Одбрана генерала Ратка Младића затражила његово ослобађање

Објављено: 25.08.2020.год.
фото: © БЕТА

Првог дана расправе о жалбама на првостепену пресуду некадашњем команданту Војске Републике Српске Ратку Младићу, којом је осуђен на доживотни затвор, његови адвокати затражили су од петочланог жалбеног већа да пресуди преиначи и да генерала Младића ослободи од оптужби.


Младићев бранилац Драган Иветић и правни саветник Пета-Луис Багот су током три сата расправе образлагали жалбене аргументе тврдећи да је претресно веће Хашког трибунала, који је наследио Механизам за кривичне судове, погрешило када је Младића прогласило кривим.


"Добар део тога на чему се темељи ''удружени злочиначки подухват'' догодио се пре него што је Младић именован за врховног комаданта Војске Републике Српске 1992. године, и пре него што је уопште био у Босни и Херцеговини'', децидан је био један од његовоих бранилаца амерички адвокат Драган Иветић, преноси Танјуг.

У пресуди се, како је додао, није узело у обзир ни да је ВРС започела деловање са под Младићем и још неколицином официра, док је требало времена да се остаци ЈНА и других јединица уведу под њихову команду.

Такође сматра да се злочини који су се одиграли пре него што су Младић и његова војска формирани не могу приписати њима на основу изведених доказа у другим поступцима.

"Веће је погрешило што је приписало њима ове злочине и утврдило да је Младић крив", нагласио је Иветић и истакао да постоје непосредни докази да Малдић није делио злоцицначку намеру која би била у складу са свеобухватним злочиначким подухватом.

Претресно веће то није прихватило већ је узело неке посредне доказе као валидне, а да се, како је навео Младићев бранилац, ослонило на непоредне доказе у вези са подсредним, "ниједан разумни судија не би могао да пресуди да је Младић крив".

"Посредни докази не могу имати већу тежину од директних", рекао је адвокат.

Такође је оспоравао Младићеву везу са другим припадницима удруженог злочиначког подухвата, и његово учешће у њему, базирајући се на правној аргументацији против првостепене пресуде.

Позивајући се на праксу Трибунала у другим случајевима Иветић је истакао да је првостепено веће је морало да установи да ли је Младић делио заједнички циљ са осталима из удруженог злочиначког подухвата.

"Ми тврдимо да у пресуди није на одговарајући начин утврђени нити образложено којим конкретним поступцима је Младић дао допринос удруженом злочиначком подухвату у релевантном временском периоду, док је био комадант", нагласио је адвокат.

Посебно је указао да постоје докази да су Младић и његови потчињени све време радили на искорењавању српских паравојних формација као и да није имао ни заједнички циљ са њима.

Како тврди адвокат одбране, судско веће је игнорисало доказе о томе, па је извело пристрасан и погрешан закључак, те је описало непостојеће везе, тврдећи да је постојао заједницки циљ. Иветић је као пример Младићеве борбе против деловања паравојних јединица навео да је једна елитна јединица коју је лично комадант Младић ангажовао, послата је у Илиџу да се обрачуна и ухапси припаднике паравојне јединице коај је у том подручју деловала.

Припадници те јединице, који нису починили никаква кривична дела разврстани су у војску, навео је адвокат.

"Измишљање новог вида одговорности"

Претресном већу је замерио и што је, како сматра, почело да измишља нови вид одговорности у комадовању "оперативни надзор", те да тиме мења судску праксу.

Такође је претресно веће погрешило, што је према речима адвоката, повезивало Младића са деловањем политичара, уместо да види јасну раздвојеност између војних и политичких циљева.

Претходно је правна саветница у Младићевом правном тиму оспоравала конкретне доказе и сведочења на основу којих је он проглашен кривим.

Своје аргументе сутра ће изнети тужилаштво које се такође жалило, јер је по једној тачки оптужнице Младић ослобођен за геноцид у шест босанских општина.

По других девет тачака оптужнице Младић је проглашен кривим и осуђен је на јединствену, најтежу казну - доживотног затвора.

Младић је лично у судници присуствовао расправи и носио је заштитну маску на лицу.

Његов главни бранилац Бранко Лукић јуче је отказао своје учешће, као и правни саветник Борис Зорко, јер се не слажу са начином на који Механизам жели да спроведе ову расправу, практично по сваку цену, у време пандемије Kовида 19 и лошег здравственог стања њиховог клијента. Указали су и да спрска адвокатака комора противи видео конференцији у овако важном случају.

У судници су Младића заступали амерички адвокат Драган Иветић и правни саветник Пета-Луис Багот, а путем видео конференцијске везе, која се више од десет пута прекинула, расправу је пратило четворо од пет судија жалбеног већа, међу њима и преседавајућа судија Приска Њамбе.

Иветић је на почетку расправе оспорио њено одржавање, указујући на процесну неспособност Младића за суђење.

Детаљно говорећи о етичкомм кодексу америчке адвокатске коморе и пракси тамошњих судова, напоменуо је да је приморан да у расправи учествује ради заштите интереса клијента, иако није могао да добије ваљане инструкције од њега, нити мисли да је он за то способан.

Оспорио је и већинску одлуку жалбеног већа да се ово рочиште данас одржи, подсећајући да је предсдавајућа судија Присца Њамбе, која је прегласана, била против заказивања расправе и у одвојеном мишљењу одлуке је врло експлицитно формулисала неслагање.

"Судија Њамбе сматра да процес у којем данас учествујемо може да доведе у питање остваривање правде, јер није узето ниједно стручно мишљење у погледу металне способности и способности окривљеног да смислено у њему учествује", цитирао је мишљење судије адвокат Иветић.

Иветић сматра да ово не треба да буде коначно жалбено рочиште у овом процесу па је затражио да се одржи поновљено рочиште, али тек посто се одржи судска расправа о његовој способности за суђење.

Усмена расправа о жалбама је одлагана више пута, што због Младићевог лошег здравственог стања, што због пандемије Цовида 19.

Младићеви адвокати су недавно поново тражили одлагање расправе због лошег здравственог стања њиховог брањеника, али та молба није усвојена.

Жалбено веће може првостепену пресуду да потврди у целости, да је у неком делу преиначи или да је укине и наложи ново суђење. 

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

Промоција агенде даје плодове: хришћани у Великој Британији постају мањина

Све у свему, удео муслиманског бирачког тела се постепено повећава. У једном броју округа број муслимана се креће од 10 до 40% бирача, има места где их има више од половине.

Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице
Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице

Ко смо ми? Завичајно удружење "Хаџи Продан" основало је неколико ентузијаста из Ивањице са једним циљем: Одужити...

2024-04-18 19:28:37

Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду
Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду

У уторак 16. априла 2024. у Хотелу „Москва” у Београду, Михаил Звинчук — Рибар, један од оснивача познатог Телеграм канала „Рибар”, одржао је предавање на тему употребе Телеграм апликације као средства за контролу информативног окружења.

2024-04-17 16:06:25

Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство
Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство

У Москви је данас отворен Форум мултиполарности, чији учесници разговарају о борби за праведни свет, без хегемоније „колективног Запада“. На скупу се окупило више од 300 представника интелектуалне елите из 130 земаља.

2024-02-26 16:53:30

НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду
НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду

Модерни кабинет за физику за нове успехе средњошколаца

2024-02-07 12:55:26

НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце
НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце

За готово 600 малишана широм земље обезбеђена је нова зимска опрема захваљујући заједничкој хуманитарној акцији КК Партизан и компаније НИС. Топле зимске јакне и обућа, плишане играчке и слаткиши, ове зиме стижу до деце из социјално угрожених категорија из Београда, Новог Сада, Краљева, Чачка, Трстеника, Врњачке Бање, Рашке, Крушевца, Суботице, Сомбора и других градова широм Србије.

2024-02-06 13:37:10

Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама
Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама

Ново комби возило за дистрибуцију хране у Предшколској установи Зрењанин

2024-01-28 13:01:20

Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство
Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство

Чудотворна икона Мајке Божије, Умекшање злих срца стигла је у Србију у организацији фондације Светог Романа из Москве, у среду 24. јануара 2024. године.

2024-01-25 16:01:11

НИС отвара врата за младе таленте
НИС отвара врата за младе таленте

Компанија НИС отпочела је четврту сезону NIS Energy програма у оквиру које ће 23 полазника имати прилику да направи своје прве кораке у каријери у тиму који чини око 12 хиљада запослених широм Србије. Полазнике током годину дана рада у компанији очекују практична обука, посета секторима компаније НИС, теоријска предавања од стране водећих стручњака из индустрије, али и тренинг „меких“ вештина уз посете важним активама компаније, међу којима су рафинерија у Панчеву и бензинске станице НИС-а. Након завршетка програма, полазницима се отвара и могућност сталног запослења у НИС-у, уколико за то постоји обострани интерес.

2024-01-17 13:56:50

РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник
РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник

Кијевски омбудсман за језик позвао је на строже мере за борбу против кријумчарења забрањене литературе у земљу

2024-01-12 22:26:37

РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета
РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета

Ново истраживање открило је високу стопу сумње међу Американцима да се геноцид над Јеврејима у нацистичкој Немачкој заиста догодио

2023-12-09 22:31:01

РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан
РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан

Британски дневни лист се жали да млади грађани све више подржавају „ксенофобичне“ популисте који дају приоритет њиховим потребама

2023-12-02 23:10:53

РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев
РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев

Тај термин су наметнули идеолози у Москви у жељи да ослабе свог суседа, тврди језички омбудсман

2023-11-22 22:39:17

РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп
РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп

Већина испитаника сматра да помоћ Кијеву треба да има временско ограничење, а многи тврде да Вашингтон чини „превише“ да помогне

2023-11-02 23:39:51

РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика
РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика

Ова образовна установа је такође одустала од белоруских и персијских студија

2023-10-24 22:14:04

РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве
РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве

Парламент у Кијеву гура нацрт закона који би му омогућио стављање ван закона 1.000 година стару институцију

2023-10-20 22:04:42

РТ: Русија покреће образовне центре у Африци
РТ: Русија покреће образовне центре у Африци

Наставници су одржали отворени час у Нигерији, док су објекти почели са радом и у Обали Слоноваче и ДР Конго

2023-10-17 22:43:00

РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО
РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО

Још 20% уопште не говори украјински, а руски и даље доминира међу децом главног града

2023-10-14 18:42:38

Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY
Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY

НИС отвара врата младим талентима

2023-09-11 15:22:15

 Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду
Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду

Настојећи да пружи пуну подршку раду здравствених установа у нашој земљи, компанија НИС донирала је 15 милиона динара за набавку савремене медицинске опреме за одељења гинекологије Дома здравља Нови Сад и Завода за здравствену заштиту студената у том граду.

2023-09-05 21:49:31

Настављена подршка компаније НИС граду Чачку
Настављена подршка компаније НИС граду Чачку

Нови котао за грејање за вртић „Колибри“

2023-08-29 13:35:10

НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици
НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици

Компанија НИС подржала је међународни Кошаркашки камп „Каста“ у којем ће ове године боравити око 1.000 учесника, међу којима и 60 деце са Косова и Метохије.

2023-08-07 20:50:09

Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2023-08-02 12:28:57

РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига
РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига

Шведска је последњих недеља одобрила неколико демонстрација на којима је требало да се спале свете књиге

2023-07-29 22:45:27

РТ: ЕУ прети да ће забранити Твитер
РТ: ЕУ прети да ће забранити Твитер

Платформа има рок до 25. августа да се усклади са новим законом ЕУ о дезинформацијама

2023-05-30 03:42:59

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: