„Тенк-убица“ стиже на пролеће: Кантемировска дивизија чека „Терминаторе“

Објављено: 28.01.2018.год.
БМПТ-72 „Терминатор-2“ у налету, фото: Слободан Ђукић / Russia beyond


Руска армија у марту месецу коначно добија прву партију универзалних борбених оклопних возила за подршку БМПТ-72 „Терминатор-2“. Ради се о екстремно наоружаној борбеној концепцији, која је намењена остваривању ватрене премоћи на тлу.

Руска корпорација за производњу оклопних борбених средстава „Уралвагонзавод“ планира да 
у марту месецу ове године почне са испоруком оклопног борбеног возила за подршку тенкова БМПТ „Терминатор“. Овим чином ће коначно да буде стављена тачка на помало „чудна“ вишегодишња одлагања око његовог увођења у наоружање оклопних јединица руске армије.

До данашњег дана, нико у практичним условима није испитао тактичке предности овако конципираног оклопног средства, на пољу копнених борбених операција. Савремене пешадијске јединице располажу изузетно великим арсеналом противтенковског оружја, од ручних ракетних бацача па све до противтенковских ракетних система, чији домет достиже даљине од пет и више километара. Масовно присуство овог наоружања у пешадијским јединицама, и њихово перманентно усавршавање, знатно су повећали губитке тенкова и њихових тенковских посада.  Да би се што више сузбила све негативнија статистика, конструктори оклопних возила покушавају да што више ојачају оклопну заштиту тенка, даљим побољшањем основног тенковског оклопа, али и развоја нових система додатне оклопне заштите који се уграђују на основни оклоп (пасивна и активна заштита). Ипак, нешто је ту фалило. Недостајало је универзално борбено средство, које ће решавати огроман број задатака који се пре свега тичу откривања и уништења потенцијалних ватрених тачака на фронту, у којима вребају злокобони „ловци“ на тенкове. Да би се ови задаци ефикасно решили, било је потребно направити оклопно возило које је мобилније од основног борбеног тенка, чија је ватрена моћ у равни са тенком, и које има адекватну оклопну заштиту. Дакле, нешто што још није виђено на фронту. Једноставно, даља употреба „голе“ пешадије у савременим условима бојишта, која треба да потпомаже тенковима у нападу, доводи до неприхватљиве стопе губитака.

Рад на новом борбеном средству започео је још за време СССР-а. Група инжењера из Чељабинског тракторног завода, конструисала је прототип возила, још средином 80-их година прошлог века. Прва варијанта је добила и своје кодно име „Објекат 781“. Ово возило је испројектовано на бази тенка Т-72. Укупно су била направљена два експериментална образца. Ускоро су започели и тестови који су показали охрабрујуће резултате. Међутим, скори колапс СССР-а и тешка финансијска криза, обуставили су даљи развој овог пројекта, и са њим су дуги низ година почели да другују „мрак и прашина“.

Идеја о наставку овог пројекта поново је оживљена 1998.године. Цео пројекат даљег развоја и производње БМПТ је преузела фабрика „Уралвагонзавод“ из Нижњег Тагила. Инжењери „Уралвагонзавода“ су задржали његову ходну шасију коју је користио ОБТ Т-72. Први експертиментали образац је добио кодно име „Објекат 199“. После првих испитивања, идентификовано је неколико слабих тачака које су се тицале недовољно снажног наоружања, које мора да одговори веома великим захтевима који су задати пред ово средство. Ускоро је возило ојачано допунским наоружањем, а релативно слаба оклопна заштита побољшана је интеграцијом реактивних плоча које су покриле тело возила. Ова интервенција је значајно смањила пробојни ефекат приликом судара са поткалибарним и тандем-кумулативним пројектилима, и самим тим повећала степен његовог преживљавања. Такође уграђен је и комплекс који може даљински да открије и уништи противничке антитенковске мине. Због свог снажнијег основног наоружања у односу на претходну верзију, ово возило је добило име „Терминатор“. Међутим, серијска производња и увођење у наоружање још није започела.

Из конструкторског одељења „Уралвагонзавода“ је 2001.године стигла нова верзија, која је била значајно ојачана интеграцијом новог система за управљање ватром (СУВ). Ова верзија је добила ознаку БМПТ-72 или „Терминатор-2“. Напуцани „Терминатор“ је опремљен са два аутоматска топа 2А42 у кал.30мм, који има борбени комплет од 850 граната. Ове топове је производио чувени завод „Туламаш“ из Туле. Топ испаљује муницију у калибру 30×165 мм, а балистичке карактеристике гранате су обезбеђивале ефективан хоризонталан домет до 4.000 метара (пробојност до 50мм хомогеног челика под углом од 60 ст.на даљини од 1.000м). За овај топ су развијена 2 типа муниције у калибру 30×165 мм, панцирни и фугасни, а борбене платформе које га користе као основно наоружање су оклопна борбена средства БМП-2, БМД-2, БМД-3, БТР-90 као и хеликоптери Ка-50, Ка-52, Ми-28. Топови су оспособљени да дејствују у јединачном и рафалном режиму паљбе. Са њима је спарен и митраљез ПКТМкал.7,62х54мм, као и два аутоматска бацача граната кал. 30мм (сваки по 300 граната). Ударно ракетно наоружање се састоји од четири ласерски вођене противтенковске ракете „Атака-Т“ које су смештене у исти број танспортно-лансирних контејнера. Ову ракету одликује изузетно висока брзина лета, и према атрибуту брзине спада у најбрже ракете таквог типа на свету. Њена брзина износи око 550 м/сек. Примера ради „Маљутка“ лети брзином од 120 м/сек, „Фагот“ око 183-207 м/сек., BGM-71 TOW око 275 м/сек. AGM-114 Hellfire 440 м/сек. Оваква брзина јој обезбеђује да до максималне тачке њеног домета дође за свега 10 секунди. Специјално за БМПТ-72 су развијена два типа ове ракете, са кумулативном (9М120-1) и термобаричном бојевом главом (9М120-1Ф). Максимална даљина на коју се ракета лансира је 6 км, а на тој даљини она може да пробије сваки савремени тенк чији је оклоп ојачан динамичком заштитом. Треба напоменути да напредне верзије ове ракете, са тандем бојевом главом, имају увећан домет који сада достиже целих 10км, а повећана је и њена пробојност која износи 1000мм+ хомогене челичне плоче, заштићене структуром динамичке заштите. На циљ се наводи помоћу специјализованог комплекса за навођење Б07С1 „Атака-Т“, који ради у полуаутоматском режиму навођења (ласерски сноп).

Са оваквим наоружањем БМПТ је задобио способност да се бори не само против жиле силе, него и против теже оклопљених борбених средстава непријатеља, као и ваздушних циљева који се крећу дозвучном брзином као што су нпр. хеликоптери или крстареће ракете. Руски „Терминатор-2“ гарантовано уништава све потенцијално опасне ватрене тачке непријатеља у радијусу од 2км, без обзира на њихову чврстину. За време испитивања, приликом гађања тенка на даљини од 1,000 метара, утврђено је да ово борбено средство може својом „ватреном тучом“ у потпуности да га избаци из строја. Приликом увида у ефекте ватре коју је том приликом остварио „Терминатор-2“, регистровано је уништење готово свих нишанских справа који се налазе на корпусу тенка, оштећење тенковског резервоара, изрешетана купола и топ тенка. Тешки митраљез који се налазио на врху тенковске куполе је откинут, и пронађен десетак метара иза циља.

Упркос свом заиста деструктивном потенцијалу, највећи домети које је имао БМПТ-72 „Терминатор-2“ су била бројна полигонска испитивања и прикази на међународним изложбама војне технике. Очекивани улазак овог средства у наоружање је планирано за 2009.годину, међутим до тога није дошло. „Уралвагонзавод“ је био принуђен да својих 10 комплетираних машина „Терминатор-2“ испоручи казахстанској армији. У овом часу, Казахстан је једина држава која у свом наоружању има ова борбена средства.

Прави разлог за кочење увођења у наоружање "Терминатора-2" није техничке, већ бирократске природе. Увођење овог типа наоружања у састав оклопних јединица, захтева развој новог концепта у извођењу копнених борбених операција. То ће довести до промене у организационој структури оружаних снага. Процес је веома инертан, јер захтева велике финансијске и организационе трошкове. Поред тога, важну улогу у овом случају је имао и бивши министар одбране Анатолиј Сердјуков. Само њему знана концепција изградње оружаних снага, углавном се ослањала на набавку опреме иностране производње, док се иствовремено опструирала куповина домаћег наоружања.

Схватајући, да ће ово заиста сјајно борбено средство ко зна када постати део руских оклопних снага, „Уралвагонзавод“ доноси мудро решење о потреби повећања извозне привлачности БМПТ-а. Возило је имало своје препознатљиво име, које је потпуно разумљиво на свим иностраним језицима. Истина ово име, који је ипак везано за Холивуд, изазвало је буру негодовања међу посланицима Државне думе, који су саставни део Комитета за безбедност на челу са председавајућим Владимиром Комоедовом. Ипак, главни ауторитети су изашли у сусрет „Уралвагонзаводу“ који се нашао у тешкој ситуацији услед перманентог одлагања посла од стране руског Министарства одбране.

Најважнија околност која је дословно „отопила лед“ око овог пројекта, јесте његова борбена примена у Сирији. Наиме, руски тенкисти у Сирији, који су својим очима видели сву ватрену моћ „Терминатора“ изјавили су да ово средство напросто мора да постане интегрални део оклопно-механизованих јединица руске војске. Његова примена је посебно била индикована приликом борбе против јако утврђених позиција непријатеља, на које ни тенкови нису смели да крену. Комбинованом употребом топовско-ракетне ватре, уз истовремено дејство аутоматских бацача граната, претворило је неколико таквих ватрених тачака у најобичнију гомилу шута и камења. Борбени квалитет „Терминатора“ су на лицу места видели и бројни оперативци иностраних тајних служби који бораве на овом ратишту, пре свега Израелци. Отуда и озбиљна заинтересованост управо ове земље за набавком руских „Терминатора“. Ова држава која има једну од најквалитетнијих армија на свету, жели да их види у пару са њиховим ОБТ „Меркава“.

Башар Асад на бази Хмејмим, 27. јун 2017.

Захваљујући резултатима из Сирије, али и позитивном одјеку тенковских посада на саму појаву овог средства, донесена је одлука да се „Терминатор“ од ове године лагано почне уводити у наоружање руске армије. Иако се ради о још безначајним количинама, важно је напоменути да је први корак направљен.

У међувремену, „Уралвагонзавод“ наставља да побољшава борбене способности БМПТ. Наредни БМПТ- „Терминатор-3“ се развија на бази платформе „Армата“. Он ће бити опремљен свим напредним решењима који су примењена и на основном борбеном тенку „Армата“. То се пре свега односи на уградњу нове генерације активне оклопне заштите „Афганит“ која пресреће и уништава непријатељске пројектиле који лете ка тенку (укључујући и поткалибарне који лете хиперсоничним брзинама). Биће примењена и аеросолна заштита, која обезбеђује једну врсту невидљивости и то не само за термовизијске уређаје, него и за радаре. Предвиђена је и уградња сопственог радара, који ће постати интегрални део система за управљање ватром.

У перспективи се планира снажније топовско наоружање - уместо два спарена 30-мм топа 2А42, планира се интеграција специјалне куполе са једним топом АУ-220М кал. 57 мм. Његова брзина паљбе износи 120 граната у минути, док му је хоризонтални домет вртоглавих 12 километара. Конкретно, ради се о топу који је део роботизоване куполе коју у комплету производи чувени руски биро „ЦНИИ Буревестник“. Претпоставка је да ће поткалибарна граната калибра 57×348 мм, испаљена из овог топа, имати способност да пробије хомогену панцирну плочу дебљине 150мм, на даљини до 1500 метара. Поред тога, овај топ може да дејстује и по ваздушним циљевима на висини и од 4 километра. Са њим ће да буде спрегнут и митраљез ПКТМ кал. 7,62х54мм.

Да ли ће се на овој модернизованог верзији „Терминатора“ наћи и аутоматски бацачи граната* и ат-ракете „Атака-Т“, за сада није познато. Међутим, постоји велика вероватноћа да ће се ово наоружање не само задржати, него и проширити (развој напредне куполе са топом АУ-220М која ће обухватити и контејнере са ат-ракетама). Овај закључак је изведен из чињенице, да ће се овај топ највероватније уградити и на савремену концепцију БМП-3, што је по ватреној моћи једнако са „Терминатором“, који не би поседовао додатно наоружање. Дакле, логика налаже да ће се на новом „Терминатору“ наћи још додатног наоружања, јер је крајње неоправдано да се у наоружању нађу оклопна средства практично истих борбених могућности.

* Највероватније ће се радити о најновијој верзији аутоматског бацача граната АГС-40 / 6Г27 „Балкан“ кал.40мм, који ће имати значајно већи домет и убојну моћ од досадашњег АГС-17 „Пламја“.

Слободан Ђукић,
Russia beyond


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Колумне

Почетак одбрамбеног боја на Паштрику

Операција копнених снага НАТО, војске Републике Албаније и Шиптарских терористичких снага у рејону Карауле „Горожуп“ и планине Паштрик, под називом „Стрела-2“, као друга етапа нападне операције „Стрела“ почела је 26. маја 1999. године изненадном и снажном артиљеријском и минобацачком ватром са територије Албаније

Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа
Феномен Косова у српској историји и косовски завјет - В. Вртикапа

„Границе душе нећеш наћи, па ма прошао свим путевима толико је дубок њен логос“ - Хераклит

2023-05-05 12:05:55

Деведесет пет година од стварања подморничке флотиле Краљевине Југославије
Деведесет пет година од стварања подморничке флотиле Краљевине Југославије

Био је 8. април 1928. када су се на хоризонту пред Боком Которском појавили обриси великог теретњака кога су следиле две мале силуете. И док су се дуго исчекиване лађе приближавале свом крајњем одредишту, гомиле мештана појуриле су да свечано дочекају нови понос младе државе. Тог историјског дана, уз мол тиватског Арсенала пристале су уз пратњу матичног брода „Хвар“ две подморнице на чијим торњевима су се вијориле војнопоморске заставе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Тог дана, створен је један од елитних видова Југословенске војске – Подморничка флотила. Ово је прича о људима и бродовима који су је чинили

2023-04-08 18:03:39

Дан када смо бомбардовали Рајх
Дан када смо бомбардовали Рајх

Освета краљевског ваздухопловства за бомбардовање Београда и скривене историјске чињенице о контраудару бомбардера краљевског ваздухопловства

2023-04-06 15:31:39

Владимир Кршљанин: Издржати до победе
Владимир Кршљанин: Издржати до победе

У свету, реално, победа се већ десила. За само неколико деценија, без ратова, колонизација и уцена,...

2023-02-04 16:30:22

Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије
Вокер „режисер“ манипулација и лажи: Из ратног дневника команданта Треће армије

У актуленој ситуацији на Косову и Метохији и око Косова и Метохије све се више најављује могућност да Албанци изазову инцидент који ће приписати Србима и тако на сличан начин како је то учинио Вокер 1999. године изазвати раеговања проалбанских снага у свету против Срба и Србије.

2023-01-14 14:21:32

Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе
Боцан-Харченко: Нечовештво западњака не зна за границе

Коментар Амбасадора Русије у Београду Александра Боцан-Харченка: „Низ етнички мотивисаних напада локалних Албанаца на Србе у покрајини...

2023-01-10 09:35:56

Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године
Мојковачка битка - Бадњи дан и Божић 1916. године

Један од најсветлијих примера жртвовања у Првом светском рату била је Мојковачка битка на Бадњи дан и Божић 1916, када је Санџачка војска Краљевине Црне Горе зауставила аустроугарску офанзиву и помогла српској војсци да се повуче из правца Пећи преко албанских и црногорских планина ка Јадранском мору и касније Крфу.

2023-01-06 16:55:13

Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије
Боцан-Харченко: Империја лажи би да унесе раздор између Србије и Русије

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко наводи да је циљ тезе да је Русија искористила...

2022-12-23 09:30:16

Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама
Подржављење душе: Кијев захтева да се Бог прикључи антируским санкцијама

Крајем прошлог месеца је у Украјини службено отворен нови фронт – религиозни. После рације у Кијевско-печерској лаври украјински парламент припрема одговарајући закон којим би се имовина Украјинске православне цркве Московског патријархата постепено конфисковала од стране државе. Верници угашене цркве би постали део православног Кијевског патријархата, у противном послани на тржиште религиозних афилијација да се распитају шта је још слободно и несанкционисано. „Никоме нећемо дозволити да изгради империју унутар украјинске душе“, образложио је председник Зеленски нацрт владиног закона. Појам „душе“ је измештен из религије, подржављен и послат у ратне ровове.

2022-12-07 10:43:47

Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету
Владимир Кршљанин: Кренимо у сусрет новом свету

Људско стваралаштво је колективни чин. Ипак, од Старог Рима до данас, западне силе су биле узрочник...

2022-12-04 10:34:22

Руско-турски ратови на Дунаву
Руско-турски ратови на Дунаву

РАТ 1768-1774. ГОДИНЕ - Руска војска је први пут прешла преко Дунава на Балкан 1774. године. Било је то у рату вођеним од 1768. до 1774. године, који је вођен с циљем изласка Русије на Црно море и спречавања даљнег продора Турака у северно црноморско приморје. Рат је објављен октобра 1768. године, а ратне операције су обухватиле готово читаво црноморско подручје, Грузију и обале Грчке. Руска војска је нанела турској армији низ удара у Молдавији, а први пут су руске трупе стигле, под командом Александра Васиљевича Суворова, на десну обалу Дунава у рејону Тутракена. Нешто касније, 17. јуна исте године војска се поново нашла на јужној страни велике реке. У оба случаја била су то само извиђачка дејства, а тек годину дана касније, јуна 1774. године, руска војска предвођена Суворовим и Каменским форсирала је Дунав на његовом доњем току, у рејону Хиршова и Измаила и у боју код Козлуџа разбила турске снаге. Истовремено је одред генерала Салтикова прешао Дунав код Тутракена.

2022-12-04 10:05:41

Повратак победничке Српске војске у Београд
Повратак победничке Српске војске у Београд

На данашњи дан су силе Антанте потписале примирје са Немачком чиме је окончан Први светски рат

2022-11-11 17:00:23

Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија
Владимир Кршљанин: Евробирократи и Србија

Данас добро плаћени евробирократи, без обзира да ли заузимају управљачке позиције у Бриселу или у некој од престоница ЕУ, већином делују против интереса народа и против принципа демократије, а по наређењима англоамеричке олигархије. И усуђују се да прете Србији.

2022-10-14 09:35:22

Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!
Тишина, Кристофере Хил, мада ни на тишину немате права!

Дајете себи за право да безмало свакодневно тумачите ко смо, шта смо и какви би ваљали бити ми Срби и Србија?

2022-10-08 12:04:03

Војна димензија разбијања социјализма
Војна димензија разбијања социјализма

Пише Бошко Античћ, контраадмирал у пензији У планирању и припремама за тзв. демократизацију свих земаља социјализма водило...

2022-10-02 09:30:10

Европски хомосексуалци сломили Србију
Европски хомосексуалци сломили Србију

Извор: Синиша Љепојевић, Независне новине Савремена Србија, као и цијели српски народ, имају много непријатеља, али издржавају....

2022-09-21 13:58:12

Шта је с вама браћо Французи?
Шта је с вама браћо Французи?

Пише Бошко Антић, контраадмирал у пензији

2022-09-17 16:31:02

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску

Апстракт: Република Хрватска је од самог почетка кризе на подручју СФР Југославије показивала претензије за проширењем граница до Дрине и тиме оживљавање Независнe Државe Хрватскe. Да би то остварила нова власт је успоставила партнерске односе са многим антијугословенским круговима на Западу, бројном хрватском усташком емиграцијом и муслиманима у Босни и Херцеговини проглашавајући га „хрватским цећем“. Због тога је Хрватска пружила помоћ муслиманима у проглашењу независности БиХ истовремено пружајући помоћ у формирању и обуци паравојних јединица на својој територији уз илегално снабдевање наоружањем преко своје територије.Током већег дела оружних сукоба Хрватска војска вршила је агресију на територију БиХ усмерену против српског народа. И поред неколико потписаннх споразума између Фрање Туђмана и Алије Изетбеговића о сарадњи и пријатељству те организовања садејстава обе стране против Војске РС кренуло се и даље. Сукоби између Хрватског вијећа обране и Армије Републике БиХ нису престајали све док муслиманска страна није дошла у неповољан положај у односу на Србе који су држали под контролом већи део територије Босне и Херцеговине. Влада Републике Босне и Херцеговине схватила је да сње не може одржати сама па је затражила хрватску војну интервенцију. Да би обезбедила прекретницу у развоју опште ситуације на ширем простору, под утицајем и подршком тзв. међународне заједнице у Сплиту је потписана „Декларација о оживотворењу Споразума из Вашингтона о заједничкој обрани од српске агресије и постизању политичког рјешења у складу са напорима међународне заједнице”. У складу са споразумима офанзиве Хрватске војске у БиХ одвијале су се уз садејство Армије Републике БиХ и Хрватског вијећа одбране, као и НАТО снага посебно бомбардовања Српске што је потпуно променило равнотежу снага у рату на простору БиХ доводећи до убрзања мировних преговора који су резултирали Дејтонским мировним споразумом. Све операције здружених снага против Војске Републике Српске Крајине и Републике Српске планиране су, оранизоване и реализаване у сарадњи Хрватске са администрацијом и оружаним снагама Сједињених Америчких Држава са по начелима операције FID (Foreign Internal Defence) – „унутрашња одбрана пријатељске земље“

2022-08-07 09:35:17

Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део
Договор команде НАТО са хрватским и муслиманским лидерима у Сплиту око извођења нападне операције на Републику Српску Крајину у Републику Српску - 2. део

Приредио Бошко Антић, контраадмирал у пензији УЛОГА НАТО (САД) У ОПЕРАЦИЈАМА ХРВАТСКЕ ВОЈСКЕ ПРОТИВ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ...

2022-08-07 09:30:24

РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу
РТ: Од Косова до Тајвана, опробани и поуздани рецепт Вашинготна за хаос поново диже своју ружну главу

Најновији сукоби прате добро излизани план, од Приштине до Тајпеја и шире

2022-08-06 19:26:14

Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан
Фаина Савенкова: Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан

  Што више одрастате, све више схватате да је свет неправедан. Када је почео рат пре осам...

2022-07-04 13:08:31

Српски свет - последњи Кремљ руског света
Српски свет - последњи Кремљ руског света

Говор Ранка Гојковића на Каљазинским читањима

2022-06-14 08:39:41

Игор Калабухов: Русија - земља побједа
Игор Калабухов: Русија - земља побједа

Ауторски текст Игора Калабухова, амбасадора Руске Федерације у БиХ за „Глас Српске“

2022-06-11 19:17:52

rt - kolumne
baner rakija desno kolumne
baner apartman desno / kolumne
baner obzor desno - kolumne

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: