Све што треба да знате о руском месинџеру Телеграм са 500 милиона корисника

Објављено: 24.01.2021.год.
фото: © РИА Новости / Кирилл Каллиников

Објаснићемо вам како Телеграм функционише, зашто је био блокиран у Русији и зашто би могао да нестане из App Store.


12. јануара 2021. године Telegram је постао друга најпопуларнија апликација за даунлодовање у САД, а оснивач месинџера Павел Дуров на свом каналу је објавио да је за претходна три дана месинџер добио 25 милиона нових корисника. 38% нових корисника живи у Азији, 27% су Европљани, 21% Латиноамериканци. Још 8% су становници Блиског истока. Укупан број корисника надмашио је 500 милиона, пише Russia beyond.

Број корисника Телеграма почео је да расте након што је 7. јануара блокиран налог Доналда Трампа на Твитеру, Фејсбуку, Инстаграму и другим платформама. Још један фактор повећања броја корисника била је нова политика поверљивости информација на месинџеру WhatsApp, према којој се лични подаци његових корисника дају на располагање Фејсбуку (који је власник WhatsApp-а). Касније је увођење нових правила због критике корисника 
одложено за 15. мај 2021. године.

„Људи више не желе да се одрекну приватности зарад бесплатних услуга. Не желе да буду таоци технолошких монополиста који изгледа мисле да могу да раде шта хоће чим њихове апликације достигну критичан број корисника”, прокоментарисао је Дуров.

По чему се Телеграм разликује од других месинџера?

Обични и групни четови чине само мали део инфраструктуре месинџера.

На пример, на Телеграму можете писати тајне четове, повезане за конкретним уређајем корисника, што значи да се они не чувају на серверима месинџера и по жељи корисника нестају после одређеног времена. На све фотографије или видео-записе у тим четовима можете поставити тајмер. Када он истекне, они ће сами себе уништити. Можете направити скриншот, али тада ће месинџер на то упозорити саговорника.

Уместо обичних група на Телеграму постоје канали. Њихова главна специфичност је потпуно одсуство алгоритама. У складу са приступом Телеграма, корисници сами контролишу своје коришћење медија, што значи да се све поруке објављују на каналу у хронолошком редоследу. На месинџеру нема ни функције discover која је популарна код савремених апликација. Нове занимљиве канале можете упознати или путем личних порука од пријатеља и других канала, или из спољних извора. Канал можете да водите како јавно, тако и анонимно, уз постове можете укључити могућност за коментаре, а уз канал прикачити јавни чет.


Још једна занимљива функција је упознавање на основу локације. На пример, налазите се у непознатом граду, досадно вам је и желите са неким да се упознате. Притиснете одељак „Контакти”, изаберете опцију „Пронађи људе у близини” и пред вама ће се појавити списак свих оних који се налазе близу вас (и који су пристали да укључе ту функцију). Осим тога, корисници повремено праве четове за подређену локацију, на пример, неки музеј, градски трг или бар, којим можете приступити, поставити неко питање или почети комуникацију са особом у близини.

На Телеграму функционише и велики број ботова, односно софтверских робота, који могу да вам израчунају курс долара, да вам пусте песму коју желите директно у апликацији, да направе лични избор вести за вас и тако даље.

Телеграм такође има и практичну десктоп верзију, као и веб-верзију, којима није потребна функционална веза са смартфоном, каква је потребна код WhatsApp-а и Viber-а.

А коме све то припада?

Према званичним подацима, на развоју Телеграма су радили оснивач популарне руске друштвене мреже „ВКонтакте” Павел Дуров и његов брат Николај. Прва верзија апликације појавила се у AppStore у августу 2013. године. Павел Дуров и данас тврди да се Телеграм развија и расте захваљујући његовим личним улагањима (новцу који је зарадио од ВКонтакте). 2016. године у интервјуу за часопис Fortune рекао је да на одржавање месинџера 
троши милион долара месечно.

Павел Дуров

2014. године Павел Дуров је напустио позицију генералног директора „ВКонтакте”, продао акције компаније и напустио Русију. У свом блогу је овај поступак објаснио променом састава акционара друштвене мреже 2013. године. Уочи тога је један од акционара оптужио Дурова да се бави личним пројектом Телеграм на штету интереса друштвене мреже.

Првобитно Телеграм чак није функционисао на руском језику, већ је био усмерен на људе широм света. Месинџер је 
локализован на руском тек 2017. године.

Како је Телеграм блокиран у Русији?

Исте 2017. године руска Федерална служба безбедности је тражила од Телеграма да јој преда кључеве за дешифровање преписке корисника осумњичених за припрему терористичког напада. Представници Телеграма одбили су да открију ове податке. Према њиховом образложењу, то је технички немогуће. Због тога је 2018. године Роскомнадзор, орган који контролише поштовање закона на руском сегменту интернета, званично блокирао Телеграм на територији Русије. Истина, месинџер је и даље био доступан преко VPN, а убрзо су и његови програмери научили да заобиђу блокаду тако да је функционисао чак и без коришћења туђих сервиса, понекад са ретким сметњама.

У јуну 2020. године Роскомнадзор 
је деблокирао Телеграм, рекавши да служба „позитивно оцењује спремност коју је изразио оснивач Телеграма да учествује у борби против тероризма и екстремизма”. Компанија је развила систем са спречавање терористичких напада, успевши притом да заштити садржај преписки, написао је Дуров.

Да ли је Дуров планирао да покрене криптовалуту на бази Телеграма?

Не само валуту. Дуров је планирао да покрене читаву платну блокчејн-платформу TON (Telegram Open Network), коју би чинили месинџер Telegram, криптовалута Gram и инструменти за чување података.

 

За овај пројекат Дуров је 2018. године успео да сакупи 1,7 милијарди долара од 175 инвеститора, којима је обећао да ће исплатити 2,9 милијарди токена Gram када буду пуштени у оптицај. Платформа је требало да буде покренута до краја октобра 2019. године, али 11. октобра SEC (The United States Securities and Exchange Commission) је поднела пријаву суду Јужног округа Њујорк, оптужујући Телеграм за незакониту дистрибуцију нерегистрованих дигиталних токена, које SEC третира као хартије од вредности, а не као валуту.

У марту 2020. године Суд државе Њујорк 
оценио је да Gram није валута, него вредносна хартија, забранио је њихово емитовање и дистрибуцију инвеститорима у САД и целом свету. Дуров је са SEC потписао мирни споразум, према којем инвеститорима треба да исплати 1,2 милијарде долара. У мају исте године Павел Дуров је саопштио да затвара TON, а у јуну је исплатио сва дуговања.

Шта ће сада бити са Телеграмом?

У децембру 2020. године Павел Дуров је објавио да ће Телеграм од 2021. године почети да зарађује. Према речима оснивача месинџера, процес ће бити „ненаметљив”. Сви постојећи сервиси ће за кориснике и даље бити бесплатни, а у четовима неће бити никаквих реклама. Дуров планира да зарађује на додатним функцијама за пословне тимове и за кориснике са већим потребама, као што су екстра стикери.

„Понудићемо сопствену рекламну платформу за канале, која ће корисницима обезбедити удобност и поверљивост, а нама омогућити да покријемо трошкове одржавања сервера и саобраћаја на месинџеру”, 
написао је Дуров на свом Телеграм каналу. Платформа тренутно не регулише рекламе на својим каналима.

Након те изјаве у јануару 2021. године неколико западних инвеститора понудило је да откупи удео у месинџеру од 5-10% за 30 милијарди долара. Дуров је то одбио, 
објавио је The Bell позивајући се на своје изворе. Такође The Information је објавио да је Дуров добио понуду да узме у зајам милијарду долара, али да засад није донео коначно одлуку о томе. По мишљењу портала, дуг би могао да се претвори у акције у случају да компанија изађе на IPO, а новац је неопходан за проширење и финансирање Телеграма пре његовог изласка на берзу.

Ако се месинџер шири и могао би да изађе на берзу, значи да им добро иде?

Не сасвим. Постоји реалан ризик да ће Телеграм бити уклоњен из продавнице апликација  AppStore. У том случају ће им бити много теже да шире корисничку базу.

 

17. јануара 2020. године америчка непрофитна организација Coalition for a Safer Web тужила је компанију Apple суду тражећи да се месинџер Телеграм уклони из AppStore, објавио је Washington Post. По мишљењу ове организације, на месинџеру су се ширили екстремистички позиви уочи јуриша на Капитол у Вашингтону 6. јануара 2021. године, а Телеграм није предузео никакве мере да ове поруке блокира. Дуров засад није коментарисао тужбу, али на њу је већ реаговао министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Чуо сам већ да прете Телеграму да ће му ускратити могућност да пружа своје услуге. То ће бити занимљиво”, 
изјавио је Лавров.

Павел Дуров је и сам више пута критиковао компанију Apple. Између осталог, због тога што 
узима 30% од продаје туђих апликација на AppStore. Према речима Дурова, Apple цензурише део апликација, надзире кориснике и приморава ауторе апликација да приказују више реклама како би зарадили.

Осим тога, Дуров је у јануару 2021. године критиковао одлуку Apple и Google да из својих продавница уклоне Parler, апликацију популарну међу присталицама бившег председника САД Доналда Трампа. Дуров је такође 
позвао све кориснике да пређу на Android.

„Apple је опаснији од ово двоје, јер може потпуно да контролише које апликације користите, док на Android можете да инсталирате self-hosted апликације као APK-ове. Што се тиче iOS-а, радимо на веб апликацији са много функција и опција која ће функционисати на Сафарију скоро једнако глатко као његове изворне апликације. То ипак није исто, али ће функционисати у екстремним случајевима ако буде потребно”, 
рекао је Дуров, преноси Russia beyond.

Након што инсталирате "Телеграм", наш портал "Восток" можете пратити на следећој адреси:  https://t.me/vostokvesti

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Наука

Гинцбург: „Спутњик V“ штити од свих мутација корона вируса

Вакцина "Спутњик V" штити од свих мутација корона вируса, рекао је за РИА Новости Александар Гинцбург,...

Србија произвела 1,5 милиона доза вакцине „Спутњик V“
Србија произвела 1,5 милиона доза вакцине „Спутњик V“

Србија је произвела 1,5 милиона доза вакцине "Спутњик V", те планира да произведе четири милиона доза...

2021-10-08 11:17:05

РТ: Руска вакцина „Спутник V” коначно спремна за одобравање од стране СЗО-а након уклањања баријера, каже руски министар здравља
РТ: Руска вакцина „Спутник V” коначно спремна за одобравање од стране СЗО-а након уклањања баријера, каже руски министар здравља

Руска вакцина "Спутњик V" коначно ће бити одобрена од стране Светске здравствене организације (СЗО) након што...

2021-10-03 09:32:57

Завршена трећа фаза истраживања „Спутњик V“ међу старијим особама
Завршена трећа фаза истраживања „Спутњик V“ међу старијим особама

Трећа фаза клиничких испитивања руске вакцине "Спутњик V" за пацијенте старије од 60 година је завршена,...

2021-10-01 11:12:24

Математичка гимназија уручила плакету захвалности компанији НИС
Математичка гимназија уручила плакету захвалности компанији НИС

Математичка гимназија у Београду уручила је компанији НИС плакету за допринос успеху ове образовне установе. Плакета...

2021-09-27 18:09:00

Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“ представљен у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду
Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“ представљен у Гимназији „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду

Уџбеник руског језика „Ни пуха ни пера!“, који је издао Центар Руског географског друштва у Србији,...

2021-09-23 19:21:54

Уторак крајњи рок за пријаву на студентску праксу „NIS calling“
Уторак крајњи рок за пријаву на студентску праксу „NIS calling“

Академци, искористите своју шансу!

2021-09-17 13:28:35

РТ: УН упозоравају да неконтролисана вештачка интелигенција и технологија машинског учења може кршити људска права и нанети штету животима, захтевајући мере заштите од злоупотребе
РТ: УН упозоравају да неконтролисана вештачка интелигенција и технологија машинског учења може кршити људска права и нанети штету животима, захтевајући мере заштите од злоупотребе

Шеф УН-а за људска права позвао је на мораторијум на употребу одређених технологија вештачке интелигенције, попут...

2021-09-16 08:39:42

„Роскосмос“ пустио у рад сателит за праћење арктичке климе
„Роскосмос“ пустио у рад сателит за праћење арктичке климе

Летна испитивања првог руског сателита "Арктика М" за праћење климе арктичког региона су завршена, космичка летелица...

2021-09-07 08:26:30

НИС покреће пети циклус студентске праксе „NIS Calling“
НИС покреће пети циклус студентске праксе „NIS Calling“

Ослушкујући потребе младих генерација, компанија НИС ће други пут ове године реализовати програм „NIS Calling“ у...

2021-09-02 12:17:33

Руске вакцине произведене на Торлаку одобрене за употребу
Руске вакцине произведене на Торлаку одобрене за употребу

Ненад Поповић је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да су вакцине потпуно истог квалитета као...

2021-09-01 11:09:27

Творац „Спутњика V“ у Бањалуци: Подаци говоре да нема тешких случајева и смртних исхода код оних који су вакцинисани
Творац „Спутњика V“ у Бањалуци: Подаци говоре да нема тешких случајева и смртних исхода код оних који су вакцинисани

Директор Научно-истраживачког центра "Гамалеја" и творац руске вакцине "Спутњик V" Александар Гинцбург изјавио је у Бањалуци...

2021-08-27 09:57:23

Рогозин: Пас који је учествовао у експерименту течног дисања жив и здрав
Рогозин: Пас који је учествовао у експерименту течног дисања жив и здрав

Дмитриј Рогозин, генерални директор "Роскосмоса", рекао је да се пас Николас, који је учествовао у експериментима...

2021-08-26 10:00:28

РТ: Кина одбила да учествује у другој фази истраге СЗО-а о пореклу вируса, наводећи да се теорија лабораторијског порекла противи науци
РТ: Кина одбила да учествује у другој фази истраге СЗО-а о пореклу вируса, наводећи да се теорија лабораторијског порекла противи науци

Пекинг је ставио кочницу на своје учешће у истрази Светске здравствене организације (СЗО) о пореклу коронавируса,...

2021-07-22 10:00:59

Ученица седмог разреда Нађа Весић друга на такмичењу из науке у Индонезиjи
Ученица седмог разреда Нађа Весић друга на такмичењу из науке у Индонезиjи

Ученица Основне школе „Руђер Бошковић“ из Београда, Нађа Весић, освојила је друго место на Светској смотри...

2021-07-19 07:22:43

РТ: Јандекс ради на аутоматизованом видео преводиоцу како би гледаоцима омогућио да гледају било који садржај на свом језику
РТ: Јандекс ради на аутоматизованом видео преводиоцу како би гледаоцима омогућио да гледају било који садржај на свом језику

Шта желите да гледате? Па, ако је одговор филм или ТВ емисија на страном језику, а...

2021-07-17 11:23:39

Руски научници из „Вектора“ направили лек за коронавирус на бази чаге
Руски научници из „Вектора“ направили лек за коронавирус на бази чаге

Научници Државног научног центра (СРЦ) за вирологију и биотехнологију „Вектор“ Роспотребнадзора открили су да водени екстракт...

2021-07-16 11:47:29

РТ: СЗО прогласила трећи талас пандемије, наводећи да се успех вакцинације анулира због ширења делта соја вируса
РТ: СЗО прогласила трећи талас пандемије, наводећи да се успех вакцинације анулира због ширења делта соја вируса

Светска здравствена организација (СЗО) упозорава да је пандемија коронавируса ушла у „рану фазу трећег таласа“, јер...

2021-07-15 13:41:54

Вакцина „Спутњик V“ нема негативан утицај на трудноћу и репродуктивни систем
Вакцина „Спутњик V“ нема негативан утицај на трудноћу и репродуктивни систем

Приликом истраживања вакцине „Спутњик V“ утврђено је да она нема негативан утицај ни на трудноћу ни на...

2021-07-15 13:02:40

Никола Тесла: Моја младост
Никола Тесла: Моја младост

На данашњи дан рођен је Никола Тесла, највећи српски научник и један од најзначајнијих светских проналазача....

2021-07-10 17:54:59

„Торлак“ ће у следеће две недеље имати приближно 550.000 вакцина „Спутњик V“
„Торлак“ ће у следеће две недеље имати приближно 550.000 вакцина „Спутњик V“

Министар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за иновације и технолошки развој и председник Међувладиног...

2021-07-05 06:45:15

Кога су научници „васкрсли“ из руске вечно смрзнуте земље?
Кога су научници „васкрсли“ из руске вечно смрзнуте земље?

Изгледа да Јакутију слободно можемо назвати непресушним природним „фрижидером“ у коме научници сваке године проналазе по...

2021-07-04 09:48:36

Представљена монографија „Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. године“
Представљена монографија „Истина о последицама НАТО бомбардовања Србије 1999. године“

У свечаној сали Дома Војске Србије на тематској трибини промовисана je монографија "Истина о последицама НАТО...

2021-06-30 08:07:35

РТ: „Спутњик V“ мање ефикасан за делта сој, али ипак нуди бољу заштиту од вакцина других произвођача
РТ: „Спутњик V“ мање ефикасан за делта сој, али ипак нуди бољу заштиту од вакцина других произвођача

Произвођачи прве на свету, руске вакцине против коронавируса "Спутњик V", рекли су да њихова формула нуди...

2021-06-29 16:19:12

НИС подржао Институт за онкологију и радиологију Србије
НИС подржао Институт за онкологију и радиологију Србије

Компанија НИС наставља са подршком здравственим установама широм Србије данашњим уручењем донације Институту за онкологију и...

2021-06-23 18:02:12

rt nauka
baner rakija desno nauka
baner apartman desno / nauka
baner obzor desno - nauka

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: