Умиру и стари и млади, апел Кризног штаба неодговорнима да се придржавају заштитних мера

Објављено: 11.12.2020.год.
фото: Снимак екрана / Јутјуб / РТС

Највише нових случајева, према последњем пресеку, забележено је у четири највећа града у Србији. Из Кризног штаба поручују да се клиничка слика оболелих није променила у односу на претходне налете епидемије, али да проблем представља то што је број заражених и десет пута већи. Апелују на неодговорне да се придржавају прописаних мера. Поручују да ће се о новим мерама разговарати током викенда.


Према данашњим подацима, у Србији су забележена 6.534 нова случаја заразе коронавирусом, а највише новозаражених забележено је у четири највећа града.

Покрајински секретар за здравство и члан Кризног штаба Зоран Гојковић рекао је да је у Београду забележен 1.561 случај, у Новом Саду 461, у Крагујевцу је забележено 267 случајева, док је у Нишу регистровано 225 нових случајева, преноси РТС.


Пуковник Иво Удовичић, начелник Војне болнице на Карабурми, рекао је да се у тој установи лечи 130 пацијената, од којих је 14 на интензивном лечењу, а седам особа је интубирано и налази се у врло тешком општем стању.

"У последњих десетак дана имамо огроман број новоооболелих и према томе се и здравствени систем поставља, тако да смо били принуђени да у последњих десетак дана нешто раније отпуштамо пацијенте него што је било предвиђено", навео је пуковник Удовичић током конференције за медије Кризног штаба.

Истакао је да се део тих пацијената пребацује у привремене објекте, попут сајмова и бања, док се један део упућује на кућно лечење.

"Ја сам анестезиолог интензивиста и већ осам месеци сам на Карабурми уз најтеже пацијенте. Што се тиче клиничке слике сада у односу на јул или април, она је потпуно иста, само су бројке различите", нагласио је пуковник Удовичић.

Додао је да су у односу на јул, бројке сада и десет пута више, а да је и тада било тешких пацијената.

"Ово је врло тешка болест. Овакав вирус и оваква епидемија није постојала вероватно, оно што човечанство памти, никад. Ни шпанска грозница није била оваква. Цео свет је у катастрофи", рекао је Удовичић.

"Умиру и млади и стари" 

Нагласио је да гледати како један млади човек умире оставља трауме на све, а највише на породицу.

"Умиру и млади, умиру и стари. Углавном умиру старији због свог коморбидитета и због мноштва болести које имају. Међутим, у односу на ове цифре, имамо велики број и младих и старијих који умиру. Ништа не можемо да урадимо. За овај вирус нема лека", навео је начелник болнице на Карабурми.

Пуковник Удовичић је рекао да су мере које Кризни штаб предузима изнуђене и да су најефикасније мере ношење маске, прање руку и држање дистанце, као и да вирус може врло кратко да преживи у спољашњој средини.

"Ово је такав вирус да ми њему савршено одговарамо. Ја бих опет позвао млађу популацију неодговорних људи који се не одазивају апелима државе и ако немају милости према здравственим радницима који већ девет месеци раде непрекидно, онда нека бар имају милости према својим најстаријим укућанима", казао је Удовичић.

Истакао је да се углавном старије особе примају у болнице и да је тада за млађе укућане касно да им помогну.

"Апеловао бих на младе да не дођу у ту ситуацију да због неодговорности или не знам чега још, доведу у ситуацију себе да цео живот имају одговорност за смрт неког свог најближег", нагласио је пуковник Удовичић.

Према речима Удовичића, у болници у Карабурми на лечењу је било 15 лекара и рекао је да је најтеже лечити некога кога познајете.

"Ригорозне мере дају одређен резултат" 

Члан Кризног штаба Зоран Гојковић рекао је да су актуелне мере на снази до 15. децембра и да се на данашњем састанку разговарало о свим проблемима који се очекују у наредном периоду.

"Не желим да дајем никакав ни песимизам, ни оптимизам, само рационално покушавамо да направимо анализу бројки које имамо и да једноставно кажемо да ове ригорозне мере које смо имали у задње две, три недеље дају већ одређен резултат. Какав резултат? Резултат да немамо фрапантан број новозаражених", казао је Гојковић.

Навео је да треба да схватимо да се налазимо у самом пику епидемије и да је заравњена крива.

Гојковић је нагласио да је сигурно да пад броја заражених неће бити брз и да ће трајати један дужи временски период.

"Наше је само да не дозволимо да природни ток епидемије и тај пад неким новим стварима, односно, неким новим лошим понашањем угрозимо", истакао је покрајински секретар за здравство.

Гојковић је навео да епидемиолози као проблеме виде део славља који ће се догодити у следећем временском периоду и очекивани повратак дела грађана из иностранства за божићне и новогодишње празнике.

"У склопу свега тога смо данас разговарали на који начин и како да обезбедимо најбоље могуће, Уставом загарантоване поступке за све грађане који желе да уђу у Републику Србију, јер то је њихова слобода и то нико не може да им оспори", казао је Гојковић.

Додао је да ће се, након консултација које ће се одржати током викенда, у понедељак на седници Кризног штаба донети одлука о условима за улазак на територију Републике Србије.

"Током викенда ће се разговарати о новом сету мера" 

Гојковић је навео да актуелне епидемиолошке мере остају на снази до 15. децембра, а да ће се током викенда разговарати о новом сету мера који ће бити на снази после тог дана.

Покрајински секретар за здравство навео је да је на територији Војводине тренутно активно 35.000 случајева. 

Зоран Гојковић је рекао да разуме жељу свих да живе нормалним животом, али да смо у највећем пику епидемије, и да није реално да ће моћи да се деси чудо пред Нову годину и да нема никога у болницама.

Поручио је да ће држава све урадити да заштити здравствени сектор и грађане.

Упутио је апел свима да не варају сами себе, и да се кућним журкама не вара нико, него људи варају сами себе, а онда им се то врати.

Доктор Иво Удовичић је истакао да је сада највећи проблем то што пацијенти не знају више где су се заразили, и да то говори колико је вирус распрострањен.

Како је рекао, зато морамо свести контакте на минимум, морамо држати дистанцу и носити маску.

Објашњава да су заражени најинфективнији у прва два дана, а тада су без симптома.

Удовичић је рекао да епидемију не можемо савладати док не дође вакцина, али да је можемо ставити под контролу, и то само нашим понашањем.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

РТ: Деца све више одбацују украјински језик – државни подаци

Кијев је наметнуо строгу политику да елиминише Русију из јавних простора

Промоција агенде даје плодове: хришћани у Великој Британији постају мањина
Промоција агенде даје плодове: хришћани у Великој Британији постају мањина

Све у свему, удео муслиманског бирачког тела се постепено повећава. У једном броју округа број муслимана се креће од 10 до 40% бирача, има места где их има више од половине.

2024-05-15 17:00:42

Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице
Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице

Ко смо ми? Завичајно удружење "Хаџи Продан" основало је неколико ентузијаста из Ивањице са једним циљем: Одужити...

2024-04-18 19:28:37

Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду
Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду

У уторак 16. априла 2024. у Хотелу „Москва” у Београду, Михаил Звинчук — Рибар, један од оснивача познатог Телеграм канала „Рибар”, одржао је предавање на тему употребе Телеграм апликације као средства за контролу информативног окружења.

2024-04-17 16:06:25

Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство
Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство

У Москви је данас отворен Форум мултиполарности, чији учесници разговарају о борби за праведни свет, без хегемоније „колективног Запада“. На скупу се окупило више од 300 представника интелектуалне елите из 130 земаља.

2024-02-26 16:53:30

НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду
НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду

Модерни кабинет за физику за нове успехе средњошколаца

2024-02-07 12:55:26

НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце
НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце

За готово 600 малишана широм земље обезбеђена је нова зимска опрема захваљујући заједничкој хуманитарној акцији КК Партизан и компаније НИС. Топле зимске јакне и обућа, плишане играчке и слаткиши, ове зиме стижу до деце из социјално угрожених категорија из Београда, Новог Сада, Краљева, Чачка, Трстеника, Врњачке Бање, Рашке, Крушевца, Суботице, Сомбора и других градова широм Србије.

2024-02-06 13:37:10

Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама
Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама

Ново комби возило за дистрибуцију хране у Предшколској установи Зрењанин

2024-01-28 13:01:20

Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство
Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство

Чудотворна икона Мајке Божије, Умекшање злих срца стигла је у Србију у организацији фондације Светог Романа из Москве, у среду 24. јануара 2024. године.

2024-01-25 16:01:11

НИС отвара врата за младе таленте
НИС отвара врата за младе таленте

Компанија НИС отпочела је четврту сезону NIS Energy програма у оквиру које ће 23 полазника имати прилику да направи своје прве кораке у каријери у тиму који чини око 12 хиљада запослених широм Србије. Полазнике током годину дана рада у компанији очекују практична обука, посета секторима компаније НИС, теоријска предавања од стране водећих стручњака из индустрије, али и тренинг „меких“ вештина уз посете важним активама компаније, међу којима су рафинерија у Панчеву и бензинске станице НИС-а. Након завршетка програма, полазницима се отвара и могућност сталног запослења у НИС-у, уколико за то постоји обострани интерес.

2024-01-17 13:56:50

РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник
РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник

Кијевски омбудсман за језик позвао је на строже мере за борбу против кријумчарења забрањене литературе у земљу

2024-01-12 22:26:37

РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета
РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета

Ново истраживање открило је високу стопу сумње међу Американцима да се геноцид над Јеврејима у нацистичкој Немачкој заиста догодио

2023-12-09 22:31:01

РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан
РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан

Британски дневни лист се жали да млади грађани све више подржавају „ксенофобичне“ популисте који дају приоритет њиховим потребама

2023-12-02 23:10:53

РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев
РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев

Тај термин су наметнули идеолози у Москви у жељи да ослабе свог суседа, тврди језички омбудсман

2023-11-22 22:39:17

РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп
РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп

Већина испитаника сматра да помоћ Кијеву треба да има временско ограничење, а многи тврде да Вашингтон чини „превише“ да помогне

2023-11-02 23:39:51

РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика
РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика

Ова образовна установа је такође одустала од белоруских и персијских студија

2023-10-24 22:14:04

РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве
РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве

Парламент у Кијеву гура нацрт закона који би му омогућио стављање ван закона 1.000 година стару институцију

2023-10-20 22:04:42

РТ: Русија покреће образовне центре у Африци
РТ: Русија покреће образовне центре у Африци

Наставници су одржали отворени час у Нигерији, док су објекти почели са радом и у Обали Слоноваче и ДР Конго

2023-10-17 22:43:00

РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО
РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО

Још 20% уопште не говори украјински, а руски и даље доминира међу децом главног града

2023-10-14 18:42:38

Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY
Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY

НИС отвара врата младим талентима

2023-09-11 15:22:15

 Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду
Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду

Настојећи да пружи пуну подршку раду здравствених установа у нашој земљи, компанија НИС донирала је 15 милиона динара за набавку савремене медицинске опреме за одељења гинекологије Дома здравља Нови Сад и Завода за здравствену заштиту студената у том граду.

2023-09-05 21:49:31

Настављена подршка компаније НИС граду Чачку
Настављена подршка компаније НИС граду Чачку

Нови котао за грејање за вртић „Колибри“

2023-08-29 13:35:10

НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици
НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици

Компанија НИС подржала је међународни Кошаркашки камп „Каста“ у којем ће ове године боравити око 1.000 учесника, међу којима и 60 деце са Косова и Метохије.

2023-08-07 20:50:09

Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2023-08-02 12:28:57

РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига
РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига

Шведска је последњих недеља одобрила неколико демонстрација на којима је требало да се спале свете књиге

2023-07-29 22:45:27

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: