ВМА добио гама камеру, заказивање од понедељка

Објављено: 17.08.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије


Министар одбране Александар Вулин обишао је данас реконструисани део Института за нуклеарну медицину Војномедицинске академије који је опремљен двема најсавременијим гама камерама, уређајима који се користе за прецизну дијагностику различитих обољења, а посебно малигних болести, саопштило је Министарство одбране Србије.

 
Како је нагласио министар одбране, Војномедицинска академија је свакако једна од наших најцењенијих здравствених институција, а да би таква и остала потребни су људи, али и улагање у технику.
 
- Отварањем гама камере, последњим припремама за њен рад, завршавањем последње фазе обуке и могућношћу да наши пацијенти већ од понедељка почну да заказују прегледе на гама камери, Војномедицинску академију смо учинили још савременијом и још опремљенијом. Гама камера је сам светски врх. Оно што имају други институти у свету сада има и наша Војномедицинска академија - рекао је министар Вулин и додао да се улагање у здравство и у војно здравство „увек враћа и увек исплати“.
 
-  Ми смо се показали као добар, жилав, као веома ефикасан здравствени систем у борби против пандемије, између осталог зато што смо континуирано улагали у војно здравство. Прошле године смо у војно здравство примили око 500 сестара, лекара, немедицинског особља, припремајући се за све што може да нам се деси. И сада настављамо са улагањем, опремањем и можемо да кажемо да се Војномедицинска академија враћа тамо где јој је увек и било место и где војно здравство треба да буде - међу најбоље, најопремљеније, најобученије, најобразованије. Војномедицинска академија је на услузи војним осигураницима, али и цивилним. За време ковида радила је као нековид болница, болница за све пацијенте и тако ради још увек - истакао је министар одбране и поручио да је свако улагање у Војномедицинску академију улагање у квалитет живота свих грађана Србије.


 
Начелник Војномедицинске академије пуковник др Мирослав Вукосављевић нагласио је да је нови дијагностички уређај SPECT CT један од ретких у земљи, а први у Београду, који ће омогућити комплетну дијагностичку лепезу тестова у Институту за нуклеарну медицину.
 
- Пуштањем у рад употпунили смо дијагностичку лепезу наших услуга које пружа Војномедицинска академија, на срећу и задовољство наших пацијената. Чекали смо реновирање с обзиром на то да је реч о веома осетљивим апаратима који захтевају дозволе од агенције, како за јонизујуће зрачење тако и од Института за нуклеарне науке „Винча“. Све смо то добили - рекао је пуковник Вукосављевић.
 
Говорећи о значају реконструкције и опремању гама камерама, начелник Института за нуклеарну медицину ВМА пуковник доц. др Драган Пуцар рекао је да је то врхунска дијагностика која је напредна у свету и да „сада можемо лакше да се ухватимо у коштац са најтежим медицинским проблемом“.
 
- Добили смо могућност да употребом SPECT студија којом желимо пресек не само планарне слике, добијамо тачну локализацију обољења, најчешће онколошких пацијената. Такође, добили смо могућност за још бољом резолуцијом хибридне камере која преклапа слику која се добија CT-ом и SPECT-ом - истакао је др Пуцар.
 
Вредност инвестиције која обухвата набавку нових медицинских уређаја и реконструкцију дела Института за нуклеарну медицину ВМА, површине од 245 квадратна метра,  износи око 150 милиона динара.
 
Гама камера је основни уређај за извођење сцинтиграфије - безболне неинвазивне дијагностичке методе током које се делови тела излажу гама зрацима, а детекцијом накупљања гама зрачења прате и откривају поремећаји у организму. Новији уређаји (двоглаве гама камере - SPECT - Single Photon Emission Computed Tomography) давањем сензитивнијих слика пресека органа обезбеђују бржу и тачнију дијагнозу у бројним клиничким дисциплинама - кардиологији, ендокринологији, онкологији, нефроурологији, гастроентерохепатологији, неурологији.
 
Једна од гама камера у Институту поседује и радиолошки уређај (CТ) који омогућава тачнију локализацију промена виђених SPECT-ом.  Комбиновањем обе технике добијају се фузионе слике које дају и податке о функцији (SPECT) и податке о анатомији (CТ).
 
Ову савремену нуклеарно-медицинску методу одликује веома мало излагање зрачењу и сматра се драгоценом у раној дијагностици и успешном лечењу.
 
Обиласку су присуствовали и државни секретар у Министарству одбране Бојан Јоцић и начелник Управе за војно здравство генерал-мајор др Угљеша Јовичић.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

Промоција агенде даје плодове: хришћани у Великој Британији постају мањина

Све у свему, удео муслиманског бирачког тела се постепено повећава. У једном броју округа број муслимана се креће од 10 до 40% бирача, има места где их има више од половине.

Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице
Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице

Ко смо ми? Завичајно удружење "Хаџи Продан" основало је неколико ентузијаста из Ивањице са једним циљем: Одужити...

2024-04-18 19:28:37

Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду
Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду

У уторак 16. априла 2024. у Хотелу „Москва” у Београду, Михаил Звинчук — Рибар, један од оснивача познатог Телеграм канала „Рибар”, одржао је предавање на тему употребе Телеграм апликације као средства за контролу информативног окружења.

2024-04-17 16:06:25

Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство
Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство

У Москви је данас отворен Форум мултиполарности, чији учесници разговарају о борби за праведни свет, без хегемоније „колективног Запада“. На скупу се окупило више од 300 представника интелектуалне елите из 130 земаља.

2024-02-26 16:53:30

НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду
НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду

Модерни кабинет за физику за нове успехе средњошколаца

2024-02-07 12:55:26

НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце
НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце

За готово 600 малишана широм земље обезбеђена је нова зимска опрема захваљујући заједничкој хуманитарној акцији КК Партизан и компаније НИС. Топле зимске јакне и обућа, плишане играчке и слаткиши, ове зиме стижу до деце из социјално угрожених категорија из Београда, Новог Сада, Краљева, Чачка, Трстеника, Врњачке Бање, Рашке, Крушевца, Суботице, Сомбора и других градова широм Србије.

2024-02-06 13:37:10

Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама
Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама

Ново комби возило за дистрибуцију хране у Предшколској установи Зрењанин

2024-01-28 13:01:20

Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство
Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство

Чудотворна икона Мајке Божије, Умекшање злих срца стигла је у Србију у организацији фондације Светог Романа из Москве, у среду 24. јануара 2024. године.

2024-01-25 16:01:11

НИС отвара врата за младе таленте
НИС отвара врата за младе таленте

Компанија НИС отпочела је четврту сезону NIS Energy програма у оквиру које ће 23 полазника имати прилику да направи своје прве кораке у каријери у тиму који чини око 12 хиљада запослених широм Србије. Полазнике током годину дана рада у компанији очекују практична обука, посета секторима компаније НИС, теоријска предавања од стране водећих стручњака из индустрије, али и тренинг „меких“ вештина уз посете важним активама компаније, међу којима су рафинерија у Панчеву и бензинске станице НИС-а. Након завршетка програма, полазницима се отвара и могућност сталног запослења у НИС-у, уколико за то постоји обострани интерес.

2024-01-17 13:56:50

РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник
РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник

Кијевски омбудсман за језик позвао је на строже мере за борбу против кријумчарења забрањене литературе у земљу

2024-01-12 22:26:37

РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета
РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета

Ново истраживање открило је високу стопу сумње међу Американцима да се геноцид над Јеврејима у нацистичкој Немачкој заиста догодио

2023-12-09 22:31:01

РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан
РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан

Британски дневни лист се жали да млади грађани све више подржавају „ксенофобичне“ популисте који дају приоритет њиховим потребама

2023-12-02 23:10:53

РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев
РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев

Тај термин су наметнули идеолози у Москви у жељи да ослабе свог суседа, тврди језички омбудсман

2023-11-22 22:39:17

РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп
РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп

Већина испитаника сматра да помоћ Кијеву треба да има временско ограничење, а многи тврде да Вашингтон чини „превише“ да помогне

2023-11-02 23:39:51

РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика
РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика

Ова образовна установа је такође одустала од белоруских и персијских студија

2023-10-24 22:14:04

РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве
РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве

Парламент у Кијеву гура нацрт закона који би му омогућио стављање ван закона 1.000 година стару институцију

2023-10-20 22:04:42

РТ: Русија покреће образовне центре у Африци
РТ: Русија покреће образовне центре у Африци

Наставници су одржали отворени час у Нигерији, док су објекти почели са радом и у Обали Слоноваче и ДР Конго

2023-10-17 22:43:00

РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО
РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО

Још 20% уопште не говори украјински, а руски и даље доминира међу децом главног града

2023-10-14 18:42:38

Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY
Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY

НИС отвара врата младим талентима

2023-09-11 15:22:15

 Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду
Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду

Настојећи да пружи пуну подршку раду здравствених установа у нашој земљи, компанија НИС донирала је 15 милиона динара за набавку савремене медицинске опреме за одељења гинекологије Дома здравља Нови Сад и Завода за здравствену заштиту студената у том граду.

2023-09-05 21:49:31

Настављена подршка компаније НИС граду Чачку
Настављена подршка компаније НИС граду Чачку

Нови котао за грејање за вртић „Колибри“

2023-08-29 13:35:10

НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици
НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици

Компанија НИС подржала је међународни Кошаркашки камп „Каста“ у којем ће ове године боравити око 1.000 учесника, међу којима и 60 деце са Косова и Метохије.

2023-08-07 20:50:09

Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2023-08-02 12:28:57

РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига
РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига

Шведска је последњих недеља одобрила неколико демонстрација на којима је требало да се спале свете књиге

2023-07-29 22:45:27

РТ: ЕУ прети да ће забранити Твитер
РТ: ЕУ прети да ће забранити Твитер

Платформа има рок до 25. августа да се усклади са новим законом ЕУ о дезинформацијама

2023-05-30 03:42:59

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: