Војно здравство даје пун допринос борби против коронавируса

Објављено: 09.08.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије


Одговарајући на многобројне изазове, војно здравство показало је своју вредност од првог дана чврсто стојећи у првим редовима током борбе против пандемије Ковид-19, потврђујући својом професионалношћу у тешким временима за све да су сви капацитети наше војске на располагању држави, саопштило је Министарство одбране Србије.


Успешно извршавајући сваки задатак и одлуку које су председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић и Кризни штаб доделили Министарству одбране и Војсци Србије, припадници војног здравства још једном су оправдали поверење које грађани имају у војно здравство и Војску Србије, јер су пацијенти често бирали да их лече војни лекари који су уливали наду у градовима где су распоређивани да помогну кад је опасност била највећа.За војне лекаре и медицинско особље, нема паузе, јер су у борби са короном од самог почетка, свакодневно, широм наше земље, у намери да помогну здравственом систему, Србији и њеним грађанима.

О томе сведочи и почетак изградње нове и модерне ковид болнице на Батајничком друму, за коју је Министарство одбране обезбедило одговарајућу локацију, а за коју је тактичко-техничке захтеве за изградњу болнице припремила Управа за војно здравство у сарадњи са Министарством здравља. Реч је о најзначајнијој и највећој болници за ковид пацијенте на овим просторима, у којој ће важну улогу имати и војни лекари и медицинско особље, а инжињерија Војске Србије, од самог почетка, учествује у извођењу радова.

Правовременим одговором и брзом реакцијом, Војска Србије формирала је са представницима Министарства здравља, привремену болницу у београдској Штарк арени, како би се сачували капацитети нашег здравственог система за оне којима је помоћ највише потребна. Привремена болница је под командом Управе за војно здравство, чији тимови имају драгоцено искуство из привремене болнице на београдском Сајму.Сагледавајући озбиљност ситуације, Војномедицинска академија је у складу са наређењем председника Републике и врховног команданта Војске Србије и Републичког кризног штаба преузела лечење нековид пацијената, јер је препозната важност тога да се због тренутне борбе против коронавируса не смеју занемарити пацијенти који болују од других болести.

Од доношења те одлуке, у тријажном шатору ВМА од почетка је прегледано око 40.000 пацијената, у Центру хитне помоћи ВМА пружена је помоћ за више 29.000 лица, а преко Хитне помоћи извршено је више од 4.000 пријема.У јеку пандемије, Војномедицински центар „Карабурма“ преуређен је и опремљен како би радио као ковид болница капацитета 100 лежајева за пацијенте који су средње или тешко оболели од корона вируса, а схватајући озбиљност ситуације, “српском брзином” у кругу ВМЦ „Карабурма“, за 12 дана, реконструисан је постојећи и дограђен део објекта за нову болницу намењену пацијентима оболелим од Ковид-19 капацитета 60 постеља за пацијенте са тешком клиничком сликом. Распоред просторија одлично су оценили и медицински експерти НР Кине приликом обиласка. До сада, на ВМЦ Карабурма лечено је 715 пацијената.

Широм Србије, где год да је то било потребно, војни лекари и медицинско особље помагали су својим знањем и искуством, и идаље помажу у кризним тренуцима.Под будним оком војних лекара и медицинског особља почетком јула отворена је привремена војна ковид болница у Новом Пазару капацитета 110 кревета у којој су ангажована 42 припадника војноздравствених установа, а у Сјеници су  војни лекари и медицински техничари формирали тријажно одељење на улазу у ковид болницу. Током више од 30 дана, у привременој болници у Новом Пазару збринуто је 174 пацијента, а о значају њоховог ангажмана у тој болници сведочи и чињеница да је у једном дану максималан број пријема био 86.

Када се за тиме указала потреба, средином јула, војна болница Нови Сад ушла је у систем ковид болница Републике Србије и данас ради на збрињавању дела пацијената са територије АП Војводине. У тој болници је збринуто 120 ковид пацијената, а обављено је више од 600 осталих прегледа.

Да је војска ту за све грађане наше земље, сведочи и чињеница да је припадник Управе за војно здравство одређен за координатора привремене ковид болнице формиране у Средњој економској школи „Стана Милановић” у Шапцу.

У војном здравству епидемија корона вируса дочекана је спремно у великој мери захваљујући томе што су претходних неколико година реализована значајна улагања. Уз најсавременију медицинску опрему и бројна побољшања по питању инфраструктурних радова, издвајају се и нови хелидром на ВМА, нова санитетска возила, отварања нових амбуланти у војним болницама, али и запошљавању неопходног кадра.

У Центру за дневну хирургију Поликлинике ВМА после 15 година од оснивања, отворена је нова операциона сала и реновиране су постојеће просторије, а први пут после 30 година извршена је потпуна реконструкција „шок собе” са најбољом опремом на тржишту, омогућивши да ВМА ни у чему не заостаје ни за једном светском болницом. Институт за радиологију ВМА опремљен је савременом магнетном резонанцом јачине 1.5 тесла.

Настављено је, такође, са инфраструктурним радовима и опремањем новом медицинском опремом Војне болнице Ниш, где је на Одељењу за радиологију извршена адаптација просторија и инсталирана нова медицинска опрема, извршена адаптација дела операционог блока у Одељењу за хируршке болести, реновиране две хируршке сале, обновљена и најнеопходнија опрема. Реч је о најозбиљнијем улагању и реконструкцији те војноздравствене установе у протеклих 30 година, која је омогућила да њени пацијенти добију најбољу и најсавременију дијагностику и негу.Организованост и спремност Војске Србије да реагује брзо и ефикасно посебно је дошла до изражаја током ванредног стања, током кога су припадници Војске Србије дали значајан допринос у борби на спречавању ширења вируса Ковид-19.

Током ванредног стања, привремене болнице припремљене су у девет објеката у пет градова, где је постављено 5.122 кревета. Привремене болнице формиране су на четири локације у Београду, на три локације у Нишу, Новом Саду, Крушевцу и Новом Пазару.

Подносећи први удар, припадници Војске Србије и војни лекари и медицинско особље били су ангажовани на обезбеђењу објеката за здравствени надзор од 18. марта, када је формиран први објекат у Војној установи Моровић. Од проглашења ванредног стања Војска Србије је била ангажована на формирању 18 оваквих објеката за здравствени надзор.

Како би се што ефикасније изборили са свим изазовима, због појачаних напора у борби против корона вируса, у стални радни однос у Управу за војно здравство примљено је 95 лица медицинског и помоћног стручног особља, док је у прошлој и овој години у установе војног здравства примљено више од 400 медицинског и помоћног стручног особља.

Као испомоћ, више десетина лекара и медицинског особља ангажовано је у установама цивилног здравства (КБЦ Земун, КБЦ Звездара, КЦ Ниш, болница Лесковац) и на другим активностима као што су прегледи лица пристиглих из иностранства и рад на терену.

Стављајући све своје капацитете на располагање држави током ванредног стања, у Војној болници Ниш лечени су пацијенти који нису инфицирани корона вирусом, а током ванредног стања Војна болница Нови Сад одређена за лечење свих пацијената којима је потребна хитна медицинска помоћ.

Током ванредног стања, у Центру војномедицинских установа Београд прегледано је 17.195 пацијената, а у ВМЦ „Славија“ и ВМЦ „Нови Београд“ прегледано је 2.411 пацијената.


Посебно драгоцена помоћ било је ангажовање АБХО тимова Оружаних снага Руске Федерације, који са припадницима АБХО службе Војске Србије вршили дезинфекцију објеката и здравствених установа, а допремљена техника и медицинска опрема за пружање помоћи у спречавању и сузбијању епидемије коронавируса у Србији значајно је допринела да се заједничким снагама, брзо и ефикасно помогне грађанима наше земље.

А оно што ће сигурно остати запамћено је и велика и несебична медицинска помоћ Народне Републике Кине и стручни савети делегације Кине и њихов боравак у Србији када је било најтеже. Експерти из Кине обишли су бројне здравствене установе широм Србије, ковид и нековид болнице, привремене болнице и геронтолошке центре, дајући драгоцене савете који произилазе из кинеског искуства у борби против корона вируса.

Учинак Војног здравства оценили су веома успешним, а мере благовременим и правилним, посебно истичући оно што су назвали „српска брзина“ када је само за 10 дана у ВМЦ Карабурма припремљена ковид болница, а за свега 12 дана комплетно реконструисана и дограђена болница у кругу ВМЦ Карабурма.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

Дарко Младић: Не морате бити лекар да бисте констатовали колико је генерал слаб и болестан, информација о лечењу практично нема

Здравствено стање некадашењг команданта Војске Републике Српске, генерала Ратка Младића, нагло се погоршало у затвору у...

Патријарх Кирил поздравио обнављање општења између СПЦ и Охридске Архиепископије
Патријарх Кирил поздравио обнављање општења између СПЦ и Охридске Архиепископије

Патријарх московски и целе Русије Кирил је поздравио „важан историјски догађај“ - поновно општење Охридске архиепископије...

2022-05-28 12:54:27

Херсонска област прешла на московско време
Херсонска област прешла на московско време

Херсонска област је прешла на московско време, рекао је за РИА Новости Кирил Стремоусов, заменик начелника...

2022-05-28 07:31:50

Херсонска и Запорошка област прелазе на руски телефонски код
Херсонска и Запорошка област прелазе на руски телефонски код

Ослобођене територије Запорошке и Херсонске области прелазе на руски телефонски код „+7“, изјавио је за РИА...

2022-05-27 08:20:58

Парламент Летоније подржао у првом читању предлог закона о рушењу совјетских споменика
Парламент Летоније подржао у првом читању предлог закона о рушењу совјетских споменика

Летонски парламент (Сејм) усвојио је у првом читању документ којим се општинске власти обавезују да до...

2022-05-26 19:28:16

Заједничка акција компаније НИС и Удружења „Чепом до осмеха“
Заједничка акција компаније НИС и Удружења „Чепом до осмеха“

Еколошке радионице за више од 450 ученика широм Србије

2022-05-18 18:44:33

Одлука Сабора СПЦ о „Македонској Православној Цркви – Охридској Архиепископији”
Одлука Сабора СПЦ о „Македонској Православној Цркви – Охридској Архиепископији”

Саопштење Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве за јавност

2022-05-16 13:46:19

Порука Руса Србима: За нас сте ви пример части и достојанства, дивимо вам се, видимо вас, чујемо вас...
Порука Руса Србима: За нас сте ви пример части и достојанства, дивимо вам се, видимо вас, чујемо вас...

„За нас сте ви пример части и достојанства“, „дивимо вам се, видимо вас, чујемо вас“, „захваљујући вама знамо да нисмо сами“, само су неке од порука Руса упућене Србима.

2022-05-14 09:23:26

Зеленски вратио закон о забрани симобла специјалне операције, како би се могли користити у образовне сврхе и у музејима
Зеленски вратио закон о забрани симобла специјалне операције, како би се могли користити у образовне сврхе и у музејима

Председник Украјине Владимир Зеленски је послао закон о забрани симбола руске специјалне операције на поновно разматрање...

2022-05-14 08:25:18

РТ: Летонија покренула судске поступке због прославе Дана победе
РТ: Летонија покренула судске поступке због прославе Дана победе

Судски поступци су покренуту против људи који су положили цвеће на совјетски споменик у главном граду Летоније

2022-05-14 07:43:24

Парламент Летоније по хитном поступку одобрио рушење споменика Ослободиоцима Риге
Парламент Летоније по хитном поступку одобрио рушење споменика Ослободиоцима Риге

Сејм (парламент) Летоније одобрио је рушење споменика Ослободиоцима Риге, пренео је портал Балтњуз на свом Телеграм...

2022-05-12 16:35:39

РТ: Цвеће поводом Дана победе изазвало сукоб између власти и становника Риге
РТ: Цвеће поводом Дана победе изазвало сукоб између власти и становника Риге

Становници Риге игнорисали су званична упозорења и наставили су доносити цвеће на совјетски ратни споменик

2022-05-12 07:17:02

Свечано отворен Сентандрејски парк уз подршку компаније НИС-а
Свечано отворен Сентандрејски парк уз подршку компаније НИС-а

Новосађани добили нови еколошки парк

2022-05-11 17:30:45

Патријарх Порфирије посетио храм Светог великомученика Георгија на Гукама у Пљевљима
Патријарх Порфирије посетио храм Светог великомученика Георгија на Гукама у Пљевљима

Након светог евхаристијског сабрања у манастиру Милешеви, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је заједно са...

2022-05-10 20:22:34

Чешки град одузео статус почасног грађанина Валентини Терјешковој
Чешки град одузео статус почасног грађанина Валентини Терјешковој

Руководство чешког града Ческе Будејовице одлучило је да лиши статуса почасног грађанина града пилота-космонаута СССР-а Валентину...

2022-05-10 08:07:13

Восток у Бесмртном пуку у Москви
Восток у Бесмртном пуку у Москви

Мимо свих политичких и ратних догађања покушаћемо да вам укратко дочарамо атмосферу са Параде победе и...

2022-05-09 15:44:14

Становници Херсонске области ове године ће моћи да добију руске пасоше
Становници Херсонске области ове године ће моћи да добију руске пасоше

Становници Херсонске области ће ове године моћи да добију руске пасоше, рекао је Кирил Стремоусов, заменик...

2022-05-08 15:55:36

Ватрогасци НИС-а одржали предавање ђацима у Кикинди на тему заштите од пожара
Ватрогасци НИС-а одржали предавање ђацима у Кикинди на тему заштите од пожара

Међународни дан ватрогасаца, 4. мај, обележен је и у Средњој стручној школи „Милош Црњански“ у Кикинди...

2022-05-05 10:33:55

Молдавска полиција „обећава да на Дан победе неће користити силу против оних који буду носили Георгијевску ленту”
Молдавска полиција „обећава да на Дан победе неће користити силу против оних који буду носили Георгијевску ленту”

Молдавска полиција обећава да на Дан победе неће користити силу против оних који буду носили Георгијевску...

2022-05-03 13:01:42

Драматичан пад подршке грађана Србије чланству у ЕУ
Драматичан пад подршке грађана Србије чланству у ЕУ

Први пут у последњих двадесет година број грађана који се противе придруживању Србије Европској унији већи је од оних који то подржавају, показује истраживање Ипсоса. Док у Бриселу такве резултате читају као недовољан рад званичника на промоцији европских вредности, у Београду оцењују да је таква статистика последица великих притисака ЕУ на Србију, посебно када је реч о украјинској кризи.

2022-04-27 07:00:55

Васкршња литургија у Храму Христа Спаситеља у Москви
Васкршња литургија у Храму Христа Спаситеља у Москви

У Храму Христа Спаситеља у Москви је служена васкршња литургија

2022-04-23 22:26:48

Руски војници у ЛНР-у помогли на уређењу споменика совјетским војницима
Руски војници у ЛНР-у помогли на уређењу споменика совјетским војницима

Руски војници у једном од насеља Луганске Народне Републике помогли су на уређењу споменика совјетским војницима...

2022-04-23 13:50:22

Васкршња посланица Српске православне цркве
Васкршња посланица Српске православне цркве

+ПОРФИРИЈЕ по милости Божјој Православни Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски, са свим aрхијерејима Српске Православне Цркве...

2022-04-22 09:44:08

НИС доделио стипендије студентима Универзитета у Новом Саду
НИС доделио стипендије студентима Универзитета у Новом Саду

Компанија НИС доделила је нове стипендије студентима Универзитета у Новом Саду, који су за стипендије аплицирали...

2022-04-19 17:01:17

У Харкову срушен споменик маршалу Жукову
У Харкову срушен споменик маршалу Жукову

У Харкову је срушен споменик маршалу Жукову. Према речима вође екстремистиче харковске организације Константина Немичева, споменик...

2022-04-17 12:21:27

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк