НАТО ракетни штит у Републици Српској

Објављено: 06.06.2013.год.
Глас Русије

Инсталирање система на Јахорини


Вероватно врло мало или никако, становништво у РС није упознато да ће се на Јахорини полако али сигурно појавити НАТО радар и пратећа инфраструктура којa би билa у склопу НАТО-вог ракетног штита на Балкану.

Програм НАТО-а, BRAAD (Balkan Regional Approach to Air Defence) је програм који укључује постављање 4 и више НАТО радара у Црној Гори, Албанији, БЈР Македонији те и Босни и Херцеговини, односно један од њих би био на Јахорини у Републици Српској. 2011. године у Немачкој су министри одбране ове 4 земље усвојили закључке да се ови радари поставе на дате локације у циљу надзора ваздушног простора, као и да ће се путем НАТО-а набвљати сва потребна опрема. О комплетном програму BRAAD и локацијама можете погледати на званичној интернет страници НАТО савеза.

Локација планираног НАТО радара на Јахорини је место некадашњег радара ЈНА, односно Вoјске Репубклие Српске. У рату 1995. НАТО као непријатељска страна је бомбардовао положаје ВРС и уништио неке од објеката, тако да би данас у мирнодопским условима без икаквог отпора те локације и званично преузео уз недобијену сагласност становништва Републике Српске.

О намерама НАТО-а према Републици Српској говори војно-политички аналитичар Гостимир Поповић:

- Када се говори о војно-политичкој алијанси, НАТО савезу, интересантно је да она упорно покушава да стави под своју контролу све елементе у којима српски народ живи на југоистоку Европе, а посебно је удар на Републику Српску, јер покушава се преко нечега што се зове заједнички органи, да се РС увуче или утера у НАТО савез како би се касније дисипплиновала, а онда и нестала.

Инсталирањем ових постројења, Република Српска која је ратовала против НАТО-а се аутоматски ставља на страну НАТО алијансе, и тако добија статус супарника како Русији, тако и Србији која је такође ратовала са НАТО-ом и заузела став да ће остати војно неутрална, а која је и недавно потписала са Русијом споразум о војно-техничкој сарадњи.

Какве су намере НАТО савеза?

- Република Српска односно подручје где живи српски народ треба да буду стопа НАТО-а за офанзиву према Истоку, а ако би "утерали" онда би имали и на неки начин одређену групацију људи које би они ангажовали као своје топовско месо у наредном периоду. Према томе опредељење народа у РС је веома јасно и у том смислу само треба издржати и на неки начин не дозволити да се било какве инсталације НАТО савеза стављају, а о уласку у НАТО савез не би требло бити никаквог говора ако се жели опстати у будућности.

Какво је мишљење у РС по питању уласка у НАТО?

- Читав тај пројекат и процес уласка и утеривања у НАТО савез је једноставно недобронамеран према Републици Српској и српском народу, а исто тако чињеница је да у Репблици Српској постоји јединствено мишљење да не треба ићи у НАТО савез, поготову због тога јер постоје алтернативе и многи други начини да би се обезбедила стабилност у региону југоисточне Европе, а самим тим и у РС.

Како год то звучало, реалност је у чињеницама, НАТО улази са својим постројењеима и наоружањем у РС без икаквих проблема и уз прећутну или дату сагласност свих институција. Када се НАТО смести са својом инфраструктуром, да ли ће бити касно одлучивати о томе да ли је становништво РС за НАТО, а већ улазимо, а пута назад нема

Такође, без икакве одлуке на нивоу РС она иде у НАТО, а упориште за овакве поступке је и члан 84. Закона о одбрани БиХ који каже да ће се спроводити све активности за пријем БиХ у НАТО!

Који су механизми супростављања Републике Српске по питању инсталирања НАТО радара на Јахорини и уопште о уласку у НАТО?

- Прво када говоримо о Републици Српској и њеним институцијама они јасно могу да не дозволе такву једну инсталацију, а друго је да представници РС у заједничким органима исто тако могу једноставно да не дозволе једну такву инсталацију. Међутим ту ће бити проблема са Федерацијом БиХ и другим деловима заједничких институција.

У свему томе постоје три правца на којима треба радити. Први је институционални, а то је да се једноставно не дозволи тако нешто ни по коју цену. Други је да се све то стави у јавност и трећи приступ је да се у крајњој линији организују јавни протести против тога. Ова три правца могу једноставно да обезбеде да се тако нешто не инсталише на територији РС.

На јавности, а нарочито властима у Републици Српској је да овом озбиљном геополитичком питању судбине Републике Српске посвете огромну пажњу и искористе све могуће механизме за одржавање референдума на нивоу Републике Српске да би се народ изјаснио о овом питању.

Да ли ће бити касно?


Вања Савићевић,


Кључне речи:

Коментари (0) Додај коментар

Остале вести из рубрике

МПЦ: Састанци Цркве са опозицијом ради припреме избора – најгнуснија лаж

2020-07-09 19:52:13

Саопштење Митрополије црногорско-приморске

Отац Гојко Перовић: Крај сваке полемике – да се у добру сретамо

2020-07-09 08:09:52

Никоме не требају приче о томе да су ”Цуце забранили попу долазак”,  јер – нити је то могуће, нити је, самим тим, истина. И Цуце из...

Опозиционе странке у Црној Гори без договора о заједничком наступу на предстојећим парламентарним изборима

2020-07-09 05:19:26

Опозиционе странке у Црној Гори нису уселе да се договоре о заједничком наступу на предстојећим парламентарним изборима. Посланик Демократског фронта Славен Радуновић изјавио је да, упркос почетном...

„Оно што се дешава и начин на који се Црна Гора жели покорити београдском и московском режиму је перфидна игра скривена испод скута СПЦ“

2020-07-07 08:35:20

"Оно што се дешава и начин на који се Црна Гора жели покорити београдском и московском режиму је перфидна игра скривена испод скута СПЦ", рекао је министар одбране Црне Горе Предраг Бошковић током расправе у Скупштини.

„Митрополија црногорско-приморска министру одбране режима: Саопштење за јавност“

2020-07-06 21:40:42

Саопштење Митрополије црногорско-приморске

Митрополит Амфилохије: Мржњом и подјелама бране власт и лично богатство

2020-07-06 10:24:39

“То што група људи из врха власти ради цркви, светињама и вјерном народу, заиста је нови фашизам, нема никакве сумње”

Саопштење Митрополије црногорско-приморске: Позив Цркве на братску љубав и узајамност

2020-07-03 16:16:12

У овом бурном времену кад се боримо за елементарну правду и кад бранимо Цркву од насртаја антиуставног безакоња, пастирска нам брига налаже да упозоримо и на...

Подгорица: Поруке СПЦ-а тужна и опасна демонстрација фанатизма, клерикализма и политичког примитивизма најниже врсте

2020-07-03 16:12:16

Саопштење Министарства спољних послова Црне Горе

335 просветара из Бијелог Поља и Мојковца: Не дамо светиње

2020-07-03 07:54:28

Просветни радници из Бијелог Поља и Мојковца придружили су се праведној борби за одбрану светиња:  Андрић Јеленка, професор српског језика и књижевности, ОШ Ристо Ратковић Аничић Наташа, професор...

Милачић позвао све опозиционе политичке партије на јединствени наступ на изборима

2020-06-30 13:20:48

Председник опозиционе странке Права Црна Гора, Марко Милачић, позвао је данас све опозиционе политичке партије у тој држави на јединствени наступ на наредним изборима, јер то,...

RT vesti iz regiona

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: