Ратно стање - Војска оперативно спремна - пет пројектила на Нови Сад

Објављено: 25.03.2019.год.
Грађани беже у склоништа, фото: Снимак екрана / Јутјуб / АП

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.03.1999.


Ратно стање

БЕОГРАД - Југословенски премијер Момир Булатовић саопштио је да је Савезна влада прогласила ратно стање, наводи се у саопштењу Савезног секретаријата за информисање.

„НАТО пакт је извршио агресију на СРЈ. Извршен је напад на једну суверену земљу, противно свим принципима и нормама међународног права. Због тога, из стања непосредне ратне опасности, Савезна влада донела је одлуку о проглашењу ратног стања. Ова одлука ступа на снагу одмах.


Влада позива све грађане, припаднике ВЈ и полиције, савезне и органе република чланица, предузећа и друге субјекте одбране, да извршавају своје уставно право и законом предивиђене дужности у одбрани суверенитета и независности СРЈ. Савезна влада истовремено позива све грађане да мирно, одговорно и савесно испуњавају своје радне обавезе и тиме дају најбољи допринос одбрани СРЈ.

Савезна влада се већ обратила Савету безбедности, Организацији УН са захтевом да зауставе агресију НАТО и да осуде овај вандалски чин. Ово је акт без преседана у међународним односима, супротан и Повељи ОУН и као такав угрожава мир и стабилност у региону и на европском континенту.

Војска оперативно спремна

БЕОГРАД - Генералштаб Војске Југославије сапштио је синоћ да је у 20 сати НАТО извршио агресију на СРЈ.

„Генералштаб ВЈ обавештава југословенску и међународну јавност да је у 20.00 часова НАТО пакт извршио агресију на СРЈ. Војне снаге Северноатлантске алијансе, по диктату и интересу светског полицајца, Сједињених Америчких Држава, а за рачун шиптарских сепаратиста и теротиста, грубо су нарушиле територију суверене Југославије и брутално угрозиле животе њених грађана.

Борбени ефективи система противваздушне одбране који су правовремено открили агресорске пројектиле и ефикасно дејствовали нису оштећени и остају у борбеном распореду и спремности за даља дејства. У првом налету светских агресора гађано је преко 20 објеката, а дејства још трају. ВЈ предузима све мере одбране и заштите. Оперативна спремност и борбена готовост су на највишем могућем нивоу, а расположење и мотивисаност војника и официра је беспримерно висока. У јединице ВЈ масовно се јављају добровољци за одбрану отаџбине. Прве експлозије до којих је дошло после напада НАТО пакта означиле су крај међународног права, суспендовале Повељу Уједињених нација и отвориле нову тужну страницу светске историје".

 
Пет пројектила на Нови Сад


НОВИ САД -Према првим, званично још увек непотврђеним информацијама, подручје новосадског атара погодило је пет пројектила, а пали су у непосредној близини касарни на Мајевици и Транџаменту, полицијског пункта на Клиси и у Индустријској зони. На срећу, погинулих ни рањених нема, а није причињена ни значајнија материјална штета. Како смо сазнали од шефа смене у новосадском СУП-у, забележено је само неколико мањих пожара који су санирани у рекордном року.|

Непосредно након ваздушног удара на Детелинари, у близини касарне на Мајевици, на неколико стамбених зграда попуцала су стакла, а према причи станара, иза касарне (на делу где је полигон) примећен је пожар, који је убрзо локализован. У већем делу насеља Бистрица одмах по нападу нестало је струје, станари су се углавном окупили испред зграда, али панике није било.

Од детонација на железничкој станици пукло је пет великих стакала, али су ипак возови кретали по устаљеној сатници. Аутобуси ГРАС-а су редовно саобраћали, на улицама се није било пуно возила, осим што је патролирало пуно полицајаца. Телефонске везе су биле готово у прекиду, а бројним мобилиним претплатницима са позивним 063 изгубили су сигнал.

Четворо повређених

Извршно веће АП Војводине потврдило је да је у ваздушном нападу на нашу земљу 17 пројектила пало на Нови Сад, Кулу, Сомбор и Панчево, при чему су повређене четири особе. Како кажу, знак на ваздушну опасност дат је благовремено, а ситуацију на терену контролисали су надлежне службе.

 
Бомбардери над Ужицем

УЖИЦЕ - Око 20,10 сати сирене су огласиле ваздушну опаснност. Десетак минута касније, над градом су се чули авиони, а чак је примећено да један авион избацује ИЦ мамце. Само мањи део Ужичана је сишао у склоништа, док су остали збивања пратили са улица, или са тераса својих станова. Негде пред поноћ, локална ТВ је јавила да на Аеродрому Поникве, нису погођени витални циљеви и да нема повређених. Око поноћи, сирене су огласиле престанак ваздушне опасности, међутим, само четрдестак минута касније сирене су се поново огласиле, најављујући нови напад.
 
Извршићемо свој задатак

БЕОГРАД (Танјуг) - Командант Треће армије Војске Југославије генерал-потпуковник Небојша Павковић изјавио је јуче да „припадници Треће армије имају јасан задатак да одбране интегритет Србије, СР Југославије, да се разрачунају са преосталим шиптарским терористичким снагама на простору Косова и Метохије и да спрече сваки продор снага НАТО на простор Космета.

„Ми смо спремни да преживимо те ударе из ваздушног простора, да отклонимо последице дејства и да извршимо оне задатке о којима сам говорио, рекао је Павковић.Он је упозорио је да, с обзиром на то да СРЈ није извршила агресију ни на једну суседну земљу, „уколико са територије неке од тих земаља буде извршен напад, ми ћемо ту земљу сматрати агресором".

„Јединице приштинског корпуса спремне су да обезбеде комплетну територију Космета и затворе све правце које из суседних земаља воде на нашу територију", додао је Павковић.

Кориштена и архива Гласа јавности

Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

2019-05-25 17:51:16

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 25.05.1999.

2019-05-07 20:22:06

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 07.05.1999.

2019-05-03 20:55:19

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 03.05.1999.

2019-05-02 21:29:08

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 02.05.1999.

2019-04-26 21:02:40

  ХЕРЦЕГ НОВИ - Јединице Противваздушне одбране Ратне морнарице су у суботу, између 21 сат и 21.30 часова, снажно дејствовале против НАТО авијације, која је надлетала Боку...

2019-04-25 21:39:47

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ - 25.04.1999.

2019-04-17 21:28:31

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 17.04.1999.

2019-04-16 19:57:40

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 15.05.1999.

2019-04-15 20:53:55

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ РАТКЕ ПАМЕТИ 14.04.1999.

2019-04-14 20:55:00

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ 13.04.

rt stare vesti

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Минск

Минск