САД: Србија треба да буде на опрезу у погледу руских циљева на Балкану

Објављено: 25.05.2017.год.


Високи функционер Стејт департмента Хојт Ји сматра да изјаве о "Великој Албанији" представљају неодговорну реторику, али да их треба схватити у контексту политичке кампање и не придавати им претерани значај, јер су, како оцењује, политички лидери и странке у региону углавном свесни да до интеграције у ЕУ неће доћи променом постојећих граница.

Хојт Ји сматра да не постоји никакав озбиљан покрет за велику Албанију, нити жеља албанског становништва било у Македонији, Црној Гори, или самој Албанији да се некако уједине и постану нова земља, или покрет на Западном Балкану.

"Верујем да је званична политика, искрена политика, странака у Македонији, Црној Гори, Косову и Албанији да се интегришу у ЕУ, да уђу у НАТО, кад то буде могуће, у оквиру суверених граница земаља у којима живе, а не кроз промену граница и неку врсту наднационалног ентитета", рекао је Ји у интервјуу за Тањуг и портал Јуропиен вестерн Балканс.

Додаје да су САД свесне да су неки политичари у региону прибегли неодговорној и провокативној реторици, али напомиње да током политичке кампање има парола и изјава које не би требало вадити из контекста кампање.

"Не покушавам да их оправдам, ми смо осудили такву реторику и јавно и иза затворених врата, али, рекао бих и да је важно да избегавамо претеране реакције и да не схватамо буквално оно што неки политичар каже током кампање", навео је Ји.

Важно је, истиче, да све земље Западног Балкана поштују суверенитет својих суседа и раде заједно на решавању било каквих неспоразума или потенцијалних сукоба, кроз дијалог и сарадњу, уместо да на изјаве политичара и партија реагују одмах путем медија.

"Ми сматрамо да на Западном Балкану постоји искрена жеља грађана свих земаља да се интегришу у Европу, многе од тих земаља желе да уђу и у НАТО, а њихови лидери и странке углавном увиђају да се то неће догодити кроз било какву промену граница", рекао је функционер Стејт департмента.

"Опрез у погледу руских циљева"


Заменик помоћника америчког државног секретара за европске и евроазијске послове изјавио је да САД желе да граде партнерске односе са Србијом и оценио да Београд треба да буде опрезан у погледу руских циљева на Западном Балкану.

Истиче да се америчка политика подршке Србији неће мењати и да је у Београд дошао са поруком да САД веома цене партнерство и односе две земље и желе да сарађују са Београдом на унапређењу заједничких циљева у региону.

"Обе земље сматрају да Западни Балкан треба да буде регион са више просперитета, демократије, владавине закона, слободе медија и радних места за младе, у коме људи имају више могућности", истакао је амерички званичник у ексклузивном интервјуу.

САД, како је рекао, желе да побољшају сарадњу и са Русијом по питањима у којима имају заједнички интерес, али ће тамо где се не слажу, као на пример у Украјини или Црној Гори, или где се њихови циљеви можда сукобљавају, веома активно бранити вредности САД и њихових савезника и партнера.

"Видели смо да је на Западном Балкану Русија покушала да одврати Црну Гору од њеног легитимног циља уласка у НАТО, видимо да Русија покушава да повећа своју доминантност у енергетском снабдевању овог региона, али и Европе и радићемо са нашим партнерима и савезницима како би им помогли да постигну своје циљеве, било да је реч о интеграцији у евроатлантске институције или о постизању енергетске независности, односно бар диверсификције енергетског снабдевања", рекао је Ји.

Што се тиче Србије, САД разумеју да постоји дугогодишња историјска традиција блиских односа, и не покушавају да стану између Русије и Србије, али сматрају да Србија треба да буде на опрезу, каже високи функционер Стејт департмента.

"Наша порука Србији је да мора да буде будна и да схвати шта Русија покушава да уради када, на пример, жели да направи такозвани хуманитарни центар у Нишу или ако обесхрабрује Србију када је реч о успостављању ближих веза са ЕУ или САД", рекао је Ји.

Амерички званичник каже да није очигледно шта Русија смера и да не може да каже шта је њена стратегија.

"Али, видели смо руске покушаје да спречи земље да следе њихову сопствену националну стратегију било да је реч о интеграцији у ЕУ или НАТО или једноставно о томе да имају независне и диверсификоване изворе енергије", рекао је Ји.

Када је реч о дијалогу са Приштином, амерички званичник каже да је напредак у примени постигнутих споразума последњих месеци био спорији, да је имплементација тежа делимично и због контроверзности самих питања о којима је реч, а да са изборима на КиМ долази период када неће бити много напретка у дијалогу.

Међутим, када буде изабрана нова влада у Приштини обе стране морају наћи начин да учине напредак, јер је нормализација односа важна и за Београд и за Приштину како би се приближили ЕУ, истакао је.

На питање да прокоментарише чињеницу да неки таблоиди америчког амбасадора виде као непријатеља Србије, Ји је истакао да амбасадор Кајл Скот ужива пуно поверење владе САД и да је са своје стране он свакако најбољи пријатељ Србије у оквиру америчке владе, док је за Србију важно да има одговорне медије.

"Апсолутно сам сигуран да амбасадор Скот ради највредније што било ко може да ради у циљу јачања односа Србије и САД. Што се тиче писања штампе, сматрамо да је за Србију и друге земље у транзицији важно да имају професионалне слободне и одговорне медије који тачно извештавају о ономе што се дешава у земљи", рекао је Ји.

Када постоје дезинформације или лажне вести или непоштено извештавање то може бити штетно за земљу, истиче Ји.

"Када извештавање даје лажну слику о томе ко су пријатељи Србије, које земље помажу Србији економски или безбедносно и када су неке земље, укључујући САД приказане као непријатељи Србије или као земље које покушавају да поткопају оно што ради Србија, то наш посао чини много тежим", додао је Ји.

Начелно, кад је реч о стању медија и владавине закона у Србији, Ји је рекао да САД, као и други посматрачи, блиско прате годишње индексе Транспренси интернешенела, Светске банке, Фридом хауса итд и да је Србија генерално, када је реч о медијима, релативно стабилна.

"Тренутно је, према Фридом хаусу, окарактерисана као слободна, док је пре годину дана била делимично слободна. Значи, тренд је позитиван", истакао је Ји.

Додао је да, међутим, када је реч о корупцији наша земља није постигла велики напредак, још увек је ниже него што би требало.

"Зато у том домену пружамо помоћ на плану владавине закона. Србија напредује, али има још тога да се уради", навео је амерички дипломата.

Он не очекује промене у америчкој политици према Балкану с администрацијом америчког председника Доналда Трампа.

"Не очекујем веће промене у ближој будућности у политици према Србији или Западном Балкану. Наш интерес у региону је стабилиност и економски просперитет и то се неће променити. Већ 20 година знамо да ако се не ангажујемо и не помогнемо овом региону могу настати проблем", каже Ји.

Навео је да САД и ЕУ имају одговорност да помогну регион да оснажи економију, владавину закона, демократију.

"Али главна одговорност је на самим земљама региона и ми рачунамо на њихово руководство да предузме неопходне реформе и ојача институције", закључио је Ји.

ТАНЈУГ, РТС


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Политика

Борељ: Овај рат се не може завршити победом Русије и окупацијом Украјине

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ је одбацио аргументе дела европске заједнице...

Мађарска против новог пакета антируских санкција
Мађарска против новог пакета антируских санкција

  Мађарска се током састанка сталних представника ЕУ, успротивила новом пакету санкција Русији, као и предлогу да...

2022-12-08 10:55:01

Европска комисија предложила девети пакет санкција Русији
Европска комисија предложила девети пакет санкција Русији

Европска комисија поднела је предлог за нови, девети пакет санкција Русији, произилази из саопштења председника Европске...

2022-12-08 10:19:13

РТ: Споразуми из Минска дали Украјини време да постане јача - Меркелова
РТ: Споразуми из Минска дали Украјини време да постане јача - Меркелова

Прекид ватре из 2014. који су посредовали Берлин и Париз у Минску био је покушај да...

2022-12-08 08:00:35

РТ: Обнављање енергетског система немогуће - Зеленски
РТ: Обнављање енергетског система немогуће - Зеленски

Украјина није у стању да у потпуности обнови национални енергетски систем, који је оштећен руским ракетним...

2022-12-08 07:05:22

Столтенберг: Разматрамо испоруке нових система наоружања Украјини
Столтенберг: Разматрамо испоруке нових система наоружања Украјини

„Русија није показала сигнале да је спремна за преговоре уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета Украјине“

2022-12-07 10:30:05

Орбан: Макрон је у праву, цена сукоба између Русије и Украјине није иста са обе стране Атлантика
Орбан: Макрон је у праву, цена сукоба између Русије и Украјине није иста са обе стране Атлантика

Европа би требало да размотри ревизију санкција Русији због трошкова повезаних са ситуацијом у Украјини, поручио...

2022-12-07 10:00:57

РТ: Шведска и Финска морају да предузму конкретне кораке да би ступиле у НАТО - Турска
РТ: Шведска и Финска морају да предузму конкретне кораке да би ступиле у НАТО - Турска

Турска инсистира на томе да Шведска и Финска, кандидати за чланство у НАТО-у морају испунити своја...

2022-12-07 10:00:27

Италија: До краја године неће бити нове уредбе о војним испорукама Кијеву
Италија: До краја године неће бити нове уредбе о војним испорукама Кијеву

Италијанске власти неће формирати нови пакет војне помоћи Украјини до краја године, саопштио је италијански министар...

2022-12-07 07:01:45

РТ: Избеглице из Украјине које долазе у Естонију биће позване да иду у Финску - естонски премијер
РТ: Избеглице из Украјине које долазе у Естонију биће позване да иду у Финску - естонски премијер

Естонија неће моћи да се носи са могућим новим таласом избеглица из Украјине и очекује да...

2022-12-07 07:00:00

РТ: Мађарска одбија да обучава украјинске снаге
РТ: Мађарска одбија да обучава украјинске снаге

„У неким европским земљама украјински војници се обучавају. Неће у Мађарској“

2022-12-06 13:20:01

РТ: Јутјуб блокирао РТ Балкан
РТ: Јутјуб блокирао РТ Балкан

Платформа Јутјуб у власништву Гугла, блокирала је канал РТ Балкан са седиштем у Београду. Није дато...

2022-12-06 10:52:17

Шолц: Немачка настоји да постане гарант европске безбедности
Шолц: Немачка настоји да постане гарант европске безбедности

Немачка настоји да постане гарант европске безбедности, како то очекују њени савезници, рекао је немачки канцелар...

2022-12-05 10:42:50

РТ: Били бисмо у невољи да се САД нису умешале у украјински рат - Финска
РТ: Били бисмо у невољи да се САД нису умешале у украјински рат - Финска

Европске земље би сада биле на опасном месту да није улоге коју САД играју у украјинском...

2022-12-05 08:28:43

РТ: Хиљаде људи протествовало у Риму против наоружавања Украјине
РТ: Хиљаде људи протествовало у Риму против наоружавања Украјине

Синдикалци и левичари су организовали протесте након што је нова влада обећала још више оружја за Кијев

2022-12-04 19:26:21

РТ: НАТО би требало да процени евентуалне гаранције за безбедност Русије - Макрон
РТ: НАТО би требало да процени евентуалне гаранције за безбедност Русије - Макрон

Француски председник Емануел Макрон je изјавио да би НАТО требало да процени евентуалне гаранције за безбедност...

2022-12-04 09:28:45

Лукашенко: Ако хоће да се боре до последњег, било Украјинаца или Пољака то је њихова ствар
Лукашенко: Ако хоће да се боре до последњег, било Украјинаца или Пољака то је њихова ствар

Председник Белорусије Александар Лукашенко је на састанку са руским министром одбране Сергејем Шојгуом рекао да не...

2022-12-04 09:24:23

Лукашенко: Браниоци Савезне државе Русије и Белорусије се припремају да одбију сваку агресију
Лукашенко: Браниоци Савезне државе Русије и Белорусије се припремају да одбију сваку агресију

Председник Белорусије Александар Лукашенко је на састанку са руским министром одбране Сергејем Шојгуом рекао да белоруска...

2022-12-04 09:11:33

САД:  Никада нећемо признати територије које је Русија анектирала
САД: Никада нећемо признати територије које је Русија анектирала

Сједињене Државе никада неће признати као руске области које су дошле под контролу Москве током војне...

2022-12-03 07:52:59

Столтенберг: Немачке испоруке оружја Украјини спасавају животе, ако Путин победи то би учинило свет опаснијим
Столтенберг: Немачке испоруке оружја Украјини спасавају животе, ако Путин победи то би учинило свет опаснијим

Током посете Берлину генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг захвалио је немачком канцелару Олафу Шолцу на снажној...

2022-12-02 17:09:33

РТ: Зеленски најавио нове мере за забрану верских организација за које се сматра да су повезане са Русијом
РТ: Зеленски најавио нове мере за забрану верских организација за које се сматра да су повезане са Русијом

Украјински председник Владимир Зеленски најавио је нове мере за забрану верских организација за које се сматра...

2022-12-02 09:58:00

Пекинг: САД стварају хаос широм света
Пекинг: САД стварају хаос широм света

Сједињене Државе, својом неселективном употребом силе и употребом дипломатије принуде, стварају хаос широм света, рекао је...

2022-12-02 09:38:41

РТ: Постигли смо напредак по питању приближавања НАТО-у - Кијев
РТ: Постигли смо напредак по питању приближавања НАТО-у - Кијев

Унутар НАТО-а постоји консензус да Украјина треба да постане чланица блока, изјавила је украјински министар за...

2022-12-02 09:16:49

Брисел признао да је из изјаве Фон дер Лајен уклоњена информација о украјинским губицима
Брисел признао да је из изјаве Фон дер Лајен уклоњена информација о украјинским губицима

Европска комисија потврдила је да је из изјаве председника ЕК Урсуле фон дер Лајен уклонила информацију о 100.000 мртвих украјинских војника

2022-12-01 14:02:38

РТ: Немачки парламент усвојио резолуцију којом се глад у Украјини 1930-их карактерише као „геноцид“ од стране Совјетског Савеза
РТ: Немачки парламент усвојио резолуцију којом се глад у Украјини 1930-их карактерише као „геноцид“ од стране Совјетског Савеза

Немачки парламент усвојио је резолуцију у којој се наводи да се глад у Украјини из 1930-их...

2022-12-01 08:00:28

baner rakija desno politika
baner apartman desno / politika
baner obzor desno - politika
историја Русије - ПОЛИТИКА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк