Историјски успех српске научнице Гордане Вуњак-Новаковић

Објављено: 05.05.2021.год.
фото: © ЕПО

Српска научница Гордана Вуњак-Новаковић је за иновативни допринос у биомедицини изабрана за финалисткињу престижне Европске награде за проналазаче за ову годину, објавио је у Минхену Европски завод за патенте (ЕЗП).

Рад ове професорке Универзитета Колумбија, чланице САНУ и прве Српкиње и жене која је постала члан Националне академије инжењерства САД, решио је комплексне проблеме у вези са заменом оштећеног ткива, што је определило ЕЗП да први пут једна научница из Србије буде у финалу у престижној категорији „Животно дело“.

Председник Србије Александар Вучић професорку Вуњак-Новаковић је 2020. године одликовао Орденом Карађорђеве звезде другог степена за нарочите заслуге у представљању Републике Србије и њених грађана и постигнуте изузетне резултате у области медицинских наука и биомедицинског инжењерства. 

Угледна научница је и креативни амбасадор Србије у оквиру Савета за креативне индустрије при Кабинету председнице Владе Србије Ане Брнабић.
 
Ову најцитиранију српску научницу до сада, као дете је инспирисао један од највећих светских умова Никола Тесла. Покренула је проналажење алтернативног приступа у лабораторијском узгајању ћелија, што је довело до револуционарног постигнућа у култивацији ткива за примену у регенеративној медицини.
 
Победници овогодишње најпрестижније европске награде за проналазаче биће објављени на церемонији 17. јуна.
 
Инжењерство ткива 
 
„Током своје научне каријере, Гордана Вуњак-Новаковић дала је огроман допринос инжењерству ткива, једном од најперспективнијих начина за продужење људског века и побољшање квалитета живота“, рекао је председник Европског завода за патенте Антонио Кампинос, саопштавајући имена финалиста за 2021. годину. „Њена научна иновација, предузетнички начин размишљања и патентирани проналасци нуде могућност безбедније рехабилитационе медицине код мишићно-коштаних, срчаних и плућних стања, отварајући врата новом добу регенеративне медицине.“

Професорка Вуњак-Новаковић са својим тимом тренутно истражује и да ли би њихова технологија могла да опорави плућа оштећена од ковида 19, и тестира нови третман заснован на инхалационој терапији, где активну компоненту лека представља молекул који излучују матичне ћелије.
 
Др Вуњак-Новаковић чланица је најугледнијих научних друштава и академија у свету, укључујући америчку Националну академију наука и САНУ, и једина је жена међу члановима Њујоршке академије наука.
 
Две деценије бави се истраживањима и применом биореактора који омогућавају да се хумана ткива гаје у лабораторији. Њен рад је фокусиран на инжињерство људских ткива за регенеративну медицину, изучавање матичних ћелија и моделовање болести.
 
Њена лабораторија је развила нове методе засноване на матичним ћелијама, биоматеријалима и биореакторима за регенерацију срца, плућа и костију, и моделе хумане физиологије и патологије. Са својим тимом научника направила је срчани мишић од матичних ћелија који ради као срчани мишић одраслог човека, што представља праву револуцију у медицини какву познајемо.

 
Јединствена на „Колумбији“
 
Рођена је у Београду 1948. године. Тренутно живи у Њујорку, САД. Она је први инжењер у историји Универзитета Колумбија промовисан у ранг "University Professor", који има само петнаестак активних професора, од преко четири хиљаде ангажованих на том универзитету.
 
Др Вуњак-Новаковић је и једина жена на Колумбији изабрана у четири америчке академије (Инжењерство, Медицина, Наука и уметност, Проналазаштво). Такође, професор је биомедицинског инжењерства и медицинских наука фондације Микати, као и професор стоматологије и директор лабораторије за матичне ћелије и инжењерство ткива на Универзитету Колумбија у Њујорку.

Године 2008, др Вуњак-Новаковић је примљена у Међународну кућу славних жена у технологији, добитница је бројних признања укључујући "Pritzker" награду Друштва за биомедицинско инжењерство и "Shu Chien" награду Америчког института за хемијске инжењере.
 
Године 2021, добила је награду "Pierre Galletti", највеће признање које Амерички институт за медицинско и биолошко инжењерство додељује појединцима. Изабрана је у Academia Europea, Српску академију наука и уметности, Националну академију инжењерства, Националну академију за медицину, Националну академију проналазача и Америчку академију наука и уметности.
 
Др Вуњак-Новаковић је именована у многим патентима, укључујући ЕП2408401 и ЕП1112348, додељене 2016, односно 2005. године, који чине основу за њену номинацију за финалисту Европске награде за проналазаче 2021. године.
 
Комбиновање ћелија и биоматеријала
 
Замена оштећеног или истрошеног ткива је дуго била циљ научника који раде у биомедицинском пољу. Осамдесетих година прошлог века, када је Вуњак-Новаковић започела своју каријеру, преовладавао је приступ комбиновања ћелија и биоматеријала и њихова уградња у тело, са намером да такав трансплант пронађе начин да регенерише ткива.
 
Истраживачица је пионир алтернативног приступа који обухвата лабораторијско узгајање ћелија уз пажљиво контролисање екстерних окружења (температура, пе-ха, нутријенти, кисеоник, фактори раста и физичке силе) како би се утицало на врсту ткива у које се ћелије развијају, праћено имплантацијом овог ткива у тело. „Ћелије не можете да преварите", каже Вуњак-Новаковић. „Морате им пружити пун спектар услова које имају у природи". 

Са више од 53.400 цитата и више од 420 чланака у научним часописима, Вуњак-Новаковић данас спада међу најцитираније инжењере на свету, а током своје каријере добила је бројне награде и признања; 2007. постала је прва жена инжењер која је одржала Директорско предавање на Националном институту за здравље, а следеће године примљена је у Међународну кућу славних жена у технологији.
 
Уз "EpiBone", који тренутно има 20 запослених и привукао је више од десет милиона евра инвестиција, Вуњак-Новаковић је суоснивач још три компаније. Ту спадају TARA Biosystems, који израђује срцолико ткиво за употребу у тестирању лекова; Xylyx Bio, који производи материјал специфичан за ткиво како би подржао раст ћелија; и Immplacate Health, која користи матичне ћелије за сузбијање различитих аутоимуних и запаљенских поремећаја.
 
Менторска улога 
Уз предузетничку и научну изврсност, др Вуњак-Новаковић је показала и импресивну посвећеност подршци колегама и неговању нове генерације истраживача, обучивши преко 150 млађих предавача, клиничких сарадника, постдоктораната, студената медицине и постдипломаца, од којих су многи предавачи на универзитетима широм света или руководиоци у биотехнолошкој индустрији.
 
Менторску улогу сматра једним од најзначајнијих аспеката своје каријере: „Менторство је најбоља и најважнија компонента онога што радимо у академској заједници. Будућност инжењерства и медицине почива на младим талентима који се баве научним истраживањима", каже она.
 
Своју вишедеценијску каријеру српска научница је посветила развоју екс-виво технике инжењерства ткива која омогућава безбеднијии и прецизнији начин култивације коштаног, срчаног, плућног и васкуларног ткива, било за трансплантацију, моделирање болести или испитивање лекова.
 
Пре него што је развила своју технику, замена ткива је подразумевала или болан графт из тела пацијента, или је носила ризик од одбацивања од стране имуног система у случају графтова узетих са леша. Пионирска техника др Вуњак-Новаковић укључује екс-виво стварање живих биолошких графтова путем култивације новог комада ткива из сопствених ћелија пацијента, у потпуности елиминишући ове проблеме.
 
Фацијална хирургија била је примарни фокус др Вуњак-Новаковић и компаније EpiBone. Да би се направиле инжењерски пројектоване кости лица, недостајуће или оштећено подручје се скенира не би ли се дефинисао прецизан облик дефекта, што помаже у стварању 3Д модела потребне заменске кости. Модел се потом уноси у уређај за микрофабрикацију како би се део свињске или говеђе кости изрезао у исти облик, стварајући матрицу у којој ће расти ново коштано ткиво.
 
Модел се насељава матичним ћелијама из абдоминалног масног ткива пацијента и смешта у биореактор, који опонаша прецизно калибрисане услове у људском телу, омогућавајући кости да расте. Будући да се коштано ткиво непрестано обнавља, анимални модел је на крају замењен сопственом кости пацијента. Др Вуњак-Новаковић верује да је EpiBone једина компанија која може да изврши индивидуално прилагођавање костију пацијената њиховој биологији и анатомском облику.
 
Европски патент за методу регенерације костију коју је развила др Вуњак-Новаковић одобрен је 2016. године. По њеним речима, патенти су били пресудни за помак њеног истраживања у комерцијалну употребу. „Ако видимо да имамо технологију која може да се патентира – што значи нешто што није очигледно, а могло би да направи велику разлику у некој области науке, инжењерства или медицине“, каже она, „тада увек подносимо привремену патентну пријаву, пре него што о том открићу почнемо да говоримо на научним скуповима или објавимо научни рад.“
 
Прототип за инжењеринг срчаног ткива 
 
Др Вуњак-Новаковић је такође развила протокол за инжењеринг срчаног ткива налик оном код одраслих људи, који тренутно комерцијализује TARA Biosystems, још једна компанија чији је суоснивач. Ова технологија ствара живо срчано ткиво за биомедицинска истраживања, укључујући ин витро испитивање нових лекова.

Српско-америчка научница је и део тима који предводи истраживање о регенерацији тешко оштећених плућа за трансплантацију, тако што их неколико дана пре трансплантације повезује са циркулаторним системом примаоца, што може имати позитивне импликације на успех трансплантације плућа. Тренутно, до 80 одсто донорских плућа се одбија због озбиљних, али потенцијално реверзибилних повреда.
 
EpiBone се нада да ће успети да израђује пројектоване коштане производе за децу са урођеним деформитетима главе и лица. Тренутно, деца са таквим стањима морају да прођу неколико операција током година, јер су потребни заменски графтови како дете расте.

О Европском заводу за патенте

Са 6.400 запослених, Европски завод за патенте једна је од највећих институција јавне службе у Европи. Са седиштем у Минхену и канцеларијама у Берлину, Бриселу, Хагу и Бечу, ЕЗП је основан са циљем јачања сарадње на патентима у Европи.
 
Кроз ЕЗП-ов централизовани поступак додељивања патената, проналазачи су у могућности да добију висококвалитетну заштиту патента у до 44 земље, покривајући тржиште од око 700 милиона људи.
 
Такође, ЕЗП је водећи светски ауторитет за информације о патентима и претрагу патената.

О Европској награди за проналазаче
Европска награда за проналазаче једна је од најпрестижнијих европских награда за иновације. Покренута од стране ЕЗП 2006. године, одаје признање појединачним проналазачима и тимовима проналазача чији пионирски изуми пружају одговоре на неке од највећих изазова нашег доба.

Финалисте и победнике бира независни жири састављен од међународних ауторитета из области бизниса, политике, науке, академске заједнице и истраживања.
 
Жири оцењује предлоге на основу доприноса техничком напретку, друштвеном развоју, економском просперитету и отварању нових радних места у Европи. Награда се додељује у пет категорија (Индустрија, Истраживање, Мала и средња предузећа, Земље које нису чланице ЕЗП и Животно дело).
 
Поред тога, на сајту онлајн гласањем јавност бира добитника
Награде публике између 15 финалиста.

Извор: РТС / ЕПО
 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Наука

Србија произвела 1,5 милиона доза вакцине „Спутњик V“

Србија је произвела 1,5 милиона доза вакцине "Спутњик V", те планира да произведе четири милиона доза...

РТ: Руска вакцина „Спутник V” коначно спремна за одобравање од стране СЗО-а након уклањања баријера, каже руски министар здравља
РТ: Руска вакцина „Спутник V” коначно спремна за одобравање од стране СЗО-а након уклањања баријера, каже руски министар здравља

Руска вакцина "Спутњик V" коначно ће бити одобрена од стране Светске здравствене организације (СЗО) након што...

2021-10-03 09:32:57

Завршена трећа фаза истраживања „Спутњик V“ међу старијим особама
Завршена трећа фаза истраживања „Спутњик V“ међу старијим особама

Трећа фаза клиничких испитивања руске вакцине "Спутњик V" за пацијенте старије од 60 година је завршена,...

2021-10-01 11:12:24

Математичка гимназија уручила плакету захвалности компанији НИС
Математичка гимназија уручила плакету захвалности компанији НИС

Математичка гимназија у Београду уручила је компанији НИС плакету за допринос успеху ове образовне установе. Плакета...

2021-09-27 18:09:00

Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“ представљен у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду
Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“ представљен у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду

Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“, који је издао Центар Руског географског друштва у Србији,...

2021-09-23 19:21:54

Уторак крајњи рок за пријаву на студентску праксу „NIS calling“
Уторак крајњи рок за пријаву на студентску праксу „NIS calling“

Академци, искористите своју шансу!

2021-09-17 13:28:35

РТ: УН упозоравају да неконтролисана вештачка интелигенција и технологија машинског учења може кршити људска права и нанети штету животима, захтевајући мере заштите од злоупотребе
РТ: УН упозоравају да неконтролисана вештачка интелигенција и технологија машинског учења може кршити људска права и нанети штету животима, захтевајући мере заштите од злоупотребе

Шеф УН-а за људска права позвао је на мораторијум на употребу одређених технологија вештачке интелигенције, попут...

2021-09-16 08:39:42

„Роскосмос“ пустио у рад сателит за праћење арктичке климе
„Роскосмос“ пустио у рад сателит за праћење арктичке климе

Летна испитивања првог руског сателита "Арктика М" за праћење климе арктичког региона су завршена, космичка летелица...

2021-09-07 08:26:30

НИС покреће пети циклус студентске праксе „NIS Calling“
НИС покреће пети циклус студентске праксе „NIS Calling“

Ослушкујући потребе младих генерација, компанија НИС ће други пут ове године реализовати програм „NIS Calling“ у...

2021-09-02 12:17:33

Руске вакцине произведене на Торлаку одобрене за употребу
Руске вакцине произведене на Торлаку одобрене за употребу

Ненад Поповић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да су вакцине потпуно истог квалитета као...

2021-09-01 11:09:27

Творац „Спутњика V“ у Бањалуци: Подаци говоре да нема тешких случајева и смртних исхода код оних који су вакцинисани
Творац „Спутњика V“ у Бањалуци: Подаци говоре да нема тешких случајева и смртних исхода код оних који су вакцинисани

Директор Научно-истраживачког центра "Гамалеја" и творац руске вакцине "Спутњик V" Александар Гинцбург изјавио је у Бањалуци...

2021-08-27 09:57:23

Рогозин: Пас који је учествовао у експерименту течног дисања жив и здрав
Рогозин: Пас који је учествовао у експерименту течног дисања жив и здрав

Дмитриј Рогозин, генерални директор "Роскосмоса", рекао је да се пас Николас, који је учествовао у експериментима...

2021-08-26 10:00:28

РТ: Кина одбила да учествује у другој фази истраге СЗО-а о пореклу вируса, наводећи да се теорија лабораторијског порекла противи науци
РТ: Кина одбила да учествује у другој фази истраге СЗО-а о пореклу вируса, наводећи да се теорија лабораторијског порекла противи науци

Пекинг је ставио кочницу на своје учешће у истрази Светске здравствене организације (СЗО) о пореклу коронавируса,...

2021-07-22 10:00:59

Ученица седмог разреда Нађа Весић друга на такмичењу из науке у Индонезиjи
Ученица седмог разреда Нађа Весић друга на такмичењу из науке у Индонезиjи

Ученица Основне школе „Руђер Бошковић“ из Београда, Нађа Весић, освојила је друго место на Светској смотри...

2021-07-19 07:22:43

РТ: Јандекс ради на аутоматизованом видео преводиоцу како би гледаоцима омогућио да гледају било који садржај на свом језику
РТ: Јандекс ради на аутоматизованом видео преводиоцу како би гледаоцима омогућио да гледају било који садржај на свом језику

Шта желите да гледате? Па, ако је одговор филм или ТВ емисија на страном језику, а...

2021-07-17 11:23:39

Руски научници из „Вектора“ направили лек за коронавирус на бази чаге
Руски научници из „Вектора“ направили лек за коронавирус на бази чаге

Научници Државног научног центра (СРЦ) за вирологију и биотехнологију „Вектор“ Роспотребнадзора открили су да водени екстракт...

2021-07-16 11:47:29

РТ: СЗО прогласила трећи талас пандемије, наводећи да се успех вакцинације анулира због ширења делта соја вируса
РТ: СЗО прогласила трећи талас пандемије, наводећи да се успех вакцинације анулира због ширења делта соја вируса

Светска здравствена организација (СЗО) упозорава да је пандемија коронавируса ушла у „рану фазу трећег таласа“, јер...

2021-07-15 13:41:54

Вакцина „Спутњик V“ нема негативан утицај на трудноћу и репродуктивни систем
Вакцина „Спутњик V“ нема негативан утицај на трудноћу и репродуктивни систем

Приликом истраживања вакцине „Спутњик V“ утврђено је да она нема негативан утицај ни на трудноћу ни на...

2021-07-15 13:02:40

Никола Тесла: Моја младост
Никола Тесла: Моја младост

На данашњи дан рођен је Никола Тесла, највећи српски научник и један од најзначајнијих светских проналазача....

2021-07-10 17:54:59

„Торлак“ ће у следеће две недеље имати приближно 550.000 вакцина „Спутњик V“
„Торлак“ ће у следеће две недеље имати приближно 550.000 вакцина „Спутњик V“

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој и председник Међувладиног...

2021-07-05 06:45:15

Кога су научници „васкрсли“ из руске вечно смрзнуте земље?
Кога су научници „васкрсли“ из руске вечно смрзнуте земље?

Изгледа да Јакутију слободно можемо назвати непресушним природним „фрижидером“ у коме научници сваке године проналазе по...

2021-07-04 09:48:36

Представљена монографија „Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. године“
Представљена монографија „Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. године“

У свечаној сали Дома Војске Србије на тематској трибини промовисана je монографија "Истина о последицама НАТО...

2021-06-30 08:07:35

РТ: „Спутњик V“ мање ефикасан за делта сој, али ипак нуди бољу заштиту од вакцина других произвођача
РТ: „Спутњик V“ мање ефикасан за делта сој, али ипак нуди бољу заштиту од вакцина других произвођача

Произвођачи прве на свету, руске вакцине против коронавируса "Спутњик V", рекли су да њихова формула нуди...

2021-06-29 16:19:12

НИС подржао Институт за онкологију и радиологију Србије
НИС подржао Институт за онкологију и радиологију Србије

Компанија НИС наставља са подршком здравственим установама широм Србије данашњим уручењем донације Институту за онкологију и...

2021-06-23 18:02:12

У Јакутији пронађен најстарији вечити лед
У Јакутији пронађен најстарији вечити лед

У рејону источносибирског насеља Батагај у Јакутији научници су пронашли вечити лед. Његова старост се процењује на 650 хиљада година, наводи се на сајту владе Републике Саха.

2021-06-19 07:34:30

rt nauka
baner rakija desno nauka
baner apartman desno / nauka
baner obzor desno - nauka

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: