На мети НАТО агресора Космет, Панчево, Лесковац, Горњи Милановац...

Објављено: 28.03.2019.год.
фото: Снимак екрана / Јутјуб / АП

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 28.03.1999.


Жестоко по Приштини

 
У ноћи између недеље и понедељка агресорске снаге НАТО-а највише су гађале Приштину и околину. После жестоких напада од 21 сат па до поноћи, у понедељак око 2.40 испаљено је још шест пројектила на центар и западне делове Приштине. Над Косовским поморављем прексиноћ око 22.30 чуо се први налет авиона западне алијансе. Уследило је получасовно ракетирање околних села Малишева, Коретишта, Пасјана, Партеша, периферије града и других насеља. Погођени су цивилни објекти, а материјална штета је велика. У селу Малишеву, два километра од Гњилана, и насељу Ченар чесма рањена су три лица, од којих једна жена теже. Испаљено је више од 20 пројектила велике разорне моћи. Две ракете погодиле су касарну ВЈ "Девет Југовића" у Ђаковици, при чему је причињена знатна материјална штета.

Центар за осматрање и обавештавање у Београду јавио је синоћ око 21 сат да је у току дејство агресорским пројектилима по ширем подручју Београда, највероватније по војним објектима. У Панчеву су се синоћ око 20.40 чуле две детонације које су допирале из ширег подручја града.

Касарна ВЈ "Коста Стаменковић" у Доњем Синковцу код Лесковца поново је гађана јуче ујутро. Ракете су промашиле циљ, али су изазвале пожар у шуми изнад села.


У ноћи између недеље и понедељка на мети агресорске НАТО авијације поново су били погони фабрике пољопривредних авиона УТВА код Панчева. Детонације нису изазвале штету нити већа разарања.

На територији општине Горњи Милановац до синоћ је пронађено 30 радио локатора, подручју Ниша десетак, на подручју Пчињског округа шест и у општини Велика Плана пет. На подручју општина Ариље, Ужице, Нова Варош и Бајина Башта у последња два дана нађено је укупно 14 локатора.

Три ракете на центар Приштине

БЕОГРАД - Најмање троје људи је повређено јуче ујутро у нападу НАТО на подручје Приштине, јавила је јуче Радио-телевизија Србије у вестима за 5 часова. Напад је почео у недељу нешто пре поноћи, а на подручје Приштине јуче ујутро око 2.30 часова пало је још шест пројектила НАТО.
 
"Одмах после напада у северном делу Приштине албански терористи из насеља Драгодан и Врањевац почели су жесток напад на објекте и припаднике МУП-а. Напад је око 3 часа још био у току", наводи се у извештају државне телевизије. РТС је у вестима за 3 часа емитовала слику запаљене стамбене зграде у центру Приштине, недалеко од центра "Боро и Рамиз".
 
Протекле ноћи из правца брда Ветерника, затим из правца Ајвалије и из правца једне касарне у близини града чуло се двадесетак снажних експлозија. Током напада авиона НАТО дејствовала је противваздушна одбрана Војске Југославије. Радио телевизија Србије је јавила да је југословенска противваздушна одбрана оборила један авион.
 
Функционисање свих виталних система и служби на територији града Приштине није битно поремећено иако је ноћашње варварско дејство агресорских снага НАТО алијансе било најжешће до сада. Након престанка напада злочиначких НАТО снага на Приштину и околину који је трајао готово целу ноћ у граду је након престанка ваздушне опасности јутрос у 8,00 часова стабилизовано напајање електричном енергијом.
 
Гађана касарна у Призрену

РТС је јуче јавила да је НАТО са више пројектила гађао касарну ВЈ "Цар Душан Силни" у Призрену и да је том приликом погођен и насељени део града у близини зграде Скупштине општине "у коме нема војних и полицијских објеката".

"На околним објектима видљиви су трагови оштећења, али на срећу људских жртава није било. Поред ракета велике разорне снаге агресори НАТО алијансе користили су касетне пројектиле намењене уништењу живе силе, ина †че најоштрије забрањене међународним конвенцијама", јавио је дописник РТС. Исти извор је јавио да за време напада НАТО трају "жестоке акције терористичких банди на припаднике полиције и војске, посебно у општинама Ораховац и Сува Река".

"Пресечени су сви покушаји оштећивања и демолирања локала лојалних грађана од стране терориста и такве објекте обезбеђују припадници територијалне одбране или полиција", јавила је РТС.
 
На Гњилане пало двадесетак пројектила

Радио-телевизија Србије јавила је јуче да је током прексиноћњег напада на подручје Гњилана до 23 часа пало двадесетак пројектила НАТО. Исти извор наводи да нема "прецизних података о евентуалним жртвама и по којим је локацијама деловано". Нешто раније РТС је јавила да је НАТО бомбардовао подручје Гњилана, "наропито пет српских села" око тог града.

Погођена касарна у Ђаковици

Прексиноћ око 22 и 40 приликом агресорског напада НАТО, две рате су погодиле касарну Војске Југослави "Девет Југовића". Према првим незваничним извештајима, причињена је знатна
материјална штета, а жртава није било.
 
Шиптарски терористи користе НАТО агресију за нападе

Иако у Косовској Митровици прексиноћ није било дејстава зликовачке НАТО авијације, ни претпрошла ноћ на подручју косовскомитровачког округа није била мирна, јер су агресију НАТО на СРЈ шиптарске терористичке банде искористиле за општи напад на припаднике Војске Југославије и МУП-а Републике Србије. Из правца села Чабра, општина Зубин Поток, шиптарске терористичке банде отварале су ватру на припаднике Војске Југославије. У нападу шиптарских терористичких банди на припаднике МУП-а Србије око 3,30 сата у селу Самодраж, општина Вучитрн, један полицајац је рањен. Шиптарске банде отварале су ватру ноћас и на припаднике МУП из села Лауша, општина Србица. На све ове нападе је ефикасно и правовремено одговорено а шиптарске терористичке банде су неутралисане. Последица по органе безбедности није било.

Конференција за штампу руског шефа дипломатије

Руски министар иностраних послова Игор Иванов изјавио је јуче да ваздушна агрерсија НАТО на Југославију представља подршку терористима "ОВК", јавља Ројтерс.

"Наоружани албански екстремисти покренули су велику офанзиву против Срба практично широм територије Косова", рекао је Иванов на конференцији за новинаре у Москви.

Терористи "ОВК" виде нападе НАТО "као подршку њиховим акцијама", рекао је Иванов.

Он је оптужио агресорске земље да планирају копнену инвазију на Косово и да су терористима послале своје официре за одржавање контакта и координирање акција и ваздушних напада на Србе. У Македонији и Албанији се, по његовим речима, већ окупило око 3.000 припдника "ОВК" који би требало да пређу на Косово кад НАТО донесе одлуку о копненим акцијама.

Иванов је рекао да је албански потпис на лажном документу из Рамбујеа био само тактички потез и обична фарса.

"Сви ми сад знамо колико вреди потпис (Хашима) Тачија на париском мировном документу. Била је то обичн фарса, чији је једини циљ био да се сва кривица за неуспех преговора пребаци на Београд и да се крене у војну агресију против Југославије", рекао је Иванов.

Иванов је реко да гласине о масовним прогонима Албанаца нису ничим доказане и служе "каио оправдање за акције НАТО".

"Стварни геноцид на Косову дешева се као последица акција НАТО", рекао је Иванов и додао да од бомби на Косову једнако страдају припадници свих националности.

Антиамеричке демонстрације у Подгорици

ПОДГОРИЦА - Око 2.000 грађана демонстрирало је иданас испред Америчког информативног центра у Подгорици збогваздушних удара НАТО-а на СРЈ.
 
Грађани су узвикивали "Заштитимо Југославију", "Косово, Србија","Издаја, издаја", а примећен је и транспарент "Клинтон фашиста".
 
Спаљено је неколико америчких застава и слика америчкогпредседника, уз узвикивање антиамеричких парола.
 
Бурним аплаузом поздрављен је дечак који је пристигао међудемонстранте носећи слику југословенског председника Слободана Милошевића.
 
Демонтрације су трајале око један и по сат.
 
Испред Америчког информативног центра демонстрирало се и у претходна два дана.

Први пут употребљене бомбе ГДАМ

МОСКВА - Амерички бомбардери Б-2 по први пут су употребили бомбе високе прецизности у ваздушним ударима НАТО на Југославију, изјавили су агенцији Итар-Тас војни дипломатски извори. Према тим изворима, два авиона Б-2 избацила су сваки по 16 бомби на навођење типа ГДАМ.
 
Реч је о најновијој верзији бомбе која је у НАТО још у фази тестирања за борбене услове. ГДАМ бомбе требало би да постану оружје америчке авијације и морнарице 2000. године.
 
Ове бомбе намењене су за високо прецизне ударе на радарске и противваздушне системе одбране. Погађање циља с границом одступања од три метра омогућавају инерциони системи за навођење и ГПС пријемници сателитских навигационих система уграђени у реп бомбе.

Примаков данас у Београду

По налогу председника Русије Бориса Јељцина у уторак 30. марта у Београд на разговоре са југословенским председником Слободаном Милошевићем долазе премијер Јевгениј Примаков и два водећа министра - иностраних послова Игор Иванов и одбране маршал Игор Сергејев.

Потврђујући ову вест у руској престоници, прес-секретар Кремља Дмитриј Јакушкин је рекао да је циљ мисије да се "постигне сагласност о свим неопходним корацима за обустављање ракетних удара на Југославију и за приступање преговорима који би довели до решења конфликтне ситуације".
 
Према саопштењу представнику за штампу, Примаков, Иванов и Сергејев полећу из Москве у осам пре подне по југословенском времену, али - додаје се - још није утврђено на који ће аеродром њихов авион слетети. У Москви се очекује да ће НАТО, у најмању руку, бити спреман да "направи паузу" у налетима на југословенску престоницу.
 
Директну молбу Москви да се што скорије ангажује како би се нашао излаз из ћорсокака у који је Запад себе довео упутио је председник Француске Жак Ширак - коментарише се овде његов предлог да премијер Примаков посети Београд и састане се са председником Милошевићем.Командант РВ и ПВО, генерал Смиљанић изнео податке о непријатељским губицима

На нашој страни губици минимални, морал војске на високом нивоу. Системо ПВО потпуно очувани. Циљ напада ширење НАТО на исток.

БЕОГРАД - "Ратно ваздухопловство и противваздушна одбрана ВЈ нанели су значајне губитке агресору током досадашњег сукоба: оборено је седам НАТО авиона (посебно издвајам Ф-117), три беспилотне летелице и 30 крстарећих ракета", нагласио је на јучерашњој конфреренцији за штампу командант РВ и ПВО генерал потпуковник Спасоје Смиљанић. Он је истакао да је "хумани и цивилизовани свет" у напад против наше мале земље кренуо са највећом силом - 430 авиона, од тога 330 борбених, и до јуче извршио 1.300 летова. Истовремено, на нашу земљу је испаљено 400 крстарећих ракета типа АГМ-109 и БГМ - 109. У нападима су учествовале најсавременије борбене летелице: Ф-15, Ф-16, Ф-18, ЕА6Б, А-10, Мираж 2.000, Торнадо, Харијер, Б-52, Б-2, Е3А-авакс, ЕА-8 и Ф-117. Током агресије, на војне и цивилне објекте у СРЈ бачено је 1.900 тона бризантног експлозива, односно како је генерал рекао, "230 грама по сваком становнику СРЈ". Нашој земљи, рекао је генерал нанети су сразмерно употребљеној сили минимални губици: седам војника је погинуло, 17 повређено, а по стационарним објектима причињени су губици од 300 милиона долара.
 
Смиљанић је посебно нагласио да је ВЈ спремно дочекала напад "хуманог" света и да су системи ПВО потпуно сачувани, као и морал војника. "Агресор је на све мислио и све испланирао, али није рачунао на хероизам наших људи, њихов морал и одлучност да се до последњег боре за отаџбину. Изјављујем у име свих из РВО и ПВО да у историју желимо часно да уђемо, а знамо за шта се боримо и шта бранимо", закључио је генерал Смиљанић.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Новости

Цивили и термоелектране поново на мети НАТО злочинаца

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 25.05.1999.

НАТО дивљаци гађали кинеску амбасаду и цивилне циљеве широм Србије
НАТО дивљаци гађали кинеску амбасаду и цивилне циљеве широм Србије

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 07.05.1999.

2019-05-07 20:22:06

Настављен злочиначки пир НАТО-a и 38. дан агресије
Настављен злочиначки пир НАТО-a и 38. дан агресије

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 02.05.1999.

2019-05-02 21:29:08

НАТО агресори у 34. ноћи напада на СРЈ гађали Београд, Ниш, Лучане и Гучево
НАТО агресори у 34. ноћи напада на СРЈ гађали Београд, Ниш, Лучане и Гучево

  ХЕРЦЕГ НОВИ - Јединице Противваздушне одбране Ратне морнарице су у суботу, између 21 сат и 21.30...

2019-04-26 21:02:40

Избеглице на мети НАТО агресора
Избеглице на мети НАТО агресора

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.04.1999.

2019-04-25 21:39:47

Цивили и манастири поново на мети НАТО агресора
Цивили и манастири поново на мети НАТО агресора

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 15.05.1999.

2019-04-16 19:57:40

НАТО злочинци напали две избегличке колоне
НАТО злочинци напали две избегличке колоне

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ РАТКЕ ПАМЕТИ 14.04.1999.

2019-04-15 20:53:55

НАТО агресори бомбардовали по целој Србији
НАТО агресори бомбардовали по целој Србији

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 13.04.

2019-04-14 20:55:00

Злочиначка авијација НАТО није мировала ни на Ускрс
Злочиначка авијација НАТО није мировала ни на Ускрс

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 11.04.1999.

2019-04-11 21:17:04

Примењена НАТО „демократија“ и ноћас на делу широм Србије
Примењена НАТО „демократија“ и ноћас на делу широм Србије

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 09.04.1999.

2019-04-09 21:22:51

Најжешћи напади злочиначке авијације НАТО - бомбардовано 14 градова
Најжешћи напади злочиначке авијације НАТО - бомбардовано 14 градова

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 08.04.1999.

2019-04-08 20:16:11

НАТО: Бомбардоваћемо до остварења циљева
НАТО: Бомбардоваћемо до остварења циљева

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 06.04.1999.

2019-04-06 20:32:44

„Вашингтон пост“: Срби покварили рођенданско славље НАТО-а
„Вашингтон пост“: Срби покварили рођенданско славље НАТО-а

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 02.04.1999.

2019-04-02 17:09:40

На мети фашистичке НАТО армаде фабрике
На мети фашистичке НАТО армаде фабрике

На мети фашистичке НАТО армаде фабрике Агресорска авијација НАТО јуче је око 4.30 гађала с пет пројектила...

2019-03-29 18:03:04

На мети НАТО агресора Космет, Панчево, Лесковац, Горњи Милановац...
На мети НАТО агресора Космет, Панчево, Лесковац, Горњи Милановац...

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 28.03.1999.

2019-03-28 21:23:37

„Стелт“ пао, војници одушевљени - није баш тако невидљив
„Стелт“ пао, војници одушевљени - није баш тако невидљив

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 27.03.1999.

2019-03-27 19:37:26

Најјачи удар НАТО агресора на Београд почео око 22:40 - гађано више градова
Најјачи удар НАТО агресора на Београд почео око 22:40 - гађано више градова

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 26.03.1999.

2019-03-26 20:23:09

Ратно стање - Војска оперативно спремна - пет пројектила на Нови Сад
Ратно стање - Војска оперативно спремна - пет пројектила на Нови Сад

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.03.1999.

2019-03-25 22:52:56

Тако је говорио Мило: Уједињење 1918. израз вјековне тежње нашег народа
Тако је говорио Мило: Уједињење 1918. израз вјековне тежње нашег народа

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по камелеонској политици, односно честој промјени магистралних политичких праваца,...

2018-11-28 09:17:42

Тако је говорио Мило: Бестидно је плашити Црну Гору српством
Тако је говорио Мило: Бестидно је плашити Црну Гору српством

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић познат је по честој промјени кључних политичких ставова, односно синоним је...

2018-09-17 12:30:12

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: