Реч лекара и пацијената: Привремена болница на Београдском сајму добро функционише

Објављено: 10.04.2020.год.
фото: © Министарство одбране Србије

 
У привременој болници у Хали 1 Београдског сајма лече се пацијенти са лакшим симптомима обољења од Covid-19. За њих је обезбеђена медицинска нега 24 часа дневно, сваког дана, храна и смештај, а Војска Србије врши контролу уласка и обезбеђење објекта, саопштило је Министарство одбране Србије.

 
Главни медицински координатор привремене болнице на Београдском сајму потпуковник др Вељко Милић са Клинике за ургентну интерну медицину Војномедицинске академије истакао је да се "ради у три смене, по осам сати, а у свакој смени се налази по четири лекара и по 10 до 12 медицинских техничара. То бројно стање ће се мењати у складу са динамиком којом се хала буде пунила пацијентима".Према његовим речима, најбитнији је пријем пацијента, када Covid позитивни пацијенти улазе у халу и где се проверава њихова медицинска документација, нотира се њихова терапија уз напомену да ли болују од неких хроничних болести. Већина оних који болују од хроничних болести, како је додао, дужна је да понесе своју редовну терапију од куће.

- Свакодневно се врше визите, око 9 и 16 часова, где се обилазе све собе и проверава здравствено стање пацијената. Свако погоршање здравственог стања констатује се и преноси се координатору преко “мотороле”. Свакодневно одржавамо комуникацију, јер нема мешања “црвене” и “зелене” зоне. На основу тога, процењујемо и требовање лекова и материјала – објаснио је потпуковник др Милић, посебно указујући да постоји веома добра координација и веома добро прописане процедуре о пријему, смештају и отпусту пацијената.


 
Сваки пацијент, како је истакао, добија кућни ред, којег треба да се придржава, а обезбеђена су сва три оброка, а храна је квалитетна и укусна.

Говорећи о процедури, потпуковник др Милић је истакао да пацијент који је позитиван мора до привремене болнице на Сајму да буде довезен санитетским возилом, на препоруку доктора која је написана на специјалистичком налазу, односно отпусној листи.
 
- На отпусној листи је нотиран почетак терапије и препорука за даљу терапију коју смо ми дужни да овде спроведемо за сваког пациента. Важно је напоменути и да су услови овде веома добри, има пуно могућности за испуњавање времена, али оно што наше пацијенте највише интересује јесте када ће бити тестирање. Тестирање за сада успевамо да спроводимо у седмодневним интервалима, које је прописао Кризни штаб – истакао је потпуковник др Милић.Компликованијих случајева до сада није било, нагласио је потпуковник др Милић, као ни захтева да се неки пацијент из Хале пребаци у неку установу вишег нивоа здравственог збрињавања.
 
- Најмлађи пацијент је имао осам година, а најстарији пацијент 72 године – истакао је потпуковник др Милић.
 
Имајући у виду да се ради у три смене, како је додао, то значи да пацијенти имају потпуни медицински надзор и медицинску негу током 24 часа сваког дана.
 
- Комбинација здравствених радника из војног и цивилног сектора одлично функционише и сви се добро уклапамо, чему посебно доприноси постојање процедура које су прописане – истакао је потпуковник др Милић, додајући да се медицинске екипе смењују на 10 дана, а током осмочасовне смене медицинско особље је по четири сата у хали, јер је таква процена дневног ангажовања.


 
Волонтер из Београда Драган Симић, специјализант је који је желео да помогне у овој борби против коронавируса и чим је чуо да су потребни волонтери на Сајму дошао је и пријавио се.
 
- Мој посао овде је да четири сата проводим у хали са пацијентима и помажем у свему – од дељења терапије, мерења температуре и притиска, да помогнем уколико се неко пожали на неке тегобе. Затим помажем око пријема нових пацијената и отпуштања оних код којих су се стекли услови за то. После тога још четири сата помажем докторима у координирању и осталим обавезама - рекао је волонтер Симић.
 
Према његовим речима страх увек постоји, али то је „страх који мотивише да се више трудите и пазите на себе“.
 
- Увек постоји могућност контаминације и преноса инфекције, али првенствено морате себе да заштитите да бисте заштитили и друге. На Сајму су пацијенти с благим симптомима или без симптома који се осећају снажно и здраво и желе да изађу. Морамо да им објаснимо да треба да прође одређени период инкубације да би се урадили тестови и ако два узастопна теста покажу да су негативни они могу да изађу. Некада је то лакше објаснити, а некада теже - нагласио је Симић.

У привременој болници на Београдском сајму је и Александар Цветковић из Јагодине, а како каже ту је три дана.
 
- Највероватније да сам се инфицирао у банци и стигао ми је резултат да сам позитиван. Температуру сам имао 17 дана, али сада се супер осећам и овде су стварно добри услови. Немам замерки никаквих – нагласио је Александар из Јагодине, напомињући да време добро организовано јер има доста ствари за занимацију.
 
Он је истакао да је после болница у Јагодини и Ћуприји, након добијања резултата пребачен у КБЦ Земун, где је излечен.
 
- Сад сам овде потпуно здрав и не осећам више никакве симптоме – наглашава Александар, додајући да сада чека додатна тестирања, јер је неопходно да резултат буде два пута негативан да би могао да оде кући.
 
Међу пацијентима у привременој болници на сајму је Метју Лидвек из Чикага, који је у Србији боравио у посети породици.


 
Он је пре две недеље осетио симптоме који одговарају Covid 19, па је лечен на Инфективној клиници у Београду где је провео седам дана. Метју истиче да је веома задовоља негом током лечења у Београду и да је медицинско особље веома добро бринуло о њему. О боравку на Сајму има позитивне утиске, каже да је храна добра, медицинска нега адекватна, као и да има услова и за одмор и за забаву. 
 
Један од пацијената у привременој болници, Таир Зековић, истакао је да се после два дана боравка на Сајму већ полако навикава на тренутну ситуацију.
 
- Овде дефинитивно није онако како су писале новине. Овде је све нормално, владају нормални односи, храна је укусна, само изгледа мало другачије јер је све запаковано и заштићено. Купатила раде, има топле воде, чак је и превише топла - нашалио се Зековић.


 
- Читам штампу, књиге, а после 35 година сам почео да читам и стрипове. Доста времена проводимо у креветима, јер се препоручује мировање. Све што нам треба тражимо, сви нам излазе у сусрет. У боксу има девет кревета, нас је тренутно петоро. Када то узмемо у обзир сваки други кревет је слободан и има довољно простора. Два пута дневно дезинфикују собе. Све је у реду, само што нисмо код куће. Ипак, срећан сам што сам овде, јер нисам опасност за породицу. Док год су они добро, и мени је овде добро - поручио је Таир Зековић.

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Дарко Младић: Mедицинска служба Трибунала први пут прихватила чињеницу да се генералу погоршало здравствено стање

2020-05-26 19:00:52

Одбрана генерала Ратка Младића задовољна је одгађањем статусне конференције пред судским Механизмом у Хагу, али истиче да је први пут медицинска служба тог суда признала да...

Одгођена статусна конференција генералу Ратку Младићу

2020-05-26 15:50:55

Апелационо веће Хашког механизма одгодило је статусну конференцију у случају који се води против генерала Ратка Младића до тренутка када он буде у стању да дође у судницу са својим адвокатом после ублажавања рестрикција у вези са пандемијом коронавируса.

„Знали смо да морамо да не дозволимо да ниједан непријатељски војник буде на нашој територији“

2020-05-26 15:33:36

Обележавање 21. годишњице битке на Паштрику

У Србију стигао воз са медицинском опремом из Кине

2020-05-26 12:57:30

Воз кинеске железнице допремио је данас у Београд медицинску опрему коју је Република Србија купила од Кине за борбу против коронавируса. У питању су заштитне маске, скафандери,...

РТ: „Безобразни чин цензуре“: Филм Мајкл Мура о зеленој енергији уклоњен са Јутјуба након што се противник еколога жалио на ауторска права

2020-05-26 08:22:58

Еколошки документарац који је снимио добитник оскара, режисер Мајкл Мур уклоњен је са Јутјуба. Аутори филма су рекли да су разљутили "зелене капиталисте" који делују заједно...

Митрополит Иларион: Ђукановић је кренуо против свог народа, а оно што се догађа у овој земљи може се описати као прогон

2020-05-23 21:12:21

"Сигуран сам да ће се господин Ђукановић суочити са истом тужном судбином као Порошенко ако не преиспита свој став"

Уручене војне споменице „Двадесетогодишњица одбране отаџбине од НАТО агресије“

2020-05-23 19:09:17

Министар одбране Александар Вулин уручио је данас војне споменице “Двадесетогодишњица одбране отаџбине од НАТО агресије” члановима Колегијума министра одбране и проширеног Колегијума начелника Генералштаба, након заједничке...

Одбрана генерала Младића затражила одгађање расправе о жалбама заказане за 16. и 17. јун

2020-05-22 18:09:06

Одбрана генерала Ратка Младића затражила је од судија Међународног суда у Хагу да одгоди расправу о жалбама на првостепену пресуду, оквирно заказану за 16. и 17. јун.

Годишњица трагичне смрти 12 бањалучких беба

2020-05-22 15:02:18

"Новице, хоћу до Видовдана слободан коридор, макар то била козја стаза, јер нам дјеца умиру!"

Почиње тестирање на лични захтев грађана на коронавирус

2020-05-22 09:49:08

Тестирање на лични захтев грађана почиње данас, а брисеви се узимају у институтима и заводима за јавно здравље, као и у домовима здравља. Тест на лични захтев...

rt drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Москва

Москва