Генерални директор РТС-а: Јунајтед групу занима профит, а не гледаоци

Објављено: 20.05.2018.год.
фото: Принтскрин РТС


Јунајтед група данима води кампању против Радио-телевизије Србије користећи своју телевизију Н1, саопштио је генерални директор РТС-а Драган Бујошевић. Наводно Јунајтед група страхује да гледаоци ван Србије могу да остану без програма РТС-а. То, наравно, није тачно, наводи се у саопштењу које преносимо у целости.

Тачно је да Јунајтед група страхује да ће изгубити велики профит зато што ће неко други уместо ње у иностранству дистрибуирати програме РТС-а.


И тачно је да свако, било где у свету, може бесплатно да гледа РТС Свет, наш програм намењен дистрибуцији у иностранству, преко сателита или наше нове платформе РТС Планета, на којој поред већ поменутог програма може без икакве надокнаде да гледа још 10 телевизијских и слуша четири радијска канала, као и да користи богате видеотеку и аудиотеку.

Уговори између РТС-а и Јунајтед групе о емитовањима програма наше телевизије у иностранству истекли су 31. децембра. Ми смо још у априлу прошле године понудили нови договор Јунајтед групи. Нисмо добили никакав одговор, а нову понуду смо дали крајем године.

Преговоре је одуговлачила Јунајтед група верујући да РТС нема коме другом осим њој да понуди дистрибуцију својих програма у иностранству. Истовремено РТС-у је прећено да не би било добро да Срби у дијаспори остану без програма РТС-а. Та претња је брзо и остварена у Хрватској, када је наводно нови власник Јунајтедове платформе у Хрватској раскинуо уговор са РТС-ом.

Зато што се каснило са договором важност уговора између Јунајтед групе и РТС-а је продужена до 1. марта ове године. И поред позива наше телевизије да се наставе озбиљни разговори представници Јунајтед групе дошли су у РТС тек 28. фебруара, очигледно верујући да имају монополски положај у диструбуцији програма у иностранству и да ће тако натерати РТС на потписивање по њега неповољног уговора.

Када је РТС саопштио представницима Јунајтед групе да постоје и други дистрибутери који под много повољнијим условима желе да реемитују наше програме у иностранству они су одговорили: "Ми од њих нећемо куповати ваш програм, проћи ће као Арена спорт, од које такође нисмо купили ниједан програм". Та претња и уцена је довољан доказ да Јунајтед групу занима њен профит и да је на занима да ли ће Срби у дијаспори моћи да гледају програме РТС-а.

Користећи своју моћ Јунајтед група од 2015. године незаконито емитује програме РТС-а на својој мрежи у Словенији без динара накнаде, као што од недавно чини и на својој новој платформи ЕОН иако је РТС непрекидно упозоравао да је то незаконито. Наш став је потврдила и другостепена судска пресуда коју смо добили у петак и која забрањује телевизији Пинк да на својој платформи "Пинк клик", истоветна са ЕОН-ом, емитује програм РТС-а без уговора са нашом кућом и без накнаде.

И да поновимо, свако било где у свету може у овом тренутку да бесплатно гледа РТС Свет преко сателита, а преко интернет платформе РТС Планета 11 телевизијских и четири радијска програма уз могућност коришћења богатих видеотеке и аудиотеке.

Коначно, кажимо да је РТС пред потписивањем уговора са дистрибутером који нашој кући нуди финансијски неупоредиво повољније услове од оних које нам даје Јунајтед група и да је то основни разлог за некоректну кампању коју телевизија Н1 води против наше куће.

И да не би било забуне, морамо да кажемо и да РТС свим дистрибутерима нуди своје програме под једнаким условима, по истој цени, а разлика у висини накнаде коју добије РТС зависи од количине нашег програма коју дистрибутери желе да реемитују. Дакле, дистрибутер са којим је РТС пред потписивањем уговора жели да Србима у дијаспори учини доступним све наше телевизијске и радијске програме, а Јунајтед група само један део њих.

РТС

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

Српска војска ушла у Бањалуку - 101 година од ослобођења

2019-11-22 10:06:34

"Живела Српска војска, живио краљ Петар Ослободилац"

У Србији почела акција Министарства одбране Русије „Пут сећања“

2019-11-21 10:00:19

Акција "Пут сећања" Министарства одбране Руске Федерације почела је у српским градовима Зрењанину и Новом Бечеју у част 75. годишњице Велике победе. Сарадници војног аташеа Руске Федерације...

Гујон: Стрип „Добро дошли на Косово“ се нашао међу најпродаванијим историјским стриповима у Француској

2019-11-20 05:26:26

Француски хуманитарац и оснивач Фондације „Солидарност за Косово”, Арно Гујон, саопштио је да је објављен стрип под називом „Добро дошли на Косово“, те да се по...

Канонизација патријарха Павла биће само формалност

2019-11-17 07:46:49

Десет година од почетка обнове, а о десетогодишњици смрти блаженопочившег патријарха Павла, Црква Светих апостола Петра и Павла у Кућанцима, храм у којем је крштен 44....

Председник Србије примљен на ВМА због кардиоваскуларних проблема

2019-11-16 09:11:42

Генерални секретаријат председника Србије обавестио је јавност да је председник Александар Вучић примљен на Војномедицинску академију због кардиоваскуларних проблема. Председник је на Војномедицинску академију у Београду примљен...

Данас је Ђурђиц

2019-11-16 09:08:32

Православни верници обележавају празник преноса моштију Светог Георгија, у народу дан познат као Ђурђиц.

Србија добила нову генерацију младих хероја

2019-11-15 09:26:22

Додељена признања победницима конкурса „Млади Хероји“

Сећање на патријарха Павла

2019-11-15 05:16:17

  На данашњи дан пре десет година преминуо је патријарх Павле. На трону српског патријарха провео је 19 година и био је један од најомиљенијих поглавара Српске...

Компанија НИС подржала УНИЦЕФ-ов програм „Године узлета“

2019-11-14 11:21:55

Одржан добротворни концерт поводом 30 година од усвајања Конвенције о правима детета

РТ: „Ево, надам се да је Ваш егзил кратког века“: Роџер Вотерс послао поруку подршке Моралесу

2019-11-13 17:55:21

"Боливија је пала у руке разбојника, фашиста и тоталитаризма“

rt drustvo

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: