле су зрачење радара на свега 20 секунди. Јединице ПВО чиниле су надљудске напоре да честом променом положаја замећу траг НАТО авионима. Стари напуштени положаји остављани су камуфлирани и са балванима уместо ракета, те су биле идеалне мете за заваравање непријатеља. Ова тактика показала се веома добро и примењивана је и у другим јединицама током целог рата 1999. године.


Пилот Зоран Радосављевић


 

 

Већ четвртог дана рата припадници Трећег ракетног дивизиона 250. бригаде ПВО оборили су амерички "стелт" ловац-бомбардер Ф117 А "ноћни соко". Био је то прави шок за Команду НАТО, али и успех Војске Југославије који је одјекнуо светом. До краја рата посаде ПВО оборили су и један амерички Ф16, који је пао недалеко од села Накучани. Процењује се да је број погодака био већи, али да су непријатељске летелице успевале да се домогну аеродрома у Тузли, Скопском Петровцу или Ринас у Албанији. 

 


ЛЕГЕНДА О "АКЦИЈИ АЕРОДРОМИ"

 Део домаће јавности и данас верује да су авиони југословенског Ратног ваздухопловства током рата напали аеродроме "Ринас" у Албанији, "Тузла" у БиХ и "Скопски Петровац" у Македонији. Ова акција, међутим, никада није изведена, а заживела је захваљујући плановима ВЈ који су предвиђали и офанзивна дејства борбене авијације. У данима рата, међутим, процењено је да би напад на базе које су користиле НАТО и терористичке снаге у суседству могао бити протумачен као кршење суверенитета страних држава, што би додатно погоршало позицију СРЈ. Овај план зато никада није активиран.

"Поводом навода да је наша авијација у току агресије извршила дејства по овим аеродромима осећам обавезу према долазећим генерацијама да кажем: Нико, никада није издао наређење да се наведена дејства авијације изврше, нити су она извршена. Нису пилоти ниједне јединице РВ и ПВО извршавали задатке бомбардовања ниједног објекта ван територије СРЈ", ставио је тачку на ову мистерију ратни командант РВ и ПВО Војске Југославије, генерал Спасоје Смиљанић, у својој књизи "Агресија НАТО". 

НА обарање невидљивог авиона Ф-117А, чуда америчке стелт технологије, "потрошено" је свега - 30 секунди. Циљ је уништен из трећег покушаја, првом ракетом. У атар сремског села Буђановци, пао је у 20 часова и 42 минута.

Потпуковник Ђорђе Аничић, заменик команданта Трећег дивизиона, 250. ракетне бригаде ВЈ, која је имала главну улогу у обарању "невидљивог", каже да је њихов погодак удахнуо преко потребну дозу оптимизма и ојачао морал народа.

 

- На ватрени положај стигао сам око 20.30 - рекао је потпуковник Аничић, позивајући се на податке које је те вечери записао у свом ратном дневнику који је касније под насловом "Смена" објавио као књигу.

- Ушао сам у кабину поред лансирне рампе и сео на место помоћника руковаоца гађања. Ту је био и командант пуковник Золтан Дани. Циљева у ваздуху било је на све стране, али на већим даљинама. Одједном сам на радару уочио циљ удаљен 23 километра. Кажем: "Дани, овај иде на нас"! Циљеви су се приближавали. Кад су били на петнаестак километара, Дани је наредио тражење циља, а ја укључење нишанског радара. Тог момента почела је игра мачке и миша.


Посада Трећег ракетног дивизиона

 

Више од 10 секунди, сећа се Аничић, неуспешно су тражили циљ. Потпуковник Дани је наредио нову претрагу. Авион је брзо поново лоциран, али су поново зрачили 10 секунди па су акцију морали да прекину.

- Угледали смо га на даљини од 14 километара - испричао је Аничић. - Лепо се видео на показивачима осматрачког радара. Исти поступак понављамо трећи пут. Точкићи официра вођења шкљоцају, оператори га губе. Таман сам мислио да ни овај покушај неће успети, када је старији водник Драган Матић узвикнуо: "Дај га, дај га, имам га!" Дани је командовао: "Циљ уништи", прва ракета је кренула, после пет секунди и друга. Посматрам екран оператора праћења. Видим светлосни блесак и експлозију прве ракете на циљу. Циљ је уништен.

ЦИВИЛИ ПОСТАЈУ МЕТА

Преокрет у ратној политици Запада наступио је после слављеничког Самита НАТО одржаног у Вашингтону априла 1999. године, на коме је обележено пола века овог војног савеза. Оцењено је да је отпор СР Југославије није сломљен за кратко време, како је планирано. Првобитна визија западних стратега о брзој, краткој и застрашујућој и успешној акцији - пала је у воду. На овом скупу констатовано је да кампања није дала резултате и да снага Војске Југославије није исцрпљена. Легитимисана је зато нова листа мета, која је укључивала и цивилне циљеве - мостове, фабрике, постројења...

Новости


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Под врхом Цера мајор је исукао сабљу и викнуо: Јунаци, за мном!

На измаку прве ратне године, децембра 1914, објављен је у листу „Пијемонт” некролог палом мајору Велимиру...

Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој
Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој

Соња Бисерко је гостујући на телевизији Н1 окривила Србију и Републику Српску за регрутацију паравојних формација у Босни и Херцеговини – „Зелених беретки“. Хоће ли појавом „Зелених беретки“ у Бужиму следити овакав сценариј?

2022-01-14 15:44:32

Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену
Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“

2022-01-10 14:47:22

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

Мојковачка битка  - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2022-01-07 08:21:01

РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама
РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама

Руски председник Владимир Путин одржао је опсежне разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом прошле седмице, при чему су се два светска лидера договорила о плановима за успостављање новог заједничког међународног финансијског оквира.

2021-12-28 13:28:20

Неретљани су били Срби
Неретљани су били Срби

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији Одвојивши се од мора, након пада под Турке, Срби су запоставили...

2021-12-19 08:30:08

Колубарска битка, време победе
Колубарска битка, време победе

Врхунац напора и вештине командовања српске војске

2021-12-16 07:22:46

РТ: Ко се против кога бори у Украјини?
РТ: Ко се против кога бори у Украјини?

За РТ пише Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа \"Русија у глобалним пословима\".

2021-12-06 09:07:24

Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе
Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе

Рат је био мучан, немилосрдан, ни децу није штедео. Једног осмогодишњег дечака, случајно спасеног од покоља, губитак целе породице – оба родитеља, четири брата и три сестре – натерао је да постане најмлађи ратник.

2021-12-05 10:31:02

Србија са Русијом разматра могућност изградње нуклеарне електране - анализа
Србија са Русијом разматра могућност изградње нуклеарне електране - анализа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да његова земља разматра могућност изградње нуклеарне електране на својој...

2021-11-25 10:21:05

Руска политичка мисао очима једног Србина
Руска политичка мисао очима једног Србина

Београдска издавачка кућа „Информатика”, уз учешће српског Института за политичке студије и руске Међународне словенске академије,...

2021-11-18 13:02:09

Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду
Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду

Поред споменика Црвеноармејцима у Београду, Батини, Врбасу, Новом Бечеју, Злоту код Бора, Зрењанину, Белосавцима код Тополе, Јагодини, Нишу, Крушевцу, Зајечару, Рготини, Бору..., налази се још једно мало познато обележје посвећено Црвеноармејцима који су дали своје животе у борбама на нашем делу Дунава. У новосадској касарни Речне флотиле „Александар Берић“ више од седам деценија касарнски круг је место почивалишта шесторице припадника Црвене армије: капетана трећег ранга Павела Ивановича Денисова (1918-1945), Григорија Ивановича Печерског (1926-1945), Алексеја Стољарева (1918-1944), Вјачаслава Жука (1926-1944) и још двојице неименованих припадника црвеноармејске Речне флотиле, Краснофлотилаца, изнад чијих се гробница налазе пирамиде са звездом петокраком. Речна флотила одржава њихове гробове и споменике и приликом свечаности полаже венце, а свешетник држи опело погинулим Црвеноармејцима.

2021-11-14 08:21:36

Шта је Достојевски писао о Србима?
Шта је Достојевски писао о Србима?

Ја сам добијао писма из Србије, и разговарао сам с људима који су долазили отуда, и посебно сам запамтио писмо једног младог Руса који је тамо и остао, који с усхићењем пише о Србима, али који негодује зато што у Русији има људи који мисле да су Срби кукавице и егоисти. Овај одушевљени руски емигрант чак налази и оправдање за оно добровољно сакаћење које су српски војници вршили над собом док су били у јединицама Черњајева и Новоселова: то је, видите, до те мере народ нежна срца, тај народ воли своју кућу где је свако оставио супругу, децу, сестре и браћу, оца и мајку, вереницу, коња и пса, да свако од њих оставља све, сакати себе, одсеца своје прсте само да би био неспособан за службу, само да се што пре врати своме милом гнезду!

2021-11-13 10:00:24

Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији
Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији

Неспорно је да САД, Велика Британија и Немачка, имају стратешке геополитичке интересе на Балкану и посебно,...

2021-11-10 07:30:31

​Софија побола српске барјаке у швапски табор
​Софија побола српске барјаке у швапски табор

„Зора је душу дала за акције. Најпре чамцем тихо, преко Саве, па онда на прстима до карауле и уснулим Аустријанцима учтиво кажеш: Жао ми је што сам морала да вас пробудим и узмем ваше пушке’”, заповедио је командант Кирхнер јунакињи и лепотици из Београда

2021-10-31 07:35:20

РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти
РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти

Пише Небојша Малић, српско-амерички новинар, блогер и преводилац, који је био колумниста antiwar.com од 2000. до...

2021-10-24 12:48:12

Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић
Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић

Тог 20. октобра 1941. Крагујевчани који су избегли стрељање читавог живота живо су се сећали. Међу њима су били и тадашњи крагујевачки ђаци који ће касније оставити великог трага у српској култури: вајар Никола Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић, Драгомир Фелба и Љуба Тадић.

2021-10-21 18:51:30

Одлука Синода и закржљали аутошовинизам
Одлука Синода и закржљали аутошовинизам

Пише Слободан Стојичевић

2021-10-16 13:24:12

Руси на Солунском фронту
Руси на Солунском фронту

Пише, Бошко Антић, контраадмирал у пензији Русија је 1914. године објавила рат Немачкој због Србије јер би...

2021-09-25 08:00:42

Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца
Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца

Од 22. до 24. септембра у Београду ће се одржати Дани духовне културе Русије у Србији, у оквиру којих ће бити уприличене и две изложбе чији је повод 145. годишњица доласка Руског добровољачког покрета у Србију почетком тадашњих Српско-турских ратова.

2021-09-21 07:00:40

Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад
Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад

Некад су се српске заставе стидљиво показивале и носиле међу Србима. У борби за стварање и...

2021-09-19 10:39:53

Како је пробијен Солунски фронт
Како је пробијен Солунски фронт

  "Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео...

2021-09-15 22:35:35

Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница
Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница

Три године трајала је окупација Србије у Великом рату, три црне године за српски народ, писали...

2021-09-04 07:04:53

Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан
Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан

Почетком априла 1916. Драгачевцима је наређено да не поздрављају војнички старијега, него да капе скину. Већ је била уведена латиница као званично писмо. Кулуком су поправљани путеви: ко се не одазове из првине добиће 12 батина, ко се не јави ни други пут – 25 мотки.

2021-08-28 11:31:10

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: