НАТО дивљаци гађали кинеску амбасаду и цивилне циљеве широм Србије

Објављено: 07.05.2019.год.

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 07.05.1999.


Дивљаци рушили Београд

Најтежа ноћ у Београду, гађани циљеви и у другим местима. Пет особа погинуло. Тешко повређен војни аташе кинеске амбасаде


БЕОГРАД - У бомбардовању Београда, у ноћи између петка и суботе, погинуло је петоро људи. Четворо кинеских држављана погинуло је у згради амбасаде Кине, а у хотелу "Југославија"погинуо је један гост.

Од почетка агресије НАТО на СРЈ, Београд је преживео најтежу ноћ у којој је авијација НАТО у четири таласа жестоко бомбардовала најстрожи центар града, амбасаду Кине на Новом Београду, хотел "Југославија" и шире подручје града.

Службеник кинеске амбасаде, који је срећом остао жив, изјавио је за "Глас" да се у згради, која је коришћена и као резиденција, у моменту напада налазило 50 држављана Кине, од којих је двадесетак ту и живело.

У Ургентни центар је убрзо возилима Хитне помоћи довезено 26 повређених, који су задобили такозване "бласт" повреде, настале разорним дејством ракета. Они који су преживели ракетирање зграде, да би се спасли, искакали су кроз прозоре и развалине које су направили разорни пројектили, и при том задобили лакше повреде руку и ногу.

Зграда је директно погођена са два пројектила. Један пројектил је пао између зграде и резиденције, а други погодио чело зграде, а оштећења су највећа у унутрашњости зграде. По ракетирању, у згради је избио пожар на другом спрату, а ватрогасне екипе крановима су преко терасе извлачиле повређене. Из зграде се из неколико просторија чуло запомагање људи који су остали заробљени под рушевинама, а Кинези, окупљени на паркингу, у паници су се бацали по асфалту ударајући главама о тле. Неки су због тога транспортовани у здравствене у установе због повреда.

Оштећене и болнице

У нападу НАТО авијације на центар Београда, тешко је оштећено неколико болничких установа, а Институт за урологију и нефрологију је онеспособљен за рад, изјавио је генерални директор Клиничког центра Србије проф. др Јован Хаџи Ђокић.

Велике штете претрпели су и Гинеколошко-акушерска клиника и Институт за кардиоваскуларне болести Клиничког центра.

Оштећене собе уролошког института

Плафони, подови и више од 60 прозора попуцало је у Специјалној болници за цереброваскуларна обољења "Свети Сава" у два напада НАТО авијације на центар Београда, али нико од пацијената није повређен, изјавио је директор ове установе проф. др Јован Стриковић. У болници је више од сто тешких пацијената од којих се највећи број опоравља од можданог удара. Детонације су оштетиле и опрему од које зависе животи оболелих

На оближњем паркингу, који је користила домаћа авиокомпанија ЈАТ, уништено је око 30 аутобуса, а знатно је оштећена и зграда "Енергопројекта" која се налази иза амбасаде као и стамбене зграде у Лењиновом и Булевару Михаила Пупина.

Истовремено агресори су гађали и елитни хотел "Југославија" у коме се налази велико склониште за грађане околних блокова. Један пројектил је пао на лево крило где је смештана кухиња, неколико великих сала и административни део, а други на пет до шест метара лево од главног улаза у хотел. Мањи пожар избио је у гаражи хотела, у делу према Земуну, а неколико ватрогасних екипа одмах је ступлио у акцију гашења. У моменту бомбардовања, у хотелу је било 7-8 гостију у такозваном "београдском крилу".

У трећем таласу бомбардовања центра Београда, авијација НАТО погодила је зграду Генералштаба ВЈ и зграду Савезног Министарства иностраних послова, у Улици Кнеза Милоша.

Зграде Генералштаба и савезног МУП-а гађане су у 1,50. 

Непун сат након бомбардовања, у свим околним улицама још су падала стакла са зграда. На палати Београђанка излози су потпуно полупани, као и на околним зградама. Масарикова улица је била пуна изваљених прозора и ролетни, а улица пуна срче и крхотина. Прозори и тенде попадали су и са нижих спратова зграда у Улици Српских владара. На згради Електродистибуције полупани су прозори. И на згради Савезног завода за статистику полупана су стакла. На Улици Кнеза Милоша је откинута тролејбуска мрежа. Цео тај део града остао је без струје.

Цела Сарајевска улица као и Хајдук Вељков венац, такође су биле пуне стакла, а велики број излога је поломљен. Срча је била на свим улицама у кварту око погођених зграда и то чак до Железничке станице.

У последњем нападу на Београд тешко је оштећена и зграда Владе Србије, на углу Немањине и Улице кнеза Милоша, која се налази преко пута Генералштаба ВЈ. На једном крилу зграде Владе уништен је део крова и готово читав последњи спрат, а сва стакла на тој згради су разбијена. У ширем подручју бомбардованих објеката оштећен је и велики број цивилних зграда, као и амбасаде Италије, Бугарске и Пољске, на којима су поразбијани прозори, док је у италијанској амбасади оштећена и унутрашњост зграде. У експлозији је, по други пут страдало и југословенско Министарство спољних послова.

У четвртом таласу напада на главни град, нешто после три сата јуче ујутро, гађана су подрчја Батајнице, Раковице и Авале. У центру Београда се у суботу између 3.08 и 3.20 сати чуло више снажних детонација.

Од петка у 21.30, већи део Београда јеостао без струје након што је авијација НАТО поново деловала специјалним средствима по енергетским постројењима и трафо-станицама, која изазивају кратке спојеве

Тешко повређен војни аташе Рен Бао

Жртве напада на Београд

У бомбардовању зграде амбасаде погинуле су четири особе, а пет је тешко повређено у, изјавио је директор Клиничко-болничког центра у Београду Јован Хаџи-Ђокић. Тело женске особе је донето мртво у амбуланту Ургентног центра, док се тела три погинуле особе налазе у Инстутуту за судску медицину Медицинског факултета у Београду, где ће бити извршена обдукција, додаје Хаџи-Ђокић.

Међу погинулима у бомбардовању кинеске амбасаде у Београду су дописник пекиншког дневника "Гуангминг" Ксу Ксинху и његова супруга, јавила је кинеска државна телевизија. Државна агенција Хсинхуа је јавила да је међу погинулима и њена дописница из Београда.

Од пет повређених који су хоспитализовани на Интензивној нези Ургентног центра, према речима др Драгана Павловића, заменика Ургентног центра, троје се налазе у животној опасности. Рен Бао, војни аташе кинеске амбасаде, Лин Јинг Ронг, и Цао Лунг Фе, секретари амбасаде, задобили су тешке повреде главе, контузије целог тела преломе и опекотине, а Лин Син Чвак, преводилац и секретар за културу и Џанг Хај Фенг задобили су преломе потколенице и "бласт" повреде целог тела.

Једна особа је погинула у бомбардовању хотела "Југославија" у Земуну, изјавио је генерални директор тог хотела Јово Вукотић.
Он је рекао да је у другом нападу на хотел погинуо један стални станар.

Председник Југословенске левице, режисер Љубиша Ристић и још неколико чланова Дирекције ЈУЛ-а повређени су у бомбардовању београдског хотела "Југославије", саопштио је Прес центар Дирекције ЈУЛ-а.
У суботу НАТО бомбардовао Београд, Сомбор, Крагујевац, Ниш, Параћин и Н. Пазову
Бесана ноћ за Србе

ЋУПРИЈА - НАТО авијација гађала је у суботу у 14.25 сати са два пројектила мост на ауто путу Београд - Ниш код места Мијатовац у општини Ћуприја. Радио Београд је јавио да је саобраћај прекинут из правца Београда ка Нишу.

КРАГУЈЕВАЦ - Авиони НАТО алијансе су у суботу у 14.25 сати по пети пут од почетка напада на СРЈ, бомбардовали центар Крагујевца, са три разорна пројектила. На мети агресорских летелица поново се нашао густо насељени стамбени блок око "Милошевог венца". Поред одавно напуштене и разорене касарне "Војвода Путник" озбиљно су оштећени Позориште, Гимназија, Музичка школа, Саборна црква, бензинска пумпа, Дом здравља и Студентска поликлиника у насељу "Ердоглија".

Повређено је 15 грађана, од чега деветоро теже. Лекари се боре за живот једне особе. У центру града поломљена су стакла на пословним објектима и излозима, а много Крагујевчана задобило је посекотине и расеклине на телу од поломљене срче.

НАТО агресор је такође у 14,25 сати бомбардовао већ разрушен антенски стуб и предајник РТС на Црном врху, 15 километара источно од Крагујевца. Повређених и погинулих није било.

КРАЉЕВО - У нападу НАТО авијације на село Богутовац, у суботу у 2,30 сати, бомбардовано је складиште "Југопетрола" и железнички мост који се налази у центру села. У досад најачем нападу ,складиште горива и железнички мост су гађани са више пројектила и мост је потпуно срушен. Друмски пут који пролази поред ових сталних мета НАТО авијације у овом крају је после напада био затрпан гелерима и камењем, али је саобраћај преко њега био могућ. Повређених нема, а материјална штета проузрокована на околним кућама је огромна.

НИШ - Авиони нато гађали су Ниш у суботу од 16,02 до 16,15 сати са више пројектила који су снажно одјекнули. Из северозападне индустријске зоне града подгила су се четири стуба густог дима.

Градоначелник Ниша Зоран Живковић саопштио је да је једним пројекилом гађан мост крај Грчког конзулата који је незнатно оштећен. Према незваничним информацијама погођена је једна основна школа, аеродром, касарна код Дуванске индустрије као и један аутобус о чему још увек нема тачних података.

ПАРАЋИН - Авијација НАТО гађала је у суботу у 01,40 са шест пројектила шире подручје Параћина. Са три пројектила гађано је омладинско насеље "7. јул".

СОМБОР- У суботу у 2.50 сати три снажне детонације чуле су се на подручју Сомбора. Детонације су се чуле из правца аеродрома.

НОВА ПАЗОВА - У суботу, нешто после три часа, у строгом центру Нове Пазове, у Улици Цара Душана 57, НАТО бомбардери гађали су породичну кућу Кире Крајишника. У овом нападу тешко су повређени Миле, Зорка и Јелена Ћалић, велика материјална штета нанета је и зградама библиотеке, школе, месне заједнице, а страдало је и стотинак приватних кућа.

Само сат касније у другом делу овог сремског града, тешко је оштећен стари пут између Београда и Новог Сада, па се на том правцу саобраћај сада одвија заобилазно. Возила иду аутопутем према Шиду, код кнежевачке петље скрећу према Војки и Старој Пазови, а затим се поново укључују на пут за Нови Сад.


Амбасада директно циљана - Пан Жанлин, кинески амбасадор у Београду

Амбасада директно циљана

БЕОГРАД - "Ово није могла да буде грешка пилота", казао је у суботу кинески амбасадор Пан Жанлин агенцији Итар-Тас.
Пан Жанлин је рекао да је амбасада била директно циљана, јер се у близини те зграде не налазе никакви индустријски или војни објекти.Идентификовано 13 жртава - Дан жалости у Нишу

НИШ - Идентификовано је 13 жртава бомбардовања Ниша у петак, када је НАТО авијација на центар града бацила касетне бомбе. Како је 
саопштила полиција, у току је идентификација још две жртве.

Погинули су: Александар Дељанин (50), Божидар Вељковић (38), Љубиша Станчић (48), Божидар Ђорђевић (57), Трифун Вељковић (69), Слободан Стојиљковић (61), Драгиша Вучић, Живорад Илић (71), Вера Илић (65), Саша Миљковић (33), Љиљана Спасић (26), Гордана Секулић (29) и Герасим Јовановски (84).

Извршни одбор Скупштине града Ниша донео је одлуку да суботу прогласи даном жалости због масакра НАТО снага над цивилима.

У нападу авијације НАТО на Ниш који се догодио у петак нешто пре 11,30 часова, погинуло је 15, а рањено 60 људи.

Кориштена и архива "Гласа јавности"

 


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

2019-05-25 17:51:16

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 25.05.1999.

2019-05-07 20:22:06

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 07.05.1999.

2019-05-03 20:55:19

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 03.05.1999.

2019-05-02 21:29:08

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 02.05.1999.

2019-04-26 21:02:40

  ХЕРЦЕГ НОВИ - Јединице Противваздушне одбране Ратне морнарице су у суботу, између 21 сат и 21.30 часова, снажно дејствовале против НАТО авијације, која је надлетала Боку...

2019-04-25 21:39:47

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.04.1999.

2019-04-17 21:28:31

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 17.04.1999.

2019-04-16 19:57:40

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 15.05.1999.

2019-04-15 20:53:55

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ РАТКЕ ПАМЕТИ 14.04.1999.

2019-04-14 20:55:00

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 13.04.

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: