Званична Подгорица обележава „Божићну побуну“ на годишњицу Мојковачке битке

Објављено: 06.01.2019.год.
фото: gov.me

Мојковачка битка је вођена 6. и 7. јануара 1916. године у околини Мојковца и њом је командовао сердар Јанко Вукотић. То је уједно била и последња војна операција Војске Краљевине Црне Горе, која 1918. године улази у састав Краљевине СХС, касније Југославије.

С друге стране власт у Подгорици обележава 
„Божићну побуну“, а саопштење Владе и Министарства одбране Црне Горе преносимо у целини:

Министарство одбране:

“Без сјећања и пијетета према славним прецима и њиховом дјелу не би било ни данашње Црне Горе. Нестали би и црногорска држава и све црногорско”, казао је премијер Душко Марковић на Свечаној академији одржаној данас у Зетском дому на Цетињу поводом 100 година од Божићног устанка.
   
“Дубоко се клањајући херојској жртви божићних устаника, као и тешким патњама црногорских фамилија у годинама терора које су услиједиле, данас с правом можемо рећи да су те жртве и те патње добиле свој заслужени смирај у обнови црногорског имена и црногорске државе 21. маја 2016. године”, истакао је премијер. Он је поручио да је данас потребно да разумијемо заблуде једних у тешким и смутним временима, баш као и визију и жртву других у одбрани угрожених права на црногорско име и посебност. 

“Данас желим да видим мање неосноване бриге за наше државно достојанство, и много мање узбуђења због оних који се боре за свој идентитет, присвајајући наш вјековни”, закључио је премијер Марковић.

Министар одбране, мр Предраг Бошковић је казао да Министарство одбране и Влада Црне Горе, не заборављају божићне хероје, на чијим ће примјерима младост учити како се вјерност отаџбини изговара. 

„На бесмртним идејама њихових душа, гријаће се нова покољења“, казао је Бошковић. Он је истакао да је Божићни устанак догађај о којем се дуго није знало готово ништа, али да „истина увијек нађе путеве којима ће се показати свјетлости, упркос дубини заборава.“ „Њихов барјак части и сјећања преношен је од синова до потомака, да се опет врати предачкој завјетној мисли - да војник брани грб на капи, да брани идеју над којом је - у част и у живот заклетву положио“, истакао је министар Бошковић на Свечаној академији.

Данашња свечаност на Цетињу, у организацији Министарства одбране, имала је два дијела – на Споменику херојима Божићног устанка 2019. на Бајицама и у Зетском дому, гдје је одржана Свечана академија. Академији су присуствовали предсједник Скупштине Црне Горе, Иван Брајовић, бивши предсједник Филип Вујановић, чланови Владе, и други представници државног, политичког, културног и научног живота Црне Горе. Предсједник Мило Ђукановић је, у немогућности да присуствује свечаности, послао честитку Влади и Министарству одбране због препознавања значаја овог великог јубилеја. 

На споменик на Бајицама претходно су вијенац положили премијер Душко Марковић, министар одбране, мр Предраг Бошковић и градоначелник Цетиња, мр Александар Кашћелан. 
    
Бројним присутним грађанима, са новосаграђеног гумна код споменика обратили су се начелник Генералштаба Војске Црне Горе, бригадни генерал Драгутин Дакић и градоначелник Кашћелан. 
    
Генерал Дакић је, говорећи о Божићном устанку, истакао да ондашња ријешеност и истрајност црногорских официра да остану вјерни положеној заклетви, њихова етичка и традиционална снага представљају снажно надахнуће и данас, након сто година. “Спремни на највећу жртву, уздигли су морални кодекс изнад властитих живота и живота својих најмилијих”, казао је начелник ГШ ВЦГ. 
    
Кашћелан је казао да је међу члановима комитског покрета било и јунака и првака ондашње Црне Горе, а да се данас присјећамо оних који су посијали сјеме отпора затирању црногорске државности. 


    фото: gov.me

У Зетском дому изведен је драмски приказ са тематиком из Божићног устанка, који је специјално за ову прилику режирао редитељ Жељко Сошић. Финални дио Свечане академије била је примопредаја сабље коју је министар Бошковић предао командиру Почасне гарде, капетану Милији Чабаркапи. Ријеч је о реплици која је урађена по оригиналу официрске сабље из 1910. године, а која ће убудуће бити коришћена приликом свих свечаних церемонија које захтијевају и подразумијевају учешће Свечане гарде Војске Црне Горе. 
    
На гумну поред Споменика божичним херојима глумац Слободан Маруновић говорио је одломак из дневничких записа Крста Зрнова Поповића, вође Божићног устанка. 
     
Божићни устанак црногорског народа подигнут је под вођством командира Крста Зрнова Поповића, 6. јануара 1919. по новом, или 24. децембра 1918. године, по старом календару. Имао је за циљ поништење одлука тзв. Подгоричке скупштине, од 26. новембра 1918. године о нелегалном и нелегитимном присаједињењу Црне Горе Србији, те да се Црна Гора ослободи фактичке војне окупације српске војске, да се одбрани и афирмише црногорска државна независност и да Црна Гора као пуноправан и равноправан државно-правни субјект ступи у југословенску конфедерацију. "

Влада

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић поручио је данас поводом стоте годишњице Божићног устанка да са временске дистанце од једног вијека видимо какве је посљедице у црногорском бићу оставио дубоки раскол и сукоб, да је данас потребно да разумијемо тадашње заблуде једних и визију и жртву других у одбрани угроженог права на црногорско име и посебност те да су жртве устаника и тешке патње црногорских фамилија у годинама терора добиле смирај у обнови државне независности 2006. године.

„На данашњи дан прије сто година покренут је Божићни устанак. Кренула је побуна против затирања црногорског имена и црногорске државе. Кренула је одбрана достојанства и права на самобитност црногорског народа. Те свијетле идеале, који су уграђени у темељ националног и државотворног бића Црне Горе, устаници су бранили под геслом 'ЗА ПРАВО, ЧАСТ И СЛОБОДУ ЦРНЕ ГОРЕ'“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић на Свечаној академији у Зетском дому на Цетињу.

Премијер је позвао историчаре да истражују период од прије једног вијека оцијенивши да је истина потребна данашњој Црној Гори како бисмо превазишли подјеле.


фото: gov.me

„Нека историчари сумирају факта о трагичној судбини наше државе на крају Првог свјетског рата. Нека истражују чињенице о нелегитимној Подгоричкој скупштини и о Божићном устанку, као непосредном одговору на њене кобне одлуке. Нека сагледају непристрасно узроке и посљедице догађаја који су довели до тога да Црногорци окрену оружје једни на друге. Та истина потребна је савременој Црној Гори, данас можда више него икада раније. Не зато да бисмо славећи трагику једног историјског догађаја продубљивали подјеле међу нама, већ управо да на темељима историјске истине једном за свагда покопамо те подјеле“ – рекао је Премијер.
  
Предсједник Марковић је рекао да са временске дистанце од једног вијека видимо какве је посљедице у црногорском бићу оставио тако дубок раскол и сукоб.
               
„Ја вјерујем да нам је данас потребно да разумијемо заблуде једних у тешким и смутним временима, баш као и визију и жртву других у одбрани угроженог права на црногорско име и посебност. Не да бисмо изједначавали њихову историјску улогу у трагичној црногорској повјесници, јер су они сами себе смјестили тамо гдје су их одвеле њихове заблуде и њихови идеали, већ да ослободимо мрака тих подјела данашњу, савремену Црну Гору. Дубоко се клањајући херојској жртви божићних устаника, као и тешким патњама црногорских фамилија у годинама терора које су услиједиле – данас с правом можемо рећи да су те жртве и те патње добиле свој заслужени смирај у обнови црногорског имена и црногорске државе 21. маја 2006. године“ – рекао је премијер Марковић.

Предсједник Владе је поручио да су савременој Црној Гори потребни сјећање и пијетет према славним прецима и њиховом дјелу, да без тог темеља и путоказа не би ни било данашње Црне Горе већ би нестало њено име.

„Увјерен сам, међутим, да се црногорско име данас не може чувати само сјећањем на славну и трагичну прошлост. За његову одбрану, за његово постојано мјесто на мапи савременог свијета, потребно је много више од – дозволите да кажем – „бусања у јуначка прса”. Да бисмо опстали на прави начин, данас се црногорско национално име и идентитет морају суочавати са искушењима које намеће цивилизовани свијет. А да бисмо у томе успјели, сви морамо имати довољно мудрости, довољно визије и довољно разумијевања за оне друге, да не заостанемо у том савременом изазову“ – поручио је премијер Душко Марковић.


фото: gov.me

Предсједник Владе је рекао да је смо када смо наш државни пут, након обнове независности, усмјерили у правцу европских и евроатлантских интеграција имали на уму управо такву Црну Гору: способну да буде и у демократском, и у економском смислу равноправни дио заједнице најразвијенијих држава и народа.

„Данас више нема дилеме хоћемо ли у томе успјети – неке од тих циљева већ смо остварили, а неки су надохват руке. Никада у својој историји наша земља није имала такву позицију и такво мјесто у међународној заједници. Такође, никада Црна Гора није имала најдинамичнију економију на Балкану, са највишим животним стандардом у региону, са стопама економског раста међу највишим у Европи посљедњих година. И није нико донио однекуд те резултате Црној Гори. Сами смо их остварили. Наша предана администрација, и наши вриједни грађани. Зато бих волио да видим више поштовања, и од нас самих, данашњој Црној Гори и њеној перспективи. А мање неповјерења у наше способности и наше институције. Мање неосноване бриге за наше државно достојанство, и много мање узбуђења због периферних негатора свега црногорског, или пак оних који се боре за свој идентитет присвајајући наш вјековни“ – рекао је Премијер.

Предсједник Владе Душко Марковић закључио је обраћање на Свечаној академији поводом стоте годишњице Божићног устанка увјерењем да је независна, самосвјесна и храбра Црна Гора најсигурнија одбрана и имена црногорског и нашег државног идентитета.

„На тај начин, најбоље ћемо чувати и сјећање на славне претке и њихову жртву, из свих црногорских битака и устанака, војеваних и подизаних – за слободу. Данас, на стогодишњицу Божићног устанка, чија је искра бљеснула овдје на пријестоном Цетињу, желим да поручим да нас херојство устаника обавезује да наставимо да изграђујемо Црну Гору по мјери савремене цивилизације и демократских вриједности које је красе. Данас у томе видим смисао поруке Божићног устанка: ЗА ПРАВО, ЧАСТ И СЛОБОДУ ЦРНЕ ГОРЕ. Нека је вјечна слава и хвала божићним устаницима!“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић."

---крај саопштења---

Кључне речи:

(0)

Остале вести из рубрике

Регион

Кривокапић: Мањинска Влада превара, реконструкција или ванредни избори у мају

Премијер Здравко Кривокапић рекао је да је мањинска влада, предложена од дијела парламентарних субјеката, превара. Он је казао да маске морају да падну до краја. Навео да ће то бити урађено до 1. марта, и Црна Гора ће видјети ко је ко и какав је. Рјешење је да се, како је указао, прошири рад владе и повећа број министарства. Заложио се за ванредне изборе у мају, заједно са подгоричким, као најпоштеније рјешење.

Мандић: Кривокапић водећи политику коју му је неко креирао покварио односе са Српском православном црквом
Мандић: Кривокапић водећи политику коју му је неко креирао покварио односе са Српском православном црквом

Здравко Кривокапић, слушајући налогодавце са стране, како у кадровским решењима, тако и у вођењу спољне политике,...

2022-01-18 18:27:26

Абазовић: Нудимо мањинску владу, али без ДПС-а и ДФ-а
Абазовић: Нудимо мањинску владу, али без ДПС-а и ДФ-а

Лидер Грађанског покрета УРА и потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић казао је да коалиција Црно на бијело нуди стварање мањинске владе, што је, како је истакао, једно од могућих рјешења кризе власти. Понуду за подршку мањинској влади упутиће 81 посланику, каже Абазовић, и поручује да у њој не би било мјеста за ДПС и ДФ. Ако се он буде питао, како је рекао, у новој влади биће мјеста за неке министре из актуелне владе.

2022-01-17 13:58:46

ДФ: Кривокапић да постави питање повјерења владе у Скупштини или поднесе оставку
ДФ: Кривокапић да постави питање повјерења владе у Скупштини или поднесе оставку

Демократски фронт поздравио је изјаву потпредсједника владе Дритана Абазовића да би требало провјерити да ли Влада Здравка Кривокапића има подршку у Скупштини Црне Горе.

2022-01-14 18:19:09

Абазовић: Ниједног секунда се не двоумим да се сјутра ујутро провјери да ли Влада има подршку парламента или нема
Абазовић: Ниједног секунда се не двоумим да се сјутра ујутро провјери да ли Влада има подршку парламента или нема

Потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић саопштио је данас да је током ове недјеље имао неформалне...

2022-01-14 14:21:22

Шмит: Прослава Дана Републике Српске подрива развој уређеног друштва и пут ка ЕУ
Шмит: Прослава Дана Републике Српске подрива развој уређеног друштва и пут ка ЕУ

Саопштење такозваног високог представника за БиХ Кристијана Шмита које је објављено на сајту ОХР-а преносимо у целости

2022-01-10 17:16:37

Стевандић: Зашто Српска мора да живи!
Стевандић: Зашто Српска мора да живи!

Данас  9.јануара, 2022. године, Република Српска се суочава са кључалом мржњом која пријети да разори сваку ...

2022-01-10 09:01:08

Република Српска слави 30. рођендан
Република Српска слави 30. рођендан

Република Српска је основана 9. јануара 1992. године под називом Српска Република Босна и Херцеговина

2022-01-09 08:36:04

Мојковчани одали почаст јунацима Мојковачке битке
Мојковчани одали почаст јунацима Мојковачке битке

"Мојковчани су се и ове године окупили испред Храма Христовог рођења и оточели Мојковачки марш на...

2022-01-08 20:41:00

Патријарх Порфирије: Дошао сам у Републику Српску да охрабрим српски народ у чувању и изграђивању јединства
Патријарх Порфирије: Дошао сам у Републику Српску да охрабрим српски народ у чувању и изграђивању јединства

Дошао сам у Републику Српску да охрабрим српски народ у чувању и изграђивању јединства, без обзира на све разлике, у настојању изградње свега што је добро и корисно свима, изјавио је патријарх српски Порфирије на свечаној академији поводом Дана Републике.

2022-01-08 20:23:20

Митрополит Јоаникије пред Цетињским манастиром: Загрлимо једни друге, измиримо се и мирбожајмо се
Митрополит Јоаникије пред Цетињским манастиром: Загрлимо једни друге, измиримо се и мирбожајмо се

  Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, благосиљајући данас бадњаке пред Цетињским манастиром, поручио је да нас...

2022-01-06 17:40:09

Божићна порука митрополита Јоаникија
Божићна порука митрополита Јоаникија

Божићна порука Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија 2021/2022. љета Господњег Избављење посла Господ народу свом. (Пс 110, 9) Прослављајући рођење Богомладенца...

2022-01-06 17:36:14

Игор Калабухов, амбасадор Русије у БиХ: Не идемо на сједнице органа који води приватно лице
Игор Калабухов, амбасадор Русије у БиХ: Не идемо на сједнице органа који води приватно лице

БиХ је за Русију суверена земља у којој се сва питања морају рјешавати на основу консензуса три конститутивна народа и два ентитета, као што је предвиђено Дејтонским споразумом, без уплитања страних актера у тај процес. То је наш став и управо у томе, у дијалогу свих домаћих страна, видимо једини могући излаз из кризе.

2022-01-06 12:51:24

Стевандић: Република Српска једини начин да српски народ господари својим институцијама и својим власништвом
Стевандић: Република Српска једини начин да српски народ господари својим институцијама и својим власништвом

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић изјавио је да се прошла година за Републику Српску показала као...

2022-01-04 20:55:41

Република Српска обележава 30 година постојања
Република Српска обележава 30 година постојања

Република Српска ће 30 година свог постојања обележити низом манифестација, између осталог свечаном академијом у суботу,...

2022-01-04 16:38:21

Митрополит Јоаникије: Не видим никакав разлог зашто се Темељни уговор не би потписао
Митрополит Јоаникије: Не видим никакав разлог зашто се Темељни уговор не би потписао

  Након најаве патријарха Српске православне цркве Порфирија да би ускоро могло доћи до потписивања Темељног уговора...

2022-01-04 13:26:39

Столтенберг: Русија и Кина заједно радиле како би поткопале напоре да се обнови мисија у Босни
Столтенберг: Русија и Кина заједно радиле како би поткопале напоре да се обнови мисија у Босни

„НАТО уједињен у заштити заједничке безбједности, посебно када се ради о неоправдано и континуирано нагомилавању руске војске у Украјини и око ње и оно што ради Лукашенков режим“

2022-01-03 12:15:14

Митрополија црногорско приморска: Налагање бадњака без уобичајеног културно-духовног програма
Митрополија црногорско приморска: Налагање бадњака без уобичајеног културно-духовног програма

Саопштење за јавност Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке

2022-01-01 15:04:36

Дан рођења Његоша државни празник
Дан рођења Његоша државни празник

Посланици Скупштине Црне Горе изгласали су да дан рођења Петра II Петровића Његоша, 13. новембар, буде...

2021-12-30 11:04:21

Кривокапић: Нећу потписати интерпелације о смјени министара
Кривокапић: Нећу потписати интерпелације о смјени министара

Премијер Здравко Кривокапић рекао је да неће потписати интерпелације о смјенама министара, које је предложила опозиција, уколико буду усвојене у црногорском парламенту.

2021-12-27 16:12:23

Митрополит Јоаникије служио литургију у Храму Светог Спиридона Тримитунског у Пероју у Истри
Митрополит Јоаникије служио литургију у Храму Светог Спиридона Тримитунског у Пероју у Истри

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије началствовао је Светом архијерејском литургијом у Храму Св. Спиридона Тримитунског...

2021-12-27 15:48:39

Лавров: Садашњи такозвани високи представник у БиХ за нас није легитиман
Лавров: Садашњи такозвани високи представник у БиХ за нас није легитиман

„Садашњи такозвани високи представник за нас није легитиман јер нема мандат СБ УН-а, нема сагласност три конститутивна народа и нема сагласности у ПИК-у“

2021-12-21 12:45:01

Стевандић: Притисак на Републику Српску већи него деведесетих
Стевандић: Притисак на Републику Српску већи него деведесетих

Гостујући у емисији “Добро Јутро, Србијо” на Хепи телевизији, предсједник Уједињење Српске, др Ненад Стевандић, изјавио...

2021-12-21 09:43:22

Захарова: Српски народ с правом одбија да призна Шмита као легитимног представника међународне заједнице
Захарова: Српски народ с правом одбија да призна Шмита као легитимног представника међународне заједнице

„Нелегитимни високи представник нема никаква ванредна извршна овлаштења“

2021-12-16 08:47:04

RT vesti iz regiona
baner rakija desno region
baner apartman desno / region
baner obzor desno - region

Будите у току са новим дешавањима, пријавите се на нашу листу новости: