САД: Србија треба да буде на опрезу у погледу руских циљева на Балкану

Објављено: 25.05.2017.год.


Високи функционер Стејт департмента Хојт Ји сматра да изјаве о "Великој Албанији" представљају неодговорну реторику, али да их треба схватити у контексту политичке кампање и не придавати им претерани значај, јер су, како оцењује, политички лидери и странке у региону углавном свесни да до интеграције у ЕУ неће доћи променом постојећих граница.

Хојт Ји сматра да не постоји никакав озбиљан покрет за велику Албанију, нити жеља албанског становништва било у Македонији, Црној Гори, или самој Албанији да се некако уједине и постану нова земља, или покрет на Западном Балкану.

"Верујем да је званична политика, искрена политика, странака у Македонији, Црној Гори, Косову и Албанији да се интегришу у ЕУ, да уђу у НАТО, кад то буде могуће, у оквиру суверених граница земаља у којима живе, а не кроз промену граница и неку врсту наднационалног ентитета", рекао је Ји у интервјуу за Тањуг и портал Јуропиен вестерн Балканс.

Додаје да су САД свесне да су неки политичари у региону прибегли неодговорној и провокативној реторици, али напомиње да током политичке кампање има парола и изјава које не би требало вадити из контекста кампање.

"Не покушавам да их оправдам, ми смо осудили такву реторику и јавно и иза затворених врата, али, рекао бих и да је важно да избегавамо претеране реакције и да не схватамо буквално оно што неки политичар каже током кампање", навео је Ји.

Важно је, истиче, да све земље Западног Балкана поштују суверенитет својих суседа и раде заједно на решавању било каквих неспоразума или потенцијалних сукоба, кроз дијалог и сарадњу, уместо да на изјаве политичара и партија реагују одмах путем медија.

"Ми сматрамо да на Западном Балкану постоји искрена жеља грађана свих земаља да се интегришу у Европу, многе од тих земаља желе да уђу и у НАТО, а њихови лидери и странке углавном увиђају да се то неће догодити кроз било какву промену граница", рекао је функционер Стејт департмента.

"Опрез у погледу руских циљева"


Заменик помоћника америчког државног секретара за европске и евроазијске послове изјавио је да САД желе да граде партнерске односе са Србијом и оценио да Београд треба да буде опрезан у погледу руских циљева на Западном Балкану.

Истиче да се америчка политика подршке Србији неће мењати и да је у Београд дошао са поруком да САД веома цене партнерство и односе две земље и желе да сарађују са Београдом на унапређењу заједничких циљева у региону.

"Обе земље сматрају да Западни Балкан треба да буде регион са више просперитета, демократије, владавине закона, слободе медија и радних места за младе, у коме људи имају више могућности", истакао је амерички званичник у ексклузивном интервјуу.

САД, како је рекао, желе да побољшају сарадњу и са Русијом по питањима у којима имају заједнички интерес, али ће тамо где се не слажу, као на пример у Украјини или Црној Гори, или где се њихови циљеви можда сукобљавају, веома активно бранити вредности САД и њихових савезника и партнера.

"Видели смо да је на Западном Балкану Русија покушала да одврати Црну Гору од њеног легитимног циља уласка у НАТО, видимо да Русија покушава да повећа своју доминантност у енергетском снабдевању овог региона, али и Европе и радићемо са нашим партнерима и савезницима како би им помогли да постигну своје циљеве, било да је реч о интеграцији у евроатлантске институције или о постизању енергетске независности, односно бар диверсификције енергетског снабдевања", рекао је Ји.

Што се тиче Србије, САД разумеју да постоји дугогодишња историјска традиција блиских односа, и не покушавају да стану између Русије и Србије, али сматрају да Србија треба да буде на опрезу, каже високи функционер Стејт департмента.

"Наша порука Србији је да мора да буде будна и да схвати шта Русија покушава да уради када, на пример, жели да направи такозвани хуманитарни центар у Нишу или ако обесхрабрује Србију када је реч о успостављању ближих веза са ЕУ или САД", рекао је Ји.

Амерички званичник каже да није очигледно шта Русија смера и да не може да каже шта је њена стратегија.

"Али, видели смо руске покушаје да спречи земље да следе њихову сопствену националну стратегију било да је реч о интеграцији у ЕУ или НАТО или једноставно о томе да имају независне и диверсификоване изворе енергије", рекао је Ји.

Када је реч о дијалогу са Приштином, амерички званичник каже да је напредак у примени постигнутих споразума последњих месеци био спорији, да је имплементација тежа делимично и због контроверзности самих питања о којима је реч, а да са изборима на КиМ долази период када неће бити много напретка у дијалогу.

Међутим, када буде изабрана нова влада у Приштини обе стране морају наћи начин да учине напредак, јер је нормализација односа важна и за Београд и за Приштину како би се приближили ЕУ, истакао је.

На питање да прокоментарише чињеницу да неки таблоиди америчког амбасадора виде као непријатеља Србије, Ји је истакао да амбасадор Кајл Скот ужива пуно поверење владе САД и да је са своје стране он свакако најбољи пријатељ Србије у оквиру америчке владе, док је за Србију важно да има одговорне медије.

"Апсолутно сам сигуран да амбасадор Скот ради највредније што било ко може да ради у циљу јачања односа Србије и САД. Што се тиче писања штампе, сматрамо да је за Србију и друге земље у транзицији важно да имају професионалне слободне и одговорне медије који тачно извештавају о ономе што се дешава у земљи", рекао је Ји.

Када постоје дезинформације или лажне вести или непоштено извештавање то може бити штетно за земљу, истиче Ји.

"Када извештавање даје лажну слику о томе ко су пријатељи Србије, које земље помажу Србији економски или безбедносно и када су неке земље, укључујући САД приказане као непријатељи Србије или као земље које покушавају да поткопају оно што ради Србија, то наш посао чини много тежим", додао је Ји.

Начелно, кад је реч о стању медија и владавине закона у Србији, Ји је рекао да САД, као и други посматрачи, блиско прате годишње индексе Транспренси интернешенела, Светске банке, Фридом хауса итд и да је Србија генерално, када је реч о медијима, релативно стабилна.

"Тренутно је, према Фридом хаусу, окарактерисана као слободна, док је пре годину дана била делимично слободна. Значи, тренд је позитиван", истакао је Ји.

Додао је да, међутим, када је реч о корупцији наша земља није постигла велики напредак, још увек је ниже него што би требало.

"Зато у том домену пружамо помоћ на плану владавине закона. Србија напредује, али има још тога да се уради", навео је амерички дипломата.

Он не очекује промене у америчкој политици према Балкану с администрацијом америчког председника Доналда Трампа.

"Не очекујем веће промене у ближој будућности у политици према Србији или Западном Балкану. Наш интерес у региону је стабилиност и економски просперитет и то се неће променити. Већ 20 година знамо да ако се не ангажујемо и не помогнемо овом региону могу настати проблем", каже Ји.

Навео је да САД и ЕУ имају одговорност да помогну регион да оснажи економију, владавину закона, демократију.

"Али главна одговорност је на самим земљама региона и ми рачунамо на њихово руководство да предузме неопходне реформе и ојача институције", закључио је Ји.

ТАНЈУГ, РТС


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Политика

Шојгу: Опредељени смо за наставак пружања помоћи у јачању капацитета Војске Србије

Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић састао се данас са министром одбране Руске Федерације генералом армије Сергејом Шојгуом, на чији позив борави у Руској Федерацији и учествује на 9. Московској конференцији о међународној безбедности.

Белорусија: Упозорили смо да санкције неће остати без одговора
Белорусија: Упозорили смо да санкције неће остати без одговора

Санкције Запада против Белорусије неће остати без одговора, рекао је белоруски премијер Роман Головченко и додао...

2021-06-24 08:34:46

„Лажови и покварењаци“: Лукашенко о НАТО-у
„Лажови и покварењаци“: Лукашенко о НАТО-у

Председник Белорусије Александар Лукашенко је, коментаришући активност НАТО-а поред граница његове земље, позвао тај војно-политички блок...

2021-06-24 08:07:05

Пољска: ЕУ не разматра ублажавање санкција против Русије и пре ће их пооштрити него што ће их укинути
Пољска: ЕУ не разматра ублажавање санкција против Русије и пре ће их пооштрити него што ће их укинути

Европска унија не разматра ублажавање санкција против Русије и пре ће их пооштрити него што ће...

2021-06-23 11:11:16

РТ: Америчка влада „запленила“ домене иранског „Прес ТВ“ и многих других медија
РТ: Америчка влада „запленила“ домене иранског „Прес ТВ“ и многих других медија

Америчке власти су заплениле веб домене иранских међународних медија "Пресс ТВ" и "Ал Алам", заједно са...

2021-06-23 10:39:39

Стефановић: Србија никада не сме да заборави чврсто пријатељство које има са Русијом
Стефановић: Србија никада не сме да заборави чврсто пријатељство које има са Русијом

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, првог дана посете Руској Федерацији, присуствовао је обележавању...

2021-06-23 08:19:11

Вучић: Не треба нам замрзнути конфликт на Косову и Метохији
Вучић: Не треба нам замрзнути конфликт на Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас у Скупштини Србије да нама није потребан замрзнути конфликт...

2021-06-22 14:12:10

Пекинг: Противимо се мешању спољних сила у унутрашње ствари Белорусије
Пекинг: Противимо се мешању спољних сила у унутрашње ствари Белорусије

Кина се противи мешању спољних сила у унутрашње ствари Белорусије, изјавио је портпарол Министарства спољних послова...

2021-06-22 12:25:39

Стефановић у тродневној посети Русији на позив Шојгуа
Стефановић у тродневној посети Русији на позив Шојгуа

Потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије др Небојша Стефановић боравиће у тродневној посети Руској Федерацији...

2021-06-22 10:55:56

„Придике црногорског министарства на рачун српских медија и представника власти плод су озбиљне политичке хипокризије“
„Придике црногорског министарства на рачун српских медија и представника власти плод су озбиљне политичке хипокризије“

Изненађен сам лицемерним и циничним тоном саопштења Министарства спољних, односно вањских, послова Црне Горе у којем...

2021-06-22 10:22:35

САД и ЕУ увеле нове санкције Белорусији
САД и ЕУ увеле нове санкције Белорусији

Европска унија и Сједињене Америчке Државе су увеле нове рестриктивне мере против белоруских грађана и организација. Према...

2021-06-21 16:48:18

Србија се придружила ваздушној блокади Белорусије
Србија се придружила ваздушној блокади Белорусије

Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија, Исланд, Лихтенштајн и Норвешка придружили су се одлуци Европске уније...

2021-06-21 13:50:42

РТ: Техеран од Вашингтона тражи „гаранције“ за нуклеарне преговоре због „ароганције“ бившег председника Трампа
РТ: Техеран од Вашингтона тражи „гаранције“ за нуклеарне преговоре због „ароганције“ бившег председника Трампа

Иран је саопштио да тражи гаранције од САД-а током преговора у Бечу с циљем враћања две...

2021-06-21 12:00:51

ЕУ продужила за годину дана санкције „због илегалне анексије Крима и Севастопоља“
ЕУ продужила за годину дана санкције „због илегалне анексије Крима и Севастопоља“

Европска унија је на годину дана, до 23. јуна 2022. године, продужила санкције „због илегалне анексије...

2021-06-21 09:14:47

Вучић: Какве везе Сребреница има са Црном Гором?
Вучић: Какве везе Сребреница има са Црном Гором?

Председник Србије Александар Вучић оценио је, поводом недавно усвојене декларације о Сребреници у Скупштини Црне Горе,...

2021-06-21 07:27:43

РТ: Кина мора да дозволи другу међународну истрагу порекла коронавируса или да се суочи са изолацијом, каже Бајденов саветник за безбедност
РТ: Кина мора да дозволи другу међународну истрагу порекла коронавируса или да се суочи са изолацијом, каже Бајденов саветник за безбедност

Кина има избор да попусти захтеву западних сила и дозволи још једну истрагу коју води Светска...

2021-06-21 07:08:13

Министарствo одбране Србије: У Аранжману са Великом Британијом не помиње се Русија
Министарствo одбране Србије: У Аранжману са Великом Британијом не помиње се Русија

"Поводом нетачних медијских написа, а ради истинитог обавештавања јавности Министарство одбране указује да током посете министра...

2021-06-21 07:02:27

Иран: Ближи смо договору него икад
Иран: Ближи смо договору него икад

Преговарачи из Ирана и шест светских светских сила прекидају разговоре о оживљавању нуклеарног споразума из 2015....

2021-06-21 07:00:33

Кијев: Дронови потребни за обуздавање Русије
Кијев: Дронови потребни за обуздавање Русије

Кијев је од Турске купио ударне дронове како би Русија „добро размислила“ пре него што „нападне“...

2021-06-21 07:00:31

САД: Уводићемо нове санкције Русији
САД: Уводићемо нове санкције Русији

Вашингтон ће уводити нове санкције против руских компанија које учествују у изградњи гасовода „Северни ток 2“,...

2021-06-21 06:07:35

Лукашенко: Пошто нам је Украјина затворила ваздушни простор, онда ми једноставно нећемо примати авионе из Украјине
Лукашенко: Пошто нам је Украјина затворила ваздушни простор, онда ми једноставно нећемо примати авионе из Украјине

Председник Белорусије Александар Лукашенко саопштио је да Минск неће примати авионе из Украјине, као одговор на...

2021-06-20 09:37:48

САД: Припремили смо средства у случају даљих упада Русије у Украјину
САД: Припремили смо средства у случају даљих упада Русије у Украјину

Вести о томе да САД обустављају помоћ Украјини у сфери безбедности су бесмислице, саопштила је портпарол...

2021-06-20 07:44:24

Макрон: ЕУ треба да изради заједничка правила о односима са Русијом
Макрон: ЕУ треба да изради заједничка правила о односима са Русијом

ЕУ треба да изради заједничка правила о односима са Русијом, рекао је француски председник Еммануел Макрон. "Вратићемо...

2021-06-19 11:56:32

Кијев о поплавама на Криму: Господ Бог им је дао превише воде одједном
Кијев о поплавама на Криму: Господ Бог им је дао превише воде одједном

Секретар Украјинског савета за националну безбедност и одбрану, Алексеј Данилов исмејао се ситуацији на истоку Крима,...

2021-06-19 11:52:11

Меркелова: Морамо да констатујемо да смо сви изложени хибридним нападима
Меркелова: Морамо да констатујемо да смо сви изложени хибридним нападима

Европска унија треба да одржава отворени дијалог са Москвом, као што то раде САД, изјавила је...

2021-06-19 09:31:07

baner rakija desno politika
baner apartman desno / politika
baner obzor desno - politika
историја Русије - ПОЛИТИКА

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Крим

Крим