Митрополит Јоаникије: Они који се хвале да су антифашисти, фашистичке злочине геноцидних СС дивизија, никада нијесу осудили

Објављено: 21.06.2021.год.
фото: © Јован Радовић, Митрополија црногорско-приморска

Његово високопреосвештенство новоизабрани Митрополит црногорско-приморски Јоаникије, служио је на дан силаска Светога Духа на апостоле 20. јуна 2021. Свету архијерејску литургију у манастиру Свете Тројице Стањевићи уз салужење братије овог манастира, као и бројног свештенства, монаштва и вјерног народа. Слава Тројчиндан се у овом обновљеном манастиру уз учешће вјерног народа прославља од 1994. године.

У току Свете литургије, прије Светог причешћа, новоизабрани Митрополит Јоаникије обратио се свима словом архипастирске бесједе. Владика је подсјетио на то како је Господ рекао својим ученицима да никуд не иду из Јерусалима и чекају док се не обуку у силу са висине, а у недељни дан док су били на молитви у чудесном догађају на свете апостоле силази Дух Свети у виду огњених језика. ”Тај огањ Духа Светога прожео је њихова срца, њихове мисли и умове и осјећања и вољу и цијело њихово биће, то је та сила са висине, она духовна одјећа коју је Адам изгубио првородним гријехом”, рекао је новоизабрани Митрополит и додао да се овим види да је Господ, извршавајући дјело спасења, очистио људску природу од гријеха и вратио јој природно достојанство.

”Они апостоли који су се на Велики петак показали као обични људи, као кукавице па су се разбјежали, а касније их је Господ окупио својим васкрсењем, међутим тек од овога момента они добијају то божанско пуномоћство да проповједају ријеч Божију и да је шире и свједоче дјело Христово”, нагласио је Владика и додао да су они на овај дан открили смисао Христовог дјеловања и познали истине. Рекао је да није случајно што се овај дан силаска Светог Духа на апостоле, Тројчиндан, зове и рођенданом Цркве. ”Тада је Црква добила све дарове, освећење, силу, и што је јако важно, заједништво Духа Светога”, рекао је и додао да само Господ може да учини да се људи толико разуију и да свако, ма којим језиком говори, у том тренутку разумије смисао Петрове проповједи. ”Дешава се врло често да они који су блиски и који се разумију, разумију се и без много ријечи, чак и без иједне ријечи, таква је та духовна блискост”, рекао је и додао да је то рођена Црква и да је то вјера која се преноси Духом Светим, а Господ извршава дјело и он је суштина наше проповједи, Света Тројица у чије име се крштавамо.

”Ми хришћани смо дужни да чувамо тијело Цркве и да га градимо, уљепшавамо, да уљепшавамо дом своје душе, али ту љепоту Божију коју примамо, да је умножавамо и ширимо и у породици и у манастиру и шире, у друштву цијеломе”, казао је и нагласио да је наша света служба – служба помирења.

Митрополит је рекао да у овом свијету има пуно подјела и мржње, а мржња разара онога ко је носи у своме срцу, а дјелује разорно и на околину, те када се наше срце ослободи и препороди, онда ће се ослободити и препородити и они око нас. Нагласио је да се стално питамо кад ће нам бити боље, а биће боље кад ми будемо бољи. ”Ни наука ни технологија ни политика нема ту снагу да препороди човјека, препорађа га чиста, права, Божија, истинска вјера, апостолска вјера, истина Божија, љубав, правда и милост Божија, а вему томе је вјера основа”, рекао је и додао да је свако од нас подложан неким лошим утицајима, свако од нас коже да застрани и поклекне, као апостоли који су често гријешили, али то није страшно, страшно је кад човјек у гријеху хоће да остане. ”Црква има увијек разумјевања за људске слабости, мане и недостатке, али има и благодат Духа Светога да се сви ти недостаци полако уклањају и да се човјек уз помоћ Божије благодати обнови и да постане свети, јер су хришћани позвани на светост, то је наш пут и другог пута немамо”, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Новоизабрани Митрополит је указао на важност стањевићке светиње. ”Било је језиво видјети како је раније изгледао манастир Стањевићи, све докле није Блаженопочивши Митрополит овдје послао једнога честитога и трудољубивога монаха, игумана Димитрија, који се узидао у обнову манастира, а касније га је наслиједио отац јефрем који је све уобличио, допунио и украсио”, рекао је и додао да је најважније што је сада овдје окупљено лијепо монашко братство и што је светиња оживјела и испуњава се душама вјерних на светим службама.

Додао је да је овај обновљени манастир символ обновљене Црне Горе, а Црна Гора има много потенцијала за добро, пуно мјеста и простора за свакога. ”Нажалост видимо да Црна Гора има и тај потенцијал да разара саму себе, и понекад тако изгледа ситуација, као да ни зашта нема снаге него да разара саму себе”, рекао је и додао да можда има Црна Гора толико богатства и потенцијала па се понекад окрене наопако. Додао је да ту снагу коју има треба да окрене на добро и да се изграђује и обнавља, а тада можемо много тога да урадимо: ”Како је отац Јефрем обнављао ову светињу? Је ли имао неку банку па да узима колико год пара треба?” Нагласио је да је отац јефрем дошао без динара, али је имао оно што је вредније, вјеру, насмијано лице, вољу, а то је било довољно. ”Око њега се окупила братија, вјерни љиди, људи из разних сталежа, али су се сви овдје сабрали и објединили око ове светиње и тако треба да се ради у Црној Гори, а не овако како се ради и дочега смо дошли”, рекао је и додао да се међусобни наши проблеми у Црној Гори неће ријешити ни из Брисела ни из Вашингтона. Запитао се кад су усвојили резолуцију о Сребреници, гдје је Јасеновац, Јадовно, Велика… ” Кад је власт и кад су посланици у Црној Гори поменули злочин у Велици? Тек ево скоро”, нагласио је питајући се гдје су власти биле да осуде те злочине, да се поклоне жртвама, а та мјеста се налазе овдје, у Црној Гори. Такође је нагласио да је претходна власт потискивала ова страдања, али је то остало у народном памћењу. ”Они који се хвале да су антифашисти, фашистичке злочине геноцидних СС дивизија, никада нијесу осудили”, рекао је и нагласио да ово говоримо као народ, али је наша служба служба помирења.”Ако се испунимо благог духа од овог празника мира, љубави, слоге, правде, истине и доброте, па да будемо људи и прво сједнемо и разговарамо, да видимо како ћемо помоћи народу, држави, како ћемо ријешити наше унутрашње проблеме које нико други не може да ријеши, а није ни поштено ни људски ни у складу са нашим менталитетом да било ко други у нашој кући долази да нас мири и успоставља ред”, нагласио је Митрополит и позвао оне који су на власти да се ослободе вишка страсти, мржње и осуде, те да као одговорни људи побрину о интересу народа, а не о личном и интересу својих странака.

Изабрани Митрополит је позвао све да се заједно помоле на овај свети дан за свакога, а понајвише за измирење и да Бог да разума онима који данас воде Црну гору, да сједну и разговарају као људи и нађу најбоље решење које народу одговара и цијелој Црној Гори.

Након Свете службе Божије, на платоу испред храма, свечано је преломљен славски колач, а након благосиљања колача, изабрани Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је још једном благословио и поздравио свечаре и драге госте, посебно обративши пажњу на дјецу која су са својим учитељима дошла из школе ”Први јун” из Подгорице, који славе Силазак Светога Духа и редовно долазе овдје на славу.

Објаснио је да појам сједења Христа са десне стране оцу није неки просторни појам, већ је то ријеч за највећу славу коју је Бог одредио човјеку, а Господ исус Христос који је примио људску природу, ју је удостојио те части. ”Зато је послао Духа Светога на своју Цркву, као своје тијело, да је оживи, да му да дисање и цвјетање и напредак и радост новога живота”, рекао је.

”Апостоли који су се разбјежали на Велики петак, од тог момента, постали су неустрашиви проповједници имена Божијега и Јеванђеља Христовога, и нијесу се зауставили нити су се препали од власти овога свијета, него су за име Божије, проповједајући ријеч Божију, свједочећи и чинећи многа чудеса, на крају сви и животе своје дали и крвљу својом засвједочили проповјед Јеванђеља Божијега”, рекао је још једном Владика.

Осврнуо се на лик апостола Павла, који је претходно био гонитељ Цркве, постао велики проповједник и свједок Христов. ”Он је слика свих оних који нису били очевици Христови и нису са њим јели и пили као апостоли, нити су слушали Његове ријечи, али их је Господ Духом Светим надахнуо те су свједочили вјеру на исти начин као и апостоли”, рекао је Митрополит и додао да није случајно што је дјело апостола Павлла чак и веће или се равна са дјелом осталих апостола.

”Наша вјера је апостолска, оригинална, она је истинска, са истинског извора, и Господ, када говори о Духу Светоме, он говори као о води живој којом треба сви да се напојимо”, рекао је и нагласио да Дух Свети напаја душу, а душа је таква да не живи само о земаљском хљебу, веч о свакој ријечи која излази из уста Божијих. Додао је такође да је тај небески хљеб који нам је Господ оставио, заправо Он сам, Свето причешће које нас храни да живимо живот достојан и Бога и човјека.

”Када је човјек духовно здрав и испуњен, њему је онда све лако”, нагласио је Владика Јоаникије. Додао је да су сви људи оптерећени овоземаљским стварима и да повратак на прави пут није лак, али нас Господ подиже и Он је победитељ сваке наше слабости, дајући нам смисао, решење, радост и окрепљење.

Владика је још једном нагласио да је обновљени манастир Стањевићи слика обновљене Црне Горе и великог дјела нашег блаженопочившег Митрополита Амфилохија, слика славне и прослављене Његошеве Црне Горе, Црне Горе Марка Миљанова и Светог Петра, слика опјеване Црне Горе, а не оне која дијели браћу, свађа људе и која се претворила у пакост и све што не ваља.

”Народ у Црној Гори зна шта је достојно Црне Горе а шта није, и не може се свак позивати, нарочито ако се позива ради ситног интереса”, рекао је новоизабрани Митрополит и подсјетио на обнову Црне Горе која је одбранила вјеру и светиње. ”То је та Његошева и Амфилохијева Црна Гора”, нагласио је.

Додао је Владика да је Митрополит Амфилохије био велики страдалник и мученик, велики Митрополит, душа за Христа напаћена. ”Распињао се са Христом цијелих 30 година његове свете службе, колико је само претрпио увреда, колико псовки, колико је блата бацано на њега, али све је то од њега отпало и његов лик се појавио пред престолом Божијим у свјетлости, као наш духовни отац и као обновитељ светиња и обновитељ Црне Горе”, рекао је  и још једном закључио да је то Црна Гора Светог Петра, Његоша и Амфилохија.

Након бесједе новоизабраног Митрополита услиједио је свечани програм духовне академије, која као дио прославе славе манастира постоји од 2014. године, а ове године је посвећена новом страдању нашег народа од 1941. године.

На почетку духовне академије присутнима се поучним словом обратио професор др Далибор Петровић који је дошао са Православног богословског факултета ”Свети Василије Острошки” Универзитета Источно Сарајево. Он је такође уручио поклон факултета у Фочи за обнову манастирске библиотеке.

Светој литургији и духовној свечаности присуствовао је конзул Републике Србије, градоначелници Будве, Тивта и Херцег Новог.

Тијана Лекић
фото: Јован Радовић
Митрополија

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Амбасада САД: Негирање геноцида и глорификовање ратних злочинаца неприхватљиви

Након што је високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко наметнуо допуне о Kривичном закону Босне и...

Инцко наметнуо кривични закон којим се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“
Инцко наметнуо кривични закон којим се забрањује и кажњава „негирање геноцида и величање ратних злочинаца“

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се...

2021-07-23 12:17:12

Кривокапић: ДФ је експозитура Србије, Београд подржава њих, а не оне који су заиста на власти
Кривокапић: ДФ је експозитура Србије, Београд подржава њих, а не оне који су заиста на власти

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић рекао је да рачуна да ће на позицији предсједника Владе Црне...

2021-07-23 07:46:40

Русија затражила гласање о укидању ОХР-а
Русија затражила гласање о укидању ОХР-а

Русија је од Савјета безбједности УН затражила да се одржи гласање о нацрту резолуције у којем се тражи укидање Канцеларије високог представника у БиХ до 31. јула наредне године, потврђено је за РТРС из руске амбасаде у БиХ.

2021-07-21 06:21:02

Демократски фронт: Кривокапић и Бечић преузимају одговорност за будуће догађаје
Демократски фронт: Кривокапић и Бечић преузимају одговорност за будуће догађаје

Демократски Фронт, је након данашњег састанка владајуће коалиције, истакао да ниjе дошло до договора о разрешењу...

2021-07-19 19:11:27

Кривокапић: Не одустајем од става да је за Црну Гору најбоља експертска влада
Кривокапић: Не одустајем од става да је за Црну Гору најбоља експертска влада

Не одустајем од става да је за Црну Гору најбоља експертска влада, рекао је премијер Црне...

2021-07-19 16:13:54

ДФ: Демократе новим резолуцијама не могу замаскирати штету коју су нанијеле српском народу
ДФ: Демократе новим резолуцијама не могу замаскирати штету коју су нанијеле српском народу

Из Демократског фронта поручују да Демократе са новим резолуцијама не могу да замаскирају штету коју су...

2021-07-19 16:11:14

НАТО уступа Црној Гори софтвер за праћење
НАТО уступа Црној Гори софтвер за праћење

НАТО Агенција за комуникације и информације (НЦИА) уступиће црногорском Министарсву одбране и Војсци бесплатно коришћење софтвера који је у власништву НАТО, а који се користе за подршку логистици, морнарици, обавјештајним активностима, праћењу и планирању операција, тактичким комуникацијама и осталом.

2021-07-19 10:10:48

Правни савјет Митрополије: Дијалог између Цркве и државе иде ка позитивном и очекиваном исходу
Правни савјет Митрополије: Дијалог између Цркве и државе иде ка позитивном и очекиваном исходу

Дана 16. јула 2021. године у Подгорици одржан је редовни састанак Правног савјета Митрополије црногорско-приморске коме...

2021-07-18 12:08:01

Ђукановић: Српска православна црква постала носилац ретроградне идеологије сличне клерикалном фашизму
Ђукановић: Српска православна црква постала носилац ретроградне идеологије сличне клерикалном фашизму

Србија никад није прихватила независност Црне Горе и помирила се с тим, те гледа нашу државу...

2021-07-17 08:40:11

Руска православна црква очекује да ће Црна Гора закључити споразум са Српском православном црквом
Руска православна црква очекује да ће Црна Гора закључити споразум са Српском православном црквом

Руска православна црква (РПЦ) очекује да ће Црна Гора закључити споразум са Српском православном црквом (СПЦ)...

2021-07-13 15:41:44

Јоаникије са руским митрополитом: Из хладног Сибира дошла нам је топлина вере и љубави
Јоаникије са руским митрополитом: Из хладног Сибира дошла нам је топлина вере и љубави

Празник Светих апостола Петра и Павла – Петровдан саборно и молитвено је прослављен у Цетињском манастиру. Светом...

2021-07-13 09:24:29

Кривокапић: Темељни уговор усаглашен, чекамо СПЦ да се изјасни
Кривокапић: Темељни уговор усаглашен, чекамо СПЦ да се изјасни

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић, саопштио је вечерас да Влада са Уставом и законом усагласила предлог...

2021-07-13 07:25:50

Бајден честитао Ђукновићу 13. јул, али га у честитки помешао са Кривокапићем
Бајден честитао Ђукновићу 13. јул, али га у честитки помешао са Кривокапићем

Амерички председник Џозеф Бајден честитао је председнику Милу Ђукновићу 13. јул, Дан држвности Црне Горе, али...

2021-07-12 16:30:57

Шмит: САД у прошлости у критичним тренуцима направиле пуно за Западни Балкан
Шмит: САД у прошлости у критичним тренуцима направиле пуно за Западни Балкан

Новоименовани високи представник за Босну и Херцеговину Кристијан Шмит поручио је  да је готово „онима који...

2021-07-11 09:48:59

Палмер: Потпуно смо уверени у укљученост спољних актера на црногорској политичкој сцени
Палмер: Потпуно смо уверени у укљученост спољних актера на црногорској политичкој сцени

Сједињене Америчке Државе уверене су да постоји укљученост трећих страна и спољних актера на црногорској политичкој...

2021-07-10 10:35:57

Кинеска амбасада: Амерички званичници треба да гледају своје послове са Црном Гором
Кинеска амбасада: Амерички званичници треба да гледају своје послове са Црном Гором

Амбасада Кине у Подгорици оштро је критиковала изјаву помоћника државног секретара САД Метјуа Палмера, који је...

2021-07-09 07:32:05

Митрополит Јоаникије о “блокади” у Цуцама: Последњи трзаји црвене аждаје
Митрополит Јоаникије о “блокади” у Цуцама: Последњи трзаји црвене аждаје

Изабрани Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије се током архипастирске бесједе у острошком скиту Светог Јована Крститеља у...

2021-07-08 07:32:51

Мандић: Тражимо нову Владу, Лекић добар кандидат за премијера
Мандић: Тражимо нову Владу, Лекић добар кандидат за премијера

\"Спремни смо да ријешимо кризу парламента и Владе тако што би мјесто предсједника Владе могло да припадне некоме из коалиције \"Мир је наша нација\", али би функцију предсједника парламента преузели људи из ДФ. То су рјешења која смо понудили и која су била конкретна\"

2021-07-06 22:13:15

Кнежевић: Јачање економске сарадње може помоћи у обнављању односа између Црне Горе и Русије
Кнежевић: Јачање економске сарадње може помоћи у обнављању односа између Црне Горе и Русије

Јачање економске сарадње може помоћи у обнављању односа између Црне Горе и Русије, рекао је за...

2021-07-05 15:30:54

Мандић и Кнежевић разговарали са патријархом Порфиријем
Мандић и Кнежевић разговарали са патријархом Порфиријем

Након посјете Русији, лидери ДФ-а Андрија Мандић и Милан Кнежевић сусрели су се са Његовом Светошћу...

2021-07-05 11:16:51

Милановић: Србија треба да испуни услове, треба да одлуче јесу ли за ЕУ или су за Москву
Милановић: Србија треба да испуни услове, треба да одлуче јесу ли за ЕУ или су за Москву

Председник Хрватске Зоран Милановић је, поводом текста мађарске владе у ком је позив ЕУ да прими...

2021-07-02 08:50:29

Митрополија црногорско приморска ће поново бити уписана као власник четири цркве на Светом Стефану
Митрополија црногорско приморска ће поново бити уписана као власник четири цркве на Светом Стефану

  Митрополија црногорско приморска након пуних шест деценија поново ће званично бити уписана као власник четири цркве...

2021-07-01 12:48:14

Бечић: Поруке из Београда све су, само не показатељ жеље за добрим братским, пријатељским, комшијским и регионалним односима
Бечић: Поруке из Београда све су, само не показатељ жеље за добрим братским, пријатељским, комшијским и регионалним односима

Председник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић је поводом претреса и задржавања посланика опозиционог СДП-а на београдском...

2021-07-01 08:04:29

Русија се противи именовању Шмита за високог представника за Босну и Херцеговину
Русија се противи именовању Шмита за високог представника за Босну и Херцеговину

Русија се противи именовању немачког дипломате Кристиајана Шмита за високог представника за Босну и Херцеговину (БиХ),...

2021-06-30 08:11:14

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: