Улагање у војно здравство је улагање у квалитет живота

Објављено: 02.09.2020.год.


У години која је свету донела потпуно нове здравствене и безбедносне изазове, јасно се показало колики је значај континуираног улагања у развој војног здравства, које је поред својих редовних задатака успешно пружило помоћ грађанима Србије. Све то не би било могуће да у последње три године нису издвојена значајна средства за обнављање инфраструктуре и набавку савремене опреме за рад војноздравствених установа, саопштило је Министарство одбране Србије.


У периоду ванредног стања за само 14 дана завршена је обнова и изградња нове болнице Војномедицинског центра "Карабурма", намењене за лечење оболелих од вируса Ковид-19. Вредност инвестиције коју су фирма "Термомонт" и партнери уложили у реновирање 1.000 квадратних метара старог објекта, његову надоградњу до 1.300 квадратних метара, колико износи садашња површина нове болнице, као и изградњу приступног пута, износи више од 37 милиона динара. На уређењу смештајних капацитета ВМЦ "Карабурма" била је ангажована и Војна установа "Београд 2". За веома кратко време грађевински је комплетно уређено 40 соба, 10 канцеларија, две операционе сале, шок-соба, 15 купатила и припадајућих мокрих чворова и обезбеђено 70 болничких кревета, уз којих је укупни капацитет ВМЦ "Карабурма" проширен на 140 кревета.Лечење ковид пацијената захтевало је и набавку неопходне пратеће опреме у коју спадају: 300 болесничких кревета специјалне и опште намене, шест ЕКГ апарата са 12 канала за дијагностику срчаних сметњи оболелих пацијената, 10 монитора за праћење виталних параметара животно угрожених пацијената, 30 аспиратора за животно угрожене пацијенте на респирацији, три гасна анализатора за одређивање нивоа гасова у крви, две бежичне линеарне ултразвучне сонде са таблетом за брзу дијагностику плућних обољења и велика количина средстава личне заштитне опреме. 

Војномедицинска академија као престижна научноистраживачка и здравствена установа, у протекле три године бележи знатна унапређења у раду.

Захваљујући уговору Министарства одбране са Директоратом цивилног ваздухопловства из 2017. године, инфраструктурно је уређен хелидром ВМА, што је донација вредна 25 милиона динара.

У 2018. години за ВМА су набављени и пуштени у рад: нови апарат за магнетну резонанцу, где је вредност укупне инвестиције за смештајни простор и апарат износила око 126,7 милиона динара, 160 слајсни скенер вредности 56 милиона динара, као и стационарни и мобилни дигитални "Самсунг" рендгени вредности 35 милиона динара, док је у просторију и медицинску опрему за Очну банку ВМА уложено око 28 милиона динара.

ВМА је у 2019. години набавила опрему за "3D mapping" вредну 30 милиона динара, два ултразвучна апарата за која је дато 9,3 милиона динара, медицинску опрему за хируршки блок у износу од 42 милиона динара, опрему за Клинику за кардиологију ВМА (ергометријска трака) вредности 11 милиона динара, као и опрему за Клинику за ортопедску хирургију и трауматологију ВМА у вредности 14 милиона динара.У фебруару ове године у ВМА је отворена нова интензивна нега у Клиници за анестезиологију и интензивну терапију. Вредност радова на адаптацији и припреми простора јединице интензивног лечења износи око 28,5 милиона динара, а за набавку нове медицинске опреме издвојено је 40,9 милиона динара. У марту је реновиран и простор операционих сала у Центру за дневну хирургију Поликлинике ВМА, за шта је уложено око 1,5 милион динара.

У августу 2020. године отворен је адаптирани део Института за нуклеарну медицину ВМА укупне површине 245,03 квадратна метра, са постављене две гама камере, уређаја који је важан за прецизну дијагностику различитих обољења, а посебно малигнитета код којих је правовремено уочавање често од животне важности. Вредност изведених радова на адаптацији простора је око 54,8 милиона динара са ПДВ, док цена медицинских уређаја износи око 93.2 милиона динара.

За Војну болницу Нови Сад прошле године набављен је операциони сто у вредности од шест милиона динара, а исте године за Војну болницу Ниш набављене су операционе лампе у износу од 6,5 милиона динара.

У Војној болници Ниш у 2018. години адаптиран је део операционог блока површине 120 квадратних метара и уређена операциона сала намењена микроинванзивној хирургији из области хирургије зглобова, што је инвестиција вредна 11 милиона динара. Такође, у овој војноздравственој установи отворена је нова операциона сала за лапароскопску хирургији абдоминалних органа, опремљена видео артроскопом са пратећим сетовима за одређену врсту операције, за шта је издвојено 13 милиона динара, а реконструисане су и две просторије Одељења за радиологију и набављена четири дигитална рендген апарата нове генерације - укупне вредности 53,7 милиона динара. У априлу 2020. године, у развод гасова за лечење ковид позитивних пацијената у Војну болницу Ниш уложено је око 9,4 милиона динара.

Захваљујући улагањима Министарства одбране у Центру војномедицинских установа Београд у марту 2018. године почела је са радом војна амбуланта на Бежанијској коси. Вредност инфраструктурних радова износила је 15 милиона динара.

Подједнако важно инфраструктурним улагањим током последње три године била су улагања у кадрове те је у 2019. и почетком 2020. године у војноздравствене установе у стални радни однос запослено више од 500 особа, како медицинског, тако и немедицинског особља. На тај начин омогућено је да Војна болница Ниш, Војна болница Нови Сад, Центар војномедицинских установа Београд и Војномедицинска академија буду и кадровски ојачане.

Водило се рачуна и о возном парку установа војног здравства па је у јануару ове године купљено шест нових санитетских возила вредних 33 милиона динара.

Такође, значајна су улагања у српску војну болницу нивоа 2+ у мировној мисији MINUSCA у Централноафричкој Републици, за чији рад је у 2019. години набављена медицинска опрема у износу 55 милиона динара.

Министарство одбране и Војска Србије наставиће да улажу у војно здравство, јер тим улагањем не само да се подиже ниво здравствене заштите и укупан квалитет живота свих припадника, већ се пружа значајна подршка целокупном здравственом систему и грађанима наше земље.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

РТ: Деца све више одбацују украјински језик – државни подаци

Кијев је наметнуо строгу политику да елиминише Русију из јавних простора

Промоција агенде даје плодове: хришћани у Великој Британији постају мањина
Промоција агенде даје плодове: хришћани у Великој Британији постају мањина

Све у свему, удео муслиманског бирачког тела се постепено повећава. У једном броју округа број муслимана се креће од 10 до 40% бирача, има места где их има више од половине.

2024-05-15 17:00:42

Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице
Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице

Ко смо ми? Завичајно удружење "Хаџи Продан" основало је неколико ентузијаста из Ивањице са једним циљем: Одужити...

2024-04-18 19:28:37

Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду
Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду

У уторак 16. априла 2024. у Хотелу „Москва” у Београду, Михаил Звинчук — Рибар, један од оснивача познатог Телеграм канала „Рибар”, одржао је предавање на тему употребе Телеграм апликације као средства за контролу информативног окружења.

2024-04-17 16:06:25

Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство
Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство

У Москви је данас отворен Форум мултиполарности, чији учесници разговарају о борби за праведни свет, без хегемоније „колективног Запада“. На скупу се окупило више од 300 представника интелектуалне елите из 130 земаља.

2024-02-26 16:53:30

НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду
НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду

Модерни кабинет за физику за нове успехе средњошколаца

2024-02-07 12:55:26

НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце
НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце

За готово 600 малишана широм земље обезбеђена је нова зимска опрема захваљујући заједничкој хуманитарној акцији КК Партизан и компаније НИС. Топле зимске јакне и обућа, плишане играчке и слаткиши, ове зиме стижу до деце из социјално угрожених категорија из Београда, Новог Сада, Краљева, Чачка, Трстеника, Врњачке Бање, Рашке, Крушевца, Суботице, Сомбора и других градова широм Србије.

2024-02-06 13:37:10

Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама
Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама

Ново комби возило за дистрибуцију хране у Предшколској установи Зрењанин

2024-01-28 13:01:20

Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство
Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство

Чудотворна икона Мајке Божије, Умекшање злих срца стигла је у Србију у организацији фондације Светог Романа из Москве, у среду 24. јануара 2024. године.

2024-01-25 16:01:11

НИС отвара врата за младе таленте
НИС отвара врата за младе таленте

Компанија НИС отпочела је четврту сезону NIS Energy програма у оквиру које ће 23 полазника имати прилику да направи своје прве кораке у каријери у тиму који чини око 12 хиљада запослених широм Србије. Полазнике током годину дана рада у компанији очекују практична обука, посета секторима компаније НИС, теоријска предавања од стране водећих стручњака из индустрије, али и тренинг „меких“ вештина уз посете важним активама компаније, међу којима су рафинерија у Панчеву и бензинске станице НИС-а. Након завршетка програма, полазницима се отвара и могућност сталног запослења у НИС-у, уколико за то постоји обострани интерес.

2024-01-17 13:56:50

РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник
РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник

Кијевски омбудсман за језик позвао је на строже мере за борбу против кријумчарења забрањене литературе у земљу

2024-01-12 22:26:37

РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета
РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета

Ново истраживање открило је високу стопу сумње међу Американцима да се геноцид над Јеврејима у нацистичкој Немачкој заиста догодио

2023-12-09 22:31:01

РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан
РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан

Британски дневни лист се жали да млади грађани све више подржавају „ксенофобичне“ популисте који дају приоритет њиховим потребама

2023-12-02 23:10:53

РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев
РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев

Тај термин су наметнули идеолози у Москви у жељи да ослабе свог суседа, тврди језички омбудсман

2023-11-22 22:39:17

РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп
РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп

Већина испитаника сматра да помоћ Кијеву треба да има временско ограничење, а многи тврде да Вашингтон чини „превише“ да помогне

2023-11-02 23:39:51

РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика
РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика

Ова образовна установа је такође одустала од белоруских и персијских студија

2023-10-24 22:14:04

РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве
РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве

Парламент у Кијеву гура нацрт закона који би му омогућио стављање ван закона 1.000 година стару институцију

2023-10-20 22:04:42

РТ: Русија покреће образовне центре у Африци
РТ: Русија покреће образовне центре у Африци

Наставници су одржали отворени час у Нигерији, док су објекти почели са радом и у Обали Слоноваче и ДР Конго

2023-10-17 22:43:00

РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО
РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО

Још 20% уопште не говори украјински, а руски и даље доминира међу децом главног града

2023-10-14 18:42:38

Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY
Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY

НИС отвара врата младим талентима

2023-09-11 15:22:15

 Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду
Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду

Настојећи да пружи пуну подршку раду здравствених установа у нашој земљи, компанија НИС донирала је 15 милиона динара за набавку савремене медицинске опреме за одељења гинекологије Дома здравља Нови Сад и Завода за здравствену заштиту студената у том граду.

2023-09-05 21:49:31

Настављена подршка компаније НИС граду Чачку
Настављена подршка компаније НИС граду Чачку

Нови котао за грејање за вртић „Колибри“

2023-08-29 13:35:10

НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици
НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици

Компанија НИС подржала је међународни Кошаркашки камп „Каста“ у којем ће ове године боравити око 1.000 учесника, међу којима и 60 деце са Косова и Метохије.

2023-08-07 20:50:09

Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2023-08-02 12:28:57

РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига
РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига

Шведска је последњих недеља одобрила неколико демонстрација на којима је требало да се спале свете књиге

2023-07-29 22:45:27

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: