Хаџи-Проданова пећина и црква – национално благо угрожено због профита

Објављено: 07.11.2023.год.
Поглед на Цркву Светог Архангела Михаила са каменолома

Да се у трци за стицањем што већег профита похлепне компаније и појединци које их воде често не обазиру на уништавање биљног, животињског и људског света и система, није никаква новост и непознаница. Међутим, то не значи да на то треба гледати са подразумевањем и пасивношћу.Удружење „Хаџи-Продан“ из Ивањице овом приликом информише јавност о угрожености Хаџи-Проданове пећине и цркве Светог Арханђела Михаила која се налази испред саме пећине, као и Рашћанске реке која протиче у близини, све због незаконитог деловања одређених актера.

Хаџи Проданова пећина је археолошко палеолитско налазиште и споменик природе који се налази у селу Рашчићи недалеко од Ивањице. Ова пећина је станиште за колонију угрожене врсте слепих мишева. Сама пећина и колонија слепих мишева је угрожена радом оближњег каменолома који, иако има дозволу за рад, углавном не поштује прописане мере. Добила је име по Карађорђевом војводи Хаџи-Продану Глигоријевићу, који је током српског устанка 1814. године, познатог као Хаџи Проданова буна, преузео вођство против турске одмазде и у пећину склањао збегове народа и устаника. Пећина је отворена за посетиоце пре четири године и представља једну од историјских знаменитости општине Ивањица. На само неколико корака испред улаза у стену је црква посвећена Архангелу Михаилу која датира из 1809. године.


Црква Светог Архангела Гаврила у Рашчићима

Поред историјског, има и непроценљив значај за природу и заштиту угрожених врста биљног и животињског света. У Хаџи-Продановој пећини је, екипа студената на челу са професором Биолошког факултета Београдског универзитета др Божидаром Ћурчићем, пронашла 25 нових врста пећинских животиња (инсеката), које у свету, или нису познате или су ретке. И оно што је нарочито интересантно, док се у већини пећина углавном налазе до две врсте слепих мишева, у Хаџи-Продановај има око шест, од чега су три ендемске врсте и нема их на другим местима. 

Прочитајте још: Друштво за очување дивљих животиња „Мустела“: Значајно склониште слепих мишева Хаџи-Проданова пећина угрожено функционисањем и ширењем каменолома

Међутим, све ово поменуто и непроценљиво национално, природно, културно-историјско благо је на удару због рада оближњег каменолома које се одвија уз непрестано кршење бројних закона. Због близине каменолома, који је отворен у непосредној близини цркве и пећине, те због његовог непрописног деловања (пре свега минирања), дошло је временом до рушења Цркве али се, срећом у несрећи, покојни патријарх српски Павле изборио за то да се црква обнови. Али се са непрописним деловањем наставило. Преласком каменолома из државног у приватно власништво све је остало исто, чак и горе. Тако, не постоји студија о безбедности запослених и посетилаца на чију неопходност указује Туристичка организација Ивањице на свом сајту. Дакле та иста Туристичка организација којој је поверено управљање ХП пећином, истовремено не ради ништа да би студију и израдила, нити предузима било какве радње да би појачала мере заштите, а на указане проблеме у погледу угинућа појединих примерака слепих мишева „окреће главу“ и напада чланове удружења који су пријаву о угинућима послали.

Министарство за рударство и енергетику је по пријави нашег Удружења утврдило да надзирани субјект није одредио сигурносно растојање и заштиту околине при минирању и дејства ваздушних ударних таласа и зону разлетања комада при минирању гасоотпорне зоне. Треба истаћи и то да Општина Ивањица није укључила овај локалитет у свој план развоја за наредних 10 година већ га је и поред његовог значаја и даље игнорисала, да би локалитет  био уврштен у план развоја тек након примедби нашег Удружења. 

Прочитајте још: Хаџи Проданова еколошка буна
У позадини Црква Светог Архангела Михаила

Овај локалитет je експлоатисан пошто је налазиште кречњака на само 100 метара од заштићених споменика и природних добара, што се овде занемарује у корист профита, иако  постоје стотине других локалитета за вађење кречњака који се не налазе у заштићеној зони.
 
У Заводу за заштиту споменика културе из Краљева је јасно евидентиано да су Хаџи-Проданова пећина и црква Светог Арханђела Михаила добра под заштитом државе, те да је за све радове на објектима и у њиховој непосредној близини (што је овде свакако случај), обавезно прибавити мере техничке заштите Завода као овде надлежне службе заштите. 

То и даље није постигнуто, мере заштите нису набављене али се упркос томе и даље наставља рад каменолома као и до сада, на штету природних и културно-историјских садржаја који се ту налазе. 

Погледајте: Ветерани 63. Падобранске бригаде позвали на заштиту Хаџи Проданове пећине у Ивањици од минирања


Такође, каменолом се налази на извору Рашћанске реке поред пећине, иако ивањичка општина има дефицит воде. За загађивање реке и узурпирање извора Републичка дирекција за воде-водна инспекција при Министарству за пољопривреду, шумарство и водопривреду се прогласило ненадлежним, иако јој је због зацевљивања Рашчићке реке и загађења исте на надлежност пријаву Удружења ХП проследило Министарства за заштиту животне средине. 

Удружење Хаџи-Продан, сходно томе, сматра да би са том неповољном праксом требало стати и натерати одговорне институције да хитно доведу у законски оквир непрописни и незаконити рад каменолома, јер је угроженост прешла критичну тачку.

Због намерне или ненамерне незаинтересованости неколико надлежних државних институција и њигових службеника,  обавештавамо јавност о угрожености овог локалитета, али са друге настављамо са судским и свим другим мерама борбе за очување ових ретких и  важних историјских места за  Србију и Србе, које треба да оставимо својим потомцима.

Ако и не успемо у овој борби, остаћемо чисти према својим прецима и потомцима, што  неће моћи рећи други. Ако државне институције одлуче да раде по закону, сачуваћемо овај драгуљ природе и у пракси видети да у Србији не влада безакоње као што многи тврде.

Повезане вести:

У заштитној зони око Хаџи Проданове пећине забрањена експлоатација минералних сировина, али ипак одмах уз њу се минира за потребе каменоломаДруштво за очување дивљих животиња „Мустела“: Значајно склониште слепих мишева Хаџи-Проданова пећина угрожено функционисањем и ширењем каменолома


Тајна Хаџи Проданове пећине: Откривена сасвим случајно, а јединствено створење у свету живи овде


Шта је важније, Споменик природе Хаџи Проданова пећина или камен за каменолом?

 


Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Лидери Националног окупљања на састанку са Маријом Захаровом

Лидери Националног окупљања, Милица Ђурђевић Стаменковски и Бошко Обрадовић, одржали су на маргинама заседања ОЕБС-а у Скопљу састанак са високом функционерком Министарства спољних послова Русије, Маријом Захаровом

Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС
Цео говор Лаврова: НАТО и ЕУ извршиле агресију, отеле Косово и уништиле ОЕБС

Говор министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова на 30. заседању Министарског савета ОЕБС-а, Скопље, 30. новембра 2023.

2023-11-30 18:40:18

НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге
НИС и Банка Поштанска штедионица представили своје дигиталне услуге

Компанија НИС и Банка Поштанска штедионица представиле су данас на бензинској станици „Нови Београд“ заједнички портфолио дигиталних услуга које су током последњих пет гoдина значајно допринеле унапређењу корисничког искуства на малопродајним објектима НИС-а. Иновативни пројекти омогућили су једноставна, брза и поуздана решења приликом плаћања производа и услуга на више од 300 НИС Петрол и Гаспром бензинских станица широм Србије.

2023-11-29 21:50:25

Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу
Србија да учврсти позицију војне неутралности, не дозвољавамо да нам НАТО кроји Владу

Говорећи на конференцији за медије Националног окупљања испред рушевина зграде Генераштаба, коју је НАТО бомбардовао 1999. године, Ђурђевић-Стаменковски каже да је крајњи циљ Столтенберга да уведе Србију у НАТО, односно да појача НАТО присуство у Србији

2023-11-22 23:43:48

Деца антисрпског пропагандног зла
Деца антисрпског пропагандног зла

Апсурдно је очекивати да српски порески обвезници учествују у финансирању нечега што се издаје за забаву, а има за циљ да пред целим светом перфидно облати српску државу и народ

2023-11-22 21:50:29

ТАСС: НАТО повећао војни контингент на Косову за 1.000 војника — Столтенберг
ТАСС: НАТО повећао војни контингент на Косову за 1.000 војника — Столтенберг

Генерални секретар НАТО-а је истакао да алијанса не види директну војну претњу за балканске државе, укључујући и земље чланице НАТО-а

2023-11-22 16:31:24

ТАСС: Столтенберг и Вучић разговарали о могућностима заједничких вежби НАТО-а и Србије
ТАСС: Столтенберг и Вучић разговарали о могућностима заједничких вежби НАТО-а и Србије

Јенс Столтенберг је подсетио да су НАТО и Србија раније имали заједничке војне вежбе

2023-11-21 23:26:16

Олег Дзиза (1945-2023)
Олег Дзиза (1945-2023)

Јутрос је у Москви преминуо један до највећих делатника српско-руског братства у савремено доба, Олег Александрович Дзиза.

2023-11-19 23:55:16

Антируске санкције показале су да је корисно бити независан
Антируске санкције показале су да је корисно бити независан

Скоро две године Европска унија уводи санкције Русији због сукоба у Украјини. Почетна очекивања о последицама „разорног“ удара на руску економију показала су се претерано надуваним. Русија је издржала притисак и постепено повећавала своју војну производњу. Уобичајено је ћутати да рестриктивне мере имају лошу страну – економску рецесију. Уз све то, Запад наставља да намеће своју спољну политику другим земљама.

2023-11-16 13:54:19

Руски амбасадор: Срамно и противзаконито измјештање споменика у Приштини
Руски амбасадор: Срамно и противзаконито измјештање споменика у Приштини

Уклањање споменика палим српским борцима током Првог свјетског и балканских ратова у Приштини на иницијативу амбасада Француске и Њемачке у потпуности се уклапа у политику Запада усмјерену на мијењање историјске правде, истакао је руски амбасадор у Србији Александар Боцан-Харченко.

2023-11-15 12:23:03

Хаџи-Проданова пећина и црква – национално благо угрожено због профита
Хаџи-Проданова пећина и црква – национално благо угрожено због профита

Да се у трци за стицањем што већег профита похлепне компаније и појединци које их воде често не обазиру на уништавање биљног, животињског и људског света и система, није никаква новост и непознаница. Међутим, то не значи да на то треба гледати са подразумевањем и пасивношћу.

2023-11-07 23:44:15

РТ: Кремљ изненађен руским економским растом
РТ: Кремљ изненађен руским економским растом

Предвиђено је да ће се БДП земље ове године повећати за 2,8 одсто упркос западним санкцијама

2023-11-05 22:15:37

Вулин поднео оставку на место директора БИА
Вулин поднео оставку на место директора БИА

Директор Бeзбедносно-информативне агенције Александар Вулин стављен је на листу особа које су под санкцијама америчке администрације између осталог што је „злоупотребом јавне функције“ Русији обезбеђивао „платформу за даљи, злонамерни утицај у региону“.

2023-11-03 21:36:10

Владимир Кршљанин: У српско-руском братству је наша прошлост и будућност
Владимир Кршљанин: У српско-руском братству је наша прошлост и будућност

Пре годину дана објављена је Повеља српско-руског братства, која гласи: СРПСКО-РУСКО БРАТСТВО: идеја водиља и организација за будућност СРПСКО-РУСКО...

2023-10-25 18:33:15

Објављени резултати 15. јубиларног конкурса програма „Заједници заједно “
Објављени резултати 15. јубиларног конкурса програма „Заједници заједно “

НИС улаже 144,5 милиона динара у образовањe и науку

2023-10-20 17:46:29

Хаџи Проданова еколошка буна
Хаџи Проданова еколошка буна

Завичајно удружење „Хаџи Продан“ из Ивањице је у јавност изнело детаље о тренутном судском процесу против директора „Путеви Ивањице“, Стојана Рангелова.То укључује вишеструка кршења закона и наношење штете природним и историјским добрима као што су Хаџи Проданова пећина и његова задужбина Црква Светог Архангела Гаврила.

2023-10-19 22:59:58

Хил: Повлачење трупа и хапшење Радоичића добри кораци, дијалог ће морати да се настави
Хил: Повлачење трупа и хапшење Радоичића добри кораци, дијалог ће морати да се настави

Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил тврди да су повлачење трупа са административне линије и хапшење Милана Радоичића добар корак, као и да је у интересу Вашингтона проналжење политичког решења за ситуацију на Косову и Метохији.

2023-10-03 21:42:56

РТ: НАТО лобиста позива на ново бомбардовање Београда
РТ: НАТО лобиста позива на ново бомбардовање Београда

Гунтер Фелингер, познат по својим објавама на друштвеним мрежама, изјавио је да је пуцњава на Косову „рат Срба“ против покрајине

2023-09-26 23:34:12

Захарова криви политику тзв. косовских власти за ескалацију
Захарова криви политику тзв. косовских власти за ескалацију

Марија Захарова је напоменула да због ескалације у региону постоји директан ризик од обнове етничког чишћења од стране радикалних косовских Албанаца против Срба

2023-09-25 21:22:31

Кремљ прати „компликовану“ ситуацију на Космету
Кремљ прати „компликовану“ ситуацију на Космету

„Међутим, никоме није тајна да се против Срба често праве разне провокације. И, наравно, увек је велика бука око тих провокација“, изјавио је Дмитриј Песков.

2023-09-25 15:00:18

Ветерани Србије и Републике Српске раширили заставу преко моста на Дрини
Ветерани Србије и Републике Српске раширили заставу преко моста на Дрини

Поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе ветерани Србије и Републике Српске раширили су данас српску заставу дугу 50 метара преко моста на Дрини Бајина Башта – Скелани.

2023-09-16 23:00:40

 Донесена правоснажна  пресуда у случају крађе „Путинове ракије“
Донесена правоснажна пресуда у случају крађе „Путинове ракије“

Суђење у случају познатом у медијима као „крађа Путинове ракије“ је одлуком највише инстанце као другостепеног органа, Апелационог суда у Крагујевцу, завршено потврђивањем Пресуде Вишег суда у Краљеву којим се, сада осуђени Рашко С. оглашава кривим за продужено кривично дело проневера у обављању привредне делатности.

2023-09-13 23:59:31

Бјелица - Бабурин: Српска не прихвата насилне промјене дејтонског споразума
Бјелица - Бабурин: Српска не прихвата насилне промјене дејтонског споразума

Начелник општине Соколац Милован Бјелица упознао је предсједника Међународне словенске академије наука, образовања, умјетности и културе Сергеја Бабурина о томе да Република Српска није спремна да прихвати насилне промјене Дејтонског мировног споразума, оно што није по вољи српског народа и што није усаглашено између два ентитета и три конститутивна народа.

2023-09-13 14:58:54

Генерални директор НИС-а учествовао на панелу о одрживом развоју
Генерални директор НИС-а учествовао на панелу о одрживом развоју

У организацији Компаније „Новости“ данас је у Београду одржана панел дискусија „Наша одржива заједница“ о значају одрживог развоја, као и о важности пружања доприноса остварењу Циљева одрживог развоја Уједињених нација, на којој је учествовао и Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

2023-09-12 17:21:35

Икона са честицом моштију Светог Александра Невског за манастир у Угљевику освећена данас у Москви
Икона са честицом моштију Светог Александра Невског за манастир у Угљевику освећена данас у Москви

Пренос ове реликвије из Руске православне цркве у СПЦ обавиће се 12. септембра у манастиру у Угљевику, Република Српска.

2023-09-07 21:11:24

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: