Реч лекара и пацијената: Привремена болница на Београдском сајму добро функционише

Објављено: 10.04.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије

 
У привременој болници у Хали 1 Београдског сајма лече се пацијенти са лакшим симптомима обољења од Covid-19. За њих је обезбеђена медицинска нега 24 часа дневно, сваког дана, храна и смештај, а Војска Србије врши контролу уласка и обезбеђење објекта, саопштило је Министарство одбране Србије.

 
Главни медицински координатор привремене болнице на Београдском сајму потпуковник др Вељко Милић са Клинике за ургентну интерну медицину Војномедицинске академије истакао је да се "ради у три смене, по осам сати, а у свакој смени се налази по четири лекара и по 10 до 12 медицинских техничара. То бројно стање ће се мењати у складу са динамиком којом се хала буде пунила пацијентима".Према његовим речима, најбитнији је пријем пацијента, када Covid позитивни пацијенти улазе у халу и где се проверава њихова медицинска документација, нотира се њихова терапија уз напомену да ли болују од неких хроничних болести. Већина оних који болују од хроничних болести, како је додао, дужна је да понесе своју редовну терапију од куће.

- Свакодневно се врше визите, око 9 и 16 часова, где се обилазе све собе и проверава здравствено стање пацијената. Свако погоршање здравственог стања констатује се и преноси се координатору преко “мотороле”. Свакодневно одржавамо комуникацију, јер нема мешања “црвене” и “зелене” зоне. На основу тога, процењујемо и требовање лекова и материјала – објаснио је потпуковник др Милић, посебно указујући да постоји веома добра координација и веома добро прописане процедуре о пријему, смештају и отпусту пацијената.


 
Сваки пацијент, како је истакао, добија кућни ред, којег треба да се придржава, а обезбеђена су сва три оброка, а храна је квалитетна и укусна.

Говорећи о процедури, потпуковник др Милић је истакао да пацијент који је позитиван мора до привремене болнице на Сајму да буде довезен санитетским возилом, на препоруку доктора која је написана на специјалистичком налазу, односно отпусној листи.
 
- На отпусној листи је нотиран почетак терапије и препорука за даљу терапију коју смо ми дужни да овде спроведемо за сваког пациента. Важно је напоменути и да су услови овде веома добри, има пуно могућности за испуњавање времена, али оно што наше пацијенте највише интересује јесте када ће бити тестирање. Тестирање за сада успевамо да спроводимо у седмодневним интервалима, које је прописао Кризни штаб – истакао је потпуковник др Милић.Компликованијих случајева до сада није било, нагласио је потпуковник др Милић, као ни захтева да се неки пацијент из Хале пребаци у неку установу вишег нивоа здравственог збрињавања.
 
- Најмлађи пацијент је имао осам година, а најстарији пацијент 72 године – истакао је потпуковник др Милић.
 
Имајући у виду да се ради у три смене, како је додао, то значи да пацијенти имају потпуни медицински надзор и медицинску негу током 24 часа сваког дана.
 
- Комбинација здравствених радника из војног и цивилног сектора одлично функционише и сви се добро уклапамо, чему посебно доприноси постојање процедура које су прописане – истакао је потпуковник др Милић, додајући да се медицинске екипе смењују на 10 дана, а током осмочасовне смене медицинско особље је по четири сата у хали, јер је таква процена дневног ангажовања.


 
Волонтер из Београда Драган Симић, специјализант је који је желео да помогне у овој борби против коронавируса и чим је чуо да су потребни волонтери на Сајму дошао је и пријавио се.
 
- Мој посао овде је да четири сата проводим у хали са пацијентима и помажем у свему – од дељења терапије, мерења температуре и притиска, да помогнем уколико се неко пожали на неке тегобе. Затим помажем око пријема нових пацијената и отпуштања оних код којих су се стекли услови за то. После тога још четири сата помажем докторима у координирању и осталим обавезама - рекао је волонтер Симић.
 
Према његовим речима страх увек постоји, али то је „страх који мотивише да се више трудите и пазите на себе“.
 
- Увек постоји могућност контаминације и преноса инфекције, али првенствено морате себе да заштитите да бисте заштитили и друге. На Сајму су пацијенти с благим симптомима или без симптома који се осећају снажно и здраво и желе да изађу. Морамо да им објаснимо да треба да прође одређени период инкубације да би се урадили тестови и ако два узастопна теста покажу да су негативни они могу да изађу. Некада је то лакше објаснити, а некада теже - нагласио је Симић.

У привременој болници на Београдском сајму је и Александар Цветковић из Јагодине, а како каже ту је три дана.
 
- Највероватније да сам се инфицирао у банци и стигао ми је резултат да сам позитиван. Температуру сам имао 17 дана, али сада се супер осећам и овде су стварно добри услови. Немам замерки никаквих – нагласио је Александар из Јагодине, напомињући да време добро организовано јер има доста ствари за занимацију.
 
Он је истакао да је после болница у Јагодини и Ћуприји, након добијања резултата пребачен у КБЦ Земун, где је излечен.
 
- Сад сам овде потпуно здрав и не осећам више никакве симптоме – наглашава Александар, додајући да сада чека додатна тестирања, јер је неопходно да резултат буде два пута негативан да би могао да оде кући.
 
Међу пацијентима у привременој болници на сајму је Метју Лидвек из Чикага, који је у Србији боравио у посети породици.


 
Он је пре две недеље осетио симптоме који одговарају Covid 19, па је лечен на Инфективној клиници у Београду где је провео седам дана. Метју истиче да је веома задовоља негом током лечења у Београду и да је медицинско особље веома добро бринуло о њему. О боравку на Сајму има позитивне утиске, каже да је храна добра, медицинска нега адекватна, као и да има услова и за одмор и за забаву. 
 
Један од пацијената у привременој болници, Таир Зековић, истакао је да се после два дана боравка на Сајму већ полако навикава на тренутну ситуацију.
 
- Овде дефинитивно није онако како су писале новине. Овде је све нормално, владају нормални односи, храна је укусна, само изгледа мало другачије јер је све запаковано и заштићено. Купатила раде, има топле воде, чак је и превише топла - нашалио се Зековић.


 
- Читам штампу, књиге, а после 35 година сам почео да читам и стрипове. Доста времена проводимо у креветима, јер се препоручује мировање. Све што нам треба тражимо, сви нам излазе у сусрет. У боксу има девет кревета, нас је тренутно петоро. Када то узмемо у обзир сваки други кревет је слободан и има довољно простора. Два пута дневно дезинфикују собе. Све је у реду, само што нисмо код куће. Ипак, срећан сам што сам овде, јер нисам опасност за породицу. Док год су они добро, и мени је овде добро - поручио је Таир Зековић.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Друштво

РТ: Деца све више одбацују украјински језик – државни подаци

Кијев је наметнуо строгу политику да елиминише Русију из јавних простора

Промоција агенде даје плодове: хришћани у Великој Британији постају мањина
Промоција агенде даје плодове: хришћани у Великој Британији постају мањина

Све у свему, удео муслиманског бирачког тела се постепено повећава. У једном броју округа број муслимана се креће од 10 до 40% бирача, има места где их има више од половине.

2024-05-15 17:00:42

Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице
Удружење „Хаџи Продан“ - чувари традиције, културног наслеђа и природних лепота Ивањице

Ко смо ми? Завичајно удружење "Хаџи Продан" основало је неколико ентузијаста из Ивањице са једним циљем: Одужити...

2024-04-18 19:28:37

Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду
Руски војни аналитичар Рибар одржао предавање у Београду

У уторак 16. априла 2024. у Хотелу „Москва” у Београду, Михаил Звинчук — Рибар, један од оснивача познатог Телеграм канала „Рибар”, одржао је предавање на тему употребе Телеграм апликације као средства за контролу информативног окружења.

2024-04-17 16:06:25

Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство
Српски учесници на Форуму мултиполарности у Москви – Братство

У Москви је данас отворен Форум мултиполарности, чији учесници разговарају о борби за праведни свет, без хегемоније „колективног Запада“. На скупу се окупило више од 300 представника интелектуалне елите из 130 земаља.

2024-02-26 16:53:30

НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду
НИС подржао Електротехничку школу „Никола Тесла“ у Београду

Модерни кабинет за физику за нове успехе средњошколаца

2024-02-07 12:55:26

НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце
НИС и КК Партизан обезбедили зимску опрему за 600 деце

За готово 600 малишана широм земље обезбеђена је нова зимска опрема захваљујући заједничкој хуманитарној акцији КК Партизан и компаније НИС. Топле зимске јакне и обућа, плишане играчке и слаткиши, ове зиме стижу до деце из социјално угрожених категорија из Београда, Новог Сада, Краљева, Чачка, Трстеника, Врњачке Бање, Рашке, Крушевца, Суботице, Сомбора и других градова широм Србије.

2024-02-06 13:37:10

Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама
Компанија НИС наставља са подршком локалним заједницама

Ново комби возило за дистрибуцију хране у Предшколској установи Зрењанин

2024-01-28 13:01:20

Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство
Чудотворна икона Мајке Божије Умекшање злих срца у руској цркви на Ташмајдану - Братство

Чудотворна икона Мајке Божије, Умекшање злих срца стигла је у Србију у организацији фондације Светог Романа из Москве, у среду 24. јануара 2024. године.

2024-01-25 16:01:11

НИС отвара врата за младе таленте
НИС отвара врата за младе таленте

Компанија НИС отпочела је четврту сезону NIS Energy програма у оквиру које ће 23 полазника имати прилику да направи своје прве кораке у каријери у тиму који чини око 12 хиљада запослених широм Србије. Полазнике током годину дана рада у компанији очекују практична обука, посета секторима компаније НИС, теоријска предавања од стране водећих стручњака из индустрије, али и тренинг „меких“ вештина уз посете важним активама компаније, међу којима су рафинерија у Панчеву и бензинске станице НИС-а. Након завршетка програма, полазницима се отвара и могућност сталног запослења у НИС-у, уколико за то постоји обострани интерес.

2024-01-17 13:56:50

РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник
РТ: Руске књиге представљају „огромну претњу“ Украјини – званичник

Кијевски омбудсман за језик позвао је на строже мере за борбу против кријумчарења забрањене литературе у земљу

2024-01-12 22:26:37

РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета
РТ: Само половина млађих одраслих у САД верује да је холокауст стваран – анкета

Ново истраживање открило је високу стопу сумње међу Американцима да се геноцид над Јеврејима у нацистичкој Немачкој заиста догодио

2023-12-09 22:31:01

РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан
РТ: Млади европски бирачи нагињу ка „крајњој десници“ – Гардијан

Британски дневни лист се жали да млади грађани све више подржавају „ксенофобичне“ популисте који дају приоритет њиховим потребама

2023-12-02 23:10:53

РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев
РТ: „Нема Украјинаца који говоре руски“ – Кијев

Тај термин су наметнули идеолози у Москви у жељи да ослабе свог суседа, тврди језички омбудсман

2023-11-22 22:39:17

РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп
РТ: Опада подршка Украјини међу Американцима – Галуп

Већина испитаника сматра да помоћ Кијеву треба да има временско ограничење, а многи тврде да Вашингтон чини „превише“ да помогне

2023-11-02 23:39:51

РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика
РТ: Најбољи кијевски универзитет забрањује изучавање руског језика

Ова образовна установа је такође одустала од белоруских и персијских студија

2023-10-24 22:14:04

РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве
РТ: Украјински посланици одобрили забрану највеће хришћанске цркве

Парламент у Кијеву гура нацрт закона који би му омогућио стављање ван закона 1.000 година стару институцију

2023-10-20 22:04:42

РТ: Русија покреће образовне центре у Африци
РТ: Русија покреће образовне центре у Африци

Наставници су одржали отворени час у Нигерији, док су објекти почели са радом и у Обали Слоноваче и ДР Конго

2023-10-17 22:43:00

РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО
РТ: Само 15% кијевских предшколаца „активно говори“ украјински – НВО

Још 20% уопште не говори украјински, а руски и даље доминира међу децом главног града

2023-10-14 18:42:38

Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY
Почиње четврта сезона програма NIS ENERGY

НИС отвара врата младим талентима

2023-09-11 15:22:15

 Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду
Компанија НИС подржала набавку опреме за медицинске установе у Новом Саду

Настојећи да пружи пуну подршку раду здравствених установа у нашој земљи, компанија НИС донирала је 15 милиона динара за набавку савремене медицинске опреме за одељења гинекологије Дома здравља Нови Сад и Завода за здравствену заштиту студената у том граду.

2023-09-05 21:49:31

Настављена подршка компаније НИС граду Чачку
Настављена подршка компаније НИС граду Чачку

Нови котао за грејање за вртић „Колибри“

2023-08-29 13:35:10

НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици
НИС подржао боравак деце у Кошаркашком кампу „Каста“ у Ивањици

Компанија НИС подржала је међународни Кошаркашки камп „Каста“ у којем ће ове године боравити око 1.000 учесника, међу којима и 60 деце са Косова и Метохије.

2023-08-07 20:50:09

Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста
Небеска Српска: На Илиндан 1993. Оборен хеликоптер са ознаком црвеног крста

Тог илинданског јутра 1993. године хеликоптер ХТ-40, након што је одобрен лет за превоз рањеника од Бање Луке према Београду, на ВМА, извршено је укрцавање рањеника у хеликопер, контрола од стране официра за везу међународних снага за контролу и надзор провођења Резолуције УН о забрани летења у ваздушном простору БиХ.

2023-08-02 12:28:57

РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига
РТ: Израел упозорава земљу ЕУ због спаљивања верских књига

Шведска је последњих недеља одобрила неколико демонстрација на којима је требало да се спале свете књиге

2023-07-29 22:45:27

rt drustvo
baner rakija desno drustvo
baner apartman desno / drustvo
baner obzor desno - drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: