Сједница трочланог Предсједништва БиХ?

Објављено: 12.08.2021.год.
фото: frontal.rs

Апсолутно је одвратна помисао на таблоидисање и дневнополитичко препуцавање у овом тренутку, колико и на могућност да је Милорад Додик заиста погазио закључке Народне скупштине Републике Српске.


Умјесто трачерско-биртијског препуцавања преко масмедија, потребно је хитно прикочити и видјети шта се да урадити да се спаси шта се спасти да. Јер фразе као "минимум заједничког националног интереса" постале су смијешне колико и "надлежности гарантоване Дејтонским мировним споразумом".

Но, идемо редом. Како је све почело?

КОМШИЋ + АВАЗ = БН?

РТВ БН на својој мрежној страници објавила је текст под насловом "Додик учествовао у раду Предсједништва и тиме прекинуо бојкот институција БиХ", те навели да је то урађено на основу ефбиховских извора.

Занимљиво да је посљедња измјена овог чланка од 09.08.2021 у 23:48 и гласи овако у посљедњој редакцији:

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је узео учешће у раду Предсједништва БиХ и гласао против приједлога именовања чланова УО Центране Банке БиХ – кратко је речено из Комшићевог кабинета за "Аваз".

То значи да је Додик на овој сједници прегласан, те да су потврђени чланови Управног одбора Централне банке БиХ.

Иначе, сутра је истицао мандат члановима тренутног Управног одбора, као и гувернеру Централне банке Сенаду Софтићу.Подсјетимо да је предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић сазвао вечерас хитну телефонску сједницу због именовања Управног одбора Централне банке БиХ.

Како је раније речено "Авазу", Комшић и Шефик Џаферовић гласали су за именовање новог-старог састава Управног одбора, док се чекало да се о томе изјасни и Милорад Додик.

Раније је донесена одлука да српски представници у институцијама БиХ неће учествовати у раду и доношењу одлука због наметања одлуке о кажњавању негирања геноцида у Сребреници, коју је пред сами одлазак из БиХ донио тадашњи високи представник Валентин Инцко.

(БН)

ДОДИК: БОЛЕСНА СТВАР БН ТЕЛЕВИЗИЈЕ (НИ РИЈЕЧ О АВАЗУ И КОМШИЋУ)

"Дакле, сад ми треба да трчимо и да објашњавамо нешто што је нетачно у суштини и што је болесна ствар БН телевизије", рекао је Додик новинарима поводом текста објављеног на сајту БНТВ у којем се наводи да је "доказано да је Додик учествовао у раду Предсједништва БиХ".

Додик је истакао да није присуствовао сједници Предсједништва БиХ, коју је телефонски сазвао Жељко Комшић у вези са именовањем чланова Управног одбора Централне банке, те да је његово једино учешће то што је одбио телефонско засједање.

Можда је РТВ БН већ одавно у истом рову и на истом фронту са Авазима, Хајатима, Ослобођењима, ФТВ1 и ФТВ2 (БХТ), Журналима, Истрагама, Осмицама и Мектићима; али то очигледно нису сматрали српски политичари из опозиције. (Мектић овој групи, врло наглашено, одавно не припада).

Највећа штета у тренуцима проблема са Кристијаном Шмитом, односно заоставштином Валентина Инцка, нанијета је управо на том пољу. Ситуација је катастрофална управо због тога, а не може се рећи да није мотивисана грешка. Уколико је грешка.

ТЕЛЕФОНСКИ СТЕНОГРАМ?

Свака висока државна институција, морала би имати писане или снимљене трагове о свом раду. Пословници, протоколи, генерално записници сваке врсте, развијени су још у далекој прошлости владања, управо да би се спријечио рекла-казала начин пословања, односно политичког дјеловања. Највећа је паника управо због тога што Милорад Додик није једном преко кољена ломио децидно изречене ставове да нешто неће, или да се са неким неће састајати.

РТРС зато даје пун гас и разлаже даље ситуацију. Категорички се одбија свака могућност да је Додик учествовао на начин да је гласао против, уз наглашено сентименталисање нарушавањем српског јединства. Које је, свакако, неопходна ствар, али није за патетичних фраза у којима Додик зором распршава ноћни мрак.

– Јуче је био захтјев за телефонском сједницом. Ја сам одговорио путем своје службе да нисам за телефонску сједницу. Једино моје учешће у томе је што сам одбио засједање телефонски. Дакле, да би се заказала телефонска сједница треба да се усагласе сва три члана. Ја нисам био тамо, сједница није ни заказана – рекао је Додик.РТРС има поглед према којем је "ускраћивање сагласности за одржавање сједнице, коју је у Секретаријат путем електронске комуникације прослиједио шеф Додиковог Кабинета, Комшић у јавност пласирао као изјашњавање тј. гласање о тачки дневног реда".

Затим се цитира и Пословник о раду Предсједништва БиХ у којем се каже:

"Ако је члан Предсједништва привремено спријечен у обављању својих овлаштења, одредиће члана свог кабинета који ће га представљати на сједницама. У случају да то није могуће, мијењаће га шеф његовог кабинета. Овлаштени представник се може само изјашњавати у име одсутног члана Предсједништва, али нема право гласа", наведено је у Пословнику о раду.

ШТА АКО НИЈЕ, ШТА АКО ЈЕСТЕ?

Да је Милорад Додик учествовао у раду то би била катастрофа. И тачка.

Тога је свјестан и он, а од једног ко је у рату и миру радио све за муслиманску страну, апсолутно је очекивано да вјерује у максиму "у рату и љубави је све дозвољено". Исти тај Љиљан Комшић је новинарима причао како он и други муслимански члан предсједништва, Шефик Џаферовић, и то "кад падне мрак" иду један са једне, а други са друге стране, "па ко прије дограби" да смакну српску заставу испред канцеларије Милорада Додика.

То је тај степен мржње и јавно артикулисане нетолеранције према свему што је српско.Да ли је застава још увијек у лагумима Предсједништва БиХ, не знамо. Сигурно је да је Додик врло брзо одустао од тог спина и отпора, те дочекао да се хоризонт очекивања подигне за љествицу више – те сад сви ишчекују да ли ће у кабинет унијети двоглавог орла. То би било очекивано, као што је промијењен "ПЦ амблем" у српски грб са четири слова С, на плакатима који позивају да се потпише СНСД-ова петиција.

Дакле, врло тешко да би Додик за тако ситне паре продао своје "историјско не". Но, опозиција га је продала, готово за џаба, што говори у каквом је очајном стању наше национално јединство.

ШМИТ ЗА СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА ДРЖАВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРПСКЕ И ЕФБИХА?

Ово су све координисани и унапријед припремљени напади колонијалне управе и традиционалних савезника на српске домороце, до те мјере да је то застрашујуће. Управо јер је наш идеолошки конструкт потпуно упропаштен.

Шта опозициони политичари требају урадити након што су напљували спрског члана предсједништва на пасија кола? У најкраћем – ништа. И у најтужнијем, и у најреалнијем – ништа.


Наша јавна сцена је тако уништена, да је оћутати све што се десило најреалније за очекивати и најбезболније за прегурати. Није први пут ни Додику, ни њима, а нама се спрема очигледно још бруталних, безаконичких и насилничких напада у нивоу проглашавања српског члана Предсједништва неурачунљивим, па и, да ли мислите да је то немогуће – класичним проглашавањем смјене. Хапшењем људи у Брчком по потјерницама истог суда који показно гони генерала Савчића, што све води неизбјежно у конфликт ужасних размјера.

Зелено свјетло са Запада, ако ништа из Њемачке, већ је пуштено. Зато српска политика треба престати турирати машине, него повући ручну. Извадити ашове из борбеног комплета и заједнички се дубоко укопати. Без обзира шта то значило на изборима догодине.

Извор: Фронтал

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Ђукановић: Малигни рат против Црне Горе из Београда се интензивирао

\"Самит несврстаних у Београду послужио за ширење антизападних порука\"

У Црну Гору стигло 40 хиљада доза вакцина „Спутњик V“
У Црну Гору стигло 40 хиљада доза вакцина „Спутњик V“

У име Министарства здравља пошиљку вакцина у Монтефарму су дочекали министарка здравља др Јелена Боровинић Бојовић и генерални директор Директората за дигитално здравље Александар Секулић, а присуствовао је и амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслеников

2021-10-15 10:47:31

У Републици Српској званично не важе измене Кривичног закона БиХ којима се кажњава „негирање геноцида“
У Републици Српској званично не важе измене Кривичног закона БиХ којима се кажњава „негирање геноцида“

У Републици Српској престају да важе измене Кривичног закона БиХ, које је у форми одлуке донио бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко, а којима се кривично кажњава \"негирање геноцида\".

2021-10-13 14:42:03

Вучуровић: Нећемо подржати ниједну владу у којој не буде Андрија Мандић
Вучуровић: Нећемо подржати ниједну владу у којој не буде Андрија Мандић

Црна Гора више нема времена за било какве експерименте и промашене пројекте, какав је била експертска...

2021-10-13 10:48:01

Црна Гора продужила санкције Русији
Црна Гора продужила санкције Русији

Црна Гора, Албанија, Украјина и Норвешка придружиле су се продужењу санкција ЕУ против Русије због акција...

2021-10-12 16:12:04

Ђукановић: СПЦ једина прекогранична инфраструктура српског национализма
Ђукановић: СПЦ једина прекогранична инфраструктура српског национализма

„Великосрпски национализам је изгубио своје упоришне тачке у Хрватској и на Косову и остале су му Црна Гора и Република Српска у Босни и Херцеговини”

2021-10-10 14:32:36

Без договора о реконструкцији владе
Без договора о реконструкцији владе

Премијер Здравко Кривокапић предложио је да влада има 16 министарстава и три потпредседничка места

2021-10-07 09:01:28

Стевандић: Неће бити војних вјежби у БиХ док се не одржи војна вјежба са Србијом
Стевандић: Неће бити војних вјежби у БиХ док се не одржи војна вјежба са Србијом

  Гостујући на телевизији "Пинк" и телевизији "Happy", предсједник Уједињене Српске др Ненад Стевандић рекао је да...

2021-10-07 08:25:37

Мандић: Влада у оваквом саставу нема нашу подршку
Мандић: Влада у оваквом саставу нема нашу подршку

Андрија Мандић, предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта, изјавио је да Влада...

2021-10-06 09:54:56

Мандић: Спремни смо за озбиљан и поштен договор
Мандић: Спремни смо за озбиљан и поштен договор

Премијер Здравко Кривокапић подржаће договор и компромис иза кога стоји 41 посланик парламентарне већине, што је...

2021-10-01 09:32:22

Директорица Гимназије у Котору: „Слика Светог Саве, док сам ја на челу Гимназије, неће бити помјерена ни за милиметар“
Директорица Гимназије у Котору: „Слика Светог Саве, док сам ја на челу Гимназије, неће бити помјерена ни за милиметар“

  Директорица ЈУ Гимназије Kотор Славица Ступић поручила је да слика Светог Саве неће бити уклоњена ни...

2021-09-29 07:02:26

Арно Гујон посјетио Цркву Св. архангела Михаила на Белависти
Арно Гујон посјетио Цркву Св. архангела Михаила на Белависти

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије г....

2021-09-28 18:26:24

На авиону Владе Црне Горе пукао стајни трап непосредно након изласка државне делегације
На авиону Владе Црне Горе пукао стајни трап непосредно након изласка државне делегације

Авион Владе Црне Горе оштећен је ноћас на Аеродрому Подгорица. У инциденту, који се догодио око 22 сата, није било повријеђених, сазнаје Портал РТЦГ.

2021-09-28 08:59:01

Устоличен епископ будимљанско-никшићки Методије
Устоличен епископ будимљанско-никшићки Методије

У Манастиру Ђурђеви ступови у Црној Гори завршено је устоличење епископа будимљанско-никшићког Методија. Свету архијерејску литургију и свечани чин устоличења предводио је патријарх српски Порфирије.

2021-09-26 12:10:46

Патријарх Порфирије у Ђурђевим ступовима:  Цркву не можемо поистоветити ни са једном политичком или било каквом државном границом
Патријарх Порфирије у Ђурђевим ступовима: Цркву не можемо поистоветити ни са једном политичком или било каквом државном границом

У Црну Гору стигао је Његова светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Порфирије. Одмах...

2021-09-26 04:33:59

Патријарх Порфирије долази у Беране; сутра устоличење епископа Методија
Патријарх Порфирије долази у Беране; сутра устоличење епископа Методија

Његова светост Патријарх српски г. Порфирије допутоваће данас у Беране гдје ће сјутра, 26. септембра, служити...

2021-09-25 08:37:33

Бивши министар подваљивао болници кисеоник?
Бивши министар подваљивао болници кисеоник?

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић поднио је кривичне пријаве против Станислава Чађе бившег министра унутрашњих послова Републике Српске који је сада директор фирме ТГТ из Лакташа, а која је како тврди Станивуковић, продавала и испоручивала Универзитетско-клиничком центру Републике Српске технички индустријски кисеоник.

2021-09-25 08:31:45

Најава: Устоличење изабраног епископа будимљанско-никшићког Методија
Најава: Устоличење изабраног епископа будимљанско-никшићког Методија

Устоличење Његовог преосвештенства изабраног Епископа будимљанско-никшићког г. Методија одржаће се у недељу, 26. септембра 2021. године...

2021-09-24 10:15:26

Стевандић: Нема блокаде институција, овде се ради о борби за основна људска права
Стевандић: Нема блокаде институција, овде се ради о борби за основна људска права

Говорећи за Н1 телевизију, предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић изјавио је да Жељко Комшић има јасне...

2021-09-22 18:58:50

Ђукановић: Ретроградне идеје пријете стабилности Црне Горе и Балкана
Ђукановић: Ретроградне идеје пријете стабилности Црне Горе и Балкана

"У региону се осјећају глобални политички поремећаји инспирисани идејом за формирање већих држава, што су ретроградне...

2021-09-22 10:05:03

Захарова: Омловажавајући однос Ђукановића према сопственом народу постао извор проблема, а не неко митско мешање споља
Захарова: Омловажавајући однос Ђукановића према сопственом народу постао извор проблема, а не неко митско мешање споља

Оптужбе на рачун Русије о мешању у унутрашње ствари Црне Горе покушај су обнове власти под...

2021-09-22 09:29:40

Реконструкција Владе Црне Горе
Реконструкција Владе Црне Горе

Влада Црне Горе ће имати три потпредсједника. Актуелни потпредсједник ће бити први потпредсједник Владе, а сви потпредсједници уједно и ресорни министри. Ресори који су се показали као обимни са аспекта њихове функционалности биће подијељени сагласно договору предсједника Владе и парламентарне већине. Kандидате за нове министре предлаже предсједник Владе након консултација са парламентарном већином, рекао је премијер Здравко Kривокапић, поводом реконструкције Владе Црне Горе.

2021-09-22 08:48:17

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: