„Оснивач Белих шлемова у сарадњи са НАТО вршио геноцид над Србима на Косову“

Објављено: 31.07.2018.год.


Рано у недељу ујутро 22. јула стотине припадника организације "Сиријске цивилне одбране", познатије под називом "Бели шлемови", заједно са члановима њихових породица су евакуисани из Сирије. Операција је координисана од стране мировних снага УН-а, а смештени су у демилитаризоване зоне између Израела и Сирије, а коју операцију су спровеле ИДФ - Израелске одбрамбене снаге. Из мртвог града Кунеитре кроз анексирану од стране Израела Голанску висораван под будним очима Израелаца, "Бели шлемови" су аутобусима превезени на југ до реке Јордан. Прешавши мост Аленби, борци из "Сиријске цивилне заштите" су се нашли на територији Краљевине Јордан. Ту су коначно могли доћи до вауздуха - успели су да избегну најгоре.

Најстрашније за "Беле шлемове" било би да буду у зони под контролом сиријске армије. Сиријске снаге сломиле су отпор терориста на југозападу Сирије и ослободили покрајину Дараа, а најгори сценарио за "Беле шлемове" у разрушеној Кунеитри био би неизбежан, пише Кирил Бенедиктов, политолог, аутор политичке биографије Доналда Трампа "Црни лабуд" за РТ.

Да би се схватило зашто се "Бели шлемови" толико плаше доласка сиријских снага, неопходно је да се осврнемо уназад неколико година.

У пролеће 2011. године у Сирији су избили, инспирисани од стране западних обавештајних служби, немири који су прерасли у грађански рат. Током година, рат је захватио готово читаву територију земље. У покрајинама које су заузеле снаге "опозиције" Асада, ниједна служба спасавања државе нити државне здравствене институције нису радиле. На тим територијама дошло је до настанка првих тимова добровољних спасилаца, који су иницијално формирани. Помагали су да се извлаче људи из рушевина уништених кућа, организују снабдевање лековима и производима - уопште, ангажовани су у неопходном и племенитом раду."Активности ових тимова током 2013. године скренуле су пажњу оснивачу и шефу невладине организације `Мејдеј Рескју` Џејмса Ле Мезјуриа."

 

Та особа са енглеским именом и француским презименом заслужује да се нешто више каже о њему. Дипломирао је на Краљевској војној академији у Сандхерсту и формално се сматра официром британске војске, али је радио и у обавештајној служби (МИ6). Ле Мезјуријев досије је обиман. Радио је у Босни, на Косову, Ираку, Либану. Како је 2015. године слободни новинар Ванеса Били објаснила, он је био координатор НАТО обавештајне службе у Приштини и сносио је велики део одговорности за геноцид над Србима, који су спроводили Албанци, ослањајући се на војну моћ НАТО-а. Убрзо након што је Косово отцепљено од Србије, Ле Мезујри се повукао и приступио УН-у (паралелно са припадницима приватних војних компанија). По његовим речима, схватио је да у условима савремених ратова "хуманитарна помоћ може бити ефикаснија од војске". Ле Мезијури је развио читаву технику коришћења хуманитарне технологије да "стабилизује крхке државе" кроз "сектор безбедности" и "програм демократизације". Ове гласне и лепе речи су маскирале ружну суштину бившег британског обавештајног официра (да ли је бивши?) - ставити хуманитарне активности у службу политичких интереса владе Велике Британије и њених савезника.У марту 2013. Ле Мезјури се састао у Истанбулу са представницима "Сиријског националног савета" - коалиција сиријске опозиције која је настала пре свега захваљујући новцу Катара и Црвеног полумесеца из Катара. На овом састанку рођени су "Бели шлемови" - организација која је одиграла веома важну улогу у перцепцији рата у Сирији од стране светске заједнице.

Добро је познато да се у нашем времену, рат и прва његова најважнија слика виде на ТВ-у. Симпатије и антипатије "спасилаца" који посматрају рат са сигурне удаљености директно зависе од онога што се приказује на екрану. И у сиријском рату, екран је стално обасјан - "Бели шлемови" - снажан човек са белом кацигом и жуто-плавом траком на рукаву, са јединим "оружјем"  - дигиталним камерама.

Примањем великодушних и сасвим званичних средстава од влада Сједињених Држава, Немачке, Данске, Холандије и ништа мање јаког, али незваничног спонзора - Катара, који је од самог почетка био главни партнер Ле Мезјуриа, "Цивилна заштита Сирије" покренула је сјајну активност. Имала је само у Сирији око 120 центара, али из неког разлога само на територијама под контролом опозиције. Градове и провинције под контролом законитих сиријских снага "Бели шлемови" су у великом луку избегавали.


"Врло брзо се испоставило да је Ле Мезујри био у праву - видео камера је много моћније оружје него аутомат, па чак и бацач граната. Пошто ни митраљез, ни бацач граната нису у стању да убеде јавно мњење да подржи једну од страна. Видео камера је у стању да то учини."

Већину времена добровољци "Сиријске цивилне одбране" проводили су у постављању фотографија болница, школа и џамија на њиховим твитер и фејсбук налозима, срушених  - обавезно ! - од стране ваздухопловних снага Сирије или од стране руских авиона. Одмах, према утврђеним шемама, ови "необориви докази" постављани су на њиховој интернет страници "Сиријског центра за праћење" у Лондону, а након тога би се поново зачуле претње из Вашингтона.

" 227 `Белих шлемова` је убијено, а 600 је рањено од почетка сукоба током хуманитарних операција", навео је Џејмс Ле Мезујри на свом твитеру. Могуће је да су се обични волонтери "Сиријске цивилне одбране" увек сматрали потрошним материјалом, те да им их није било жао. То није спречило западне медије да уврсте "Беле шлемове" у легенде - организовање неустрашивих алтруиста који ризикују своје животе како би спасили несрећне жртве од "крвавог диктатора" Асада и његовог патронаша Владимира Путина. У августу 2016. године, "шлемови" су чак номиновани за Нобелову награду за мир. Тада су им приписали више од 56 хиљада спасених живота. Многи западни медији су намерно цитирали једног таквог спасиоца: "Када видите патњу људи, морате учинити нешто да им помогнете. Сматрам све који остану у Алепу херојима!".

Алепо је тада био под контролом милитаната терористичке групе "Џабат ан Нусра", која се мало разликовала од убица "Исламске државе". Блиски сарадник "Белих шлемова" отворено је признао да су његове симпатије, као и симпатије његове организације, на страни радикалних исламиста.

У исто време, током борбе за Алепо, почеле су да стижу информације у западним медијима, по први пут да "Бели шлемови" блиско сарађују са "Ал-Каидом". Испоставило се да су неки популарни блогери "шлемова" били пропагандисти ове терористичке мреже. Наравно, ове информације су покушавали на све могуће начине да сакрију, а новинари који су се усудили да копају дубље брзо су бивани пребацивани на друга места. Ипак, непријатан мирис који је обухватио активности "неустрашивих спасилаца" спречио је додељивање Нобелове награде за мир "шлемовима" (дато је председнику Колумбије), а шефу "Сиријске цивилне одбране" Раеду Салаху, није чак било ни дозвољено да уђе у Сједињене Државе, где би добио награду за свој "допринос" миру. Званично - због пропуштене визе, а незванично - због чињенице да се сазнало на граници - Салах је већ на листи Еф-би-аја као особа осумњичена за терористичке активности.


"У ноћи између 19. и 20. септембра 2016. године, у близини Алепа, уништен је заједнички конвој Сиријског арапског црвеног полумесеца и хуманитарних организација под окриљем Уједињених нација."


Осамнаест од 30 камиона је уништено, а један официр САЦП-а и 20 цивила је убијено, а камиони са хуманитарном помоћи су опљачкани.

"Сасвим случајно" на сцени су изашли "Бели шлемови". Они су саопштили центру у Лондону да је напад на хуманитарни конвој извела сиријска авијација уз помоћ руске авијације. "Доказ" су били фрагменти неких бомби и очевици, који су видели сиријски хеликоптер на небу. Одмах након тога, Вашингтон је саопштио да су ваздушни напад на конвој могле извести само руске или сиријске трупе, али су САД за напад окривиле Русију.

Говорeћи о "подвизима" заједничкe замисли британске обавештајне службе, катарских шеика и Џорџа Сороша (у финансирању "Белих шлемова" откривен је и његов траг) може се дуго причати — али ћу се ограничити само на две провокације са употребом хемијског оружја. 4. априла 2017. године "Бели шлемови" су објавили видео снимке о "последицама тзв. ваздушног напада са употребом хемијског оружја" на периферији града Хан Шаикун у провинцији Идлиб, односно материјал два слободна новинара повезана са радикалним исламистскими фракцијама. Ови видео снимци су продати телевизији "Ал Џазира" и "Оријент њузу", а који су широко објављени у водећим западним медијима. Говорило се о томе да је у нападу коришћен изузетно опасан гас сарин. Међутим, на видео снимку се јасно види, да је "жртвама" помагано, не бринући о средствима за заштиту: код њих нема ни рукавица, ни гас маски, нити других помагала. И уопште, сви материјали које су снимили "Бели шлемови" много су више неки документарни филм.

Ипак, то је видео "Белих шлемова" и њихови "докази" о коришћењу сарина (наравно, сиријске војске) натерао је ћерку председника САД Иванку Трамп да дође оцу и да му покаже шокантне снимке, те да "казни крвавог диктатора" Асада. Резултата се сви сећају - напад крстарећим ракетама на аеродром Шаират, након чега су наде за руско-америчку сарадњу у Сирији исчелзе као јутарња магла.

Годину дана касније "Бели шлемови" поновили су свој стари трик, али много више смелије: овај пут су све измонтирали сами. 7. априла 2018. године "Бели шлемови" и велики број НВО је саопштио да су сиријске снаге у Источној Гути напале цивиле хемијским оружјем. "Мада је цео овај спектакл био небулоза "Белих шлеомва", то је било довољно да Трамп нареди још један ракетни напад на сиријске војне објекте (у ноћи 13. на 14. април), а свет је неколико сати опасно балансирао на ивици новог великог рата."

У принципу, ове две епизоде ​​су довољне да се види да су "Бели шлемови" фалсификатори. Нажалост, неће бити суђења. На наговор америчког председника Трампа и канадског премијера Труда, Израел се сложио да дозволи пролаз кроз своју територију за неколико стотина активиста "Белих шлемова" и њихових породица. Првобитно је пријављено око 800 "избеглица", али до вечери у недељу постало је познато да је само 422 особа напустило Јордан. "Чудесно спасење" "Белих шлемова" постало је, између осталог, добар публицитет за Израел, који раније није био присутан у великим хуманитарним операцијама.

Јасно је зашто је Западу требало да се "шлемови" извуку из Сирије - за пет година, они су се борили против Асада и Русије и тешко би могли очекивати добар став према њима. И што је најважније - команданти и благајници који су превише знали, а да њихова тајна падне у руке сиријске или руске контраобавештајне ... не, нису могли себи то дозволити. Поред тога, заједно са "шлемовима", претварајући се да су мирни волонтери, Сирију су напустила најмање четири господара рата, командира "Ал-Нусре", који су једва могли рачунати на чињеницу да ће их лако пропустити у Идлиб, заједно са избеглицама из Дарае и Кунеитре. Новински лист Ал-Масдар навео је њихова имена и извештаје да су те четири особе регрутоване од стране израелске војне обавјештајне службе, те да су радиле у интересу јеврејске државе.

Није искључено да су "Бели шлемови" недопустиво знали много о улози Израела у подршци и снабдевању неких џихадистичких група на југу Сирије - група које Израел користи против својих главних непријатеља - Иранаца. У овом случају, "без преседана хуманитарна акција", Израел је отворио транзитни коридор за "Беле шлемове" за Јордан, што се добија као логично објашњење.

Шта год да је, бег "Бели шлемова" из Сирије је један пораз глобалиста, који нису успели да преобликују Блиског Исток по својим моделима. Још једна победа за Москву и Дамаск. Штета што су провокатори и лажови "Сиријске цивилне одбране" побегли од правичног суђења. Али можда ово није крај приче?

* "Џабат Фатах ал Шам" ( "Ел-Нусра Фронт", "Џабат ан-Нусра") - организације призната као терористичка одлуком Врховног суда Русије од 12.29.2014.

** "Исламска држава" - организација призната као терористичка одлуком Врховног суда Русије од 12.29.2014.

*** "Ал-Каида" - проглашена терористичком организацијом одлуком Врховног суда Русије од 14.02.2003.

Кирил Бенедиктов, политолог, аутор политичке биографије Доналда Трампа "Црни лабуд" за РТ

Читајте више на Ситуација у Сирији - из минута у минут

 


Кључне речи:

(1)

Остале вести из рубрике

Колумне

Организација муслиманских оружаних снага - настанак и развој

Соња Бисерко је гостујући на телевизији Н1 окривила Србију и Републику Српску за регрутацију паравојних формација у Босни и Херцеговини – „Зелених беретки“. Хоће ли појавом „Зелених беретки“ у Бужиму следити овакав сценариј?

Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену
Караџић: Дејтонски споразум је последња линија одбране и не сме се напустити ни по коју цену

„Они који су га оверили и гарантовали непрекидно га мењају на начин који споразумом није предвиђен. Самопроглашена тела за примену споразума издигла су се у тела за “промену” и одржавају потенцијално жариште сукоба и страдања активним због својих империјалистичких интереса.“

2022-01-10 14:47:22

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

Мојковачка битка  - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2022-01-07 08:21:01

РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама
РТ: Кина и Русија спремне да окончају доминацију САД у глобалним финансијама

Руски председник Владимир Путин одржао је опсежне разговоре са својим кинеским колегом Си Ђинпингом прошле седмице, при чему су се два светска лидера договорила о плановима за успостављање новог заједничког међународног финансијског оквира.

2021-12-28 13:28:20

Неретљани су били Срби
Неретљани су били Срби

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији Одвојивши се од мора, након пада под Турке, Срби су запоставили...

2021-12-19 08:30:08

Колубарска битка, време победе
Колубарска битка, време победе

Врхунац напора и вештине командовања српске војске

2021-12-16 07:22:46

РТ: Ко се против кога бори у Украјини?
РТ: Ко се против кога бори у Украјини?

За РТ пише Глен Дизен, професор на Универзитету Југоисточне Норвешке и уредник часописа \"Русија у глобалним пословима\".

2021-12-06 09:07:24

Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе
Најмлађем ратнику стране почасти, а понижења од своје државе

Рат је био мучан, немилосрдан, ни децу није штедео. Једног осмогодишњег дечака, случајно спасеног од покоља, губитак целе породице – оба родитеља, четири брата и три сестре – натерао је да постане најмлађи ратник.

2021-12-05 10:31:02

Србија са Русијом разматра могућност изградње нуклеарне електране - анализа
Србија са Русијом разматра могућност изградње нуклеарне електране - анализа

Председник Србије Александар Вучић рекао је да његова земља разматра могућност изградње нуклеарне електране на својој...

2021-11-25 10:21:05

Руска политичка мисао очима једног Србина
Руска политичка мисао очима једног Србина

Београдска издавачка кућа „Информатика”, уз учешће српског Института за политичке студије и руске Међународне словенске академије,...

2021-11-18 13:02:09

Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду
Гробови морнара Дунавске флотиле Црвене армије у касарни „Александар Берић“ у Новом Саду

Поред споменика Црвеноармејцима у Београду, Батини, Врбасу, Новом Бечеју, Злоту код Бора, Зрењанину, Белосавцима код Тополе, Јагодини, Нишу, Крушевцу, Зајечару, Рготини, Бору..., налази се још једно мало познато обележје посвећено Црвеноармејцима који су дали своје животе у борбама на нашем делу Дунава. У новосадској касарни Речне флотиле „Александар Берић“ више од седам деценија касарнски круг је место почивалишта шесторице припадника Црвене армије: капетана трећег ранга Павела Ивановича Денисова (1918-1945), Григорија Ивановича Печерског (1926-1945), Алексеја Стољарева (1918-1944), Вјачаслава Жука (1926-1944) и још двојице неименованих припадника црвеноармејске Речне флотиле, Краснофлотилаца, изнад чијих се гробница налазе пирамиде са звездом петокраком. Речна флотила одржава њихове гробове и споменике и приликом свечаности полаже венце, а свешетник држи опело погинулим Црвеноармејцима.

2021-11-14 08:21:36

Шта је Достојевски писао о Србима?
Шта је Достојевски писао о Србима?

Ја сам добијао писма из Србије, и разговарао сам с људима који су долазили отуда, и посебно сам запамтио писмо једног младог Руса који је тамо и остао, који с усхићењем пише о Србима, али који негодује зато што у Русији има људи који мисле да су Срби кукавице и егоисти. Овај одушевљени руски емигрант чак налази и оправдање за оно добровољно сакаћење које су српски војници вршили над собом док су били у јединицама Черњајева и Новоселова: то је, видите, до те мере народ нежна срца, тај народ воли своју кућу где је свако оставио супругу, децу, сестре и браћу, оца и мајку, вереницу, коња и пса, да свако од њих оставља све, сакати себе, одсеца своје прсте само да би био неспособан за службу, само да се што пре врати своме милом гнезду!

2021-11-13 10:00:24

Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији
Живадин Јовановић: Циљеви Запада и кадровање у Србији

Неспорно је да САД, Велика Британија и Немачка, имају стратешке геополитичке интересе на Балкану и посебно,...

2021-11-10 07:30:31

​Софија побола српске барјаке у швапски табор
​Софија побола српске барјаке у швапски табор

„Зора је душу дала за акције. Најпре чамцем тихо, преко Саве, па онда на прстима до карауле и уснулим Аустријанцима учтиво кажеш: Жао ми је што сам морала да вас пробудим и узмем ваше пушке’”, заповедио је командант Кирхнер јунакињи и лепотици из Београда

2021-10-31 07:35:20

РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти
РТ: „Немачка је сада ваш пријатељ“: Одлазећи амерички амбасадор увредио Србију на споменику ђацима које су погубили нацисти

Пише Небојша Малић, српско-амерички новинар, блогер и преводилац, који је био колумниста antiwar.com од 2000. до...

2021-10-24 12:48:12

Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић
Како су стрељање у Крагујевцу преживели вајар Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић и Љуба Тадић

Тог 20. октобра 1941. Крагујевчани који су избегли стрељање читавог живота живо су се сећали. Међу њима су били и тадашњи крагујевачки ђаци који ће касније оставити великог трага у српској култури: вајар Никола Кока Јанковић, сликарка Оља Ивањицки и глумци Мија Алексић, Васа Пантелић, Драгомир Фелба и Љуба Тадић.

2021-10-21 18:51:30

Одлука Синода и закржљали аутошовинизам
Одлука Синода и закржљали аутошовинизам

Пише Слободан Стојичевић

2021-10-16 13:24:12

Руси на Солунском фронту
Руси на Солунском фронту

Пише, Бошко Антић, контраадмирал у пензији Русија је 1914. године објавила рат Немачкој због Србије јер би...

2021-09-25 08:00:42

Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца
Руски генерал у српској војсци: Михаил Черњајев и 4.303 руска добровољца

Од 22. до 24. септембра у Београду ће се одржати Дани духовне културе Русије у Србији, у оквиру којих ће бити уприличене и две изложбе чији је повод 145. годишњица доласка Руског добровољачког покрета у Србију почетком тадашњих Српско-турских ратова.

2021-09-21 07:00:40

Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад
Др Ненад Стевандић: Борба, харанге и заставa, некад и сад

Некад су се српске заставе стидљиво показивале и носиле међу Србима. У борби за стварање и...

2021-09-19 10:39:53

Како је пробијен Солунски фронт
Како је пробијен Солунски фронт

  "Сви команданти, командири и војници треба да буду ношени идејом – од брзине продирања зависи цео...

2021-09-15 22:35:35

Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница
Ћуте и све подносе изгладнели до крајњих граница

Три године трајала је окупација Србије у Великом рату, три црне године за српски народ, писали...

2021-09-04 07:04:53

Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан
Коњ Зекан из Губереваца претекао два рата па демобилисан

Почетком априла 1916. Драгачевцима је наређено да не поздрављају војнички старијега, него да капе скину. Већ је била уведена латиница као званично писмо. Кулуком су поправљани путеви: ко се не одазове из првине добиће 12 батина, ко се не јави ни други пут – 25 мотки.

2021-08-28 11:31:10

Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми
Владимир Кршљанин: Нови свет, Запад и ми

Русија и Кина предводе Нови свет.           Нови свет чини већина човечанства, која...

2021-08-28 10:48:36

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: