Кривокапић: Нећу ићи на Цетиње 5. септембра. Нећу ићи, иако сам дубоко на Цетињу, у срцу Цетињског манастира који је и моје срце

Објављено: 31.08.2021.год.
фото: © Митрополија црногорско-приморска

\"Kада грађани не иду на устоличење свог Митрополита, на устоличење не желим ићи ни ја\"

 
"Нећу ићи на Цетиње 5. септембра. Нећу ићи, иако сам дубоко на Цетињу, у срцу Цетињског манастира који је и моје срце.
Нећу ићи, јер сам премијер који мора да мисли на интерес, онај јавни, који нема везе само са срцем, у категоријама очувања мира, иако тиме, суштински губим свој лични мир.

Прије него што сам премијер, ја сам човјек и вјерник, од крви и меса које је стварано на темељима Цетињског манастира, у борбама које су очувале будућност генерација, из којих смо изникли, за данашњу Црну Гору, са једним јединим аманетом прошлости - да сачувамо све што је за нас сачувао Цетињски манастир, а то је мир.

Данас, као човјек носим и премијерску дужност, дужност према грађанима Црне Горе, и ту дужност према њима да када грађани не иду на устоличење свог Митрополита, на устоличење не желим ићи ни ја.

Нисам популиста и политички манипулатор, и, мада ми се то често замјера, што ван устаљеног политичког протокола слободније изјављујем оно што мислим, рекао сам јавно оно што ниједан политичар није, својом најавом недоласка на Цетиње желио сам, суштински, да допринесем Цркви, јер политика у овако светом дану за једну вјерску заједницу, када скоро сви пропагандно и популистички подгријавају тензије, не смије да тражи било шта. И не смије да проналази било шта.

Ако заиста и истински вјерујемо, ако тражимо од Цркве, за оне вјерујуће, да нас духовно чува и ми, понекад, морамо њу сачувати од најезде жеља за стицањем политичких или других поена, нарочито у тренутку великих тензија када је потребна велика мудрост, а не бусање, велика зрелост, а не политиканство, велика одговорност, а не пропагандна дневна политика.

Петог септембра, нарочито због политичке игре коју поједини устоличењу желе да наметну, све политике морају бити невидљиве, а видљиви само Патријарх и Митрополит, Митрополитово ступање на трон његових и наших претходника, да најдостојније прими оно што је за њега оставио Митрополит Амфилохије, у Цетињском манастиру, пред ћивотом Светог Петра Цетињског. Таква тајна тешко је докучива у овом пролазном политичком свијету склоном да од тајни ствара афере.

Након мудре одлуке Митрополије-црногорско приморске да устоличење обави са свештенством и црквеним великодостојницима, као и народним представницима из црквених општина, дакле у ужем кругу, суочио сам се са дилемом да ли да будем својеврсно привилегован у овом чину, па ипак будем у Цетињском манастиру.

Ако нас Црква зове да останемо кућама тог дана, ко смо ми да се сами позивамо и процјењујемо да ћемо нашим присуством заштитити Цркву више него што она сама себе штити, и што ће је, као што би и сваку другу вјерску заједницу, заштитити, у складу са Уставом и законима, државни органи Црне Горе.

Не желим и нећу, такође, да личим на Предсједника Црне Горе, Мила Ђукановића, који се ево и данас сакрива иза градоначелника Подгорице најављујући долазак посланика на Цетиње. Не желим и нећу попут данашњег иступа посланика Душка Марковића да се бавим само ријечима и пропагандним иницијативама, а не конкретним ђелима, на смиривању друштвених тензија. Не желим и нећу, такође, да будем као представници Демократског фронта, који, по истој матрици подгријавања тензија најајвљују долазак на Цетиње, истог дана када то најављује и ДПС за своје посланике. Не желим и нећу да Црна Гора буде дио тих и таквих политиканских игара, на штету смиривања тензија и мира. Не желим и нећу да се играм ни са миром у Црној Гори, ни са званичном одлуком Митрополије да на устоличењу буде присутно само свештенство и представници црквених општина. Не желим и нећу да неодговорно потпаљујем и доливам не бих ли био због тога популарнији. Не желим и нећу да политички профитирам јер на то немам државничко право.

Прозивају ме да сам погазио ријеч. То није погажена ријеч већ елементарна државничка одговорност у складу са новонасталим политичко-безбједносним изазовима, као и након тога донешеном одлуком Митрополије. То није погажена ријеч, већ обавеза.

Због тога не долазим на Цетиње, иако не постоји мјесто на свијету на ком бих тог петог септембра прије него на Цетињу био, али ћу своју жељу уз молитву носити у срцу, и нећу тиме махати, али ћу своју жељу ставити у други план и тог као и сваког другог дана бити потпуно, са својим тимом, и надлежним државним органима посвећен очувању реда, стабилности и мира.

Нећу доћи на Цетиње да би маске пале до краја, оних који се јавно, наводно, боре за интерес Црне Горе или Цркве, а раде све да угрозе са муком стечен и очуван мир.

Нека под свијетлима рефлектора тог дана сијају други, јер сва свијетла њихове позорнице поразиће света митра на глави Митрополита Јоаникија, као свједочанство да ће све проћи, а остаће само круна Цетињског манастира коју нико никада није успио и неће успјети да запрља“, поручио је у ауторском тексту премијер Црне Горе Здравко Kривокапић.

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Ђукановић: Малигни рат против Црне Горе из Београда се интензивирао

\"Самит несврстаних у Београду послужио за ширење антизападних порука\"

У Црну Гору стигло 40 хиљада доза вакцина „Спутњик V“
У Црну Гору стигло 40 хиљада доза вакцина „Спутњик V“

У име Министарства здравља пошиљку вакцина у Монтефарму су дочекали министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић и генерални директор Директората за дигитално здравље Александар Секулић, а присуствовао је и амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников

2021-10-15 10:47:31

У Републици Српској званично не важе измене Кривичног закона БиХ којима се кажњава „негирање геноцида“
У Републици Српској званично не важе измене Кривичног закона БиХ којима се кажњава „негирање геноцида“

У Републици Српској престају да важе измене Кривичног закона БиХ, које је у форми одлуке донио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, а којима се кривично кажњава \"негирање геноцида\".

2021-10-13 14:42:03

Вучуровић: Нећемо подржати ниједну владу у којој не буде Андрија Мандић
Вучуровић: Нећемо подржати ниједну владу у којој не буде Андрија Мандић

Црна Гора више нема времена за било какве експерименте и промашене пројекте, какав је била експертска...

2021-10-13 10:48:01

Црна Гора продужила санкције Русији
Црна Гора продужила санкције Русији

Црна Гора, Албанија, Украјина и Норвешка придружиле су се продужењу санкција ЕУ против Русије због акција...

2021-10-12 16:12:04

Ђукановић: СПЦ једина прекогранична инфраструктура српског национализма
Ђукановић: СПЦ једина прекогранична инфраструктура српског национализма

„Великосрпски национализам је изгубио своје упоришне тачке у Хрватској и на Косову и остале су му Црна Гора и Република Српска у Босни и Херцеговини”

2021-10-10 14:32:36

Без договора о реконструкцији владе
Без договора о реконструкцији владе

Премијер Здравко Кривокапић предложио је да влада има 16 министарстава и три потпредседничка места

2021-10-07 09:01:28

Стевандић: Неће бити војних вјежби у БиХ док се не одржи војна вјежба са Србијом
Стевандић: Неће бити војних вјежби у БиХ док се не одржи војна вјежба са Србијом

  Гостујући на телевизији "Пинк" и телевизији "Happy", предсједник Уједињене Српске др Ненад Стевандић рекао је да...

2021-10-07 08:25:37

Мандић: Влада у оваквом саставу нема нашу подршку
Мандић: Влада у оваквом саставу нема нашу подршку

Андрија Мандић, предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта, изјавио је да Влада...

2021-10-06 09:54:56

Мандић: Спремни смо за озбиљан и поштен договор
Мандић: Спремни смо за озбиљан и поштен договор

Премијер Здравко Кривокапић подржаће договор и компромис иза кога стоји 41 посланик парламентарне већине, што је...

2021-10-01 09:32:22

Директорица Гимназије у Котору: „Слика Светог Саве, док сам ја на челу Гимназије, неће бити помјерена ни за милиметар“
Директорица Гимназије у Котору: „Слика Светог Саве, док сам ја на челу Гимназије, неће бити помјерена ни за милиметар“

  Директорица ЈУ Гимназије Kотор Славица Ступић поручила је да слика Светог Саве неће бити уклоњена ни...

2021-09-29 07:02:26

Арно Гујон посјетио Цркву Св. архангела Михаила на Белависти
Арно Гујон посјетио Цркву Св. архангела Михаила на Белависти

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије г....

2021-09-28 18:26:24

На авиону Владе Црне Горе пукао стајни трап непосредно након изласка државне делегације
На авиону Владе Црне Горе пукао стајни трап непосредно након изласка државне делегације

Авион Владе Црне Горе оштећен је ноћас на Аеродрому Подгорица. У инциденту, који се догодио око 22 сата, није било повријеђених, сазнаје Портал РТЦГ.

2021-09-28 08:59:01

Устоличен епископ будимљанско-никшићки Методије
Устоличен епископ будимљанско-никшићки Методије

У Манастиру Ђурђеви ступови у Црној Гори завршено је устоличење епископа будимљанско-никшићког Методија. Свету архијерејску литургију и свечани чин устоличења предводио је патријарх српски Порфирије.

2021-09-26 12:10:46

Патријарх Порфирије у Ђурђевим ступовима:  Цркву не можемо поистоветити ни са једном политичком или било каквом државном границом
Патријарх Порфирије у Ђурђевим ступовима: Цркву не можемо поистоветити ни са једном политичком или било каквом државном границом

У Црну Гору стигао је Његова светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Порфирије. Одмах...

2021-09-26 04:33:59

Патријарх Порфирије долази у Беране; сутра устоличење епископа Методија
Патријарх Порфирије долази у Беране; сутра устоличење епископа Методија

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије допутоваће данас у Беране гдје ће сјутра, 26. септембра, служити...

2021-09-25 08:37:33

Бивши министар подваљивао болници кисеоник?
Бивши министар подваљивао болници кисеоник?

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поднио је кривичне пријаве против Станислава Чађе бившег министра унутрашњих послова Републике Српске који је сада директор фирме ТГТ из Лакташа, а која је како тврди Станивуковић, продавала и испоручивала Универзитетско-клиничком центру Републике Српске технички индустријски кисеоник.

2021-09-25 08:31:45

Најава: Устоличење изабраног епископа будимљанско-никшићког Методија
Најава: Устоличење изабраног епископа будимљанско-никшићког Методија

Устоличење Његовог преосвештенства изабраног Епископа будимљанско-никшићког г. Методија одржаће се у недељу, 26. септембра 2021. године...

2021-09-24 10:15:26

Стевандић: Нема блокаде институција, овде се ради о борби за основна људска права
Стевандић: Нема блокаде институција, овде се ради о борби за основна људска права

Говорећи за Н1 телевизију, предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић изјавио је да Жељко Комшић има јасне...

2021-09-22 18:58:50

Ђукановић: Ретроградне идеје пријете стабилности Црне Горе и Балкана
Ђукановић: Ретроградне идеје пријете стабилности Црне Горе и Балкана

"У региону се осјећају глобални политички поремећаји инспирисани идејом за формирање већих држава, што су ретроградне...

2021-09-22 10:05:03

Захарова: Омловажавајући однос Ђукановића према сопственом народу постао извор проблема, а не неко митско мешање споља
Захарова: Омловажавајући однос Ђукановића према сопственом народу постао извор проблема, а не неко митско мешање споља

Оптужбе на рачун Русије о мешању у унутрашње ствари Црне Горе покушај су обнове власти под...

2021-09-22 09:29:40

Реконструкција Владе Црне Горе
Реконструкција Владе Црне Горе

Влада Црне Горе ће имати три потпредсједника. Актуелни потпредсједник ће бити први потпредсједник Владе, а сви потпредсједници уједно и ресорни министри. Ресори који су се показали као обимни са аспекта њихове функционалности биће подијељени сагласно договору предсједника Владе и парламентарне већине. Kандидате за нове министре предлаже предсједник Владе након консултација са парламентарном већином, рекао је премијер Здравко Kривокапић, поводом реконструкције Владе Црне Горе.

2021-09-22 08:48:17

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: