Сједница трочланог Предсједништва БиХ?

Објављено: 12.08.2021.год.
фото: frontal.rs

Апсолутно је одвратна помисао на таблоидисање и дневнополитичко препуцавање у овом тренутку, колико и на могућност да је Милорад Додик заиста погазио закључке Народне скупштине Републике Српске.


Умјесто трачерско-биртијског препуцавања преко масмедија, потребно је хитно прикочити и видјети шта се да урадити да се спаси шта се спасти да. Јер фразе као "минимум заједничког националног интереса" постале су смијешне колико и "надлежности гарантоване Дејтонским мировним споразумом".

Но, идемо редом. Како је све почело?

КОМШИЋ + АВАЗ = БН?

РТВ БН на својој мрежној страници објавила је текст под насловом "Додик учествовао у раду Предсједништва и тиме прекинуо бојкот институција БиХ", те навели да је то урађено на основу ефбиховских извора.

Занимљиво да је посљедња измјена овог чланка од 09.08.2021 у 23:48 и гласи овако у посљедњој редакцији:

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик је узео учешће у раду Предсједништва БиХ и гласао против приједлога именовања чланова УО Центране Банке БиХ – кратко је речено из Комшићевог кабинета за "Аваз".

То значи да је Додик на овој сједници прегласан, те да су потврђени чланови Управног одбора Централне банке БиХ.

Иначе, сутра је истицао мандат члановима тренутног Управног одбора, као и гувернеру Централне банке Сенаду Софтићу.Подсјетимо да је предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић сазвао вечерас хитну телефонску сједницу због именовања Управног одбора Централне банке БиХ.

Како је раније речено "Авазу", Комшић и Шефик Џаферовић гласали су за именовање новог-старог састава Управног одбора, док се чекало да се о томе изјасни и Милорад Додик.

Раније је донесена одлука да српски представници у институцијама БиХ неће учествовати у раду и доношењу одлука због наметања одлуке о кажњавању негирања геноцида у Сребреници, коју је пред сами одлазак из БиХ донио тадашњи високи представник Валентин Инцко.

(БН)

ДОДИК: БОЛЕСНА СТВАР БН ТЕЛЕВИЗИЈЕ (НИ РИЈЕЧ О АВАЗУ И КОМШИЋУ)

"Дакле, сад ми треба да трчимо и да објашњавамо нешто што је нетачно у суштини и што је болесна ствар БН телевизије", рекао је Додик новинарима поводом текста објављеног на сајту БНТВ у којем се наводи да је "доказано да је Додик учествовао у раду Предсједништва БиХ".

Додик је истакао да није присуствовао сједници Предсједништва БиХ, коју је телефонски сазвао Жељко Комшић у вези са именовањем чланова Управног одбора Централне банке, те да је његово једино учешће то што је одбио телефонско засједање.

Можда је РТВ БН већ одавно у истом рову и на истом фронту са Авазима, Хајатима, Ослобођењима, ФТВ1 и ФТВ2 (БХТ), Журналима, Истрагама, Осмицама и Мектићима; али то очигледно нису сматрали српски политичари из опозиције. (Мектић овој групи, врло наглашено, одавно не припада).

Највећа штета у тренуцима проблема са Кристијаном Шмитом, односно заоставштином Валентина Инцка, нанијета је управо на том пољу. Ситуација је катастрофална управо због тога, а не може се рећи да није мотивисана грешка. Уколико је грешка.

ТЕЛЕФОНСКИ СТЕНОГРАМ?

Свака висока државна институција, морала би имати писане или снимљене трагове о свом раду. Пословници, протоколи, генерално записници сваке врсте, развијени су још у далекој прошлости владања, управо да би се спријечио рекла-казала начин пословања, односно политичког дјеловања. Највећа је паника управо због тога што Милорад Додик није једном преко кољена ломио децидно изречене ставове да нешто неће, или да се са неким неће састајати.

РТРС зато даје пун гас и разлаже даље ситуацију. Категорички се одбија свака могућност да је Додик учествовао на начин да је гласао против, уз наглашено сентименталисање нарушавањем српског јединства. Које је, свакако, неопходна ствар, али није за патетичних фраза у којима Додик зором распршава ноћни мрак.

– Јуче је био захтјев за телефонском сједницом. Ја сам одговорио путем своје службе да нисам за телефонску сједницу. Једино моје учешће у томе је што сам одбио засједање телефонски. Дакле, да би се заказала телефонска сједница треба да се усагласе сва три члана. Ја нисам био тамо, сједница није ни заказана – рекао је Додик.РТРС има поглед према којем је "ускраћивање сагласности за одржавање сједнице, коју је у Секретаријат путем електронске комуникације прослиједио шеф Додиковог Кабинета, Комшић у јавност пласирао као изјашњавање тј. гласање о тачки дневног реда".

Затим се цитира и Пословник о раду Предсједништва БиХ у којем се каже:

"Ако је члан Предсједништва привремено спријечен у обављању својих овлаштења, одредиће члана свог кабинета који ће га представљати на сједницама. У случају да то није могуће, мијењаће га шеф његовог кабинета. Овлаштени представник се може само изјашњавати у име одсутног члана Предсједништва, али нема право гласа", наведено је у Пословнику о раду.

ШТА АКО НИЈЕ, ШТА АКО ЈЕСТЕ?

Да је Милорад Додик учествовао у раду то би била катастрофа. И тачка.

Тога је свјестан и он, а од једног ко је у рату и миру радио све за муслиманску страну, апсолутно је очекивано да вјерује у максиму "у рату и љубави је све дозвољено". Исти тај Љиљан Комшић је новинарима причао како он и други муслимански члан предсједништва, Шефик Џаферовић, и то "кад падне мрак" иду један са једне, а други са друге стране, "па ко прије дограби" да смакну српску заставу испред канцеларије Милорада Додика.

То је тај степен мржње и јавно артикулисане нетолеранције према свему што је српско.Да ли је застава још увијек у лагумима Предсједништва БиХ, не знамо. Сигурно је да је Додик врло брзо одустао од тог спина и отпора, те дочекао да се хоризонт очекивања подигне за љествицу више – те сад сви ишчекују да ли ће у кабинет унијети двоглавог орла. То би било очекивано, као што је промијењен "ПЦ амблем" у српски грб са четири слова С, на плакатима који позивају да се потпише СНСД-ова петиција.

Дакле, врло тешко да би Додик за тако ситне паре продао своје "историјско не". Но, опозиција га је продала, готово за џаба, што говори у каквом је очајном стању наше национално јединство.

ШМИТ ЗА СРПСКОГ ЧЛАНА ПРЕДСЈЕДНИШТВА ДРЖАВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ СРПСКЕ И ЕФБИХА?

Ово су све координисани и унапријед припремљени напади колонијалне управе и традиционалних савезника на српске домороце, до те мјере да је то застрашујуће. Управо јер је наш идеолошки конструкт потпуно упропаштен.

Шта опозициони политичари требају урадити након што су напљували спрског члана предсједништва на пасија кола? У најкраћем – ништа. И у најтужнијем, и у најреалнијем – ништа.


Наша јавна сцена је тако уништена, да је оћутати све што се десило најреалније за очекивати и најбезболније за прегурати. Није први пут ни Додику, ни њима, а нама се спрема очигледно још бруталних, безаконичких и насилничких напада у нивоу проглашавања српског члана Предсједништва неурачунљивим, па и, да ли мислите да је то немогуће – класичним проглашавањем смјене. Хапшењем људи у Брчком по потјерницама истог суда који показно гони генерала Савчића, што све води неизбјежно у конфликт ужасних размјера.

Зелено свјетло са Запада, ако ништа из Њемачке, већ је пуштено. Зато српска политика треба престати турирати машине, него повући ручну. Извадити ашове из борбеног комплета и заједнички се дубоко укопати. Без обзира шта то значило на изборима догодине.

Извор: Фронтал

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Црна Гора замрзнула 44 непокретности 34 руска држављанина

Министарство унутрашњих послова Црне Горе замрзнуло је 44 непокретна објекта руских држављана обухваћених шестим пакетом санкција...

Захарова: Приватни састанци странаца, представљени као званични, нити њихови резултати немају никакве правне последице за стране у БиХ
Захарова: Приватни састанци странаца, представљени као званични, нити њихови резултати немају никакве правне последице за стране у БиХ

Коментар портпарола Министарства спољних послова Русије Марије Захарове у вези са “седницом” Управног одбора Савета за имплементацију Мировног споразума у Босни и Херцеговини која је одржана први пут без Русије

2022-06-09 14:36:25

Кривокапић: Лавров до Београда могао доћи возом
Кривокапић: Лавров до Београда могао доћи возом

Црна Гора је, забраном прелета авиону шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, испоштавала обавезе које је преузела,...

2022-06-07 13:12:01

Абазовић: Само спроводимо санкције, не бих око тога правио никакву драму
Абазовић: Само спроводимо санкције, не бих око тога правио никакву драму

Црна Гора само спроводи ранију одлуку о увођењу санкција Русији, рекао је црногорски премијер Дритан Абазовић,...

2022-06-07 10:12:16

Пленковић: Србија би требало да зна где се налази, није време да седи на две столице
Пленковић: Србија би требало да зна где се налази, није време да седи на две столице

Хрватски премијер Андреј Пленковић је, у вези са одложеном посетом руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова Србији,...

2022-06-06 20:44:31

Подгорица саопштила да забрана прелета авиона Лаврова „не доводи у питање дипломатске односе између двије земље“
Подгорица саопштила да забрана прелета авиона Лаврова „не доводи у питање дипломатске односе између двије земље“

Саопштење Министарства спољних послова Црне Горе о забрани прелета авиона министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова

2022-06-06 19:36:16

Стевандић позива на мудрост
Стевандић позива на мудрост

Лидер Уједињене Српске, Ненад Стевандић, у свом обраћању посланицима истакао је да је српски народ једини...

2022-06-06 19:31:11

Амбасадор Русије у Подгорици потврдио забрану прелета авиона Лаврова
Амбасадор Русије у Подгорици потврдио забрану прелета авиона Лаврова

Амбасадор Русије у Црној Гори Владислав Маслењиков потврдио је за РИА Новости да је Подгорица одбила...

2022-06-06 08:40:18

Стевандић: Србија је својеврсни лидер слободног свијета
Стевандић: Србија је својеврсни лидер слободног свијета

У политичкој ситуацији у којој се Србија али и свијет налази, предсједник Вучић се може сматрати...

2022-05-31 08:26:10

Москва у Бањалуци отвара оделење Амбасаде Русије у БиХ
Москва у Бањалуци отвара оделење Амбасаде Русије у БиХ

Влада Русије је прихватила предлог Министарства спољних послова за отварање оделења руске амбасаде у Републици Српској...

2022-05-28 18:17:10

„Црна Гора ће наставити да пружа војну подршку Украјини“
„Црна Гора ће наставити да пружа војну подршку Украјини“

Министар спољних послова Црне Горе Ранко Кривокапић изразиће "недвосмислену подршку Црне Горе очувању независности, територијалног интегритета...

2022-05-13 10:30:21

Патријарх Порфирије на празник Светог Василија Острошког богослужио у Горњем манастиру Острогу
Патријарх Порфирије на празник Светог Василија Острошког богослужио у Горњем манастиру Острогу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је данас, на празник Светог Василија Острошког Свету службу...

2022-05-12 16:06:51

Русија и Кина: Немачког држављанина Кристијана Шмита не сматрамо високим представником за БиХ
Русија и Кина: Немачког држављанина Кристијана Шмита не сматрамо високим представником за БиХ

Стални представник Руске Федерације при УН Василиј Небензја рекао је да Савет безбједности УН не може...

2022-05-12 11:39:03

Амбасада Русије у БиХ: Обуставили смо наше учешће у финансирању ОХР-а
Амбасада Русије у БиХ: Обуставили смо наше учешће у финансирању ОХР-а

Саопштење Амбасаде Руске Федерације у Босни и Херцеговини

2022-04-19 10:38:40

РТ: Црна Гора повукла саопштење о „прекиду дипломатских односа“ са Русијом
РТ: Црна Гора повукла саопштење о „прекиду дипломатских односа“ са Русијом

Министарство спољних послова Црне Горе саопштило је да је грешком објавило саопштење

2022-04-19 10:09:06

Стевандић: Нацисти ће остати нацисти без обзира на помоћ Запада
Стевандић: Нацисти ће остати нацисти без обзира на помоћ Запада

Предсједник Уједињене Српске, Ненад Стевандић, коментарисао је специјалну војну операцију Русије у Украјини, и нагласио да...

2022-04-16 12:59:05

Црна Гора званично забранила руске медије: На снагу ступиле мере против Русије, њених грађана и компанија
Црна Гора званично забранила руске медије: На снагу ступиле мере против Русије, њених грађана и компанија

Одлука о санкцијама Русији коју је усвојила Влада Црне Горе на прошлонедељној седници објављена је у...

2022-04-14 19:23:31

Амбасада Русије у БиХ: Све одлуке немачког држављанина Кристијана Шмита нелегитимне
Амбасада Русије у БиХ: Све одлуке немачког држављанина Кристијана Шмита нелегитимне

Саопштење амбасаде Руске Федерације у БиХ поводом „обуставе примене“ Закона о непокретној имовини Републике Српске од стране Кристијана Шмита

2022-04-13 11:19:26

Шмит саопштио да је „обуставио примену“ Закона о непокретној имовини Републике Српске
Шмит саопштио да је „обуставио примену“ Закона о непокретној имовини Републике Српске

Немац Кристијан Шмит који себе сматра „високим представником“ је саопштио да је обуставио примену Закона о непокретној имовини Републике Српске која се користи за функционисање јавне власти.

2022-04-13 07:58:33

Ђукановић: Брине нас наоружавање Србије из земаља које се појављују као непријатељи Европе и НАТО-а
Ђукановић: Брине нас наоружавање Србије из земаља које се појављују као непријатељи Европе и НАТО-а

Председник Црне Горе Мило Ђукановић је саопштио да би “упозорење које је дошло због агресије Русије...

2022-04-12 16:54:26

Хрватска дала рок руским дипломата да напусте земљу до 25. априла
Хрватска дала рок руским дипломата да напусте земљу до 25. априла

Руске дипломате у Хрватској које су проглашене "персонама нон грата" морају да напусте Загреб до 25....

2022-04-12 11:55:25

Кривокапић: За сада није дошло до запљене имовине руских држављана
Кривокапић: За сада није дошло до запљене имовине руских држављана

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић је одговарајући на питања новинара на Делфи економском форуму, о ситуацији са Украјином и увођењу санкција Русији, рекао да се Црна Гора придружила санкцијама Русији, јер има потпуну усаглашеност са европском безбједносном политиком.

2022-04-09 19:39:06

Абазовић: Усвојен пакет рестриктивних мера као одговор на руску агресију, хвала свим министрима
Абазовић: Усвојен пакет рестриктивних мера као одговор на руску агресију, хвала свим министрима

Потпредседник Владе Црне Горе Дритан Абазовић је саопштио да је Влада Црне Горе усвојила пакет рестриктивних...

2022-04-08 12:43:49

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости:
Фото дана Доњецк

Доњецк