56. Међународни конгрес подморничара

Објављено: 30.05.2019.год.
Свечано отварање Конгреса

У Београду је oд 21. до 26. маја 2019. године, у организацији Удружења грађана „Подморничар“ - Србија,  одржан 56. међународни конгрес подморничара уз учешће 23 земље са 207 делегата: Аргентине (3), Аустралије (7), Белорусије (1), Канаде (2), Хрватске (7), Француске (2), Немачке (4), Грчке (4), Индије (10), Израела (5), Италије (2), Црне Горе (6), Холандије (2), Норвешке (5), Пољске (2), Русије (33). Словеније (2), Србије (54), Јужне Кореје (2), Шведске (9), Турске 19), Украјине (9), Велике Британије (11) и Сједињених Америчких Држава (6).
Покровитељ 56. међународног конгреса подморничара је председник Републике Србије Александар Вучић.
Подморнички ветерани целог света негују и развијају ову традицију већ висе од пола века, сваке године у другој земљи. Кандидатура за организацију конгреса истиче се 3 године унапред. Одлука се доноси већином гласова шефова делегација. Ове године кандидатуру истичу Црна Гора и Немачка, за 2022. годину. У складу са правилима Конгреса – гласање је обављено на редовној седници шефова делегација. Резултат – 12 за Немачку и 11 за Црну Гору.
Оваква традиција истиче специфичност, значај и карактер људи припадника подморничке професије. Наиме, није познато да ветерани неке друге војне службе, професије било где у свету одржавају овакве контакте или на сличан начин негују традиције службе којој су припадали за радног века.
Богат историјско-културно-туристички програм Конгреса укључио је, између осталог, обилазак Београда, боравак у Војном музеју и обилазак Калемегдана, обилазак Авале, посету Храму Светог Саве, посету Сремским Карловцима, обилазак Петроварадинске тврђаве, сађење дрвета у Парку пријатељства, спуштање венца у Дунав уз одавање поште жртвама рата.
Размена искустава, литературе, разних подморничких успомена, као и најновијих сазнања о трендовима развоја подморница важни су садржаји  Конгреса.
А промоција богате историје Србије (укључујући њену историјску улогу у стварању и развоју југословенског подморничарства), културе, традиције и нашег гостопримства основни су циљеви организатора-домаћина. 

Званично Конгрес је отворен 22. маја 2019. године у Дому Гарде Војске Србије. После Химне Србије, на енглеском језику, скупу је добродошлицу пожелео председник Организационог одбора пуковник у пензији Милан Комар, а кратку историју нашег подморничарства изложио је Слободан Живанић. У име министра одбране, Александра Вулина, начелника Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковника Милана Мојсиловића,  и команданта Копнене војске, генерал-потпуковника Милосава Симовића, скуп је поздравио капетан бојног брода Андрија Андрић, командант Речне флотиле Војске Србије.
После свечаног отварања учесници су посетили Војни музеј и Споменик победнику на Калемегдану.
 
 
На Калемегдану
     
Следећег дана посећени су Патроварадин и Сремски Карковци. На Петроварадинској тврђави подморничарима се обратио заменик градоначелика Новог Сада Срђан Кнежевић речима:
 
 
Заменик градоначелика Новог Сада Срђан Кнежевић се обраћа гостима
 
„Добро дошли у Нови Сад који отворено пружа руке свима и понсони је носилац титила Омладинска престоница Европе за 2019. годину и Евроска престоница културе за 2021. годину.

Велико ми је задовољство што могу да поздравим преко две стотине подморничара из многибројних светских темаља на овом престижном конгресу, који је добио подршку и од председника државе и од Града Новог Сада. Честитам организаторима из београдског Удружења Подморничар на успешно организованом окупљању. Наши подморничари ветерани из састава бивше Југослвенске ратне морнарице имају много успомена и лепих прича да поделе једни са другима, као и са колегама из целог света. Такође, они теже да те успомене оставе покољењима у аманет, а то су приче о храбрости, тимском духу и пријатељству у разним турбулентним и мање турбулентним временима која су иза нас. Желим да још дуго одржавате ову традицију сусрета, да размењујете искуства и успомене. Надам се да ће вам боравак у Новом Саду бити пријатан.“

у Сремским Карловцима посећени су објекти Српске православне цркве, Гимназија и Винарија „Бајило“.
 
 
Председник општине Сремски Карловци поздравља подморничаре, фото: Општина Сремски Карловци
 
Добродошлицу им је пожелео председник општине Стремски Карловци Ненад Миленковић:

„Драги гости, желим да вас поздравим и пожелим добродошлицу у Србију и Сремске Карловце. Сремски Карловци су место препуно историје, а и место које се убрзано развија у свим својим сегментима, Ово место је познато и по узгајању винове лозе и производњи врхунског вина. Такође, карактеристика Сремских Карловаца је да су житељи и добри домаћини, у шта сам сигуран да сте имали прилике да се и сами уверите. С обзриом да ваш посао јесте очување мира, а Сремски Карловци јесу истински град мира и да је управо овде у овом месту потписан и закљућен светски мир 1699. године.

Желим да вам се захвалим што сте управо Србију одабрали за свој 56. конгрес. У жељи да и даље истрајете у очувањи у пропагирању свеопштег пријатељства међу људима са свих меридијана, желим вам пуно успеха и резултата у даљем раду“.
 
 
 
Испред Подрума „Бајило“
 
Трећег дана посећени су Меморијални центар „Јосип Броз Тито“, Храм Светог Саве и Парк пријатељства.

Увече је отворена изложба карикатура на тему подморничарства и проглашени награђени, а пoсле тога је уследила церемонија затварања и гала вечера у хотелу Crowne Plaza. Конгрес је затворио капетан бојног брода Милан Јованов, председник Скупштине Удружења „Подморничар“.

Последњег дана посећена је Авала и Споменик незнаном јунаку. На пловидби Дунавиом представници Пољске, прошлогодишњи домаћин, Србије, овогодишњи домаћин, и Шведске, следећи домаћин, су положили венац у Дунав посвећем погунулим у ратовима на овом подручју ове велике европске реке.

„Подморничар“ је ове године увео једну новину – у сарадњи са Удружењем карикатуриста Србије организовао је међународни конкурс карикатура на тему подморничарства. Одазвало се преко 300 карикатуриста из целог света. 120 њихових најбољих радова ушло је у штампани каталог конкурса који добија сваки учесник Конгреса.

На свечаној завршној вечери Конгреса, у хотелу Crowne Plaza, домаћин је предао статуу Конгреса делегацији Шведске која је домаћин 57. међународног конгреса подморничара, идуће године 11-15. маја, у граду Карлскориона. на југу Шведске.Малмеу.

Значајан допринос и помоћ у припреми и организацији Конгреса удружењу „Подморничар“ дали су Министарство одбране Републике Србије, Град Нови Сад,
Град Зрењанин, Туристичка организација Београдa, као и низ донатора и спонзора, те чланова Удружења.
 
 
Делегација Шведске, идућег домаћина, је преузела статуу Конгреса
 
Може се закључити да је Конгрес одржан на високом нивоу и све похвале треба упутити Удружењу „Подморничар“, чији су чланови достојанствено представили своју Ратну морнарицу, Београд и Србију.

Приредио контраадмирал у пензији Бошко Антић

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Дан сећања на српске и грчке војнике страдале у Првом светском рату

2019-09-20 20:31:08

Поводом обележавања Дана сећања на страдале српске и грчке војнике у Првом светском рату, делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио државни секретар Александар...

РТ: Сви су на листи: Нема невиних  у свету масовног надзора - Сноуден

2019-09-19 08:54:47

Упитан да ли ће се куповином књиге његових мемоара доспети на листу шпијуна, биши припадник НСА, Едвард Сноуден је хладнокрвно одговорио да су сви на свету...

Заједничке патроле српске и кинеске полиције

2019-09-18 15:35:46

Прва заједничка патрола српске и кинеске полиције почела је данас са радом у Београду, а осим у престоници, кинески полицајци ће са колегама из Србије патролирати...

Министарство правде САД поднело кривичну пријаву против Сноудена због објављивања књиге

2019-09-18 15:14:20

Министарство правде САД поднело је кривичну пријаву против бившег сарадника америчких безбедносних служби Едварда Сноудена зато што је познати узбуњивач објавио књигу. Министарство тврди да је Сноуден...

Украјински суд запленио акције Порошенка

2019-09-18 15:07:54

Печерски окружни суд у Кијеву запленио је имовину и корпоративна права фабрике „Ковачница на Рибаљском“, саопштио је адвокат Андреј Портнов, бивши заменик шефа администрације бившег председника...

На данашњи дан рођен патријарх Павле

2019-09-11 06:54:50

Скроман, мудар, брижан, брзо се настанио у срцима милиона верника. Не бранимо се од туђег зла злом у себи. "Човек не може да бира време и...

Патријарх Теофил III: Признајемо Украјинску православну цркву на челу са митрополитом Онуфријем

2019-09-07 11:30:06

Јерусалимски патријарх Теофил III је током састанка са митрополитом минским и заславским Павлом у Светој земљи изјавио да у Украјини признаје само једну цркву, а то...

Одбијен захтев Караџића за преиспитивање одлуке о одбијању његове жалбе на висину казне

2019-09-05 07:46:25

Међународни резидуални механизам за кривичне судове одбио је захтев првог председника Републике Српске Радована Караџића за преиспитивање одлуке о одбијању његове жалбе на висину одређене казне. Председник...

Дани Републике Српске у Србији

2019-09-03 09:00:24

Манифестација Дани Републике Српске у Србији 2019. биће одржана од 4. до 10. септембра. У двадесетак српских градова биће одржани разни програми, а отварање и затварање манифестације биће у Народном позоришту у Београду.

Дарко Младић: Настављамо наш напор да генерала Младића изведемо на лечење

2019-09-01 08:51:58

Здравствено стање бившег начелника Генералштаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића је непромењено. Генералу Младићу је и даље лоше, а одбрана ће на статусној конференцији заказаној за...

rt drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: